Friday, July 31, 2009

Suda SAmpeiii...

rerasa nyer lame bangat ku tunggu barang ni sampei...susah menunggu tunggu2 neh...lagik payah darik tunggu buah durian kat pokok pakcik rumah dekat dengan jabat ni...hadui...gundah gulana hati...hubby lak tak habes2 tiap kali balik jabat dop nanye 'mane nyer??" hadeii....ini suda sampai...wakakakaka...ape barang? tok sah la bagitau, kam kate riak2 lak...aku ni bukan spesis H20 kena usha sket nak beriak2 gitu, usha kuat tsunami lak..yang penting nak share kehepianku....sebab,barang suda sampai...tunggu balik petang ni nak tengok kecik lasak tu berperang buka kotak...(mesti shuka sangat...sebab abes seme kotak kat umah tu dah die jer kejekan) dan kepada adik2 pejabat...jangan mare ek...(ini kali ketiga dalam minggu ni ku dapat parcel) wahahaha...orang femes meme gituh sehh....wahahahaha....(riak pulak dah!!!)

Thursday, July 30, 2009

tempat nyusuk Aliff




apakah kesimpulan anda dapat dari video tadik? (maaf yer terteleng sket tgk...)

1) ayah nyer jangan dop ralik baca paper
2) mak nyer jangan dop sebok tengok tivi
3) anaknyer jangan diberi bola
4) rumah nyer jangan ade sliding dan grill
5) tuan rumah nyer jangan di kasik sewa rumah sewa nyer

sila pilih jawapan anda...

daripada : mama yang sengal..hehehe

Tuesday, July 28, 2009

Bojeng Suda Gonjeng...

wahahaha...(tolong gelak untuk abang) akhirnya berjaya juga abah potong rambut Aliff..potong kat kedai ler..potong sendiri tak terpotong gamak nyer..huhu.. dah bermenggu2 dah plan nak potong rambut si Aliff tu...dan minggu ni sebab mama tak keje dan abah cuma ade kelas tambahan sampai tengahari jer Sabtu tu...terus bawa Aliff ke kedai kat simpang nun...memula macho jer..mesin tu sampai ke kepala die nangis punya la kuat...huhuhu..klaka pom ade..(silap tak bawa kemara rakam lol!!!)balik dengan mata penuh juraian air mata...sampai terberak2 budak kecik tu takut potong rambut..(sian la pulak) dan petang tu Aliff demam...wah wah wah...teruk gak penangan potong rambut ni..tak pe la...len kali dah tak potong dah ya sayang..hahaha...dah tak de dah rambut kasanova Aliff tu..skrang muka pom dah jadik cam bonzer jer(betul ke eja?) hahaha..tak pe..nanti nek balik tu..sayang pulak bile piki rambut Aliff yang lembut dan gaya cam mohawk tu...hmmm














p/s : mane lagik hensem?

Monday, July 27, 2009

post khas buat Mek Yah!!!!

wahahaha...saje nak dengki kan awak Yah..padan muka..kata nak datang tak jadik datang yer..penat Lah masak tau tak?huh...nak nyohor gok..ni ler Ikan Talapia Kukus ala Mek Lah (ini real punya..bukan palsu polident nyer) cam ikan pengantin jerk merah nyerrr... muahaha..abes Abg Long sapu bersih seme tu... gasakla,sape suh tak datang..kecut2 tangan ku memasak tahu tak?ni baru satu makanan jer, dengan Kailan Goreng Ikan Masin g, puding, sambal tempoyak..memang adik yang tak berjasa..mahu tgk kakak nyer gemuk kembong sesorang makan seme ni yer? (Abg Long awak tu kalau boleh gemuk bertuah ler badan) len kali datang Lah goreng telur jer..amik kicap dalam peti..huh (majuk dah..bek pujuk)

Kursus OoOo..Kursus

ari ni kira ari Senin ku yang rajin jugak la...besa malas2 jer kan...dan ari Senin yang baik kos tada la kene kulu kilir ganti bosh meting yang menyesakkan kepala dan hotak ku macam minggu lepas pasai pa..bosh dah balekkk,yay!!! (idup bosh..) sesambil buat kerja tuh, sempat ler nengok tenet (owh..kuwindu same tenet...) dan gegatal tangan nak tengok senarai kursus.. bukan per, sebab kursus ke baru je 4ari..ade g 3ari..malas nyer nak pergi..nak cukupkan 7ari. (gomen kena cukup 7ari sebelum bulan 10 tiap tahun..lau tak, ade lar hakibat nyer) kursus lak kalau 3 ari leh la tahan sket g, ni paling seket 4ari..mane nak tinggal buah hati ku berdua tu kat umah..plak masuk 10bulan ni Aliff dan bertukar prangai lak lagi...abah nyer plak keje memang penat tido cam mati...(macam pantun jer..)tak senang ati ku mau pergi. tapi ape daya, huhuu..dah puas ku tatap senarai kursus ni..tak de yang kena dengan timing dan diri..jom la kite menung sesame.........buang mane2 mase yang ade...huuuuuu

Tuesday, July 21, 2009

Walking test...

dah lame tak tulis pe benda dalam blog ni..nak wat camne..sengaja nyebokkan diri yang tak bape nak sebok ni..muhahaha...tade ar..bulan depan dah nak Ramadhan, mula la program turun melebat kos maleh la kalau terpaksa buat time posa kam?Puasa is the rehat2 time..hahaha... bosan nyer...by da way...ni latest vid Aliff...di dedicated khas untuk tok2 di kampung... tunggu Alif balik raya nanti dengan lesen penuh..har har har...insya Allah (ligan la tok2 sekalian) so agak2 leh tak tukar jadik lesen P lak?

Monday, July 13, 2009

JANGAN MENCARI TERLALU “SEMPURNA"

Jika kamu memancing ikan…
Setelah ikan itu terlekat di mata kail…
Hendaklah kamu mengambil ikan itu…
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula kedalam air...
Kerana ia akan SAKIT kerana bisanya…
Akan MENDERITA selagi ia masih hidup……

Begitulah juga……
Setelah memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang…
Setelah dia MENYAYANGI mu…
Janganlah kamuMENINGGALKANNYA begitu saja…
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan…
dan TIDAK MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingati kamu…

Jika MENADAH air biarlah berpada…
Jangan terlalu berharap dan menganggap ia begitu teguh……
Cukuplah sekadar KEPERLUANMU sahaja……
Kerana apabila ia mulai RETAK
tidak sukar untuk kamu menampal dan memperbaikinya semula……
Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja……

Begitulah juga……
Jika kamu memiliki seseorang….
TERIMALAH dia seadanya……
Janganlah terlalu mengaguminya kerana dia manusia biasa……
Boleh melakukan KESILAPAN ….
Dan tidaklah sukar untuk kamu MEMAAFKANNYA
MEMBOLEHKAN hubungan hingga ke akhir hayat
Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia
kerana terlalu kecewa dengan sikapnya
Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja……

Jika MEMILIKI sepinggan nasi…
Yang pasti baik untuk dirimu…
Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT
Mengapa cuba mencari makanan lain…
Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN
Kelak, nasi itu akan BASI dan kamu tidak boleh menikmatinya lagi……

Begitulah juga…
Jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN
Yang pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu……
MENYAYANGI MENGASIHI dan MENCINTAIMU….
Jangan MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain…
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA
Apabila dia menjadi milik orang lain……
Kamu yg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi……

p/s : post by someone to me..

Thursday, July 9, 2009

Benci Betollll...betul2 BENCI

huh..ape ke beeeee...tut tut tut(potong kat LPF...) tetiba die trip lak letrik maaa...... arghhhhhh... kenapa mesti ari ni dan saat ni mau tada itu letrik haaa??kenapa tak semalam...kelmarin ke?cuba jawab sket pakcik TNB? penat saya taip repot tau tak tetiba komputer padam..kalu ade backup saver tak pe gak...komputer tu bukan nyer ade benda lagu tuh..hadui....hancussssss mud ku yang elok pagi tadi..sakit toooollllllllll kenapa lerrrrrrrrrrrrr musti time ini tada api...eee,ku guram giram geram nyer....nak marah nak marah....huuuuuuu......hei...astagfirullahalazim.....tak perla... dear blog and my bloggy fren...tata dulu la...hambe nak balik umah...ilangkan ape yang sakit kat ati ni kejap kat umah..kam petang ambe datang balik wat keje..jom laptop sayang.....kita balik...huh..tak kose tolll haku!!!!!!!!!huh......

Aliff at Mines...

minggu lepas dah alang2 ke Bamboo River jumpa adik nak amik rodtax + mini reU kawan2 abang kat Serdang...kami secara tersengaja tersinggah la pulak ke Mines Shoping Centre..dah lame tak ke sana.. tempat besa mase berchenta dulu...tapi bukan pergi nak merendek ke apepom sane... besa g sane mesti nak shuping (sana ade Extra..kek die beshh dan murah..dan abang sebagai tukang bawa barang..hehehe) dah banyak sangat dah berubah tempat tu...huhu.. kedai kami makan Spesel VelantineChiken Chop (tak sambut Valentine pom tapi sbb nak makan chiken chop murah punya hel..) yang chiken chop nyer bentuk hati tu dah tada..kedai jual brooch kegemaran pom dah tak de...die nak wat lif ke ape tempat tu..Kyros Kebab (suka sangat...) dah tak de gak...tah ler..nek pening kepala ku dengan tempat tu..yang dah ala2 Hong Kong Malaysia (sebab banyak lampu kan) tapi multiraces orang nyer (seme warna kulit ade...hadui...cam bukan Malaysia) saje je nak share gambo kami ke sane...kali ni g kami nek Mines Cruise lak..pusing2 tasik (yang dulu nyer kotor dan busuk) dulu benda alah ni dah ade tapi tah kenapa tak nak nek..ale..lau nek pom bukan leh wat Tetanuk pom...skrang lagi bes..leh pegang2 peluk2 gitu..war war war...(ade yang rasa nyampah ker?hehehe..)


cam besh jer air niey...













tadaaa....dah tukar baju daa...sebab nek kali kedua
(p/s:abah dengan gaya kontrol mencho..)

wHAt 'ShE' waNt..sss

Assalamualaikum....
hehehe...bagi salam kos mud molek kot pepagi ney...molek ler sangat..padahal lagik due laporan.. nope,tiga laporan pembetulan kena mau anta tis week...tapi disebabkan keelokan mud ku..(padahal malas yang amat) ku bia kan dulu...ale,benda tu lau hadap bebetul siap kejap jerla..kalu hadap..kui kui kui...tambahan bosh tada,beliau cuti..apalagi tis seken bosh mula la berputeri... actually sejak menjak idung ku pepandai buat bisnis cendol ni(eeee....) kepala hots ku pun mula la macam bingai2 jer...tlinga pom same jadik kureng kedengaran..so tu yang membuatkan ku mud molek kot..har har har(hotak betul la...) wel wel wel...esok BESTday ku...setaun lagik tua dah daku..renung balik setaun yang lepas..hmm...ade la benda2 yang dah dibuat...tapi macam tak okes jer lagik...tak per..kita bawa benda2 tu ke taun depan lak...insya ALLAH umo panjang kan?? semalam abang dah nanya nak ape for BESTday ku tu...hmm...nak ape ek...hehehe...salah solan la bang...tapi nasib cepat die kaber dengan ayat..'abang tak de apa pom sebenarnya nak bagi kat sayang...tapi saje je tanya...sayang jangan marah' hehehe...tak marah pom..tak marah pom...hahaha...eh betul la, seyes tak marah...benda kechek ngat nak memarah pehal? as long as he still remember de date.. it will be fine...but..kalau boleh..hmmm....sayang nak sangat abang stop smoking..im getting tired of tis..Aliff dah makin besar..kalau boleh tak nak Aliff tahu pun abahde nyer merokok...boleh abang buat ni untuk sayang?hmmm...ni shortlist ape ku nak buat...kalau dapat la..hmmm...kene gak buat kot..insya ALLAH
-nak kemas umah sekemas2 nyer..rasa umah dah macam hape dah sebab tak dan + slema ni buat jadik malas jer...abang lak manjakan dengan tolong cooking2 (abang masak sedap tau) and washing2 minggu ney..hehe..sonot kan
-nak masak something istimewa for two of us untuk esok(sowi Aliff...Aliff bukan nak makan ngat..sebok jer kadang tu) nak cari restoran bes kat Raub ni...rasa nyer...kedai cha ya nun alip
ader la
-nak buat kad kat abang..tak kesah la BESTday ku pom...ku shuka bangat sehh....hahaha

smoga setaun lagik ku tambah umo ni...minda makin matang...hehehe...so selamat semua...esok hari ulang tahun kelahiran ku...tak mo minta ape2 (nak bagik silakan..kecik tapak tangan kutadahkan tak pe janji hadiah tu tak kecik..har har har..haru) cuma nak doakan kalian semua yang mengenali diri ini dirahmatiNYA dan kita akan kekal bersama bia baik buruk pom..it's nice to has everyone of u to be a part of my life..tis 27years life....ewah........wassalam...

Tuesday, July 7, 2009

lesen L

3 JULAI..
Alhamdulillah...dah dapat gak lesen si Aliff ni..walopom lesen L jer..okeh la tu kan...bukan lesen mandu ke ape..lesen kaki..hahaha...sebab atuk2 nenek2 die dop bunyi2 kata Aliff ni berat la sket..lambat jalan..nak wat camne..jangan la banding dengan abah mama die..abah die tu kecik so ringan dan mudah jalan.. mama die pulak bapak besar mase kecik tu mudah nak jalan...hahaha apepom ok le tu..cuma lau jalan sebab Lesen L kan..kene tengok la..tapi si Aliff ni bile tengok mesti jalan sket2 jer..kalau tak tengok elok jer jalan nyer...saje la tu ngada2 najis kuda (sofan sket...hehe) dan yang bagus..Aliff lau dah berak tau plak sebut 'eyok..' tatau la kot kebetulan kan...tapi dah 3x die sebut ku tengok memang ade ler baja asli kat montot die..besa budak lau cepat mulut lambat kaki orang tua2 la kata...tak kesah la mane pom..bagus gak lambat sket kaki nyer..dapat lesen kaki 4 pom dah tak larat nak mengutip ni plak lau lesen kaki 2 lak..huhuhu...jangan la lasak2 sangat sayang oiii...semput mama..

tak shuka sleme...

huhuhu...i think my body jus go over da limit tis time...dan bahananyer my tonsil datang balik..dan cam besa lau die datang bukan sorang2..die bawa same batuk n sleme (wooo..ihate sleme) malas betul nak keje dengan idung penuh gini..kepala penin2, sendi sakit2...stat las week tensen memang teruk + sakit perempuan (yang datang 2x sebulan dah ler die punya flow..masya ALLAH..cam sungai) tatau kenapa gitu...memang tak slesa dan bile tak slesa ku mula jadik cerewet dan pulak keje sampai bertambun2 nak las2 menet..memang hangen..malam sebelum hujung minggu lak Aliff demam... tido dah kene cut down lagik dah..sebab dah janji dengan kengkawan zizi masa UPM untuk mini gathering dan nak amik roadtax keta dari adik kt Sg. Buloh(abah pos by adik) kene la g KL hujung minggu tu..sempat la jengjalan seme..badan penat jangan cakap tapi malas nak kabo...abang ajak terus balik Raub lepas anta adik ke Sg. Buloh.. iakan jerla sebab memang dah tak larat sangat..Aliff pun since die tak berapa sihat akan memanja lebey jer ler...tapi disebabkan abang pom penat kot..jadi die 'makan langsat' banyak kali sampai dah kemana2 die drive..kenala kami bermalam dan balik Raub tengahari Ahad tu jer...(sebab sempat g jalan2 sket g)rumah macam hape je...dengan kain yang berjemur masa nak g tu abes jatuh..hadui...Jadi nyer senin yang ku plan cuti untuk jaga Aliff kos nenek Raub die ade hal jadi Senin yang penuh dengan keje2 melaundry dan sewaktu dengan nyer...badan mula rasa len macam...tapi kugagah kan juga basuh ken2 yang melambak2...wuuuu, tak larat...rasa nak g kenek la plak......
p/s:sowi entry tah ape2...kepala semak jer

Wednesday, July 1, 2009

tensen tolll...

ari ni memang ari sakit ati dan geram..rasa nyer ni tahap 4 bintang..eh eh, ke 3.5 ek?tak kesah la..tapi ku geram...bangun awal pagi lagi tatau kenapa tapi rasa geram yang amat..pepagi yang sejuk pom ku rasa panas hangat jer...rasa nyer abang pom terasa angin panas ku tu so die tak banyak cakap pom pagi tadi...anta Aliff ke sekolah die (ni je satu yang tak buat ku marah) terus ke pejabat..tgk jam dah pukul 7.42 dah..ah sudah..akan lewat lagik la aku gamok nyer...kua jer dari simpnag rumah tu..kete bersusun2..adeh adeh..ingatkan nape, eksiden ke, lori balak ke..rerupa nyer ade la sorang orang tu bawa keta cam die sorang bayar roadtax..tau la roadtax keta ku nak maut dah bulan ni tapi akan ku bayar la...bawak keta cam ape tah.dengan rasa tak sabar ku potong satu..ingat dah ok..ape ade lori pulak..dengan eksen ku potong lagi..lepas lori tu rasa lega..leh pecut lebey sket..lepas je bukit kecik tu..aloyai, ade lak mamat bawa keta cam nak makan angin ke hapa..aku mula la hangin..nak berchenta ke apa pakcik ni..tulun la. saya ni nak pegi kerja bukan nak g pasar..ati ku dah mendidih2 dah...lepas satu2..sebelom sampai kat pejabat bawah tu ade pekan sari,dah betambah masalah ku, jem depan tu...sampai pejabat lagi 4menet benda tu nak menyanyi2..nasib dan...tapi satu batang hidong pom orang len tak de g..so sesambil layan gerimis pagi, buka la tenet...dalam pukul 8.30 ade la yang menyerbu ke bilik tanya kenapa tak jawab tepon..gagau2 handbeg..sudah, hanpon dengan purse tertinggal,bawa hendbeg kosong je daku..huhuhu..dahi dah rasa cramp (boleh ke?) bintang2 mula melayang2..so dengan muka tak puas ati sebab kecuaian ku tinggal henpon die lewat (tak tulun punckad punya hal) ari ni setengah ari ku kena boikot oleh nyer.tnya benda die wat derk jer..adeiiii...dengan berpinar2 tu bosh tu plak datang bagi satu keping kertas bertulis..die minta urgent..huhuhu.. dengan separuh rela kena buat laporan tu..baru nak siap die anta lagik satu surat fax dari jabatan...nak urgent gak..fax pukul 11, nak kena hantar sebelum pukul 4 petang..rasa lebur otak ku..cam dadih jer..kalau leh mengalir kua dah lame ngalir kua dari lobang tlinga kot...gasak la..kena balik umah gak kejap.mane larat tak de purse dengan henpon..rasa cam pakai baju tapi tak pakai pakaian dalam lak..huhuhu...balik kejap jer (besa dan gak goyang2 kaki ke ape...sambung sampai rehat lunch) disebabkan keje urgent tu...ku gagahkan diri balik walaupun waktu rehat lagik 20 menet (dah la rumah jauhhhhh sangat ku rasa) nak balik tu ade plak keta mencabar keimanan ku yang dah la tak tebal mane dah...berbakul2 sampah sumpah(tapi still rate U tau sumpahan2 tu) kot mamat tu dapat...ade ke pulak bawa keta slow giler..kalah siput babi kena selsema babi (huh!!!) dah tu suka lak men brek2..baling signboard tuh baru tau..bile nak potong pandai lak mamat tu laju..lepas tu slow balik..hai..hangen haku...siap lambai2 lagik..eeee...memang kalau diri ni jenis mulut tak sekolah..memang dah kua dah kata2 kati2..ni naseb la mak bapak ajar aku elok tau tak..ingat muka tu hensem sangat boleh wat gitu?hey haluuu...boley blah...tak heran la,cam bagus sangat keta ngko tuh..kalau bawak BMW ke, keta gelek ke Bulldozer ke tak pa gak..heshh..hangin tull.. cam bagus...sesampai pejabat bile tok bilal mendendangkan lagu kat masjid kat bawah tu..paksa gak diri wat laporan Jabatan nak (ni pun satu..seme nak urgent..padahal unjuran persatuan belia tu dah kasik dah 2 minggu lepas, ni nak format lain la ape la pulak.ubah jerla) puasla ku sabarkan hati ku yang tahap sabar die dah setebal buku latihan 50m/s tu...lepas siap cincai cincaluk maklumat tu,rileks2 kejap..datang semula datuk bos tu dan berkata nak ke klinik bawa wife die sambil menambah 'laporan saya minta jangan lupa..saya nak guna malam nanti' dengan gaya kunun hensem..ape?malam nanti..jeng jeng jeng...mati2 ingat nak guna petang ni..adehhhhhhhhh........gamak nyer pedih ku tak abes2 lagik untuk ari ni........

may ALLAH bless Dana always..

i'm shock..dah berari-ari tak semak blog sendiri dan orang len punya. ari ni terdesak gak hati nak jenguk blog...(walaupun kompeni tak ramai mana pom dalam blog) tgk entry sesorang geng cam tada yang berubah mane pon..so i take for granted nothing new post from my dear frenz..but, tetiba je tangan nak menekan blog Dana..then...hmm...i knew tat her due lambat lagi so bile die kata masuk spital on 35w i'm really shock..tau seme ni pom dari blog die(semapt lagi die layan blog..but for the gud reason must say tat) dari cara Dana tulis, hmm..cam die akan ade prob with her pregnancy. but Dana kadang kita mom will be ni memang suka piki berat2 sayang...(hope can comfort u) betul kelu nak kata pe2...sesape yang mengandung..dah pernah ngandung...dan yang bijak nak mengambil tahu pasal mengandung2 ni akan tahu kenapa 35w not so good time to deliver plus lau ade prob2 len same...hmmm...tah la...jus boleh berharap Dana ok...Dana yang ku kenal kecik molek orang nyer but berhati tabah.....tabahkan la hati mu untuk your princess Dana...Allah berikan kita wanita cukup kekuatan untuk tanggung semua ni. evertyhing will gonna be alright...will be..nope..must be..hmmm...please Allah...give her strenght.....plesss......
p/s: awak mungkin not the close one wit me...tp awak one of my life piece...hmm....tak tau camna nak cakap lagi...tahu awak dah tak dapat baca dah seme ni but...sayang awak Dana...