Wednesday, July 23, 2014

Sains Sepah+Kalut



Okey tajuk ala-ala tiru Sains Comot.. Tapi disebabkan profesornye tak de la comot cuma membuat sepah dan pembantunya seperti biasa kalut, tajuk kene tukar. Heee..nampak kan ai minat cite-cite gitu. Heee.. Backyard Sc pon best. Nak pupuk minat anak, kene la mak lebih-lebih. bia pon besa memang mak yang berlebih ponnn... Ok, dah melalut ke laut.

Tajuk Eksperimen : Cara Merebus Dengan Efisen Telur Yang Banyak pesal tajuk tak gaya ke-sain-an pon
Bahan-bahan : Telur sebanyak yang bos minta ande rebus
                       Air untuk basuh dan rebus telur
                       Plastik rock rak nak bungkus telur
                       Cuka dan garam sesedap rasa 
                       Beras sesudu
                       Senduk nak angkat telur dari piyuk panas
                       Bekas dari kedai RM2 
                       Kicap habuan untuk penunggu bertuah yang tak nak tido dua orang

Memula sila basuh telur-telur ayam tersebut dari najis mutawassitoh. Guna span ke apa yang ada gosok-gosok sampai bersih macam budak comel dalam iklan Lifeboy kata. Untuk tugas khas ini, ai import Cikgu selaku pembasuh periuk kawah berpengalaman di majlis kenduri untuk efek lebih bersih. Tapi kene selalu perhati, sebab ke-teruja-an Cikgu membuatkan telur-telur banyak pecah dalam sinki hehehe..

Ok..untuk eksperimen ni, ai akan buat banyak cara merebus telur dalam kuantiti banyak dengan cara paling efisen. Maknyanya peratus telur-telur tu retak pecah dan kemudian di makan orang  yang sebok-sebok kat dapur tu boleh dikurangkan

Bekas Pertama : Rebus biasa-biasa je ini sebagai eksperimen kawalan kata Cikgu. Ok ikut kata Cikgu Sains
Bekas Kedua : Rebus ala-ala biasa tapi ditambah garam + cuka


Bekas Ketiga : Macam cara kedua tapi telur-telur diletak dalam plastik kecik-kecik yang bertebuk dengan garfu kemudian baru masuk dalam piyuk berisi air panas.



Bekas Keempat : Kukus grill panggang tak dela..kukus je


Keputusan.
Bekas Pertama : Sangat tidak seswai untuk rebusan berkuantiti banyak kerana kadar pelanggaran telur-telur membuatkan mereka retak menanti belah tolong la ayat makcik Dan hasil keretakan yang melampau sehingga mengeluarkan putih telur mengotorkan air rebusan seb baik ai tak rebus banyak sangat Dan di sinilah penggunaan kicap secara berleluasa bermula.
Bilangan telur retak/pecah 7/20
Bilangan retak menanti kicap : 3 biji

Bekas Kedua : Kadar pecah-retak ada tapi tidak sampai mengotorkan air. Disebabkan percampuran cuka+garam yang mengumpalkan putih telur menjadi keras.
Bilangan telur retak/pecah : 6/20
Bilangan retak menanti kicap : 1biji

Bekas Ketiga : Sangat sukses!!! Kaedah yang paling disarankan
Bilangan telur retak/pecah : Tiada
Bilangan retak menanti kicap :  Pon tak de heee...sukeeee

Bekas Keempat : Disebabkan para peng-eksperimen tidak biasa mengukus telur dan membiarkan telur terlalu lama di dalam pengukus, maka kadar retak-belah sangat tinggi sape suh kukus sejam heee Mungkin kalo cara diperbaiki, keputusan ekperimen adalah lebih baik.
Bilangan telur retak/pecah : 15/30
Bilangan retak menanti kicap : 5biji

Kesimpulannya : Eksperimen diteruskan dengan kaedah Bekas Ketiga. Sehingga abis semua telur-telur terebus. Dan budak-budak tido dengan berbau telur..huhuuuu




Telur-telur yang terpilih dan siap dihias cantek.




Tanpa ande..tak adelah misi meng-ekperimen telur-telur. Terima kasih bos..hehehe




Last, model telur opis. Heee....

*Beras untuk letak sikit dalam bekas rebus sebagai petanda telur cukup direbus bila beras dan bertukar jadi nasik.
**Eksperimen tamat pukul 3pagi..huuarrrgghhh!!! Terima kasih bang sebab tolong..

Tuesday, July 22, 2014

Akasyah Setahun


Anak ketiga. Kadar hapdet adalah sangat jarang berbanding dengan abang-abang yang lain. Tapi bukan bermakna kadar sayang anak tu dah kurang. Cuma kekangan masa bila bertambah anak ni. Buat  Kasyah, mama sayang Kasyah sangat-sangat. Alhamdulillah diberi Allah kesihatan dan keselamatan buat budak suka sengeh setahun ini.

Dan sempena setahun Kasyah di dunia ni, ai nak hapdet cite bersalin. Hahahaha...nape tak tunggu anak sambut ulang tahun ke 12 tak nye? Nak buat camne heee... Kasyah Allahmdulillah selamat lahir pada tarikh 3 Julai tahun lepas bersamaan 5 Ramadhan 1434H. Yes..kali kedua ai bersalin dalam bulan Ramadhan, suke sangat kan?? Hee..jenuh nak menghabiskan puasa tau.

Asalnye kelahiran ketiga ni nak mencuba bersalin kat Raub je. Tak rancang pon nak balik kampung untuk bersalin kali ni. Memandangkan abang Kasyah, si Aneeq lahir awal 2minggu, ai kira anak ke tiga pon begitu. Dan untuk tujuan keselesaan la konon ai dah utter tarikh last period lewat 3minggu. So andai ai terlebih due sikit tak de la adegan kejar mengejar dengan pihak hospital. Tambahan pulak kali ketiga mengandung ni, masa bulan ketujuh ai 'bocor'. Jadi bersalin lewat memang bukan option die. Masa tu terasa sangat seb baik la dah ubah tarikh last piyed.

Allah Maha Kaya. HambaNYA merancang baek punye tapi keputusan tu tetap DIA yang tentukan. Dalam kami duk merancang siap buat lawatan tapak ke Hospital Lipis lagi punyalah plan kan?? Rupanya baby tak nak keluar kat Raub, tak nak die IC 06 rupanya budak ni. Sakit tu datang pergi macam tu je. Dengan Cikgu yang sebok dengan exam UPSR tak lama lagi, nak tak nak dia kene hantar ai balik ke kampung juga, Lebih terjamin keselamatan. Kes ai leaking masa die kene ke Kemaman tu memang sangat memberi kesan kat Cikgu. Abis semua orang susah hehehe... So baik la bersusah awal-awal ni.

Oh ya, mengandung kali ni berat cuma naik keseluruhan cuma 6kg je. Tu pon terima kasih abah ma yang baik sangat hati menyumbat anak die dengan makanan bila duk di kampung. Naik la berat ai..kalo tak. Menten je.. Preknen Kasyah bulan pertama sampai keempat memang tak de selera makan. Kalo makan pon muntah. Badan lembik sangat. Kebetulan time tu nak pilihanraya..memang longlai gile rasanya. Lepas 4bulan baru rasa nak makan tapi still muntah-muntah tu ada walopon tak kerap sangat. Time ni la ramai yang kata kandungan kali ni perempuan, but still Cikgu yakin baby tu lelaki. Scan memang payah nak nampak sebab die sangat lincah dalam perut dan kecik.

Sepanjang masa 8bulan tu, memang tiap kali scan mmg berat baby kecik je. Mase ai leaking 7bulan tu, doc nak paksa suh bersalin ok. Tapi berat baby cuma dalam 1.6kg je. So dengan kedegilan yang ada sebab duk sorang, Cikgu 'paksarela' kene gi Kemaman gak kursus ai keraskan hati tak nak. Ai sanggup tanggung risiko kalo apa-apa jadi nanti. Biarla anak ni keluar bila dia nak keluar. Jangan di paksa-paksa. Lepas dapat 'hadiah' dua jarum kat pinggul untuk kuatkan peparu baby dan sign surat skit, ai dapat keluar spital lepas 3hari di tahan. Dan siap dengan amaran ai kene elakkan demam dan makan benda bukan-bukan. Diorang bimbang baby akan kene infection dari lubang leaking tu. Lepas cek kat hospital dan klinik-klinik swasta, ai yakin nak biarkan baby ni keluar sendiri. Cuma jangan demam, itu yang ai kene lebih hati-hati.

Disebabkan ai penah leaking, walopon berada di kampung kali ni memang tak menjadi la urusan nak main ciku cak dengan pihak hospital. Diorang memang siap bagi tarikh last 13hb Julai, untuk lapor diri ke HUSM. Dan, ai ada sejarah kurang baik dengan HUSM ni, so tempat tu akan jadi last option. Balik kampung kemahin servey tempat lain untuk bersalin. Gomen dan no-gomen. Tu yang jumpa Rumah Bersalin An-Nur bersama Doc Siti. yang lembut tapi tegas. Dia doc yang akan cuba sedaya upaya untuk elakkan benda-benda bedah-bedah ni akan ada entry susulan lain pasal benda ni Dan alhamdulillah..dengan sedikit ilmu dari ALLAH yang die ada pinjam ayat doc Siti Selamatlah budak kecik tu keluar. Tanpa perlu induce atau bedah-bedah.

Muhammad Akasyah..
Semoga sihat sentiasa duhai anak..

Friday, July 11, 2014

#amanpalestin



Seminggu dua terasa sangat berat hati bila bukak fb. Sekadar bukak cek mesej dan kemudian skrol tanpa buat apa-apa rasa diri sangat tak berguna.. Sana sini post gambar dari sana.. Dari saudara  seislam kita di Palestin. Saya berhati tisu, saya mengaku. Bila tengok gambar abang matipeluk adik,  gambar ayah peluk jasad anak yang dah kaku dan cuma rasa sedih dan kasihan dalam hati, macam ada yang tak kena. Saya emak..kepada tiga anak lelaki. Bayangkan itu anak-anak saya, saya mungkin mahu orang berbuat sesuatu untuk membantu. Ye doa..itu terbaik buat mereka. Moga ada antara doa-doa kita didengar oleh NYA dan membantu mereka di sana. Tapi sekiranya anda mampu lebih dari itu, apa salahnya memberi. Tak ada kecil besar sebuah pertolongan, yang penting niat kita membantu tu. Bantulah yang termampu...
 #prayforgaza #prayforpalestine