Monday, September 24, 2012

Sneak Peak...

 Kalo sekarang orang suka guna ayat teaser kan?? Benda alah sama la tu...ni gambar 20hb petang. Balik keje amik Dabel A terus bawak g tengok progress rumah.. Aliff pon sekarang dah reti minta bawak g tengok rumah.. "Aliff nak cek tandah tandas..." Banyak la...




Ini dari pintu bakal bilik kami..depan tu ruang tamu. Kecik je 17 x 10 tak silap. Dan skali lagi kali ni kami mengukur size bilik2...rasa cam dah besar skit dari ari tu tp still cam ehhh...kecik je haaa hehehe



Ruang famili...ukuran lupa daaa...tu pintu membawa ke dapur.. Tepi tu ada sliding door membawa ke beranda ke balkoni eh orang panggil. Tu budak Ultraman...dulu suka buat gaya Kamen Rider sekarang dah tukar minat daaa


Bilik ke-4 dan tepi tu dapur..

Sunday, September 23, 2012

20/09/12

Lama stop..kes nak dapatkan line tenet payah yang hamat + jadual hidup ai yang tak tratur kes dabel A demam muntah bera beri. Nak demam pon berdua2...seksa mokcik. Ni pon rajin nak upload pasal progress rumah je..hehehe..kalo tak harrrr la kan??

Last 13hb ritu pasal tuang konkrit kan..hokey ai sambung.  Hari ke 11 yakni 14hb Sept diorang dah bawak naik tiang beranda dengan tiang porch. Petangnya tengok tiang rumah lain pon dah naik. Dalam 12 batang tak silap.

 Ini Cikgu...tak puas ati kot. Siap panjat2 nak tengok simen dalam tu okey ke tak. Katanya ada la sket pengalaman kerja2 bina rumah ni, katanya... bibir mencemik hehehe
 Ini keesokkan harinya plak 15hb..tiang-tiang lain dah naik. Bata dah sampai..hehehe dah nak naik bata la tu. Frame pintu pon dah ade kat porch tu ha..Lepas naik tiang2 ni diorang rest seminggu katanya sebab nak suh simen2 tu keras betul.
So ini pic hari diorang on balik keje...20hb hari ke 13. Saya amik pic ni dalam pukul 2 petang. Sesambil kene g bank masukkan duit opis. Cepat gak kan??

Saturday, September 15, 2012

Coti Nan Sekerat Hari

 Orang lain cuti 3hari mau jalan jengjauh. Kami tak dapat laaa... Cikgu sebok manjang. Lepas dia balik skolah duk ajak g bercoti-coti ke Cemeron nuh.. Ai tak kesah. Hehehe.. Janji jengjalan sian gak kat hero-hero tu duk memekak sepanjang hari dalam rumah. Kejap pon kejap la.. Lepas tu Cikgu ajak makan steamboat. Lapar kata eh...elesss...


Padahal abang memang nak makan steamboat kan kan kan?? Kami makan kat sini. Tepi Hotel De La Fern. Original Charcoal ape tah nama eh... Ni kali ke empat ke kelima eh kami makan sini. Okes jom layan gambar.

 Aneeq tengah tengok menu...baik je kan kan kan. Aliff kalo suruh bergaya amik gambar gitu la ha..Buat muka petak tu
 Okes, Aneeq dah stat dah. Tak sampai semenet die dah mula perangai die dah..
 Masuk dalam kusi baby ni pon tak jadi haa....puas la pujuk dengan macam2 benda. Sudu, hp, daun, kucing..sampai budak kedai ni siap bawakan strawberi nak suh die duk diam... Ade sepet ni kesah?? Hohoo..

 Ini antara barang-barang bakal dilahapkan kami... Ai yang tak lapor duk sini sejuk2 tetiba lapor...Dahsat la.


Ai campak semua barang-barang Cikgu tukang kaup semua. Lapor sangat la tu..padahal dah makan nasi dah spinggan tu sebelum turun tadi.


Aliff sempoi..makan pakai tangan sampai kecut2 jari ha.. Dah kecut terus tak nak makan...Tengok jari die kedut-kedut  "Aliff dah tue ma.." Hahaha


Komen : Wah...nak komen komen lak. Sini dia cas RM23.00/pax kene amik min 2pax. Kami amik 2pax je cukup la untuk kami 4orang makan. Weh banyak la barang2 die. Tapi tak macam dulu. Dulu kuah die sedappp sangat. Kami amik tomyam kuah ni free-flow eh Dulu memang kick...Pedas pekat. Ni cair je. Barang2 pon banyak geng2 bola2. Benda yang macam scalop ke ape benda dah makin kecik jadi ha.. Udang pon dah tak fresh. Sotong pakai sotong hak besor warna oren sotong ape orang panggil yang slalu buat sambal sotong tu...bukan sotong kecik2 biasa tu. Tak sedap... Lagi komen, ade ke diorang letak barang2 mentah cam ayam  udang apa tu skali dengan mee mihun...seb baik telur basuh.. Huiii...tapi tetap licin sgala hehee

psssttt...tu la, orang ajak g makan BBQ steambot tak nak

Friday, September 14, 2012

13/09/12 Hari Ke 10

Siri ini akan beralanjuatan sampei rumah kami siap sepenuhnya..howhowhow...macam drama korea la kan??

Okes ini kronologi 10 hari ni
Hari 1 : cucuk kekayu untuk ukuran rumah
Hari 2 : Korek2 lubang masukkan besi
Hari 3 : Masukkan besi dlm lubang lagi+tuang simen
           Buat kekotak rumah
Hari 4 : Still buat kekotak rumah beam eh org pggil?
Hari 5 : Tuang simen dalam beam tu ha..ready make simen
Hari 6 : Cuti daa..Ahad
Hari 7 : Buang kekotak lps tu buat apa eh??Lupa lak
             Buat sambungan paip air dari paip JBA
Hari 8 : Tambun tanah dalam rumah unt lantai rumah.
             Merata tanah guna cam penggelek tu haa
Hari 9 : Ni pon makcik m.i.a hahaha
Hari 10 : Tuang simen ready make buat lantai rumah

Semalam lepas waktu keje, kami buat keje tambahan..pergi ukur panjang rumah kami tu ha.. Tengok macam rumah tu lebih kurang cam rumah sekarang ni je.. Rumah sekarang 20' x >< 40' je. Takkan la kot..Tapi siyes nampak kecik. Disebabkan kecuakan tu kami somi isteri g ukur bawak tali tape. Huwawawa..

Cikgu tengah meng-inspektor simen2 kot ada yang lompang2. Kemahin die tenyeh2 lompat. Ai takut...nampak cam basah. Jalan jengket2 je...Belakang tu Pak Long, spy kami hehe Tengah nak angkat kain di jemuran.

Ini dari belah sini lak. Nampk cuaca cerah kan?? Sini dalam 2 3 hari hujan petang2. Bak kata Cikgu time ni..."Gelap gugut nok huje lebat nih" Eh..dalam gambar ni nampak besar lak


Ini gambar dari jausss...bersih je tapak rumah ni ha. Diorang susun elok2 je benda2. tak sepah cam besa ai tengok la. tak tau la ai kam pelik sket benda2 gini..hehehe

Kan?? Tengok die susun elok je...tu tiang depan, pon kami g ukur, 9' panjang eh. Cikgu tak puas ati sebab corak tak lawa. Ai kata kol la kata nak tukar. Lepas tu Cikgu bekerut.. "Nak tukar corak camna eh? Abang dop reti" Mana ai tahu..heee

Cuma suka nak memperingatkan kepada sesapa yang nak buat rumah esok2...tips la kengkonon kan?? Cam kami dah sambung paip air dari JBA kan tu yang gambar atas tu dekat dengan kotak surat nuh.. Kalo boleh carik la orang2 lain atau geng JBA ke  hak boleh buat sambungan tu. Murah banyak dari minta kontraktor buat. Kami ni diorang kol hari Senin tanya sapa nak buatkan?? Nak letak mana seme.. Cikgu sebok nak UPSR ai lak jangan di tanya..fenin sokmo. Dia pon suh ikutkan jela mana elok. Memang elok kami kene 1k++ bayaran air letrik tak termasuk dalam kos bina rumah ya mahal kan?? Sebab Cikgu kata deposit baru dalam RM150.00 gitu je..huuiii.. Ingatkan pasang meter air rumah dah nak siap tak tau ke awal gini kene..hmm.. so kepada yang nka bina rumah benda ni kene masuk dalam topik perbincangan eh...ready awal.

*Harap maaf kalo ayat /bahasa yang saya guna tak betul/standart..sangat pening dgn term2 bina rumah ni.. Ai hanguk2 je reti heeee....

Bekal Cikgu


Nampak sedap la pulak bekal Cikgu Dari kiri, gulai ikan masin + nenas dalam plestik ayam goreng hak brempah tak brapa nak ada, nasik panas dan sambal sket je sbb sambal ni gile pedas Tiada dalam gambar air masak dan termos neskepe. Gigih dia menebalkan telinga orang skolah duk ngata dia ikat perut nak buat rumah nyer pasal. Padahal dah lama Cikgu bawak bekal. Bukan pasal ikat perut nak buat rumah tapi sebab ongkos makan2 kat skolah nuh tahap veri de shadap.  Skali makan pagi + air kene lima nam hengget. Cikgu pulak jenis makan dua kali. Pagi skali lepas tu karang dalam pukul 11 lak skali   lagi. Jangan di lihat pada badannya yang kecik...tapi tak ada la jenis banyak skali makan cam ai heee...bila nak slim eh gitu Tapi dah dasar makanan kat skolah kalo bahagian cikgu cikgi setarap kedai2 mamak..sikit ke banyak cas nye sama je ha...Sari belanja makan minimum RM10 sminggu ai punya belanja makan tu tau..sob sob. Sampai ada satu tahap die makan makanan budak2 punya. Baru murah sketttt... alahai kesian la pulak ai. Hmm...tak pe, demi Cikgu yang dicintai ai rela bangun awal sket siap apa yang perlu.. Makan kenyang2 pepagi, karang makan kuih2 daaa..air dah ada, so jimat la sket. Usaha ye bang...nak beli kusi meja kan??? :p ayat orang tak pernah ada kusi meja kat rumah

Thursday, September 13, 2012

08/09/2012 Hari Ke 4


Laporan kemajuan projek uli jab kami our home in korean ya. Entri terlewat sudaa..Gambar ni amik lepas balik keje ari tu. Amik gambar guna henpon je pon, sebab ai ni pen-takut okes.. Aliff tu penakut menurun mak eh rela snap pic dari atas keta je. Tak nak turun. Hehehe..hei ai bawak dua budak lasak ok, bahaya!! Cover balik cover balik... Tapak rumah kami ni sejalan je dari rumah sekarang ke tempat kerja ai.. Tu kalo hikutkan hati, memang hari2 tiap2 pagi sebelum gi kerja dan selepas balik kerja ai nak singgah. Tapi nampak ngat bedooh prangai haa... Tak pe..ai pergi gak cek tapi selang dua tiga hari.. :p

Ini hari keempat kalo kirakan. Bagi ai cepat pekeje2 si Seong ni buat keje. Tiap2 hari sure ada benda baru diorang buat. Kira perubahan yang nyata la..bukan sket sket. Ni pic ni diorang tengah buat kotak untuk beam. Nanti nak diorang akan letak simen hak ready make tu. Pelapor dari tempat kejadian adalah Cikgu.. Cikgu hari2 ada kat sana Tapi selalu lupa snap gambar..aduiii...geram makcik. Tu tambah pen-sebab untuk ai selalu g ke lokasi la tu haw haw haw.... Ai kam kene repot kat orang2 besar nun di kampung. Penting tu

Selamat Hari Lahir Sayang...


Selamat Hari Lahir Ke 4 Muhammad Aliff



Semoga  di bawah lindungan ALLAH sentiasa
Abah Mama sayang Aliff


Cepat jer masa berlalu..hmm...emo pulak ai..huuu

Wednesday, September 12, 2012

Woman


Hahahaha....Lalalala.. No komen

Friday, September 7, 2012

Akhirnyaaaa...




Alhamdulillah... 04 September 2012 Selasa 8.30 pagi 

Wednesday, September 5, 2012

Ayam Kerisik


Bahan - bahan
1 ekor ayam bersihkan dan potongkan kecik2
125g kerisik / satu cawan
15 tangkai lada kering sila tumbuk ke blend dulu eh
*5 ulas bawang merah
*1 inci halia
*1 inci lengkuas
*3 batang serai amik hak bahagian muda belah dalam lagi best kurang serat
*1 helai daun kunyit 
3 kiub / stok
250ml air /  1 cawan ayam tak nak letak pon ok 
1 sudu kecik serbuk kunyit

*semua blend sampai halus.

1)  Perap ayam dengan bahan2 kisar tadi. Lagi lama perap lagi best wohoho..
2) Orang tu ajar masak dalam koli mahal hak  tak melekat so tak pakai minyak. Kira letak dalam bekas tu terus tutup dan bia kan je. Ai guna koli murahan so pakai minyak sket. Kene godek2 sket lepas tu tutupkan masak guna api kecik sajo.
3) Siap..silalah melantak.

Ni cam rendang versi sehat la kan. Ai shuke sebab mudah bangat nak buat. Buat ari tu sparuh ayam je. Tapi silap sebab serai tak buang betul2 jadi berserat lebih. Cikgu kata rasa cam diri kambing pulak..chesss!!! Len kali kene amik empular dalam je baru best. Makan dengan nasik panas letak kicap sket...wahhhh....

Monday, September 3, 2012

TarzAneeq

video

Budak ni kalo kat rumah memang payah nak pakai baju..so jangan terkejut lau gitu je gaya nye.. Memang tu yang sebenar-benar-benarnya... hehehe... Bagus gak, tak banyak baju kene basuh cakap macam kene basuh tangan weee Sebab tu kami lau orang nak datang sila bagitau dulu..karang terkujat dapat tengok Jr Tiger Show je karang...

pssst..rumah memang veri the simple kot lau ade hak bertanya tak de perabot ke?? :p