Thursday, December 30, 2010

mAkeOveR...

untuk tatapan peminat2 kami....cesss disitu....

sebelum..........rambut lebat lagi gambar kabur..kamera hp cap ayam


selepas.....gonjeng..sila abaikan rambut yang bertakuk2 itu




sebelum....yaa,rambut masih gonjeng









selepas..hahahaha....amacam tuk ti???kenapa mesti tuk ti???ai dun knoe... :p
jelita kan saya?? macam mak saya...hehehe

Thursday, December 23, 2010

tAzKiraH dI kHaMis-pArt 1

MAKRUH
merupakan benda yang tidak disukai oleh ALLAH dan Nabi Muhammad SAW
makruh terbahagi dua

1) makruh taharim
yakni makruh berat
makruh ini menghampiri hukum haram
dibuat bdosa ttp tidak sebesar dosa haram
cth : solat sunat diwaktu makruh kcuali bbrp jenis solat sunat

2) makruh thanzim
makruh biasa / ringan
makruh ini menghanpiri hukum harus
cth : meninggalkan perkara2 sunat y ni makruh biasa kita dgr/buat

ada pendapat sesetengah ulama
perkara makruh y dilakukan berulang akan menjadi haram
kerana seolah2 kira meringankan agama

wallahuaklam....

psst...tau tak, solat sunat tahyatul masjid diberatkan oleh Nabi sebelum solat jumaat???

*banyak gak benda baru tau...hehehe..abgus gak tazkirah agama y bosh buat setiap khamis ni
**baru cuti 60hari dah banyak benda baru kat opes belum 90hari g
***kalo ade salah sila betulkan ya...sy tak bawa pen so tulis dgn menaip kat hp,boley???so ade je silap..hahaha

Thursday, December 16, 2010

mOm KnoW Da BesT...

leh tak istiharkan diri sendiri sebagai breastfeed-working-mummy yang berjaya???hahaha
poyo la...baru smggu... harapnya semangat ni terus kental, sekurang2nya 6bulan...walopon bukan ekslusif macam orang lain...but now i know the feel. to fully breastfeed and working.. the feel bila EBM tumpah, dalam nagntuk lepas nyusu still kena perah dan simpan yup, im in hand-operate modus ya...
ya ALLAH kuatkan semangat hambaMU ini dan berikanlan rezeki buat anakku
terima kasih abang...yang makin memahami dan menyokong sayang... krn diri ni selalu ragu2 dan tidak yakin






*bila lah Avent tu nak sampai...hmm..

Tuesday, December 14, 2010

Miss-Him...

13 Disember 2010
hari first day keje
setelah cuti sekian lama
rindu.....
sakit.....
rasa nak demam....
alahai si tecik aneeq...mama nak balikkkk!!!!
*naseb la umah jauh dari pejabat..kalo tak leh balik kejap2....huhuuuuu
tak shukee!!!!!!!!!!

Saturday, December 11, 2010

wEh..bEK nGaKU

kisah 3tahun lepas...
porch quarter kerajaan

ayu ini name sebenar..haha
banyak la abes bulan ni...keta ai teruk sket
patut la asek start tak idup2...
pomen kata minyak itam die dah teruk
padahal ai cek tiap2 bulan..ok je

saye kata ganti diri sebenar...
kenapa???teruk camna
sambil tgk2 minyak itam die..bajet pndai
lho..patut pun...dah itam gile minyak nyer

budak bernama ayu itu
eh...bukan ke minyak itam kena itam??


......................

*sori ya cik kak...hahaha...cam la awak baca blog saya ni..bukan pe..peringatan je..se perok2 saya tak de la sengal sangat...tu la,len kali jgn berlagak best hokey??
**iyer...malu bertanya sesat jalan...tp kalo dah bodoh sombong???hmm...cmno??

Thursday, December 9, 2010

mANdOm tiBE...

balik Raub 2hari lepas
dengan azam yang bersisa
cuba mengumpul EBM express breastmilk
guna pam murah manual dan y berbateri itu mekasih Ju
sakit???jgn ditanya...demi cinta pada dia
ku tahan Jebat....hesshhh!!!! tetiba lak mod klasik
hasilnya hanya 40ml - 30minit tak leh tepek pic,wat malu kata kande

sakit...pedih...ya ALLAH tak mudah rupanya
trasa sangat insafi diri ini...
betapa besarnya pengorbanan ibu menyusukan bayi
tak kira direct or non-direct BF breastfeed
betapa banyak susah untuk titis putih itu
besarnya kasih ibu demi anaknya...
ku bersyukur pada MU kerna diberi peluang itu

*redha kalau mmg tak ditakdirkan Aneeq takkan ekslusif BF..tp mama akan cuba sayang slagi mampu...
**ma...trima kasih jasa ma membesarkan long!!!

Saturday, December 4, 2010

HeLp Me PleaSE..

ya ALLAH..semoga impian hamba MU ini dipermudahkan
semenjak Si Kacak menghirup udara bumi ni
memang berazam nak memberikan dia susu ibu
bukan takat bagi2 besa...tp fully breastfeeding
dolu2 mase Si Pertama tu..mmg dah ada niat gitu
tp sebab jahil dan sikap M ber-maharani-kan diri
just BF him for a year...and tat not fully BF
sokongan dari family dgn kanda mungkin tak seberapa
iya..mereka ada alasan munasabah dan tidak salah mereka
rasa lemah gile...hmm...ya ALLAH!!!
bantulah hambaMU ini
ini memang gaya tido Si Kacak hokey!!!!

*doakan smoga impian ini berhasil dengan BP tak sampai2 lagi, EBM tak buat lagi..dah nak kerja dah lagi 10hari...ya ALLAH!!! **bukan sesaja panggil Si Kacak yeerr...mmg itu name nye

Thursday, December 2, 2010

pANas dAN AKtiF..bKn gUNuNg MeraPI

  • membaca surah Taha ayat 1 - 5
  • membaca surat al-Ikhlas, Kursi dan Fatihah (1kali)
  • membaca bismillah (3 kali)

baca dan hembus di ubun2 anak waktu tido insya ALLAH

boleh mengurangkan anak yang terlalu aktif atau panas baran

*juga boleh digunakan untuk suami anda..hehehe

**ada cara lain??kong2 la yaaa...

Sunday, November 28, 2010

44 dAys AnD MorE..

weeehuuuu...dah slamat mengharungi pantang 44 hari....
tak mudah nak berpantang weehh...tp nak wat camna..nak sehat kan??
mekasih buat abah ma y menjaga long selama pantang ni
tp bukan bermakna dah lepas 44hari ni kak long dah merdeka
pesan bebel ma abah long ingat lagi..hehehe

Hari 1 - 10
nasi putih + ikan haruan/ikan kering bakar
air horlick + roti high fiber skeping
ubat kecut peranakan + antibiotik
makjun + air akar kayu
urut 3hari seksa weehh..trutama nak betulkan urat kat bahu y tersimpul

Hari 11 - 21
menu dah tambah ayam bakar dan....sup belut spesel abah sedapp!!
tp kuah still tak leh makan...letak sket je
air horlick + roti high fiber
air milo + biskut cap ping pong siap cap tu..
makjun + air akar kayu
dah stat bertungku...aabes hitam peroott!!!!sabar2...nak kempis kan
pelepas/rombak dapur orang kata...nak balik Raub kan??

Hari 22 - 44
menu tambah lagi...dah boleh makan sayur sawi
kuah2 pun dah boley...hehehe
still sket bnda bisa2,sejuk2,angin2 y ni jenuh nak mengingat nyer
air horlick/milo + biskut/roti
makjun + air akar kayu
.......

*benda paling ditakuti time pantang?????nak tunai hajat kat tandas.ngeriii!!!
**opsss...pantang tak abes lagi...kena terus sampai 100hari :p
***lain orang lain gaya pantangnya...betoi dok???

Friday, November 26, 2010

ReComendeD ProDUct...CheiS

tempat : ade le kedai jual barang jenama malaysia tu
situasi : depan kaunter, nak bayar barang dah

salesgirl : kak...beli balm ni kak. dgn jumlah pembelian akak tu, akak cuma tmbah rm2 je untuk dapatkan benda ni akak dia panggil ??konpius kejap
ai : tak pela.saya tak pakai benda gitu.. ai tak suka org pomot2 brg ni

salesgirl : cubalah kak..die boleh memerahan bibir yang kusam. kira dah pakai ni tak payah pakai lipstik daaa...

ai : esh..bibir saya kusam ke??sy ni tak pakai lipstik pun..y ade ni mmg kaler smulajadi la
sedikit riak di situ ya kawan2

salesgirl : (diam sekejap) tak pe kak..benda ni sapu kat pu**ng t***k pun boleh, untuk memerahkan semula warna pu**ng tu

ai : (gila......................)
kanda y nak kua kan duit dah senyum kambing daa....
makcik plak y malu2 kocing dgn statement die..
hoh cik kak!!!!agak2la sket nak pomot barang pun...
gatai je molot nak nyoal, ko pernah pakai ke??merah ehh??cesss..

Saturday, November 20, 2010

gOMen vS SwaStA

1) staff wad
staff spital gomen kurang mesra sket, tapi ade y baik.siap leh tolong slimut dan angkat pagar katil g...ale, spital swasta jarang la nak jumpa staff...kalo jumpa pon kejap je..tak dan nak sembang pe pon

2) staff bilik bersalin
lebih kurang je kot. leh je diorang dibawa berbual gelak2 brcerita ape...

3) dokter
of kos suke swasta sebab doc swasta lemah gemalai sket...dan y penting diorang PEREMPUAN!!!
4) wad
kureng wad gomen sebab tak bagi peneman.patut dibenarkan sorang waris menunggu.bersalin bukan macam sakit demam weh...bak kata orang, kalo prempuan ni takat demam2 diorang leh gagah diri lagi..ni bersalin weiii....contoh nak g tandas dah la jauh, nak kena tunggu staff yang teman plak???dengan staff kureng, mmg naya la....kurang2 ade someone menunggu tu leh la orang yang bersalin ni brehat kejap.baru lepas abes tenaga nak kena jaga baby ape lagi...tangan pun gigil lagi tau

5) bilik bersalin
nak same je. cuma spital private dulu tu seme staff prempuan...tak de lelaki.memang la orang kata dah sakit tak de ingat malu ape dah..eh, ai sakit2 sempat g ingat malu tau????

6) makanan
hehehe...mane2 spital tak pernah sntuh makanan diorang pun.sebab mak tak kasi makan.. makanan eksklusif berpantang disediakan oleh mai ibu..hahaha..tp air milo spital swasta lagi best dari spital gomen..hehehe

7) kemudahan
kalo private bilik air tak kongsi tu best..dah la dekat sket.ni jalan kepit2 nak g tandas, kena tunggu giliran lagi.nak pitam rase...spital gomen tak leh cas henpon tau???sangat seksa...kalo henpon tu sempat dicas tak pela..kalo terbranak cam ai ni???

8) bayaran
sure la menang gomen..ini anak rm3 je tau hahaha...gumbira hati mama ya aneeq???padan la dengan sakit die makcik wehhh

*apepun sakit semua padan la dengan harga die kan...dan syukur sangat sebab selamat dah.sakit bersalin semua sama...atas kita la kan nak terima macam mana. ade orang lagi azab sakitnya, ni kira dah ok dah.ingat ayat kande..kira tu kifarah dosa dah ler..hehehe

Wednesday, November 17, 2010

jOm BranaK...dE nexT EdItiOn

lepas bersalin 10.10pagi tu..jenuh la nak menunggu orang datang menjahit luka kat bawah tu... weh...igt jahit bawah tu cam jahit kelim baju???hoh...rasa dah seram sejuk badan duk nunggu diorang datang. dah pukul 11pagi gitu baru la ade sorang kakak misi ni datang menjahit.

akak misi : dik..maaf lambat ye...

saye : tu la..nape lambat sangat. dah sejuk2 badan saya ni kaki ngadu besa la

akak misi : maaf la dik...banyak pulak patient ari ni

diam jela..malas nak cakap ape suda diwarning sbenornya..hahaha

akak misi : ni saya suntik ubat bius ni...nnti saya jahit ya

saye : oh ade bagi bius ke???

akak misi : ade...kalo tak bius sakit la dik

dalam hati lega la sangat sebab ade bius. ade org kate spital gomen ni tak de bius membius. okeh dah lepas cucuk tu akak tu menjahit la..uiks!!!! sakit la weh...tak rasa cam dibius pon

saye : kak...betul ke dah bius ni???sakit je..

akak misi : dah dik...kalo tak bius lagi sakit

iyo ko???rasa was2 la plak...sebab mase bersalin first dulu tak de lak gini. still...diamkan diri. mak dah pesan, jangan banyak songeh kalo g spital gomen ni...kalo tak masak la korang!!!!
tetiba........

saye : kak sakit kak sambil tangan dah menepis kiri kanan

akak misi : maaf dik...jahitan tetas...rahim adik ni lembut sangat..nanti saya buka balik jahit balik ya...

haaa...itulah cherita nye...gile sakit!!! diorang bagi topeng gas tu pun sakit g. kunun kalo sedut gas tu kira sampai lima je leh ting tong dah, tak de makna nyer. kira sampai lima tapi kali dengan enam tak de ting tong ape eh!!! belum g time nak masuk ke wad ape seme...tp tak pela, seme dah selamat. kepada yang wish ape seme, tak leh nak balas. blog ni pun auto post..ni ehsan adik guna buruk-ben diorang...inilah naseb orang dalam pantang hahaha....

Friday, November 5, 2010

jOm BranaK...eDiSi aMbuLans

pemergian ke HOSSHAS adelah diiringi sorang doktor muda, dua orang nurse dengan sorang drebar yang dicanang oleh doktor sebagai drebar ambulans paling mantop spital Raub. bila dah baring dalam ambulans tu baru pasan, ya..kecik rupanya banda alah ni..dalam ati tuhan je tahu betapa debarnya sambil berdoa tak de pe2 jadik...bimbang akan sempat ke tak sampai ke spital sinun dengan bukaan jalan dah 6cm.

elok je van gerak, dia pasang trus lagu tu weng wong weng wong!!! time tu sempat g bimbang bimbang takut mabuk. ai ni pemabuk tegar.plak kalo naik van yang gegar die tu ala2 naik roller coster, tambah lak bingit melampau tu...ade yang termuntah dalam ambulans karang. mase tu sakit nak branak dah tak rasa mana mungkin sebab perasaan jakun naik van tu melampau kot.. akak nurse dah letak topeng oksigen dah...dia kata untuk bagi bekalan oksigen cukup kat baby.lagi la lemas diriku. lepas tu doktor tu plak pesan "akak, duk ngiring ya..kalau trasa benda nak keluar bagitau saya" time tu gigih mesej kekanda tersayang minta die polow dari blakang.. nak kol dah tak boleh sbb bising hamat bunyi ambulans tu. dgn tangan gigil2 tahan sakit dan gigil getaran ambu tu gigih menaip msg minta ampun maaf sgala..

Raub nak ke Temerloh dalam 100km lebey ok???bape lebih die??tak sure..tp mmg banyak gak lebih die..elok sblm sampai Bentong, sakit terasa lain macam.rasa ade benda tersembul nak keluar..dengan suara serak2 ngadu "nurse, saya rasa macam ade benda nak keluar dah" kelam kabut staff nurse dgn si jururawat desa tu. diorang mula buat check up untuk jantung bayi. yer..jantung bayi saya lemah, so mmg akan dipantau selalu. tekanan darah saya yang jatuh gile2 pun dipantau juga... ape kes kejap saya,kejap ai kejap aku..gasak la doc tu plak leh kata "tahan ya kak..cuba tahan. jangan teran...dah tak jauh temerloh" Ya ALLAH..sakit die tuhan je tahu...puas la mengerang sakit, sampai suara dah tak keluar mane dah. mungkin sebab kesian, staffnurse tu minta kat doc tu untuk benarkan saya meneran, keluarkan baby kat spital Bentong. tp doc tu refuse, dia tak nak kot ade komplikasi pe2 spital Bentong still tak leh handle dan still kena hantar ke temerloh ..skali lagi dia mohon supaya pesakit die ni bertahan..kepit dulu, jgn teran.

dari Bentong nak ke Temerloh tu gagah menahan baby dari kua...boleh terasa kat tangan kanan ni kepala bayi tersembul. suara dah serak2 sebab mengucap. tp still leh rasa kagum dengan diri sendiri, sebab sket pun air mata memang tak keluar. ai ni drama queen dan bapak eh manje nyer... tp syukur sebab tidak menangis itu buat pernafasan lebih clear dah keupayaan nak tahan baby lebih ok. setiap kali kontraksi datang, selang seminit setiap kali itulah dengan kuatnya mengucap. otak dah tringat kekanda, Aliff dan semua. sisa2 tenaga tu dengan tgn kiri terkepit celah ambu cuba jugak msg nak minta ampun semua dari suami, rasa cam nyawa dah tak lama dah kat bumi ni, tp sayang, tak dapat send sbb hp jatuh cam drama la pulak...tangan kanan ni pulak cuba tahan baby dari keluar...maha kuasa ALLAH, kuatnya push dari dalam rahim tu, tak leh nak ditahan oleh tangan orang dewasa. staffnurse tu siap tolong tolak dengan dua2 tangan die lagi tak nak bagi baby keluar...sakit???jangan ditanya. rasa die macam ada kayu besar yang dimain tolak masuk keluar dari dalam perut.bila kontraksi kurang dan kami menolak kepala bayi masuk, perut sakit sangat...dan itulah rutin sampaila ke spital Temerloh.

elok je sampai terus ditolak masuk ke spital, bilik bersalin. dan mungkin hikmah naik ambu yang laju dan terhentak2 tu, checking terakhir jantung baby dengan tekanan darah dah normal. staffnurse tu separuh menjerit bagitau. masa tu tak sempat nak rasa syukur sbb still piki, camna baby nak keluar, sebab doc cakap baby ni hand presentation.

sampai ke bilik bersalin, semua kelam kabut. sebab kebetulan hari tu ramai yang bersalin dan bilik tu tak siap sedia betul2. staff temerloh menjerit2 suruh cepat naik katil bilik bersalin tu. masa tu contaction sampai lagi dan diorang semua menjerit lagi "kepala baby dah nak keluar..kepala baby dah nak keluar" pesakit yang terhegeh2 nak tukar katil ni akhirnya direntap supaya cepat menelentang. dan diorang semua menjerit2 suruh push, ade yang suruh pegang kaki supaya leh push. tapi tanpa persediaan apa tak sempat tarik nafas kedua, baby dah keluar.

doc temerloh tu angkat baby dan letak atas perut...suruh pegang. hampir2 jatuh baby sebab tangan ku still menggigil bahana duk tahan baby kua atas ambu tadi. mase bagitau kenapa tak boleh nak pegang baby elok2, doc temerloh tu dah membebel.time ni kesian pulak dengan staff dari Raub. yela, kena bambu sebab diorang membenarkan sorang pesakit yang dah nak bersalin dibawa travel agak jauh dan disuruh tahan jangan bersalin walopon baby dah nak keluar...hasil nya????alhamdulillah anak kami tak lemas cuma bahagian bawah tu koyak lagi...

10.10pagi baby keluar menjenguk dunia dengan selamatnya. setelah dipotong pusat baru terdengar suara yang paling melegakan sampai buat air mata yang tak keluar lansung tadi terus meleleh laju "nurse...boleh saya masuk tgk isteri saya???"

*walopon kanda tak leh masuk dah sbb dah bersalin, tapi tak apalah...yang penting tahu dia selamat sampai walau dengan keadaan kalut malut tu

Thursday, November 4, 2010

jOm BranaK...da KrONoLogi

15 Oktober 2010

5.45 pagi
terbangun awal pagi..rasa nak ke tandas
skali ketuban dah pecah..gile lah!!!
kejut abang..dan abang mula buat episod kalut dia
sebok packing barang ajak balik kelantan ape maksud???
Aliff dah bangun, sebok main air ketuban y penuh kat lantai
sambil jerit air, air!!! pagi2 buta..nasebla rumah ku

6.00 pagi
baru teringat ma pesan dulu2 sblm g spital bersihkan diri
sempat mandi basuh2 pakaian sket lepas tu blur
tak reti camna nak tahan ketuban dari terus meleleh
seb baik dapat kontek abah...diorang kat cameron highland
ma suruh g spital...bawak barang ape patut
diorang akan turun dari cameron ke raub

6.30 pagi
hantar Aliff ke umah pengasuh dulu
sian plak tgk budak tu meraung tak nak kena tinggal
abang anta ke spital Raub
duk spital baru sedar buku merah tak de
abang dah kalut....balik umah carik
nurse dah suh tukar pakaian spital..tak rasa sakit g
air ketuban still kua...penuhla kat lantai spital tu plak
sian makcik cleaner nanti nasibla..
sebab tak sakit diorang suh pergi sane sini sendiri
merata-rata air ketuban tu berkecah

7.15 pagi
abang datang balik, bagitau tak jumpa buku merah
nurse2 dah bising2 dah...teringat kot tinggal kat pejabat
seb baik ade sorang staff nak bangun pepagi buka pejabat trima kasih!!!
abang kua balik dengan muka nak marah dan panik
opes agk jauh..abesla kata ku dalam ati
nurse suh naik atas katil..nak amik bacaan CTG

8.00 pagi
abang datang dengan buku merah
nurse bagi tengok isteri die yang still panik
sbb luar dari plan..kena bersalin spital kerajaan hahaha!
abang amik barang2 beharga..tinggalkan hp je
baru igt tak makan seharian dari semalam
lapar dan haus gile...minta nak makan
abang kua lagi..

8.20 pagi
nurse ke staff nurse eh???tak kenal lak
ape2 jela eh..datang cek jalan dah 3cm die kata
abang datang bawak makana, air dgn roti
nurse kata tak leh makan dah,kena puasa dah
air mate dah meleleh..dah la abang kena duk luar
doktor datang..doktor lelaki daaa, alahai!!!!
cek jalan lagi..dah 6cm..baby ada masalah
jantung baby lemah dah baby dalam kedudukan berpusing
suspek hand presentation...kena hantar temerloh, mungkin bedah
air mate dah macam air bah

8.45 pagi
mesej abang...bagitau pasal baby
doc datang kata kena tunggu ambulans sampai
minta suami siapkan ape patut nak ke temerloh
dan abang keluar lagi.....

9.15 pagi
ambulans dah sampai..
doc kata yang paling laju dgn driver plg pantas
gile!!!! matila naik ambulans..sure mabuk piki ku sempat g piki
msg abang kate ambulans dah nak pergi..minta ikut blkg
msg ma abah bgtau kena hantar ke temerloh
minta ampun maaf..takot woii!!!
dipakai topeng oksigen...


*to be continued...sbb kesah dalam ambulan lagik best

Friday, October 29, 2010

mAi heArTrObe....

susah jadik orang fem, glem dan jelita ni sebenarnya uhuks!!!
dikejar2 oleh jejaka jejaki yang meminati diriku
sorang asek mesej merindu...sorang lagi selalu merayu-rayu
sorang lagi selalu menangis mendayu-dayu.....nak susu sebenarnya hoh!!!

hahahaha...padan padan la makcik...
prasan la ngko sorang2..hahaha
tp betul pe...skrg ni my life sure akan salu dikelililingi oleh lelaki
lebih tepat tiga lelaki...dengan kelahiran hero baru kami
perkenalkan..my new heartrobe
Muhammad Aneeq bin Mohd Azizi
DOB 15 Oktober 2010
POB Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh Pahang
Berat Lahir 3.25kg
Panjang Lahir 51cm

Friday, October 15, 2010

NoTa KarUT-MaRuT 2

abammm.... ni panggilan aliff tahu tak nape sayam pun panggilan aliff, die suka pggil gini instead using mama, ceh!!! tak nak balik kampung awal???? sbb sayam tak nak abam g skola baju herot2, sua bergosok kedut2 line patah dah ler berganda2...

abammm.....sayam degil bile abam suh tido kat katil sayam still nak tido bergolek2 kat hall depan tu sejuk, bilik panas memam la, sebab sejuk satu hal sayam kam salu panas kalo peknen tp yang penting, sayam leh tenung abam mase abam tido...lepas tu mrepek feeling bukan2 time abam tak sedar gitu..pun boleh peluk2 aliff yang salu jual mahal tu

abamm....kalo sayam balik kampung awal, nnti abam kena makan kedai. lepas tu balik umah tgk dinding , boh-sang kes takde org nak gaduh, nak bebel daa abam mula wat hobi tak sihat abam tu.elok sayam abes pantang abam yang lebey2 kurus

kalo sayam balik umah awal, abam sure suke lepak kedai dengan kawam2 abam kan kan??? owh, sayam tak shuke..dah la abam tu tak gaya orang dah kawen, lepas tu lepak2 kedai siam tu pulak???owh tidak tidak...

so abam..sabar la sket kalo sayang asek sakit2 perot..nak wat cmna, tony-brixton-hicks nyer pasal...abam pun jangan la asek marah2, sian sayam..sian Aliff..tau abam bimbang..tak pe...buat2 la tak pdulik walopon abam cuak dalam ati, takot sayam terbranak Raub..hahaha

Wednesday, October 13, 2010

NoTa KarUT-MaRuT 1

apesal skarang asek nak feeling2 sedey je???
tengok Aliff tido sedey...
tengok kande sebok tick kertas peksa sedey...
dah la asek bace blog pun sedey2 juga
cam tah hape2....

dah la slalu lak bertukar ke mode ustajah
tak kesah la sape2 kena blasah tu..
asal ade point je mmg la nak kena tazkirah
fenat makcik tau!!!!

slain sedey2..slalu gak terlebey express feeling sayang lately
suka melangut kat opes tgk frame gambar skuarga sampai sejam
lepas tu mesej2 kande kat skolah rindu sayang bagai
kalo Aliff lak asek nak suh die cium pelok2 dah la budak tu suka jual mahai
lepas tu sure akan ade ayat...mama sayang Aliff

ni rase cam nak balik smula ke jaman kapel
tulis surat bermuka-muka surat bagik kat kande
hoh!!!!tetiba feeling sedey...
ni la kalo prangai orang duk tunggu hari
sabo jela ye bang???

*pade seme2...kenal ke tidak..minta maaf bebanyak yer
**rasa cam tak cukup kasih sayang je ade :p

Tuesday, October 12, 2010

38wEEks anD ComiNG

yup..dah almost 38weeks ya kawan2...
ade yang kate, takpe..anak seken..dah ade pengalaman
chies...punya la tak tau betapa hati ku berdobar2 disaat ini
bersalin bukan benda yang dibuat hari2
rasa takut, ngeri bla bla bla still ade ke ade y cool je???
kalo time Aliff dolu2 mmg time gini dah bercoti
enak2 membesarkan bayi dan diri di rumah ibu sendiri
disebabkan ade musabab tak leh elak....
38weeks pun still berlenggang di Raub ni

ya sayang, moga dengar kata2 mama
sabar ye nak kua jenguk dunia...
tunggu last weeks of October nnti..tak lama dah
meh kita same2 psiko minda kita nak menghadapi bnda ni
mama kena redha..kali ni mgkin kita berdua je kat labour room nnti
nasib abah mgkin tak sebaik dulu dapat temankan kita
dan mama pun nak berjimat cermat kali ni.. no private spital daaa..
naseb la sayang..abah mama bukan org kaya..senang sket je..hahaha
dan sayang..jgn main aci2 bukak pintu ke ape...
ni spital gomen..pelik2 kam tah hape2 plak nnti..ouch, nape bias sangat ni

coretan mama...yang takot

Wednesday, October 6, 2010

aMaLaN UntUk ElaK BAyI SongSanG

sape nak songsang kan???jarang bnda sonsang2 ni orang nak??ke ade bnda yang songsang y best??tak terpiki lak dek akal ku ini...tak kesah la, ni cuma nak share pengalaman amalan yang boley membantu meng-alkali-songsang-kan baby dalam perut ande untuk y peknen la,yang tak peknen nak buat tak de hal...


1) baca surah Yassin tiap2 malam sambil2 tu usap2 la perot ande same

2) suh cik abang ande baca surah Yassin tiap2 malam dgn tangan atas perot anda niat dalam ati suh baby wat sommersoult ok??betul ke eja

3) time solat, sujud lelama sket takat anda mampu la, paham dgn perot beso nak sujud lama payah!!!

4) baca surah al-Hashr (ayat 1 - 24) tiap2 hari

5) baca surah Qursi 40x sehari....dan cara lain die, baca surah Qursi 40x dan letak same sebotol air mase bace tu ale, cam nak wat air bacaan Yassin la lepas tu minum air tu tiap2 hari dan sapu dari atas line perot ke bawah mnta tlg cik abg kalo payah

6) mohon cik abg ande baca surah Thariq (ayat 1-7) sebanyak 7kali..setiap kali lepas baca alurkan tangan turun dari line bawah pusat ke bawah

*psstt..kalo ade salah sile betulkan eh???
**cik abg kat sini refer kepada abg kerajaan ok bukan abg kelahiran
***cik abang kerajaan pun yang sah berdaftar la yerr???

Tuesday, October 5, 2010

SoYA DriNk



ini saya dapat dari lama FB...nape nak kene siar sini???
sbb saya peminat soya...sangat2 minat..tp cuma minat perasa asli je
kot la kan, leh share dgn kengkawan pasal benda ni
mungkin keluaran Malaysia tak de masalah ini kot!!
sbb ini penulis kat Fb ni dapat kat pasaraya kat negara singa nuh
apepom...hati2 okeh...
*pada sape tak tau E471 derived from pig ok???
**minuman FANTA EPAL pun same..die ade E221, E224
***salu beli kat pakcik makcik jual kat pasar tu je..tu pon kalo malas blend sndiri

Monday, October 4, 2010

pOS eKS-StREssS..

kata "JANJI SAMPAI ESOK"
jangan kata esok..dah lusa tulat tubing tertonggeng dah ni
hade sampei dokumen tu????
parah parah...sian incik bos.. kena la wat surat tunjuk sebab

barang : profail bilik gerakan belia
penghantaran : PBSD Raub ke JBSN Pahang kuantan le tuu!!!
tarikh hantar : 28 September 2010
tarikh kengkonon delivery : 30 September 2010

mane mane????pengarah dah siap kol bagai ape dah??
penat jari2 makcik tekan2 tepon tu duk kol sane sini tny pasal dokumen tu
dah la sulit..nak cepat...skali hampeh!!!!!!!!
bleh plak bile cakap dgn die nyer bahagian pengurusan pos express kuantan
die cakap pe... 'ala..biasa lah tu!!!!!'
eeee.....biasa????sejak naik gaji ni dah jadi biasa eh???
hamboi hamboi.....melampau korang
kalo gov y buat fiil gitu..sure dah masuk paper kerek2 sinar hairan tuh
siap kutuk dua tiga papan...ni kes ni camna????
argghhh....tak pe tak pe..

Friday, October 1, 2010

Aliff DuA TahuN DaAa...

mase berlalu....

tanpa ku menyedari...

ches....betul2 rase tua suda....melihat anak sulung berlari melantun2 depan rumah..haiyaa!!! dulu umo awak gitu la sayang mama lahirkan awak...skrg umo melantun2 tu awak nak jadik abang dah...uhuk!!!

lame tak update milestone budak kecik ni..

-skrg semayang dah makin elok...rukuk jela tak lawa g..alhamdulillah!!! moga berterusan

-nak makan kena baca doa walopon doa dia sebenarnya takat bismillah je lepas tu dia akan amin kuat

-dah pandai minta Quran nak ngaji bio pgg pun terbalik lepas tu baca bebel2 tah hape2...bagi Matthurat je dulu, kes tak de Muqaddam lagi :p

-suka bace paper sambil baring, bantal alas bawah dada..kaki jongket...mulut sembur2

-kalo tgk iklan y nampak cam sedih2 die tahu, siap kate 'ian e ya ma' dan bla bla bla bebel

-ni terharu sket..semalam die nanyi lagu ibu..ibu..walopon takat tu je y len2 bunyi klabu asap, tapi bisa menggenangkan ayaq mata kooo...

-suka menyanyi...tolon laaa!!!suara dia sgt nyaring hokey...lagu pebret??? meng hua..lagu rock kapak dolo2...owhhh

-tersangat aktif...org dah kemas2 nak tido die leh kata 'abah ain nak??' bangun pagi pun gitu.. abah nyer dah pasrah daaaa..hahaha sabar ye bang, kam kua sorang g game pebret???gusti

-imaginasi die makin terserlah..kalo main masak2 die akan susun elok cawan dgn piring, tuangkan air suruh kita minum..jap lagi suh kita makan plak dalam pinggan y kunun diisi mee goreng..die suka masak mee goreneg,tak tau nape???

-ayat pun dah 3 patah..cuma pelat la..

-makin MALAS MANDI... sian abang..hehe, tak ikut prangai abang pun kan??

Thursday, September 30, 2010

mAi HoSpiTaL cHecKLIsT

yaaa...kali ni tora datang lagi dengan entry pasal spital nyer ceklist lak...hehehehe...sebenarnya beg spital tu dah siap..mmg salu hangkut ke sane kemari je dengan niat nak menyempitkan bonet keta tu..hahaha..ni kite wat ceklist..sesama tgk kot ade tertinggal g kan barang



memula baby nyer bag ceklist

1) alas salin pampers

2) 10 lai diapers

3) 10 lai kain napkin kot la nak wat bedung ke, lap2 benda ke kan??

4) baby wipe

5) diaper cream

6) 4 set baju bayi y bersih

7) plastik beg letak pakaian kotor dll

8) 2 lai selimut bayi

9) 2 lai tuala mandi bayi

10) peralatan mandi bayi segala mak bapak minyak losen ape

11) 3 lai barut bayi

12) 3 pasang sarung tangan dan kaki bayi

13) 3 lai bedung bayi



mama's checklist lak

1) IC mama abah dan buku merah

2) hp y telah di cas yaa dgn kamera

3) buku citer/ majalah pinjam adik ipar punya la gamak nyer

4) 3 lai t-shirt / blouse

5) 3 pasang kain batik

6) sweater

7) tudung y mudah nak pakai buang no bawal2

8) pakaian dalam

9) pad bersalin

10) tuala dan kelengkapan mandi

11) 2 psg stoking tebal

12) minyak2 angin /ubat2

13) kurma / air zam-zam

14) barang kunyap2 pengalaman dulu y slalu lapor...huhuuu



wahh..banyak lagi nak kene isi..alahai..kena bongkar balik la beg tu gamak eh??haduuu..cam dah banyak je barang nyerrr

*kaler biru brg sudah ade dalam beg

Wednesday, September 29, 2010

aNother Check Up...

yer..kali ni check-up for 36weeks...almost...kali ni bawak kande same, sebab terbagitau die doc kat KKIA Raub ni dah tukar ke jantina lelaki doc puan lame dah bertukar... trus die rajin nak datang same..hahaha yer, my cik abang pantang sket doc laki ni..sepanjang pengalaman peknen dua kali ni...baru skali je kena cek kat doc laki..aurat katanya, dan kita bukan dalam keadaan darurat nak membolehkan doc laki pegang2 ape..hahaha tat wai ai sayam yu lebey la bang!!!!



Alb - Neg
Gula - Neg
Hb - 11.6 padahal skip makan ubat ni..leh lak die naik, kalo jaga2 sure die turun ke paras 10
Berat - aiseh..tak payah la...hahaha...cuma leh kata naik 0.4kg je
BP - 85/60
Tempoh Hamil - 35++
Tinggi Rahim - 36/52
Presentation - Cephalic



yang nak kene tgk bebetul bahagian presentation tu hokey???hahaha...siap kaler biru g ..nape???sebab tu kedudukan bayi..alhamdulillah..baik anak mama. dah 36w ni leh lak die kembali ke pangkal jalan ces,ayat cam untuk mat rempit je dia dah turun elok dah walopon doc kata ade sket pusing2 lagi dan badan die senget ke kanan,tp okey la... abah pun dah tarik napas panjang time doc suluh perut mama tu...kalo tak??cezer wehhh..hahaha... trima kasih untuk doc nik dengan misi Izah sebab sudi gak tlg suluhkan jantina...yer,sorang lagi HERO!!!

Monday, September 27, 2010

seNaRAi KepERluaN BErSaliN..

cam tak besa buat kan kan kan??hahaha..ai ni manusia besa je..kdg terlupo jugak makcik haaa.. tak apo la,ni kito up kan sket..sengsajo..sesambil nak buat entry..kam dah balik kampong nuha..tah bilo lai makcik dapek nak buat entry.. nape tetiba ternogori bahasa ku???

my baby checklist
1) baju lengan panjang & pendek
2) seluar panjang & pendek
3) sarung tangan dan kaki
4) lampin napkin
5) diapers
6) selimut
7) barut dan bedung bayi
8) tuala mandi bayi
9) tikar getah bayi cam nak beli satu lagi..y ade tu Aliff nyer
10) minyak bayi
11) baby wipe
12) bantal dan tilam bayi tilam tak jemur lagiiii....
13) botol dan puting susu
14) berus botol susu & sabun pencuci botol
15) alat mandian bayi ekteli tak pakai ngat..org bg nnti melambak..plus kalo cam Aliff dulu kulit sensitif..y beli tak pakai ponnn
- sabun
- bedak
- losen
- syampu
- besen mandi ai mndi letak atas kaki jeer..hehehe
- putik kapas

mama nyer ceklist
1) baju
2) kain batik hasil usaha g langkawi awal tahun dulu..cess!!!
3) ubat / jamu untuk pantang - pilis, tepel, jamu, minyak panas, ubat periok, herba tangas
alamak..pil tambah susu tak beli lagi
4) pad bersalin
5) pakaian dalam y bersesuaian
6) stoking tebal
7) bengkung
8) breast pump

ade lagi ke...hmm..kot tertinggal je..besa la sebab guna-pakai Aliff nyer dulu..ade barang dah tah kemana daaaa...sape2 kot nampak slack list ni sile bagitau yaaa???
senarai bawa ke spital..hehehe...next entry lak

*kale biru nyer barang insya ALLAH dah ade

Wednesday, September 22, 2010

y Ai LaiK peKneN??

ai laik....

1) tak payah nak kaber2 perot daa..kalo ade y laser bertanya, mudah je cakap..ai peknen yuu!!
2) kalo makan mentakdarah pon tak de sape kesah nyer... sure orang kate oo,makan untok duorang
3) besa kalo tersebut je nak makan pe..sure pling pling!!! dah ade depan mate kalo y bnda y nak dimakan tu reasonablae la
4) mudah dapat MC muahahahahaha!!!!
5) kalo wat penat ke capek2 sket mmg bos takkan suh lebey2 la wat keje/program :p
6) sebulan skali dapat g melawat KKIA secara percuam...ewahhh!!!
7) kulit muka licennnn seh..rambut pon lebat, jarang gugur dan lembut...sukeee!!!
8) nanges sket musti kande pujuk..nanges sket sure kena pujok...
dan lain-lain hal...
dun laik...

1) peknen je kaki gatal, peknen je kaki gatal2..gatal2 kaki je peknen...hesh!!!
2) tekanan darah mudah ngat jatohhh... tu y salu penin2 sakit2
3) mudah ngat penat...semput..mengah...
4) tumit kaki pecah2 giler...
5) banyak baju baru wat..tak dan bergaya lagi kena simpan daa!!!
6) tak leh makan banyak..mudah semput nak napas..nak muntah
7) salu kene bebel kat misi sebab HB rendah...huuuu!!!!
8) peknen y ini sangat mencabar...yer...dugaan dari NYA tak cam peknen memula dulu
9) nak kene piki camna nak slim lepas ni..dan kena tahan dah napsu makan
dan hal lain-lain...

*mengharapkan semenye akan jadik lebih baik

Monday, September 20, 2010

okEh OkeH..SiLAmat SemuAa

ku men-daddy-casey-kan ucapan ini untuk seme budak2 yang berumor 12tahun yang mengambil UPSR esok.. sempena tringat kes budak2 datang braya kat rumah semalam nyer hal anak murid kande seme smoga adik2 dapat buat elok2..kalo tak penting mane pon UPSR tu, kena try da best gak, nnti sek sok kalo UPSR tu dah jadik sejarawan,leh la berlagak style mak2 salu cakap..alah STP dulu lagi lagi payah dari PMR tuuuu... haa,berlagak style gitu,buley???hahaha...

dan juga nak ucap selamat untok orang2 yang berkaitan secara tidak lansung dengan peperiksaan UPSR neh..cam isteri2 cikgu, mak2 bapak2, bomoh2 penerang hati, penjual produk2 cepat blaja segala...hahahaha....selamat la semua nyer yaaaa...


pssstt...bak kata Aliff " nak uter ibi" iklan astro 100 saya nak tutor tivi..hoh!!!!
buat lek lok seme..biar rating UPSR SKBR taun ni naik g... abg,taun dpn jgn jaga kelas derjah 6 daaa

Friday, August 27, 2010

OwwHh..nAsIk DaGAnG


dipagi yang tidak seberape nak bute, cam besa la bukak la blog mommy Qas ni, pepagi dah ade nasik dagang owh, mai pebret ktelah nak kate pe, sangat ler shuke nasik dagang ni. dari kecik mmg salu makan. mase duk kat besut ade satu kedai dekat stesen minyak shell tak silap stesen kecik je bawah pokok besar, kedai kecik je..nasi dagang die masya ALLAH..marbeles!!!! itu cite 20taun y lalu..tp kesedapannye still berkekalan dalam tekak-otak-tunas manja rasa ku..
sekarang ni aim ku adelah my mum nasik dagang..sedap sangat.lebih kurang cam kat atas la kot nasi my mum punya tp die len sket la.. trimas google..pinjam pic yer nasik dagang ma semestinya beras dagang sori, ai tak makan beras pulut campur beras wahtever tu eh???gedik hahaha kuah ikan die cam kuah sardin, bukan kari besa gitu..die pekat dan kaler nyer merah ade tomato puri kot dan sambal die bukan sambal kelapa gitu..mmg nampak campuran ikan bawang ape yang di kisar halusss... aduhai!!!tak tahan besa sekor ikan tenggiri tu mmg skejap jerla.. acar cam besa jerla..acar mentah dan ade kari ayam same bagi yang tak makan ikan cam my sibling tuh!!! adik2 kurang makan ikan
ma..ni kak long dah puji ma banyak dah ni..tau ma tak leh nak reply pe, cuma leh tgk je dari blog ni..harap ma paham2 jela eh??hehehe...kira aci la..taun sudah2 ma buat kak long tgh pantang...telan liur jela...taun ni ma buat eh eh??dun wori..bajet kak long suppport..ma masak je..hehehe..aci dop?? bertuah nyer anak
*aduhai..cam tringin lak makan nasi dagang beras dagang ni..mane nak carik raub ni

Monday, August 23, 2010

13 RamADHan

hari ni 13Ramadhan...kalo kira tahun Islam, umo Aliff dah dua tahun daa..tapi disebabkan sistem kite menggunakan sistem mat-sehi, make belomla umonya Aliff cukup...so nak buat entry khas sempena hari khas bagi tuan empunya diri bersalin tu kira khas la tu...ape??tak puas ati??

untuk anakku sayang Aliff...
13Ramadhan = 13 Sept hari sabtu pukul 4.00 pagi
mase tu kalo kira2 kandungan mama dah 15hari lebih due..tp disebabkan kegantengan tok abah, maka mama tidak dikidnap oleh geng-van-spital yang hari2 asek kol tny dah bersalin blom dah bersalin blom..abah baru sampai dari Raub, tido tak sedar diri penat mandu kot mama tak boleh tido, rasa sakit2 pinggang sakit2 perot dan gelisah je...tok ma pesan, kalo rasa sakit2 gitu bawak2 la berjalan2 dalam bilik nak bagi ilangkan sakit tu..sebab kadang2 die tony-braxton-hicks jer tuh

dah puas mama jalan2 dalam bilik lepas tu try tergolek2 depan tibi atas tilam busuk milik pakcik2 makcik2 awak tu..lama mama bergolek2 macam ayam golek tok ma kua bangun nak masak sahur tengok mama duk tergolek2 lg...tok ma kata pergi mandi2 ape la kak long dari duk golek2 gitu, rimas ma tgk maka mama pun pergi la mandi.sebab masih awal pagi,mate tak leh lelap, mama pun sempat la membasuh baju, basuh tandas ni pebret ai dan sidai baju2 y dah dibasuh..lepas tu mama duk bertenggek kat dapor sesambil meratah ayam goreng tok ma, tok ma tny lagi ade darah, lendir ke air kua?? mama geleng.

dipendekkan cerita sbb mama malas cite pjg sbnrnya masa tengah sahur mama rasa sakit sgt..mase tu mama makan nasik ayam goreng dgn sambal tmpoyak perg..sedap!!! so mama stop makan mama ngerang2. tok ma dah pndang semacam..mama kata rasa nak berak je, lepas tu die stop..mama pun makan balik. tak lama tu sakit balik kali ni mmg sakit mama sampai nangis2 daa...pakcik2 makcik2 awak seme usha len macam je mama dan ade la pakcik awk y memang terkenal dgn soalan topan dia bertanya nak berak pun kena nangis ke??g tndas la kuang ajo punya adik seb baik tok ma bekup kak long awak nak branak dah tu kot mama kata tak lagi, mama nak makan lagi sikit sebenarnya.mama wat2 rilex, makan balik nasi walopon mase tu tok ma, tok abah dgn abah dah tengok serong 180 darjah dah. tp y best nyer mase tu mama je makan tau orang lain seme dah mati slera daa..hahaha mase mama sakit lagi skali ngerang2 sambil nangis2 dasar budak manje abah dah cepat basuh tangan.tok ma tok abah pun same..semua dah kelam kelibut daa..duk bawak beg nak ke spital dan bla bla bla.. abah pecut keta bukan main laju time tu..abes lampu isyarat dari pasir puteh ke KB abah langgar tp tak kena lak saman ekor chit!!!
sampai spital an-nisa, time tu org azan subuh..tak de lak org yang nak cek-in mama masuk..abah dah kalut malut sbb die sorang, family datang lepas tu seb baik la lepas 5menet ade macik misi bawak mama ke bilik bersalin trus.die kata nak cek kontraksi mama guna tali-pinggang-ajaib sowi,tak igt name alat lepas mama baut beberapa perkara dan baring, die dah cek tu, die kata..owh, lambat lagi ni dik..tgk graf ni ade g 4,5 jam baru bersalin ni.tunggu doc sampai pagi nnti la yer.. ape lagi, mama pun pun bukak la episod air mate..tak nak weh 5jam lagik. disebabkan mama menangis merayu2 dan abah glabah giler, make macik misi tu paksa-rela la kol doc mama. seb baik die nak dtg lepas solat subuh. mama rasa lame gile tunggu doc saleha tu..abah plak siap buat iklan dgn seme brg2 dalam bilik tu bajet nak suh mama kool down hoh!!! bile doc sampai...die cek jalan eh, budak ni dah nak bersalin la,dah 9cm..suh die ngereng..jap lagi baru teran..jgn teran dulu dik semua kalut baru tau ngko...4 5 jam eh..dan lagik berlagak,tak tahan

yer, selepas beberapa adegan akhirnya Muhammad Aliff selamat dilahirkan pada 7.50pagi waktu tempatan. mase tu ALLAH je tahu betapa prasaan mama dan skrg dah 2tahun berlalu..dua bulan lagi adik yang tak jumpa name lagi pulak akan kua tgk dunia ni..smoga semuanya baik2 aja buat kamu sayang :)
itulah pengalaman 13 Ramadhan mama...

Monday, August 16, 2010

muSaNg KinG KOnG..

ande ade kenal???
besa dengar name tuh??

hoh..kalo ande peminat mmg tau pe benda alah ni..
jangan ingat keldai je ade king kong tau
ini musang pun adaaaaaa....
meh memperkenal kan.....drum roll plisss!!!!

hek hek...... one!!



and two!!!


and one two three four!!!!



saya ade kucin...ekornya panjang..
tetiba je..hahaha




nama : kalo dlm genus spesies tak tau la pulok!!! tp org panggil DURIAN yeee
nama glemer : musang king aka raja musang jgn ditanya nape musang king bukan fox king ke king fox keketurunan : dheroyan
alamat asala : dikatanya dari Sungai Ruan, Raub
ciri2 diri : isi bewarna kuning tebal dgn bijik kecik cam bijik kurma, lemak2 manissss sangat..ade pahit2 sket...tp tak de gas kuat cam D24 tu
harga : ikut tokey la.. ari tuh dapat RM 15 sbiji..
*slamat mencuba..hehehe..

Saturday, August 14, 2010

MEnU BeSA saHuR dI UmaH SAyee..

hari ni dah masuk hari ke 4 kita berpuasa di 1431H kan??so tak salah kalo cite pasal makanan sket2 sebab pagi2 gini tak lapar mane g..nak type entry pon tak de la meleleh je nnti..hahaha..tp ni bukan menu ni rumah sendiri, ni di kampung nun..nostalgia la pulokk!!!yerla, umah sendiri tak meriah ngat nak cite..kan kan?

1) ayam goreng
wajib ade..kalo tak ade sorang budak keding takkan makan. y pasti jgn digoreng bahagian daging maging..pun nnti kitorang tak nak makan banyak songeh kan??hehehe.. dan besa nya kalo ayam2 ini tak abis akan dibuat ayam berlada, goreng kicap dan seangkatan dgnnnya time berbuka nnti.. wah!!dah jimat gitu

2) telur goreng mata
ini pun dalam bulan posa mmg antara pebret menu la..dalam 30hari akan naik menu ni dalam 20x gitu..hahaha..besa makan dgn kicap manis besa tak pun sambal kicap tu lerr..potensi tak abes??akan abes..sebab ade orang suka meratah telur2 itu

3) kari
tak kesah la kari daging ke ayam ke..ni pemes gak kalo bulan posa..dan lagik ma kata mudah.. buat time buka, time sahur leh makan g..time buka esok pun makan g..va va vajivah!!!ayat tamil sket kalo letak kentang dan tunggu kuah die pekat2 sket besa kalo dah panaskan lebih dari 2x la.. .sedapnya!!!!!!! makan dgn telur goreng mata letak kicap sket...ouch!!!!

4) telur pizza
ni name adik badik ai bagik..yer,telur itu tidak berkaitan lansung dengan keadaan fizikal pizza..nehi nehi..telur pizza ni kalo makan baru masak time sahur nasik kosong panas2...syedapp!! padahal telur dadar besa je..dah la kosong tak de bawang lada lansung hahaha tp ma punya telur pizza ni spesel..die kembang kembung wehh!!! veri de fluffy tau my mum pukul telur tu lama kot tah la dan die cam rangup2 gitu...aiyokkkk!!!

5) ikan bakar dengan buduuuuu...
mane leh tinggal nih..mai pader is beri de pure kelantanese lhoo!!! walopon time cakap dah tak bunyi mane dialek die..ni ma punya pasal.. nasik panas2 ikan bakar cecah budu pedas2..kalo ade kuah singgang lagik sedap..makan sure tak igt tu time sahur ke buka..hahaha

*hmm..ekteli rindu kat umah.tp kalo balik pun korum tak cukup gak..tringat kecik2 lu prangai sorang2 nak boleh kan sahur..owh, dah tua diri ku...

**lama tak tengok ma abah..hmmmmmmmmmm :(

Wednesday, August 11, 2010

kU SeDeY...

petang semalam pergi KKIA Raub...ade temujanji..eh tak..janji dan temu patutnya dengan doc..pasal sebelum ni my placenta is previa..hahaa..tah hape2 ayat. jadi janji temu dgn doc adelah bagik melihat samada plasenta previa itu masih previa or not.. fyi my uri tu dalah tahap 3,menutupi lubang rahim disebabkan kurang maklumat dan doc y kureng pengalaman mase scan ari tu, so ketakutan akan uri duk bawah ni membuatkan ai salu ler ke kenek swasta untuk scan leh kata sbulan skali.. alhamdulillah, awal bulan Ogos scan, uri dah naik sepenuhnya.

hmm... long sigh!!! baru pasan ade bnda lain..my baby now in breech position!!! siyes slama g scan tak pernah nak piki pasal tu sbb asek piki hal uri tu je..tp ni doc KKIA Raub dah sahkan. dan mula la die dok telek2 perut guna alat pen'scan' tuh..yer, baru 29w tp tetap menakutkan... doc kali ni bkn doc yang scan kata plasenta previa tuh kata..doc ni bagus

''Insya ALLAH kemungkinan baby awak akan berpusing dan brada di kedudukan normal balik..masih ade lagi banyak minggu. kita akan scan lagi 36w nnti.banyakkanlah berdoa..walaupun baby awak agak besar untuk umo dia..insya ALLAH''

ape lagik solan bertubi2 la ku tny kalo doc y lepas senang je die jawab, saya tak nak komen apa2 cheisss..bnda yang tidak tahu itu menakutkan okeh??? doc ni jawab tenang je. mase nak kua dari bilik doc, rasa panas muka,tetiba berpeluh2. siyes...tak shuke!!! dalam keadaan kelam kelibut jiwaku kaco tu...ade lak sorang mamat ni posing baik punye kat kusi menunggu tu, dengan senyuman menawan. lagi la rasa nak meleleh ayaq mata.. besa kande tak teman pun g kenek, ari tu tetiba die datang nak wat surprise.. so nak minta pendapat sape2 yang ade pangalaman or pro sal benda ni...sbb saya percaya,kurang ilmu membuatkan kita takut kpd sesuatu

*selain berat baby lebih dari berat septtnya umo die, kepala die pun besar..haduuu!!! nape tak ikut abah awak sayang...pale geng2 mama memang besar2
**smoga sayang akan duduk balik ke tempat asal nnti ya???

Tuesday, August 10, 2010

mOhOn2 LaA AdEr ReJEkI ya PAk...

semalam ade kes g..kes eksiden nak masuk toilet..geram betul...hal2 perot memerut ni mane leh tahan2 kalo ade org leh tahan tu ok ar, ai tak bleh dah2 kite gak kena ngalah dengan kande..muka cemberut je..
kelmarin adek badek baek nyer serang umah datang makan2 seb baik reti bagitau walopon tak awal mane.. dan la masak2, tapi disebabkan sinki dan kawasan sewaktu dgnnya dah makin kocik sejak ade penapis air godang tu bukan nak pomot eh barang2 basah asek jatoohh je, cam perang suami isteri dah bunyinya...abg dah senyum2 nak tegur kam kena bebel lak..hahaha..nak tolong rasa menyemakan dapur y dah kecik ni..so die tlg jaga anak lepas memberikan pelukan konon nak melegakan prasaan ini...
eh eh..pedehal merapu kerapu neh...sebenarnya nak bagitau...abang, kita carik umah baru nak???hahahaha..tak nak barang kemas segala..umah sendiri boley???

kenapa mesti rumah bukan keta ke, gelang ke rantai ke???

- y paling utama..tandas umah sewa kami satu je..adeh, nak beri2 kena ade shift tau..tp kekadang eksiden gak...tu baru tiga org dalam umah..kalo family datang yang segerombolan tu???takkan nak cangkung kat longkang blkg kot...
-dapur sempit..tp ni okeh lagi la..cuma kalo nak masak tak leh ramai2 la..kalau family dari kampugn datang..payah la sket..kami ni suka kutuk keji mase kat dapur je..hahaha
-parking kalo boleh nka la bagik dua2 keta tu masuk bersama..sian diorang..mesti salah sorang tido luar..
-tak leh ketuk2 dinding..nak letak ayat 2 Quran hek eleh!!! pun takot, jam pun sangkut kat tmpat y dah ade bekas sikit..sbb org lama2 pun tak memaku..kami pun same la tak brani

tu je y kami nak upgrade kehidupan sket..kalo sesape ade kaki ke kat Raub ni nak jual rumah...koling2 la kami eh....hahaha

Friday, August 6, 2010

kO teTaP cHEntA PadA MoOoO...

iyerr....

-walopon hobi tak senonoh dan tak sehat tu tak leh nak buang lagi
-walopon waktu bersama suratkabo dan anak lebih banyak daripada bersama rumate ni
-walopon slalu suka suki panggil nama manja kita 'cik..cik..cik' bkn bunyi ayam yer
-walopon suka alih siaran time cite korea/masak2 sbb nak tgk Discovery Channel
-walopon lebih suka ajak pergi tengok keta dan sportrim dari g shopping
-walopon ayat2 memang tak pernah romantis dulu ke skrg same jeeee...
-walopon sepanjang 12taun kenal sejambak bunga tu je pernah kasik time konvo,tu pun pakse
-walopon suka menguji ilmu persilatan time tido.. abes anak pun same kene
-walopon berapa banyak kali walopon termasuk...abang kata MUNGKIN TAK LEH NAK TEMAN BERSALIN KALI NI
yer..ku tetap sayem dan chenta pada mu bang...huhuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!

*tak pe tak pe..patah dan hilang kita ganti lain..nak g manja dengan ma abah lop..huuuu!!!
**jgn lupe GL abg dah ler...murah sket kena bayar kang...hahaha..tak tahan nak gak bersalin kat swasta...gedik!!!

Monday, August 2, 2010

haUCHHhhh...

seme bnda rasanya menyakitkan sekarang...tah la..rasa nye la, kalo boleh hari2 mau nangis je..masalah problem banyak laaa.....meh kite senaraikan..kot ade yang bleh tolong ke kan kan kan???

1) keta
yer..dua bradik keta ni banyak lak problem bulan ni..tau2 je makcik ni ade duit lebih sket hasil keje teruk bulan lepas..ces!! baru igt nak beli brg baby baru ni memula roadtax, dua bijik dah makan 2k daa..lepas tu mula la muffler ekzos kenari ku hilang diambil orang, getah atap adik drive ari tu tercabut kena ganti, kena sebis pulak...hadooo...yang si sentra lak die nyer cip untuk auto buka pintu nak kena tukar, lepas tu satu die penyakit yang tak reti nak sebut..abes gak dalam 1.5k daa

2) saman
kite stat denagn moto cik abang..owh,name die Bobo ok.. cam nama anjing je..hahaha..Bobo pun sakit2 sengal2 sket, kene serbis..tak pela..die jarang sakit..lepas tu nak baru roadtax Bobo kena block, pasal pe???ade saman...ya Rabbi, saman parking taun 2004. jaman tok ku tonggek org kampung kata..yang pelik taun lepas mase cek dalam tenet tak de lak kena ape..si Ken ni name keta ku pun same.saman taun 2007, dua lak tu..haduuuu!!!siyes kalo taun lepas tau dah bayar awal tau...sbb ade cek taun lepas nyer tak delak die listkan saman tu..mentang2 je nak duit yer???korek abes salah silap orang..yang si Sen ni pun baru kena saman dua ari lepas..salah parking.yang aneh bin pelik bin anjaib nyer..mase tu ade org tunggu dalam keta..ade cik abg dgn Aliff sebab nak stop kejap je ai g bank,tunai cek pejabat skali ade la keta pak polisi datang trus letak saman tu..kira tulis siap2 atas keta lepas tu letak je kat cermin...halooo..tak nampak ke org dalam tu??kalo cermin tinted ala2 bollywood.com lain la..sakit tol atiiii

3) badan sakit2
badan mmmg salu sakit stat dari peknen.atas ke-prihatinan-yang-amat-sangat cik abang anta g ngurut..skali, hempeh!!makin sakit tau tak..dah betul2 cam org tua dah..kalo berdiri payah nak duduk.kalo dah duduk tak yah harap nak bangun kat situla sampai kena paksa bangun hahaha... tido pun sakit..tak eksah la style ape pun tido..Aliff lak asek buli mama die je.mentang2 mama die tak leh nak elak, kita lah jadi bahan gurau kasar die tu..minggu lepas tepi bibir pecah ditumbuk Aliff..sabar jela...

4) program tak abes g
yup, ade 3 lagi program kena jalan..asek2 tunda jee...sakit tol ati..tolong la!!!!!!!!!!nak siapkan program sblm amik cuti bersalin kalo bleh..tp tu ar...nape orang Raub ni payah ngat nakbagik kerjasama...kelas komputer orang ajar free tak nak...ade sijil makan ape g...haduuuu!!!!

Friday, July 30, 2010

wAjiB TaYang DaN teNGok...

banggalah anda sekiranya anda seorang ibu...betapa besarnya kebesaran ALLAH..subhanallah!!!

Tuesday, July 27, 2010

maK neNek Nyer CiteR..

meh nak cite ala-ala mak nenek sket..hahaha..al-sebab-musabab nape tetiba nak kua entry sal benda alah ni pasal ramai sangat le tanya pasal SEX baby baru ni..hahaha..bukan pasal cite sex tau..ni sex jantina...mmg tak tau ape jenis jantina anak ai yang seken ni..bukan tak scan, scan tp ale..scan besa2 je, sebab scan pun nak tengok si placenta previa tu adakah beliau suda menaikkan kedudukan beliau pada tahap yang silamat..

so, meh meh nak cite ikut mak nenek nyer kesah pasal jantan-betina neh ade org kata jantina tu asal ayat jantan betina..betoi kaa???

1) bentok perot
ni salu dah kot korang dengar..kalo bntuk perut tu cam panjang je,tgk dari blkg tak gaya preknen anak lelaki la.kalo perot leper ke tepi tu anak prmpuan..

2) makanan korang makan
kalo anak prempuan, besa akan makan benda tawar2 sket, tak pun suka benda masam2..kalo anak laki die suka masin2

3) tengok prangai mak mase preknen
ni pun best, kalo mak berseri nak bersolek je tak pun suka wat aktiviti keperempuanan..anak kua tu prmpuan, kalo suram-duram malas jer anak laki..

4) tengok be-bek si abg/kakak
ni klaka..kene tengok si akak/abg nyer be-bek istilah Aliff untuk payudara..wah gitu,sopan ayat ku!!! kalo be-bek yang sebelum die tu jenis berputing, mak nyer preknen anak lelaki.kalo kat be-bek tu jenis bergaris tu anak prempuan

5) tengok be-bek mak pulokkkkk!!!
hahahaha..gelak dulu aci tak?ni ade gop org tua bagitau, kena tengok be-bek si mak.kalo mase preknen puting be-bek die merah anak laki..kalo kaler itam/koko yang gelap2 la..anak prempuan.jgn tanya ape ketan??sile belek masing2 punya yer..hahaha gileee

6) baby landing
kalo baby suka landing belah kanan perot mak tu anak laki..kalo belah kiri anak prempuan..

7) mak plak style landing
kalo mak suka tido ngiring kanan anak laki..kalo tido ngiring kiri anak prmpuan..tido melentang??meniarap??buat tesis sendiri yaa..hahaha

banyak lagi la..tp ni je tringat time ni??cam klaka je..hahaha...agak2 kalo buat kajian pasal benda alah ni leh dapat hadiah nobel tak??? :p

Saturday, July 24, 2010

mY eEEEeEee..............

salu tak guna kemudahan tenet untuk buat benda2 yang rasmi, contoh cam bayar bil2 ke, trasnfer duit bla bla bla...korang sure salu guna..len la saye y kureng berpengetahuan ni..guna skali setaun je kot..yer, first time guna taun lepas sebab seme sebok guna tenet nak cek saman, mase roadtax keta nak mati time tu baru igt saman ape kan??tangan ni pon gatai2 la tekan2 nak tengok ade ke tak saman nyer..alhamdulillah, tak de.. dengan riak dalam ati sebab tak kena saman,cheiss!!!

taun ni skali lagi bile kena time nak bayar roadtax cek la portal kerajaan-yang-dikasihi tu.. dengan rasa yakin memang tak de saman...hampeh!!! ade plak saman..dua plak tu...tahun 2007 punya saman...gile ke ape???elok2 taun lepas dgn taun lepas2 idopkan roadtax tak de kebenda masalah problem...tetiba taun ni lekat...hangen wehhhh!!!!!!!!!!!ni ape kes saman2 pun leh main ciku cak bagai...tak puas ati??apekah maksud mereka mereka ini??

hoh..sungguh tak puas ati...sungguh2 tak puas atiiii

*abg pun ade..saman parking motor..lagi plak taun 2004..skrg ni bndaran pun geng skali ke camna??
**tula..riak ngat tahun lepas...hoh!!tp tetap tak puas atiiii

Thursday, July 22, 2010

eNtrY KhAs...

*ya ampun...ini entry dimohon rayu-rayuan oleh seorang jejaki...supaya dihebahkan dalam blog dgn harapan ramai yang tolong doakan die bebetul dapat cinta pndang pertama nya ini..sabooooo jela....




inilah benda yang dok kecoh2 2 hari dah...nak tido pun sebut2 lagi sampai patah2 gigi depan beliau..tah hape2 la..seb baik la keta...layan jela krenah pakcik tu...tp yer..hyundai sonata baru ni macam merc LCK eh ke apa name nyer...tp mmg lawooooo gile la...seb baik la ai ni still pikikan 'kereta' dalam perot yang nak kua ni...kalo tak..hahahaha
so kawan2 sape2 bace entry ni..doakanla die berjaya nak menyunting cinta hati die neh...ari ni kalo tak de aral g test drive..aduiiiiii....

dari
saya isteri yang menurot perintah aje.....cessss

*trimas yer google gambar tu

Wednesday, July 14, 2010

LaNGkAh-WEeeEE...

sementara line tenet elok ni...dan sebelum bosh bising2 pasal LO, ePerolehan bla bla and bla...jom cepat2 wat entry yang nak basi dah ni..hahaha..layan jela...jgn komplen pe2..sebab kami pergi dgn bajet kureng, 3h2m pon duit cam salji kat malaysia je cair nye..so itu jela dapat..nak tunggu bajet banyak???hampeh la...hahaha..okeh...lah-yan...ini pic tunggu feri nak ke Langkawi..plg awal beb..pukul 7.30pagi..Aliff baru cas bateri tu hepi tu..sila amik perhatian, dalam pic tu salah sorang tak mandi lagi..hehehe...agak2 yang mane???


ini budak bajet brani la sangat..kene suwet kat pakcik tepi tu trus nanges2..sungguh tidak hero ini budak...hoh!!! blkg baju tu mosquito repellent dari Cosway..saje tambah iklan sket..hahaha

tibai jela...walopon ade laki yang jaga bnda alah tu jeling2..dah nak naik y kat laut dah tak lepas daaa...gumuk tak ai??hehehe...5 1/2 month preknen here


jangan lupe tinggalkan dompet, duit, kunci2 segala dulu bang...lepas tu tak nak turun pon tak pela..hehehe

Aliff dalam misi terakhir sebelom pulang..ngorat sorang aweks dengan bantuan dedi kesayangan...huk huk!!!!

okeh..pulang suda...budak kecik baju belang tu takut bunyi enjin feri..trus tido..kalo tak, nak menari atas pentas kecik yanga de tibi tu je keje nyer..tah hape2...abahnye pun same nak tido dah..maknye???hehehe...
*mekasih bang bawak pergi jalan2..walopun penat..tak pela...

Monday, July 12, 2010

alHamdULiLlah...Ver 2

syukur...dah meningkat tahun yang dipinjamkanNYA untuk terus hidop...
kalo piki2...tak pernah terpikir untuk meminjam sebegini lama tahun
alhamdulillah YA ALLAH....kerana kasih sayang MU...
hamba MU ini masih berada di bumi ini
smoga dengan bertambah masa ini akan menambahkan kebaikkan

Aliff 22month

dah 22bulan hero kecik ni..bile tgk die berlari..rase pilooo je hati..dah besar dah die..sok sok skolah, ade keje, ade makwe..kawen..lupa kluaga???hoh...nauzubillah... sedey plak pepagi neh hahaha just nak update kemajuan die..yang kira dah maju la kot???tah2 anak org lain lagi maju...tak kesah laa...hua hua

1) pandai pakai baju dah walopon dalam setiap 10 percubaan tu 9 fail..hahaha

2) nak kua g jengjalan???akan bunyi pist pist dari molot die..bkn nak pee pee yer..nak pakai minyak wangi ni ikut abah die la ni..sembur minyak wangi cam sembur aeresol soriii bang..hehehe

3) kalo makan pilih lauk wooo...besa die akan tgk lauk dalam pinggan abah die atau mama die y best lepas tu akan menempel

4) dah tahu ngadu..kalo kene buli kat umah nenek Raub walopon y buli tu budak baru merangkak hahaha die balik akan cite walopon besa payah nak paham

5) kalo minta tlg buat benda tapi die dok syok wat keje die...dia akan jawab mudah..ALAS!!! ni ikut mama die la ni

6) bangun pagi dah reti kemas tempat tido sendiri...cam angkat bantal2 die ape seme dan susun dengan tak tratur atas katil hehehe...

7) asal gelap sket je akan minta dibentangkan tilam..nak ido kata budak idong mancung ni..padahal baru pukol 6,janji kat mate die gelap


*mama abah sayang sangat aliff..walopon akan ade adik baru nnti..cinta kami tetap tak brubah

Wednesday, July 7, 2010

nApaK sAyaK SUKak JadIk SulUn???

1) salu dapat barang baru..
standart ar kan??? ape kelas main barang seken-hen neh...hahaha...ade gak yang makan baran orang sat g..

2) kasih sayang besa lebey sket
dan for sure manja akan lebey...emosi lebey...cengkadak nyer lebih...yerla..permata hati pertama katakan...kuhah kuhah!!!

3) kuasa lebih boommmm!!!
iye..anak sulun besa punya kosa lebey sket la sebab tu pakar dalam bab2 mengarah ape neh..so jgn le pelik kalau anak sulung suka bebel ape seme macam mandur..kalo adik badik gado2 tu takat nak hantuk2 kepala diorang anytime jeeeeerr... ;p tp ade gak time kalo adik gado2 ma abah akan balun sulung dulu..hahaha

4) salu jadik harapan kuaga
yang ni tak bape nak besh..kalo mmg korang lahir cerdik bijak pndai tak pela...kalo lembab..haremmm!!!!

5) si sulun besa lebih fems
tak dela se femes ariel peterpan ke ape...agak2 la korang..tp dah mase kecik kita la satu2nya kalo satu2 ler..kalo kua berdua bertiga naseb la.. jadik korang la mak abah salu usung..dah besar orang salu akan tanya..owh,ini yang sulung tu yeee???dah hensem/lawa dah yee...hik hik...gatai

6) sulun besa lebey hensem/lawoo...
hak hak..thui!!!! ni saje je tambah..hahaha...jap2 gi tgk la..sure bising la tepon cap melesia tu dgn mesej tak puas ati..hahaha...lex la kan..bagik la can lom pasan pepagi neh???boleyy...

Tuesday, July 6, 2010

waHAhAHahA...

lama gile rasa ter-paksa-rela-clash dengan si tenet ni...bape lame eh???nak wat cmna..ai ter-paksa-tak-rela g kursus..dua minggu yuuu...lepas kursus kursus..lepas kursus kursus lagi.. sakit tollll ati sebab seme kursus tu las menet sabo jela...

kelmarin secara sah ade balik kat bomi Raub yang ter-chenta ni..dengan belakang sakit gile..kaki cramp tak stop dan sakit kat ari2 rasa cam ape je...dan semalam,ditambah dengan semangat nak g kerja yang low..pegi la kenek, hajat nak amik MC org preggy ni mudah dapat MC tau..jgn mareee...sesambil cek perot ape...

dalam dah 2,3 minggu ni asek dapat brite sedey dan sakit ati...alhamdulillah..my placenta previa dah naik sket dari kedudukan sbelumnya..syukur ngat...trima kasih ya ALLAH..smoga semua berjalan lancar... 3bulan lebih lagi wehhh!!!

Wednesday, June 16, 2010

jEniS CheNtA....

boleyyy gambar gini??hehehe

mengikut lelaki ini..ade tiga jenis cinta lelaki...


1) CINTA yang datang dari ALLAH
ini mmg cinta suci la kot..no pelik2 ape...insya ALLAH akan kekal bahagie...


2) CINTA yang datang dari setan
kenapa?bercinta2 lepas tu TERlanjur la plak..yang disalahkan setan tu la...kalo tak berkahwin nasib la kau ovum hang piki la sendiri noo.. kalau kawen tak kira la sbb mmg rela ke atau terpaksa-rela tahap kekal bahagie tu atas pasangan la...kalo dah taubat bukan tau buat yeee??? insya-ALLAH


3) CINTA yang datang dari jin
ini kes..kupinang2 tak dapat..ku pujuk2 tak nak lari...aku carik bomoh..hah puas ati
terpulang la..kalo lelaki ni mmg niat baik walopon cara tak betul...insya ALLAH..besa kebanyakkan niat tak elok...tu kes bagik minum air kencing la ape...tp besa tak lama la kan kan kan???


sumber : sorang lelaki y mengatakan dirinya boleh dipercayai

psstt : pompuan pon same jela kot...cuma besa lau pompuan kikis2 reta laki besa die akan habiskan ke laki jugak...hahahaha...yang untung...lakiiiiii jugakkkkk!!!

Monday, June 14, 2010

Aliff 21month

wah wah..cepat toll dah setaun 9mulan suda ini budak...iye...suda bermula musim2 kesabaran ku tercabar gile...tp tak pe..ni cuma nak update ke-boleh-pandai-an budak kecik ni je..len kali mama bawak kamera mama snap prangai aliff letak dalam ni..bia besar sek sok tau betapa lasakkkkkkkkk nye anak mama ni...hoh!!!!

1)dah pandai hirup makanan dari pinggan..besa sup la..kalo tak de sup besa mama akan letak air je sket..lau tak mula la bising2 bebel...

2) dah pandai ngadu lau sape2 pukul buat die...hesh!!!tak suke betol..kejap2 mama..kejap2 mama...sangat suka bebel yuuu!!!

3)kalo diapers penuh tak kesah la dengan pis2 ke uk2 die dah pndai bagitau..dan buang sendiri..ni y tak besh!!!!

4) setiap kali kentut pun nak kene bagitau org tak kesah la sape org tu jnji orang... salesgirl kat parkson pun jadila yer sayang???

5) kalo majok suka pekap muka ke simen lepas tu nanges2..sunguh tidak man-cho sbb die suka majok dan sangat lama nak dipojok tah prangai sape tah...hahaha

6) vocab die dah bertambah..nak dgr die melalut???tunggu time die kene marah..hahaha...besa akan kua la pe2 tah...contoh, akit ontot..abah...akit abah kul...aliff akit bla bla bla...

7) tuk ayah die kata 'pongoh budak ni' sangat mudah naik marah dan garang..suke sanggah orang dgn bunyi cam rimau tak akil baligh lagi

8) kedukut..hahahaha....nak main barang die??boley...tukar ganti la..kalo tak hahaha

9) suka duit macam mama die je...tp stakat ni duit syiling la...trutama 5osen

10) kalo kate nak kua...mmg lengkap la die dress-up...siap dengan jaket,topi/snowcap..jam tgn ben10 poyo, spek mate itam soploh hengget..kasut...hahaha..abes laaaa

11) jumpa pompuan salu sengeh2 kenyet mate..lepas tu flying kiss... ni mak sedara die ajar..

12) suke korek idung walopon dimana die berada..kadang2 due2 lobang penuh...hmmm buruk!!!

Monday, May 31, 2010

alHAmDuliLLaH...

ya...syukur...dipanjangkan umur jodoh kami
3 tahun yang tidak mudah..
Ya ALLAH...smoga dirahmati sntiasa perhubungan ini

Thursday, May 27, 2010

AliFf 20mOnth

lame bener tak update sal budak kecik ni....tak sempat...g mane2 pun salu lupa snap gambar... hoh...dah 20bulan dah die...uhuk uhuk....dah besar dah die...tak pela...letak video die tiru abah die baca paper abah die suka baca paper gitu...dgn sua katuk tp versi Aliff pampers jela..hahaha... mmg banyak perangai macam abah die mohon2 amik la y baik2 je...walopon muka banyak cam mama..hehehe....

okeh..tgk budak hidung mncung ni bace paper okes??? kata2 ibu kan doa..nak suh idung die mancung sket..hahaha..boley???




*video terupload due..tak leh nak buang daa...

Sunday, May 23, 2010

4tAHun Di KBS

yer...hari ini suda 4tahun genap menjadi gomen servant...alhamdulillah..dalam ketidakselesaan-ketidakmahuan-ketidakrelaan..dah pat taun dah keje sebagai ahli SOSIAL ni bukan so sial eh??sila jaga mulut ande..hehehe

kepada yang still berjuang dalam keje ni...selamat terus berjuang...same ade bermatian-matian,bertido-tidoan, berhidup-hidupan..apepun kalian..memang tabah espeseli yang dah berstatus puan tu...buat ina dan kak as jadila bosh y besh dan jgn lupakan kami y still di takuk lame..hehehe pok nik, abg syed kat kbs, abg enal,en azian, en din, en usin,mek na,mek ani,pae,cik we,en saad,sue,jilo eh eh..sape g eh..lupa la plak..hahaha..udeh tua rupanya gwe...pade y tukar status keje tak kesah la dari S ke N,M,DG ke ape..jgn lupa kami2 yang keje tak cam kamo2 semua dgn starting gaji rendah ini..hahaha...poyo jeee..esok2 dah gaji beso jgn lupa kami

Monday, May 17, 2010

bELatEd WisH lagIK

asek2 lewat jer wish..tah hape2..
salahkan scream-myx pjbt y tah hape2..hoh!!!
tak pe..tak pe..jasamu tetap ku kenang jua

dan tak lupa.. SELAMAT HARI BELIA
kepada semua belia2 luar sane..
buat la keje berpekdah ye..
jgn menambahkan rating kemerosotan akhlak semua
sbb nnti kitorang salu kena
blame sini sane..owh..sungguh tak puas ati

juga SELAMAT HARI GURU
kepada seme guru2 y ikhlas jadik guru
y semate2 nak keje je..ngajar gitu2 tok sah
hoh...buatla keje dgn ikhlas..
keje ande dapat gaji dan saham kat akhirat nnti
cikgu2 skolah..trima kasih bebanyak..
tak sngka saya ni 'someone' gak hari ni..hehehe
sedara mara y bertitle cikgu..
abang, mi nor, ayah, uncle halim, acik chaya korang guru y best!!!

*guru tu pekerjaan y sgt mulia...
** selamat hari ibu juga...

Friday, May 14, 2010

nApE tAK mO naIK paNGkaT???

sebab :

1) gaji mmg bertambah..tp beban keje lagi la tambah nyer
2) akan salu outstation..aci kerat kuku seminggu 4hari akan tinggal umah
3) kena salu g mesyuarat-meting ai dun laik la yu..lak lau dgn org beso2 ni
4) kene attend meting persatuan belia..dah la salu wat malam2, tmpat hujung2 dunia lak tu
5) jadik bosh tak leh klem OT tau..hahahaha
6) kene salu g berucap untuk majlis2...gulp!!!!ade stage fright la plak
7) kene alert dgn politik setempat..kam silap sure kene..ai ni jenis tak alert..haha

tadi cam banyak ngat nak tulis sebab..ni da lupa daa...tak kesah la..y penting..ai ni family nyer type..ape2 pun..mase tuk suami anak tu kene ade...hoh!!!!

Monday, May 10, 2010

enTrY terLEwaT suDA...

yer...7hb lepas hari hol negeri pahang
kami tak bercande ke mane pun walo cuti 3hari
kande keje keje keje dan keje lagi
cikgu pun susah amat cuti skrg neh

dan 7hb tu..genap 10tahun
10 tahun kami ber'declare' kapel
owh...hjg bulan ni cukup 3tahun
tiga tahun berdeclare akad dan nikah..insya ALLAH!!!

Monday, May 3, 2010

seNGaL...

duk pomot suh beli ubat kempiskan perut...
bile tolak tak reti2 nak pergi lak tu
time kate ai ni prengnant three and half month trus diam
lepas tu leh lak die sambung kempen...
beli la untuk lepas bersalin....sabar jela!!!!!!!!!!!!

aduhai cik kak..tak tau la kamu dah kawen dah ade anak ke blom
tp takkan tak leh nak kenal lau org prengnant dgn perot buncit
hoh....geram jeeeee


*streamix kat opes wat hal da smgggu da..sakit tol hati..lama dah tak jalan-jalan-blog..huhuhu
ni leh la masuk tenet jap...jgn la die putus sblm publish

Monday, April 26, 2010

ciTe PAgi Ini

pagi tadi..dalam kelam kabut pagi nak ke opes + bersilat kat dapur duk isi bekal air dgn makanan, tetiba si hero kecik tu datang....

dengan comel nyer duk sebut...'eak...eak...'

memula tak prasan lagi..tak pe..isi botol air dulu bagi penuh

'ama.......eak..eak...'

elok je siap isi air dgn bekal nasi tu tgk...astaqfirullahalazim!!!!!! elok je die dah cabut pamper die...benda tu tergolek atas tikar dengan muka tak bersalah die tu duduk atas bantal y memang kami guna wat guling2, ape lagi..jerit la 'muhammad alifffff!!!!'
boleh die senyum siap main lari2 igt org nak kejar ngat dgn bontot tercemar tu..lepas tu pergi bergolek atas tilam masam die..aishhhh!!!!!!!!!!!! abah die lak tak sudah2 guna toilet..sape suh buat pencicah pedas2 gitu semalam..kan dah memerut... tetiba je rasa panas kepala otak dan badan sorang mama ni..haduuuuu!!!!!!!!!!!!!!!

bila la nak ade umah sndiri..nak yang tndas dua..plg tak pun,tandas dgn tmpat mandi asing pun dah kira okey...uissssssssshhh!!!!

sabar jela..balik kena sental seme sarung2 bantal tilam yang dah berendam kena bahan buanga tadi...sabar jela..baru sorang........

Friday, April 23, 2010

tAK PAhAm????

benda ni bukan benda baru...slalu berlaku
cuma baru nak bercerita
kenapa...ye semua nya pasal kenapa
kenapa dan kenapa

kenapa isteri leh skandal dgn suami org?
kenape suami orang leh layan skandal isteri org?
walhal isteri dah baik cantik dan muda
walhal suami setia tak berpoya-poya baik budinya

kenape time isteri sarat mengandung boleh berskandal??
tak boleh ke tahan nafsu waktu pantang seketika???
yang dikejar tu isteri orang..anak dah tiga empat lima
suami orang tu isterinya sedang sakit bersabung nyawa

hmmm...........kenapa????
yang haram tu tetap disuka............

Wednesday, April 21, 2010

dIE beRSuAra..

lelaki yang kucintai itu
akhirnya...dia bersuara
setelah 72 hari lamanya
setelah sekian masa
tanpa apa kata dan bicara
mengeluh keras dari hati
memandangku dgn pandangan yang kosong
"abang rindu mak........"
matanya berkaca.................

*smoga roh mak tenang di sana..al-Fatihah
**ya..rumah takkan sama lagi tnpa mak di sisi kami


hm...