Thursday, July 28, 2011

Saya Kuli-kutive

Minggu lepas sesangat buziz...ni buziz tahap tak tertanggung dek badan. Nampak ngat selama ni keje tak de sebok mana pon..huah huah huah. Well, ai keje gomen kan???Jangan jeles. Keje gomen memang banyak goyang kaki, korek idung ape Sila baca dengan nada Profesor Sentaphatimaknak  Bukan pe, ai paling tak suka kalo benda nak kene buat las-semenet. Kalo benda sikit2 tak kesah. Ini...hadoiiii...Pernah ngasingkan se-berpuluh-ribuan nama manusie? Asingkan ikut jantina, tahap umor, lokaliti, dan bla bla bla banyak die nyer pecahan... . Kalo diberi seme maklumat tu dalam bentuk Excell ke Acces ke, boleh gak ai godak2 guna ilmu yang tak seberapa ni. Ini maklumat tu dalam PDF...ke ada cara untuk pecahkan file PDF???Ai nak tauuuu....
Kalo kite tak de keje lain nak di buat ngadap die je, kira ok la jgak. Ini repot lain nak kene buat, persatuan still nak kene handle. Nak best pulak, ada sari tu pengasuh tak berapa sedap badan, nak ke spital buat check up. Kene la cuti, jaga hero berdua tu. Bosh ai ok je, tapi pesan ala-ala manja gitu "Tak pela, ngko duk la kat rumah tu. Tapi jangan lupa, profil tu siapkan. Minggu depan Jabatan nak "
Memula dalam hotak, wah..ini ala-ala kerja dari rumah. Best best..dulu mase JKR eh buat yang kerja dari rumah tu, ai dengki gile. Wei best pe kerja dari rumah. Online je tenet kalo nak ape-apa. Henpon kat tepi lappy. Skali...tak bleh. Ai ni memam jenis sengal gila bab nak buat kerja multi-tasking ni. Baru tengah kira-kira data, kam Aliff nak berak la, nak biskut la. Aneeq plak lagi la, elok je landing bergayut bebek haaa,tepon lak berdering tiap-tiap jam tanya dah siap belum, tak leh tumpu perhatian betul....Soul-sickness makcek...huwaaaa....

Ya, tapi ai berjaya siap kerja tu. itupun lewat 2hari dari tarikh-garis Kalo banyak bunyik lagi tak tau la. Dan harap2nya, tahun ni jadik la nak buat ehem2 tu, kalo ditunda ke tahun depan,makin banyak la ai kene ubah itu ini.
Dan yes...tahniah. Tensen-tensi tersebut  menaikan berat ai 3kg dalam mase sminggu.Ni camno nak bagi turun.. naik mudah. Turun sekian alam la...Alasang..hahaha

Thursday, July 21, 2011

Tazkirah Pra-Ramadhan

Dah lama tak ber-tazkirah pepagi Kames kan kan? Bukan sebab ustaz tak datang tazkirah, ustaz rajin je. Puan penulis blog yang malas. Wahahaha...kekadang tu sbb tak boleh nak baca tulisan sendiri. So lepas tazkirah terkebil2 kebenda la tulisan ni...Sempena 10hari sebelum puasa..Jom share sket ilmu pasal Puasa dan Permasalahannya

3 Perkara Utama Puasa :
1)Orang Yang Berpuasa So syarat wajib puasa yang utama adalah

-Beragama Islam
kalo bukan Islam pun nak puasa??puasa jela, tapi tak de apa la. Sebab tak dituntut kan?? Puasa agama lain tu tak sama dengan puasa Islam ok

-Taklif
yakni sudah akil hay baligh dan berakal. Kalo dah akil baligh tapi kurang berakal maknanya akalnya tak cukup satu, tak wajib la. Mean keupayaan mental sangat penting untuk berpuasa. Sebab berpuasa ni bukan sekadar tak makan minum sahaja ya

-Tidak mempunyai keuzuran.
Benda ni terbahagi kepada dua pulak. Satu keuzuran yang menghalang dari berpuasa yakni seperti didatangi 'best friend' atau nifas tak pon pengsan/ gila sepanjang hari.Dan keuzuran yang mengharuskan untuk berbuka seperti sakit yang memudaratkan atau musafir ke jalan ALLAH. Bukan musafir nak g tengok konsert

Ok, kita masuk siket je dahulu.Bukan apa, tepon dari Jabatan dah masuk. Menjerit2 minta repot anta. Nanti la..tenet slow la, bukan tak nak anto. Nak attach fail punya la lama....huhuuu

Wednesday, July 20, 2011

GA My Little Secret - Fisher Price.




Waaahhhhh.....terus semangat nak hapdate..wahahahaha....mekasih pada Puan Q sebab telah mengetag ai untuk GA ni...ramainya orang eh???Puh puh hang tuah-m.nasir ade pada ai. Hadiah bernilai RM 1500 tu, ditaja oleh Fisher Price.

Lepas tu kene tag orang lain eh??? Kena yang ade anak kecik je ke??Alahai...sape eh?? Jap...okeh, ai tag Puan Shila untuk bakal adik Hazim :p , Puan Mito mana tau ade rezeki baby baru tu dan Puan Azian... mama Najla kan suka beli menan Lepas dah baut entry ni, akan ada soalan dan hadiah GA yang akan dimaklumkan dalam satu entry khas. Solan jangan susah2 banget yaa... mihahahaha...

Monday, July 18, 2011

Ce Teka???


Abat....amanya
Kau....aku...aaabat
Lamanyaaaaaa......ketiak!!!!


Gile punya gelak, tengah ber-suami-rehat dengar budak ni nyanyi, siap golek-golek dengar budak ni nyanyi..leh teka lagu ape tak??? Lau dapat teka...dapat hadiah. Hadiah tudung bawal sulam kerawang guan tangan dari Kelantan. Ke orang sekarang dah tak pakai tudung gitu dah??? Hahaha...ni pic budak tu. Tido pasal merajuk kena marah....tido tertonggeng.

Okeh..teka teka. Tarikh tutup sampai hujung bulan ni.....Kalo tak de orang teka..bagus...tak misekin makcek..hahaha adik-bradap,spupu sababak kom kuaga tak leh masuk yaaa





Thursday, July 14, 2011

My Veri Own Fun Fact...

Sian sian sian...tak de orang nak buat fan fact pasai diri ai...so dengan poyo2 ai buat jer sendirik. Ape kesah..hahaha...pas tu kalo jap lagik ade kaum bising, kecoh tak puas ati ai sekeh sorang-sorang. Lom bagi peluang nak kutuk akak sendiri pon ta'mau ka??hahahah..tak pa tak pa..ku mengerti....miahahaha....

1) Suke bebel...
Well besa la. Mana ade orang puan tak suka bebel. Pulak kalo sulung ke ade yang tak suka bebel?? Rasa most sulung suka bebel la, best pe bebel. Bagi ai, bebel tu cara memindahkan ke-tensen-an tukang bebel secara psikologi kepada orang lain... :)

2) Sangat cenggeng
Tau cenggeng tu pe??suka nanges laa..Yup dari kecik sampai la beso kedangkung ni ha still mudah nanges. Hati sangat mudah mau usik. Dan, ni komen ai nyer kaum, kalo nanges sure nak peluk tiang. Hahaha...apekah??? Dulu cam tak caya..tp bila dipikir2 balik, haah??Ape hal asal nanges carik tiang??

3) No Nasi  I Die
Lauk sket tak pe...janji nasik banyak. Sari musti makan nasi. Lau tak lemah longlai je rasa badan. Sari nak kene makan nasi. Sket pon jadila...tak kesah ape jenis nasi janji nasi.

4) Cerewet
Ni nurun fiil En. Abah. Tapi sekarang dah agak kurang kot. Ada benda2 dulu saya sangat particular. Cara nak sangkut baju, susunan seme ada kod.

5) Suka tarikhkan barang
Ni hobi kot. Seme barang dalam rumah akan ade tarikh. TV, peti ais, tong gas, dapur, katil eh banyak la. Dalam peti ais pon saya label mana bahagian untuk apa. Eh, almari baju anak belum label tarikh

6) Saya tak suka barang kemas
Walopon akan ada yang kata saya ni jenis ladies2 awww... lembut gitu. Tapi ati ai bukan ade taman. Bukan jenis suka gelang-geling, rantai-rantau segala. Yang ada kat badan ni Pn. Ma bagi so dah die suh pakaid ari kecik. Tu jela..tu pon veri the minimalis la...

7) No bear, choco dan flower
Dari dulu tak suka seme benda ni. Saya tak suka bear, coklat dan bunga munga tapi ni la benda pertama Cikgu kasi memula 'kawan' dulu. Coklat cuma makan mase period, nak ilangkan mud swing tu.

8) Suka main game komputer
Owh...sangat suka, kalo yang time management lagi suka. In fact kat opes ni ai suplier unutk game komputer. Install siap2 dalam komputer bosh, akak krani ape..bia diorang ralik main same. Miahahaha...ale, game mudah2 tu je...

9) Suka komik
Sekarang je tak beli. Bukan pe, Cikgu larang. Die tak brapa suka. Tapi bagi lagi duit kadang2 untuk adik2 beli komik. Dulu pon pakat2 dengan adik-adik beli dan simpan elok2. Ade koleksi penuh Mutiara Naga, Misteri Naga, Dr. Slump, Penyiasat Remaja, Jenking Merah, Slam Dunk ape g..

Okeh...tak leh piki dah...tak pe..bagi can adik-adik lak bagi opinion untuk kutuk2 Lom lak..hokey??? Okeh..selamat mengenali sayaaaa...tetiba saya lak

Tuesday, July 12, 2011

Hadiah Bestday

Alhamdulillah....
Mekasih abam sayam sebab tolong bayarkan
Well, kira hadiah palim mahai dalam sejarah idop
Tak pe tak pe...jangan bimbang, adinda baek hati
Kita kira baki di bawa ke tahun tahun depan depan
Kira abang selamat dari pening nak memikir
Penat pikir ape nak bagi hadiah lahir,anibeseri bla bla bla..
Tahan la untuk 3tahun ye dak bang??
Apepung, ai lab yu more la hahaha...











Eh lupa lak....ni ha hadiah nyer...acilah,kira hadiah besday la jugak. Sekarang duit tu leh kasi simpan, kita bikin plan baeeeeeek punya tahun depan..hahaha.
Insya ALLAH...terima kasih bang :)

Lupa nak kasik kenal. Inilah Ken..buah ati ambe sejak mula keje taun 2006. Dia serba boley..kira ade bau-bau sedara dengan trasnformer la. Jadik van boley, lori boleh, angkut kerusi boley, peram tapai, angkut kelapa, angkut mesin rumput, peti ais...kira berbakat besar jugak kete kecik ni..

Thursday, July 7, 2011

Aneeq 8bulan

mama adalah sangat sibok sepanjang bulan Jun dan Julai sebenarnya kes tangguh wat kerja,padan muka... sepatutnya entry ini dipos mase Aneeq umo 8bulan dah terlebih 3minggu daaa..huwaaaaa... dan ini muka Anneq 8bulan. Iye..die tetap shuwet laik cotton candy..
Still membebek dengan bebek mama,alhamdulillah...sekarang kalo kat rumah memang refuse lansung botol. Bebek aje..dan pantang tengok mama golek-terguling sure die akan datang check-in bebek.Gaya membebek pon dah banyak,kejap tertonggeng,kejap terkepit sini...agak menyusahkan mama. Awak tu kecik sayang, kam terhempet Mama-monster kam...Harapannya dapat mendadakan Aneeq ni sampai setahun. Syukur dah lepas tahap 6bulan dan sekarang memang aim untuk setahun. Actually, takut nak hadapi bulan posa. Sekarang susu pun cukup2 sajo,hmm...dah la lepas ngepam sure dahaga giler..hmmm, any tips??
Nampak secoet tu? Gigi sulung kua pada 13 Jun 2011...hahaha,time ni sangat la comei mamat ni. Cam Cowa...sape kenal cowa???ala..cite komik Jepun tu, drakula minum darah guna gelas tu..tengok pic tu,tapi ni je ade gamabr eh,tak femes eh komik ni??best ni...cite perkampungan hantu.Klaka gile...balik ni bukak gobok lama la baca balik puh jgn abah g bakar suda koleksi komik
Iini bukti mamat kecek ni dah leh jalan sengeng-sengeng. Kalo berpaut pada katil memang dah laju la,tolak guna menan abang Aliff tu still slow-slow takut-takut je,besa akan jatuh la...tp masalah budak ni, dah berdiri tak reti nak duduk. Nanges la die kat situ sampai ade orang amik duduk kan die...hesshhhh

-Sejak balik kampung hari tu dah tak nak tido dalam boyan dah. Asal nak tido nak bawah ketiak mak. Aiseh, kalo dalam boyan lama la sket die tido. Ni asal mama bangun die pon same bangun. Tak best..
-Makan selera...kadang dah kenyang pon still makan lepas tu membebek. Sampai ade satu tahap siap meleleh kua balik makanan die sesambil die melaju tu..kes perut penuh ngat
-Kalo tak makan bubur nasi besa tido tak lena ni besa malam la dan Aneeq tak makan nestum ya, dia akan loya. Hahahahaha...klaka je muka die lau bagi nestum,cam geli geli je
-Sangat suka panjat orang.Kalo ade orang tengah baring trutama lau menerap, memang kena panjat la.Tak kira la ape usia anda
-Kalo ada makanan dan dia tahu dia akan makan besa akan buat bunyi gini...nom nom nom cam bunyi orang dalam World Cafe fb lak makan
-Suka mandi. Kalo mandi dengan abah die lagi die suka abah die mandi lama,mama die mandi kejap je..hehehe..jimatkan air konon
-Nak suh hepi bawak naik motor/basikal akan sengeh abes lebar...tengah nages pon leh senyum.Padahal bukan gerak pon benda alah tu
-Tak reti duduk kalo dah berdiri. Akan berdiri gitu jela. Sampai sudah. Dah penat kam sampai gigil2 kaki tu haaa...kalo tak de gak orang tolong dia akan humban punggung gitu je janji leh duduk.
-Owh..duduk style lipat kaki belakang. Bajet Jepun la sangat mama mase peknen suka tengok korea la bukan jepun Kadang sebelah je lipat sbelah lunjur..ha,kalo gaya gini ade can nak terbalik
-Sangat suka bye bye orang...walopon bye bye nye selalu tak kene orang. Cium orang pon pandai, sampai senget2 muka nak cium orang.

owh..dah panjang..tak pe..simpan sket untuk Aneeq 9bulan lak,doa doa la keje cepat setel. Nak tulis blog cam besaaaaa.....besa tu makna nya seminggu sekali je update pon.. :p

Wednesday, July 6, 2011

Kenapa Tak Rogol Saya?

Kisah benar ini berlaku di US (Amerika Syarikat).Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus.
Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.

Disebabkan hari yang agak sudah lewat, berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan bersaorangan.

Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati. Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia di saat itu.

Masa dia melepasi tempat lelaki itu bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.

Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.

Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Wanita ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain). Dia pun tanya perogol itu..

“Why don’t you do anything to me on that night even though you know that I’m alone?Kenapa awak tak buat apa-apa kat saya malam tu walaupun awak tau saya seorang je masa tu?

Perogol tu jawab:
“No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.”
Tak, awak bukan berseorangan. Malam tu saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak. Kalaulah awak sorang-sorang malam tu, sudah pasti awak jadi mangsa saya..

Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.



Cerita ini mungkin dah lama..tapi saya baru terbaca pagi ni dan nak kongsi mase tgh gugel cara2 nak halau cicak kat rumah.Abes baca saya rasa berderau..dan sampai ke saat ini pon saya still rasa begitu. Besarnya kekuasaan ALLAH...semoga mendapat manfaat bersama.

Tuesday, July 5, 2011

Kisah Satu Masa

Koram penah tak silap action???Ke apa nama sedap sket nak guna eh. Cam bila buat benda pikiran tak tumpu mula la buat benda lain asal piki benda lain. Smingu dua ni bertambah-tambah teruk ke-fokus-an. Blur-blur gitu. Siap kene sound orang Jabatan lagi sehhh...minta benda lain bagi benda lain. Nak wat cmna, otak tak fokus bukan ade ubat. Err..ke ada?? Hehehe...

Memula stat bulan lepas humang aiii,dah berkulat daa cite besa la kat KKIA lepas monthly checking Aneeq. Dalam panas petang lit lit ni kendong budak kecik sbelah yang sebok meronta-ronta nak buang kain atas kepala, kita ni dah la menggagau nak carik kunci lagi, tahan kain dia lagi. Lepas tu dop tekan tekan punat remote tu. Pesal la tak nak bukak.Bunyi pon tak dak. Ingatkan buat hal lagi remote tu. Sbb remote keta Cikgu ada masa die jammed. Skali die bunyik, hepi ai. Eh, ade akak sorang tu bawak masuk anak die dalam keta. Eh???Silap keta laaa..lupa bawak keta Cikgu ari tu, bukan si Ken-fomers ai tu..

Semalam, konon nak masak la kentang masak sos masakan pemalas dah lama tak makan kan? Kentang dah ade atas papan motong tu. Tinggal potong je dan goreng. Skali Si Aliff sebok2 nak ai agen, ai agen air vitagen dalam peti. Mama eh kalut2 dah dengan air Cikgu tak bancuh g. Dan dan, pegi amik nescafe curah dalam kuali hak panas tu... Seb baik Cikgu tak ke dapur ngecek nape bau hangit pelik. Cikgu demam semalam hehehe...

Penah pakai sliper tandas  ala,selipar pakai wat santai tuhhh nak g meting kat Pejabat Tanah minggu lepas. Seb baik sempat g balik tukar. Umah tak jauh mana kan?? Kalo tak jenuh la kene perli dalam meting tu kam... nape la otak gini. Adeh...korang pernah???