Wednesday, January 26, 2011

LeLaki KeLAntAN KureNG...

'aku kalo nak kawen sok tak nak lelaki kelantan..kureng'
wat de name of the tiger betul ayat sentap dari sorang pompuan y tak payah la dikenali y plg best die tu asal kelantan juga,tak sedar diri nguh tak kesah la sesampah bagaimana sekali anda dengan mereka ini dan tak kesah la sejarah-masalah-silah dengan guy kelantan before but please dont judge mudah2 gitu terasa akak tauuu!!!hek hek tp kebanyakkan y kata gitu ended kawen dengan orang kelantan jugoo...trutama y kutuk kaw2 tu.. time g majlis kawen diorang memang sepanjang mase la senyum manis aje terukir kat bibir akak y comel ni.. cheit!! tunggu nak salam je dgn pengantin lepas tu saje purak2 tanya solan 'laki ngko orang mane yeerr???' dengan penuh sopan skali. dan kalo boley nak tny banyak2 kali jugak

1) lelaki kelantan ni tak open-minded/sporting
lelaki kelantan kalo kapel reti nak y dedah2 ape,dah kawen suh kita pakai elok2 kena baik2...ai ni moden,tak leh pakai tudung,migrain tau tak!!!
huk aloh la..diorang nak bertukar jadik suami baik pon salah.dolu mase kapel yerla,dosa tanggung sendiri2, skrg dah kawen die tanggung dosa bini lak.patut bangga pe
2) lelaki kelantan jenis dominan/ego
mana2 lelaki pun ade ego dia. terpulangla, pndapat sy tak perlu la TERlalu nak menyamaratakan derjat lelaki-prmpuan. tak salah kalo die dominan sbb mmg dah die laki...tak paham la
3) lelaki kelantan pemalas
err...takkan sbb kat pasar siti khadijah tu seme pompuan y berniaga so lelaki di cop pemalas kot???cuba pasar siti khadijah tu duk kat johor,selangor..sure akan ade statement lelaki johor,selangor lak malas kot..hahaha malas ni bukan sbb negeri die lahir la, kalo dah malas tu, lahir kat bulan bintang pon tetap malas.
moral die, cari la idea bernas sket kalo nak ngata pun,bia y logik akal sket okey???abang,sila bangga sebab back-up abang dah kira ni..hehehe..abang the best!!! ewah...

Friday, January 21, 2011

ChEF PoYOoYoO..

ye ah kak ah bang...marey rapat marey rapat.. sempena musim cuti geng2 cina lak sambut taun baru india ade tak smbut taun baru eh??? ape akta kita terai masakan ni..seswai juga untuk majlis2 kawen, khatan, khatam, akikah, akidah atikah...eh eh


KUZI AYAM
ayam masak kuzi ke...ayam kuzi ke...benda yang same eh...
die kalo org kelantan benda alah ni dimakan dengan roti jala kalo roti jala mmg wajib kuzi hokey...sebelum resipi sila nengok gambar2... nak buktikan mmg ai masak hokey??? sape2 yang berketan,sila jgn juih mulut,balik kam siap la hahaha
ini barang2 yang dah siap digoreng ade g kismis+kentang goreng,da tak muat pggan daa ada kcg tanah y akan ditumbuk bg kuah jd lemak2 gitu badam hiris goreng ni untuk rangup2 dlm kuah dan bawang beso kuning ni pun akan ditumbuk...
ini ayam yang diperap kejap dgn bawang putih+halia+garam..jap jap lagi nak goreng..pesal banyak ngat adengan menggoreng???hahah..sbb nak elak ayam cepat hancur la sayang dan mmg gitu resepinye...makcik ikot ajeee saje,time2 minyak mahal ni ape salah tunjuk kayoo...



ini campuran rempah 1 s/t jintan manis, 1 s.t jintan putih, 1 s/t lada hitam + susu sejat+bawang besar tumbuk+air limau nipis dan sos tomato dalam 1/2 cawan nak bg rasa masam2.ini dalam periuk...ok tak ok tak??bek kata ok..penat ai tau



ini dah siap masak hidang..dah siap masuk perut da baru amik gambar...roti jala???jgn dinanya..asal buat je tak ber-jala mane jadi lempeng hahaha...alih2 tempah jela


resepi KUZI AYAM ceh..baru resepi...apadaaa...


rempah
1 s/t (jintan manis,jintan putih dan lada hitam) kisar halus
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kayu manis sila ukur..hahaha

perap ayam-halia,bawang putih+garam banyak mana??agak2 jela..jgn la melampau lak opss...sy tak guna saffron sebab dah carik abes Raub..nan ado,tp jadi je kuzi eh. kalo rasa nak guna...silakanla..tak de halangan,nampak bergaya sket.dan satu g, org goreng besa guna minyak sapi tp sbb malas nak bazir2,guna je minyak sawit,minyak sawit kam mahal..ape guna simpan minyak mahal2 hahaha

ini bahan seme goreng2 ya
4 biji bawang besar lagi banyak lagi sedap..amboi barang mahal aje
kismis agak2 la eh
2/3 biji kentang y dipotong dadu
badam hiris beli siap je hek he
1/2 cawan kacang tanah

bahan len2
3 hiris lengkuas kata masakan kelantan kan,mane leh tgl
2 hiris halia jgn ditanya banyak mane hirisnya,agak2 jela cik kak
1 btg serai
1 biji limau nipis nak air je eh
2 ulas bawang putih
200 ml susu sejat oh,kalo guna santan kan bes,ckup senarai brg2 terhangatdi pasaran
1/2 cawan sos tomato
garam gula air dan bla bla...

rempah2 tu basuh bia kering dan sangai jap..y mane kena blend,sila blend.kalo nak blend seme skali pon ok je..ai tak buat gitu sbb blender cap ayam je,tak hancor first time buat dah kene tegur kat incik kande so y lain2 masuk kasar je. ayam tu perap dan goreng.bahan2 goreng lagi satu group tu pon goreng yaa...bawang besar dgn kcg tanah tu nnti ditumbuk.ini akan dicampur jadik pes cam pic atas tu. then sila bawak kuali ke periuk ande, panaskan minyak sket,tumis bhn
lain2 cam lengkuas, halia,serai dan bwang putih.haa...dah??sila tambah pes rempah ande..tambah air sket, bia glegak dengan api pelan. tambah ayam bia gelegak g,tambah lak barang2 gorneg tadi...sila merasakan perasanya...tadaaaa...dah siap.hahaha...feeling betul, rasa cam kak fzi lak

*yee...masakan ini amahla remeh, tp makan sedap baiii...
**ade bnda saya tak guna akt sini y payah2 carik tu...blasah mane ade je,tp alhamdulillah jadi..siap jamu org opes g..
***kuzi ni berempah,so kalo perut tak tahan sila berjaga2
****sungus panjang ini entry..penat makcik...huuuu

Saturday, January 15, 2011

sElamaT UlanGTahUN LaHIr...

*pic credit tu alang


SELAMAT HARI LAHIR KE 60 ABAH
SELAMAT HARI LAHIR KE 51 MA
05 jan / 15 jan

terima kasih ma abah...
kerana ma abah long ade di dunia ni
kerana ma abah long jadi long seadanya kini
walaupun long bukan doktor, lowyer jauh skali majistret
tapi long hidup bahagia dengan cara long
dengan adab adat dan ilmu yang ma abah beri

terima kasih untuk susu yang membesarkan long
terima kasih tenaga yang membesarkan long
terima kasih susah payah perhatian selama bertahun ini
kasih sayang yang tidak bertepi
melampaui sakit hati tidak terperi membesarkan kami

semoga kecintaan abah dan ma sentiasa dirahmati NYAsemoga dengan hayat yang ada abah ma diberkati NYApanjangkan lah usia mereka YA ALLAH
budi mereka belum terbalas
sakit perih mereka belum dibilas



Tuesday, January 11, 2011

wAjaH2 kESaYANgaN HaMBe..


hero berdua ni masing2 dah makin membesar...
emaknya pon dah makin men-TUA
hadoiii....

abang Aliff sekarang sangat2 suka merajuk
salah sanggah sket sure moncong2
lepas tu siap ade ayat belas die
'ma adop,abah adop...ian aliff....abah ukul akit..eyah'
ma tak de,abah tak de..sian aliff..abah pukul,sakit..merah
hahaha...asek nak bermanja je sorang ni
sian tapi kadang geram sangat dengan perangai ngada2 die
ade je die punya permintaan bukan2
yang selalu mencabar iman mama dan trutama abah :)
adik Aneeq pun same pndai nak attention
dulu kena tinggal cool lagi
skrg dah pndai panggil2 orang
lambat layan die mula la membebel
lepas tu siap lalak2 tanpa air mata
kalo ade orang tepi...asek ajak berbual soooo cumilll!!!
kalo tido jatuh dari bantal tu besa..mmg lasak kalo tido
inilah buah hati kami...smoga sentiasa DILINDUNGI ALLAH

Wednesday, January 5, 2011

cObaAn...

alhamdulillah...i'm still alive and pumping...hahaha...syukur dah nak sebulan menjadi seorang ibu yang mengepam rupanya..dalam takot2,dalam tak yakin...syukran YA ALLAH,still memberi ruang untuk anakku kecik itu telah ber-susu-dada nak tiga bulan.walopon bukan EKSLUSIF, tp still bersyukur sangat2 sebab ade org bangga giler sampai tekadang mengecikan org yang cuma mampu menyusu cara fully or partial sahaja...

jadual thum-pumping kalo kat peabat pukul 9.00 pagi, 1.00 tghari dan 4.00 ptg ii antara waktu selamat kadang2 ade terlewat sket..besala keje jumpa2 orang ni.tak leh nak lari2 sgt.apepun, y wajib adelah pam. sukar, ya agak sukar nak pam di opes y staff laki die 75% lelaki.dan y prempuannya adelah kategori nak makcik2 daaa ai still kakak hokey..hahaha anak2 dah besar2 seme, walopon diorang pelik sebab cam rela memayahkan diri nak kena salu minta diri untuk wat kerja sambilan bagai instead jalan mudah bagi susu tin je..diorang still membantu. bantu bile dah tibe masa wat keje sambilan..diorang akan bg ruang. orang2 nak datang pun dihalang...kira cam ade temujanji spesel lak ai ni dengan miss pum mekasih akak2

dan tadi mase nak store EBM dalam peti opes peti ni kat luar, tepi bilik ai tp betul2 kat area makan2 opes y of kos staff lelaki selalu ada. bos tegur... 'bawa benda dalam kain tu???' alahai incik bos...senyum jela..segan woooo...hahaha..tu naseb baik dah cover pam.sabar jela...

Saturday, January 1, 2011

SILamAt tAhUN BArU mAseHi

cek cek...ape y pernah diniat nak buat sepanjang tahun lepas yang dah buat dan y patut dicarryforward...hahaha...tak pernah azam berazam mane ni..berazan??lagi la..kalo mengiqamah tu adela..hahaha pesal tetiba lak?? bagi ai, kalo ade bnda elok nak buat tak payah tunggu tahun baru, buat je. cuma buat cek list la..kot la lupa..niat baik mmg dah dapat pahala tp kalo buat kam lagi banyak pahala eh???

1) beli rumah kena usaha lebih..ya ALLAH moga ada rezeki tahun nikalo dapat beli rumah..mmg akan pnjang list nyer nnti,so first thing GET THE HOUSE!!!
2)tak dapat umah, beli tanah..and of kos to built the house tooo hahaha
3)bayar hutang ma walopon sket2 slow2 hmm...dah bape tahun daaa
4)henset baru???boley...so fussy nak pilih henset ni..nak y dabel simkad,tak nak touch skrin,tak payah la moden ngat, no gedabak2 and pleaseeeee...no more malaysia hp product!!!serik..
5)still BF my aneeq...nak cukupkan 6bulan ya ALLAH kuatkan hamba MU ini

pesal pasal benda jer senarai ni??hahaha...poyo la nak letak benda2 lain nak jadik ibu yang lebih baik la, nak kerja lebih rajin la ya ya ya,benda tu tak payah bagitau..takot jadik speak louder than action jer...kenal sangat la ini makcik..

but i wish i wish...smoga tahun ni lebih baik...bukan, im gonna do better than last year. takde benda datang golek2, just wishing lepas tu akhir tahun keluh sane sini...bek tok sah
insya ALLAH!!!!!