Thursday, December 29, 2011

Tak Kena Tak Rasa

Dah seminggu ai tak dalam tip-top kondisen kata omputih. Sejak dari Klang, slema ai makin teruk. Jangan disebut pasal mukus-mukus yang memekat dan bertukar kaler. Sekarang slema tu dah buat ai sakit kepala, sakit gigi, sakit gusi dan semua rongga-rongga kat muka. Nak nafas salu semput-semput. Cikgu kata resdung. Huuu...ye la kot. dah la asek bau busuk je idung ni ha...Dan bila hidung tak berfungsi, deria rasa pun turut sama off. Ai dah ter-pernah makan lauk nak basi. Bukan la dan belendir apa..cuma rasa dah pelik sebab deria rasa off. Lepas tu mula menandas plak keje eh...Masak bekal dan meal untuk family pun out. Goreng bihun dua hari lepas terlebih masin. Haduiii...payahnya idup tanpa dua nikmat dunia. Time sakit demam ni pulak tekak memam macam orang pregnen...seme terasa nak makan. Bukan best pon..tawar je. Huuu...cepat lah pulih...tak shuke!!!!

Wednesday, December 28, 2011

Lanjutan SBPA Punya Hal

Ini nak kata sekuel dari entry SBPA sebelum ni tak juga. Tah hape-hape tah..makcik maleh nak piki tajuk entry sebeno eh, maklum ler, otak still penuh diliputi lendiran hingus wahahaha....terkotor seketika di situ ya membangau papagi,padahal lau sehat walafiat pon memam otak jem dan beku Nak kesankan, adik ai Cik Missi tengtiba balik kampung. Semek tu memam sepesen dengan ai sebelum kawen. Asek rumah-sakit je keje-am nye. Tapi tak tahu dia siap amik cuti sambung cuti Xmas tu. Ewah..sodap eh makcik coti ye?? Rerupa tensen pasal SBPA katanya. Pehal lak semek ni?? Keje-am awak sign je, tak payah piki banyak, kalo dah piki2 memam sakit la pale. Kata Cik Missi die tensen pasal markah SKT die dapat sikit.

Ai sebagai kakak yang main-tali psiko la sket, kate besa la budak baru keje. Markah siket. Takkan nak bagi 95 lak, kureng lojis di situ. Cik Missi kata masalah eh kawan2 die yang same baru posting tapi kat tempat lain dapat markah seme ok. Paling-paling pon 80. Ai tanya lagi, awak sorang je ke yang dapat markah gitu?? Rupanya dia 3orang budak baru seme dapat markah 60. Jangan pelik, kami adik badik memam speking guna saya-awak tau, buda bahasa budaya kita kam?? Poyo2 ganas je dalam tenet hak hak tuiii.... Eh balik ke cite Cik Missi, ai memam terkezut le sebab sket benar. Ai dulu masa memula keje dapat gak 86markah. Pesal dapat sket ngat. Dalam ati pelik la, bukan nak puji adik ai, bak kata Cikgu "kawe kena die jak meroh lagi". Jadi tahu die jenis gane. Semalas-malas die, bukan jenis tak buat keje. Die adik yang memam paling leh harap dalam kuaga. Kalo tak takkan kesayangan abah nihhh....Yah, Lom puji lebih ni, banje la stembot Kuang ke nanti ye.. Lama la jugak ai gayut dengan semek sorang ni, baru tau masalah sebenar. Ketua die bagi rendah pasal budak2 bertiga tu tak nak jadi DOWNLINE HAI-O die. Boleh??? Hangen je ai...ai memam jenis lau kaco ai tak pe. Kaco family memam cepat je nak membara.

So semek sorang ni tak nak sign SBPA sebab ketua die asek duk ulang2 perkara tu. "Awak esok dah sign SBPA ingat kuasa saya nak bagi markah. Dah tu kalau gaji tak naik, tak reti-reti nak buat side income?" ayat lebih kurang Puan tersebut. Kurang ajar kan?? Adik siap kata, die asek la duk ganggu mereka bertiga pasal suh jadi downline tu. Siap datang rumah lepas keje sampai Isya' sebab nak pujuk mereka. Dengan janji-janji senang hidup, akan tolong buatkan pinjaman la bla bla bla bla...Orang kalo dah terlalu taksub no no no...tukar ayat sket kalo dah idup berkiblatkan MLM tu, memam jenis tak makan saman dan tak reti malu. Tiap-tipa hari SMS pasal tu. Tak cukup lagi, kat opes pon duk perli2 bebudak tu. Ale Puan, dengan budak2 baru nak idup boleh la....

Ayat tak bape nak emas hari ni....Orang gila memang kita takut..tapi orang gila MLM lagi menakutkan...siyes!!!!!!!

Tuesday, December 27, 2011

Skim Bodek Penjawat Awam?

Sape dah sign SBPA?? Ce cite kat ai ape kah benda menda alah tu sebenornye. Banyak ngat versi ai dengar. Ada yang best tapi banyak yang tak best. Memula tengok tu mase tengok kengkonon tangga gaji SPBA tu, hati ade la berbunga2 riang kan, tu pon kalo tangga gaji di tukar terus dari skim SSM ke SBPA naik masyuk la jugak gaji ai. Kalo tak..huuuu....samo ajo lah haaa....dah puas gugel tengok ape pendapat dalam tenet, alahai banyak ngat nama manja SBPA ni ha. Skim Bodek Pegawai Atasan la, Sangat Beruntung Penjawat Awam la..ade blake pendek kata panjang diam je. Baru baca entry Budak Hutan  bagus entry die..mudah paham ai kan bagus kalo banyak entry2 gini tapi ai memam akan sign. Takkan la Kerajaan nak susahkan rakyat die kan.

Pasal exit policy tu, tepuk dada tanya iman. Kalau anda di pihak yang betul, jangan takut. Betul tak?? Ai penah berada di situasi dianiaya..alhamdulillah. Bukan kata ai ni pandai ngat buat kerja, tapi menilaikan hasil kerja ai pada tahap seteruk itu, melampau sebenarnya. Banyak la kesah eh..len kali kot citer. Walopon kita tak terbela, nama pon tak harum mewangi yela, lawan orang besor kan?? ALLAH ada sentiasa ada dengan hambaNYA...dan dia dah terima 'ganjaran' dia. So jangan takut ok??Anda tak jahat...jangan takut diperjahatkan..Eh eh...

Wednesday, December 21, 2011

Kursus Lagi...

Makcik feeeenatttttt!!!!!!!!!!!! Serius-li.....asek kursus je kejeam makcik hujung-hujung tahun ni. Seksa rasanya diri. Ari tu kat Raub ajo, lepas tu Cheras sekarang ni Klang. Makin menjaus. Makcik ni pesen tak leh jauh dari pakcik anak-anak. Kalo Raub tu memang beres jela. Cheras ok lagi kali ni Klang...terus down. Tengok dalam peta gugel dekat je, rupanya..hampsss...jaus nak mamp rupanya. Pujuk-pujuk hati, seminggu tak lama. Sekali si sepet demam, dah la demam panas, semput die pon sama datang. Abah eh silap bagi ubat. Dia beli ubat kat farmasi, dah bagi baru perasan ubat tu bukan untuk orang yang ade lelah, makin semput budak kecik tu...makcik kat Klang ni rasa nak meroyan. Dengan jadual yang agak pack, makcik gagahkan diri balik lepas abes jadual. Pukul 11.15 malam yuoullll!!! Sampai Raub dah pukul 2 pagi lebih. Pagi tu kelas stat pukul 8, pepagi bertolak balik nak kejar kelas. Kepala rasa ting tong!! Tapi tetap ku tahan Jebat...Semalam pun gagahkan diri balik jugak. Mohon skip satu kelas. Konon dapat la balik awal, petangnya. Makcik tak tahu Ki'il ni jem nye memam dahsat. Uuuu..udahla makcik ni jenis suka makan buah langsat, sampai rumah lewat la jugak. Tapi dapat tengok anak, rasa senang hati. Walopon demam tak kebah, sekurang-kurangnya semput die dah tak ada sangat.

Ini, makcik menaip dari Klang. Dengan kepala yang rasa nak beng-on. Idung dah berair, tekak pon dah sakit Ada can nak MC balik nanti  Malam ni tak balik la makcik. Huuu..sebab kena present benda kat belia malam ni. Kalo tak....tapi satu benda makcik sedar bila hampir seminggu kat Klang ni, makcik memang tak bleh idop kan Ki'il. Jem tu satu hal...MAKCIK NI MUDAH SESAT!!!

Wednesday, December 14, 2011

Perah-Santan Nyer Die...

Hari senin ai coti..coti kencing-masam bukan kecemasan eh..hahaha..saje amik cuti nak amik masa jalan2 dengan Cikgu. Dah lama tak kua datim dengan Cikgu..yerla, dolu2 ai gedik2 nak cepat dapat baby. Lepas tu sekarang ni baru rasa, kami dah jarang2 manja cam baru-baru kawen. Manja2 hokey..bukan mesra2..lain tusss!!!  Dan sebab tu kami amik kata sepakat..amik time skali sebulan paling tak, anta anak2 ke rumah akak ngasuh lepas tu date berdua je.. hehehe gatai??? dengan laki makcik, bukan benda dosa la. Ade gak yang cadang nape tak g haneymun je terus. Memang kami tak pernah bulan cornflake madu pon, tapi nak tinggalkan anak lebih dari sari dan cuma berdua melencong tanpa hero berdua tu, rasa cam tak patut. Ai yang lebih2 kot, tambahan pulak Aneeq still bergayut, bile masa dah time denyut2 tu akan mengikat rindu pada dia.

Minggu ni kami ke Mines jeee... kami datim bukan jauh2 nau.. Cikgu nak banje perpum katenye. Ale...beli Body Shop suda. Ai ni kalo suh beli yang ade nama2 sket karang ai pilih yang terus merabakkan poket Cikgu tu wakakaka..so, dengan tak banyak sungeh Body Shop okeh la...

Mase masuk dalam BS tu boleh si SG tu kata "nak carik barang hantaran ke??" wahahahaa..ai sukeeee... bagus yu nyer propose ehh....memam len kali ai beli sane jela..hahaha... Cikgu op kos senyum senget. Sebab die dah tahu, dengan teguran memekar hati gitu, sure sangatla binik die akan membeli dengan kadar yang walopon tak rabakkan poket, tapi rebeh jua. So, silalah ke Body Shop cawangan The Mines yeee...hahaha apekah?? Sekarang pon ade sale...

*sambung cite perah-santan ai
lepas tu ai kata la.."saya ni dah ade 2 hero dah kat rumah tu"
"oh ya ke...tak gaya pon..cam budak2 UPM je..tambah2 lagi suami akak"
"ha'ah...budak2 UPM 5-6tahun lepas..." kembang kan kembang kan??
dasar tak leh di puji... :p

Friday, December 9, 2011

Jadual Pembayaran Gaji

Hehe..sempena tahun baru dah tak lama lagi elok la tepek benda ni kat sini. Peringatan untuk ai jugak. Bio pandai2 nak bajet duit. Agak2 lau keta nak rosak ke apa time bila...hahaha...boley??? Tak suka ngat gaji awal, sebab cepat ngat abesnya. Memang kebanyakkan orang makan gaji gitu kot...kais pagi makan petang, dapat gaji bayar hutang???muahahaha...tapi alhamdulillah, dengan penyusunan gaji baru   walopon sket habok tak paham benda alah tu dan sikit2 income dari hasil jualan bodo2 serunding kopok2 kami idup sederhana but hapili juak...cuma yerla, nak buat rumah ape, kena berusaha kuat la lagi. Moga2 taun depan dapat baiki apa kurang tahun ni...yap!!!

Thursday, December 8, 2011

Safi Rania la Pulok...

Semalam ade la si Rojita Che Wan dalam WHI eh??? Ai tengok sesambil nunggu nak upload kerja. Tenet sini sungguh2 la hamp sekarang ni. Line asek nipis je..tak penah nak tebal. Anta dokumen sket pon amik masa lama..dah la asek hang hang hang..kene ulang ulang dan ulang upload. Eh..nak cite pasal sapi Safi Rania Gold. Ai dah pakai benda ni dari awal bulan Februari tahun ni. Alhamdulillah rasi. Muka ai jenis sensitip. Sape kenal tau la betapa berjaya nye ai sebagai penternak jerawat dolu dolu..huhuuuu

Muka penah licin kejap masa duk UPM dulu. Tapi kos nak melicinkan kulit tu..haduuuu....dengan pelbagai produk duk try nak tengok hasil. Akhirnya jumpa la produk luar negara yang bagi sorang studen memang jerih nak beli. Dah la botol2 eh cinonet je...tapi tahan pon tak lama mana. Sempat la merasa kulit lechen 2tahun je. Lepas tu..huuuu....

kredit tu gugel
Hehehe...takat ni ai cuma beli pencuci muka je tu pon bukan sebab abes..sebab tertinggal kat umah Ma masa balik cuti ari tu.. Yang lain2 dah beli balik adalah serum dan krim siang. Krim siang tu baru je beli lain.Tahan 7bulan tu..huuuu kedekut la ai kam hahaha Paling suka serum die la. Lau jerawat nak naik tepek je serum tu sure surut nanti. Dengan Safi Rania ni rasanya memang kulit rasi kot. Harap2 lepas dua tahun jangan la kulit kalis plak. Jenuh la makcik nak mencari produk lain. Harga murah, mudah nak dibeli tahan pon tahan. Memam la takkan secantik Si Cik Ita Che Wan tu...tapi yerla, malas la nak jadi penternak berjaya dah tua-tua ni..nak ternak Cikgu dengan hero berdua tu lagi..hehehe

Sunday, November 27, 2011

Hari Keluarga SKBR 2011


Akhirnya setelah bertapai entry dapat juga dipublishkan...hoih!!! Dahsat tol makcik sorang ni. Ai sebok hokey. Sebok ai kam kalahkan menteri besa la...muahahaha...Kami dah lama rancang nak bawak anak-anak jalan-jalan. Bukan apa, masa gerabak ketapi tak panjang mana lagi ni, harus melencong selagi boley. Dan melencong itu bagus untuk imaginasi anak ya tuan puan... Nasib baik la skolah Cikgu ter-jadi nak buat hari kuaga luar dari Pahang. Ale nun di Tiara Beach Resort, PD ajo ha...tapi ai tak khesah. Selagi nama eh makan minum tinggal free, jom!!!!!
Ini bilik Cikgu dapat. Block C, bilik nombor makcik tak hengat. Tapi bilik die luas weiiii....Nak same besar dengan rumah ai dah rasanya.
Ini cubaan memojok anak sulun turun dalam air. Tengak hat kecik dah tak sabar2 daaa...

Ya, usaha masih dilakukan. Bersama-sama ayat-ayat berbau rasuah dan ancaman oleh Cikgu muahahaha...

Ini setelah 30minit berlalu. Tengok muka Cikgu yang purak2 senyum, kaber nak marah depan geng sebab anak sulun die pen-takut air.

"Saya lagi suka abang saya pen-takut air, bleh saya konker pelampung atomen ni" Kata Aneeq Si Itik..hahaha. Pelampung tu paksarela beli oleh Aliff. Sebab die tak nak masuk air, kene la pergi beli kam dah cakap bang, sini boleh bawak masuk pelampung sendiri. Degil tak bagi orang bawak dari rumah, dah melayang $$$$
Akhirnya, mahu juga turun, itupun kawasan cetek. Tengok takat air tu, lutut Aneeq je. Baru brani2 ayam si Aliff. Ini antara cubaan Aliff mengitikkan diri.  
 
Antara lagi cubaan Aliff untuk menjadi itik dan still tidak berjaya ya di situ. 
 

Satu2nya gambar dinner hari kuaga. Makcik fonat layan dua budak ni ha, bagi can Cikgu berpoya-poya kan...so tu jela gambarnya sempat amik..muahahaha...


Overall Tiara Bay ni ok la. Lau nginap sana dapat lapan tiket free. Tapi ai masuk dalam kolam tak guna2 eh kolam. Dah pakai lengan panjang bukan die nak cek sorang2 pon. Cuma lau nak naik ride tu diorang cek la, situ perlu la ade tag die. Main la sampai kecut. Cuma satu je komplen, nak makan payah. Ade tu ada...mahal mak-mek...huuuu....



Tuesday, November 15, 2011

Good Food Good Life

Ni benda baru yang ai salu wat main..miahahaha...Benda alah ni Nestle yang anta kot emel. Dulu subcribe sebab nak tahu pasal baby2 pe...dan memang banyak la fakta2 yang best Nestle anta. Cam resepi untuk baby yang baru nak makan, untuk budak2 umur sekian sekian...dan sekarang ade benda alah ni...taraaaa!!!



Ai dah link tapi tak tahu lah leh ke tak klik kat pic atas tu, kalo tak dapat buka leh taip kat FB memasing yerr....Ape yang best?? Nanti die boleh tolong kirakan kita punya pengambilan kalori harian yang diambil. So lau cam ai ni..yang kunun dalam usaha nak menyelimkan sket diri..kalo leh tak mo la amik lebih 2000cal sari kan kan kan...Mula2 ada la solan umur dengan jantina. Ni penting untuk tahu bape sepatutnya kalori anda boleh ambil. Lepas tu nanti dia akan ada pilihan makanan untuk makanan yang ande amik untuk sarapan dgn tengahari. Memang la kadang kurang tepat sket pilihan makan die tu..ale, pepandai la korang nanti. So cam ai..ari ni ai dah amik 537cal mase sahur tadi. Leh skip lunch dan bila makan malam akan kua la gini...

Idok la ai makan betul2 cam die cadang tu..ada lak mee goreng dengan kailan goreng ikan masin?? Apakah betul.. Nanti apa yang ai makan malam tu ai akan masuk ke dalam bahagian lunch dan leh tengok hari ni bape kalori ai dah amik. So far dah 2minggu guna benda ni..berat pon ade turun sket... wek wek wek tapi kene disiplin la kan?? Disiplin la sket sebab ai puasa nazar, lau tak..haremmm So selamat mencuba

Friday, November 4, 2011

Muay Thai Challenger 2011

Sapa layan chanel AXN hari Khamis, pukul 10 malam??? Ai layan jerr..memula layan sebab ok, kali ni buat kat Malaysia dah la UPM yuuu!!! hehehe..tempat jatuh lagikan dikenang Sebab musim sebelum ni buat kat Singapura. Nak tengok la camna kan prestasi kalo buat kat Malaysia pal. Keseluruhan memang tak semewah kat Singapura. Dan yang paling best, siri pertama dulu dia ada cam lawan2 antara group. Group kalah kene denda, group menang dapat hadiah. Cam ala2 Top Chef lak... Las final Thailand dengan Australia tak silap. Nama diorang ingat2 lupa lak ai. Tapi yang paling ingat...bila yang Thai tu menang, press tanya nak buat apa dengan duit kemenangan...die kata nak beli TV untuk mak die...siyes...terus bersungai hati ai..hehehe dasar pompuan hati Hindustan

Ini wakil dari Malaysia. Memula ai cam..ale, masuk atas tiket tuan rumah jeee...tp bila tengok die lawan, ok. Not bad at all. Mamat ni boleh tahan. Nama die Mohd Faizal Bin Remlieeeyyy!!! femes sekarang ni nama Ramli sejak iklan tu baru 22 tahun. Die ni orang Kelantan, Pasir Puteh. Kampung aiii... tengtiba ngaku ade kampung sane..hahaha Gelaran die Golden Elbow tapi masa die berlawan tu cam jarang je siku emas die tu kua. Try buat ala2 si Tony Jaa dalam Ong-Bak, baru KO kot si comel Antoine tu. Hahahaha...tapi die ni memam jenis cam baik2 sket. Masa lawan memula dulu pon, die cam baik hati. Lau tengok orang lain lawan tak kesah mana dah, tapi besa la, kita orang Malaysia sopan santun sket..hahaha...apapun tahniah. Walopon tak dapat g final, huuuu.... Lau dapat g final ade je ai nak koling2 Jabatan kot ade tiket lebih lagi. Pok Nik, tiket motor ari tu tukar dgn tiket ni aci tak??Hahaha...Tak pe.Taun depan cuba lagi..so tahun ni harap2 bia la Thailand menang lagi. Nape?? Sebab ai kam ade darah2 sane sket..giahahaha tengtiba sekali lagi poyo...

Thursday, November 3, 2011

Aneeq Ngamuk

video

Budak kecik ni walopon kecik...die garang macam haaaa-rimau! Abahnya baru prasan kegarangan anak seken die ni bila die boleh berjalan 11 bulan ari tu. Mamat kecik ni walopon boleh jalan..die lagi suka meniarap...sebab bagi die menerap tu lagi laju dari berjalan huyung hayang tu kot?? Ade sekali die tengah main ape tah..abang eh selamba badak amik menan dari tangan die..uiiii, tetiba die berdiri jalan laju2 tapi still huyung hayang g terkam abang. Dah la tu..die gomol sungguh2 siap cakar muka abang lagi..nanges la si abang yang manja tu... nama manja Aliff yang die sendiri kasi adalah baby ya  gleman ai..hahaha ni die marah orang tak bagi die memanjat kuda rotan. Oh ya..Aneeq tak banyak cakap tapi kalo time bebel datang, kluar la bahasa Rusia die tu..

Thursday, October 27, 2011

Cermin Pon Sakit

 Hujung minggu punya keje...dah katanya cuti lama kam?? Yee...pahang coti lama. Sebab cuti hujung minggu tu bertemu hari Keputraan Sultan Pahang...ganti ke Senin. Selasa coti2 sendiri dan Rabu lak raya Depavali. Memam beraya la kami. Sabtu rilek2 wat keje2 pendobian rumah seperti besa dan Ahad nye setelah anta mesin basuh pertama kami ke rumah adik Cik Missi die beli mesin manual lama kami...sedisss!!! On de way nak balik tu saje gedik nak makan sate...lagipun awal lagi. Kami jarang g key-hell tanpa alasan sebenarnya. So bila tak ada tentatif sangat mula la merayau nak buang pin-tis kata Cikgu. Kami ter-ken-lis la mase on de way tu... maaf kalo entry ini banyak slang Kelantan, baru masuk keje lepas cuti lama, cam sengal kedai ini. Dokter pesen baru...
Saje nak tes buat kat kereta Cikgu. Die punya cermin depan ada kene lekuk batu. Hasil pengekoran lori gitulah. Keta ai pon ade dua 'bunga' cermin tu. Tapi wat derk jela..selagi boleh guna kan? Nanti tukar baru nak letak insuran cermin. Orang kata murah sket nanti kalau nak tukar cermin baru. 
Itu kiranya contoh2 kecederaan cermin yang diorang leh repair. Apek tokei ni bagus. Sangat la peramah  ke sebab Cikgu yang ramah tamah sangat?? Die cite la mana die dapat produk ni, berapa lama dah bla bla bla...Memula tu, die akan korek2 lubang yang bekas dah kene batu tu..gambar time tu tah mana tah. Rasa dah save, ilang pulak. Mase die guna gerudi kecik korek2 lubang tu, ati ai yang duk dalam keta tu...jangan kata la. Piki bukan-bukan. Dibuat terus pecah cermin keta Cikgu. Menangis laaaa...


 
Lepas tu die letak benda alah ni ha...Apek tu kata nak melembutkan struktur cermin. Die letak lama gak, sejam lebih. Sebab die kata lekuk tu dah lama dah kene. Lau baru lagi mudah. Dah masuk angin katanya macam biskut pulak Cikgu angguk2 je. Ai memam lagi la, tak paham mana. Ni kira penerangan atas dasar kepahaman ai jela..hahaha

Pas tu letak pulak lampu UV ni..nak keringkan balik benda2 yang dah dilembutkan tadi. Hai...apa2 la pek. Ai fenin dah...janji cermin keta tak pecah daaa..dan hasil nya..memam berbeza la. Tak nampak mana lekuk asal tu. Puas ati...dan hasil ramas-tamas Cikgu apek tu bagi diskaun..hahahaha...shabbas mera baiii!!! Gambar selepas tah mana la hilang. Maaf jela...amik pon guna tepon cap ayam je kan?? Tapi memang puas ati. Kalo cermin keta baru2 kene batu...pergilah jumpa dokter ni ha..ini kat area yang nak dekat Bukit Antarabangsa tu. Eh..ke kat mana?? Tapi mase pergi Kontan hari tu tengok kat sane pon ade gak...alee,pe2 hal kol jela no tu. Jangan risau, memang ok. Kalo tak ok sure dah hentam gambar penuh kat blog dengan muka-buka punyala..hahaha

Tuesday, October 18, 2011

Selamat Hari Lahir Anak2 Ku


Muhammad Aliff  (3tahun)
- Sangat suka bercakap, kadang tak boleh stop. Melarat-larat sampai mama abah tak larat
- Cakap kasar. Sangat mudah terikut bahasa kasar dan tak sopan. Kadang die bukan tahu pun maknanya. Sebab bila sebut orang marah dia akan suka ulang-ulang
- Makan agak cerewet. Dan kadang akan pilih-pilih apa yang nak dimakan
- Sangat suka sanggah apa orang cakap. Kalau kita cakap gini akan die heh! dan betulkan ikut pemahaman dia
- Suka membuli adik. Apa mainan adik itulah yang dia nak, kadang2 di tolak je adik tu
-Suka tulis surat walopon cuma bulat2 je ade dalam surat tu. Lepas tu akan koyak2 dan masuk dalam beg mama atau abah yang ni abah selalu marah sebab beg die akan penuh sampah
- Baju pun akan dipakai ikut selera dia. Kadang baju sepasang akan ditukar-tukar pasangannya
- Still...pentakut air. Cakap je besar. Lepas tu akan duduk je kat gigi air.
- Sangat suka merajuk. Kadang kesian tapi bila dilayan melampau-lampau
- Kulit sensitif dah kembali. Abes seluruh badan bergerutu hmm...

Muhammad Aneeq (1 tahun)
- Dah start berjalan masa umur 11bulan lebih dan still memegang lesen L
- Banyak milestone akan bermula hari Jumaat, abah kata budak bertuah
- Tak banyak suara. Lau menangis pun sebab sakit, lapar. Takat jatuh tergolek tu cemik2 je
- Suka memanjat. Grill pintu, meja TV rumah adalah perkara biasa. Basikal playskool tu kalo naik asek berdiri je.
- Suka makan. Kalau dah kenyang akan luah balik. Tapi kalau makanan tu bagi dia sedap, siap la makan sampai muntah
- Cubaan bagi susu botol walopon mase tidur nyenyak tak berhasil. Ditutup kemas mulut, jadi still minum susu dengan cawan
- Suka minum air masak.
- Suka mandi. Kalau mandi dengan mama akan menangis. Sebab mama mandikan kejap je
- Suka tarik rambut, korek mulut dan mata. Makin buat2 tido lagi la naik tocang die
- Kalo nak tido kaki akan gerak2. Macam dihentak2 ke tilam. Dan baru2 tido jangan di sebut nama, sangat sensitip. Mudah je terbangun. Satu lagi, lau nak tido, suka golek2 atas badan kita kiri, kanan. Penat la mama...

Selamat hari lahir anak-anak mama...Maaf mama dan abah kurang pedulikan kamu, terutama Aliff. Selalu menguji kesabaran mama abah. Semoga makin bijak dan dengar cakap mama abah. Sian kamu, mama abah selalu meleret2 tugas sampai tak sempat nak sambut. Insya ALLAH hujung bulan ni kita bercoti-coti...

Friday, September 30, 2011

Mari Memasak Bersama Taylor Lautner

Betul ke eja nama pelakon Twilight tu gitu??Main taram je ai, suka suki hati je ek??? Motip nak kene masak ade budak Taylor tu?? Saje...die kan agak semat2 gitu, kot la masakan ai pon jadik sedap kalo ade die..hahaha. Ni ha si warewolf tengah usha baekkk punya kot ai nyer masakan tak jadi.


 Ni la wallpaper orang sekin...hahaha..ok la dari tak de. Ok wat..dapat masak bersama Taylor yuu?? Yu ade??hahaha....nak buat untuk alas masak je pon. Kot pasang mahai2 kam nanges plak. Patut la ade artis tak nak masuk paper,  takut jadi bungkus nasi lemak. Okes...ni kira okey..wallpaper je.
Okes, sebenarnya..ai silap membakar cam na tah time masak. Cikgu lak sebok sokmo...suh tutup dgn wallpaper je dulu katanya...tu comot2 dah ai tes lap. Masak tak berapa mane...tp efek hamek ngko...dulu patahkan paip..hahaha...

Pstt....penah org buat tak masak kurma letak susu tepung anak ganti santan???hehehe..jangan dibuat yer, konpom tak sedap masak kurma tu...hahahaha

Thursday, September 29, 2011

Kasihnya Ibu....

Ini adalah kisah benar tentang pengorbanan seora...ng ibu ketika gempa bumi melanda Jepun. Ketika gempa bumi telah reda, sewaktu pasukan penyelamat tiba di sebuah rumah yang telah musnah milik seorang wanita muda, mereka terlihat sekujur badan dicelah-celah runtuhan tersebut. Kedudukan bentuk badannya agak pelik seolah-olah dia sedang melutut (seperti orang yg sedang bersembahyang/berdoa), dengan badannye menunduk ke hadapan dan kedua-dua tangannya seperti diampu sesuatu objek. Runtuhan rumah tersebut telah terkena pada bahagian belakang dan kepalanya.

Ketua pasukan penyelamat dengan bersungguh-sungguh cuba untuk mencapai wanita tersebut melalui celahan runtuhan tersebut dengan harapan wanita tersebut masih hidup. Namun begitu, keadaan badan wanita tersebut yg sejuk dan kaku menunjukkan yang dia sudah tiada lagi. Pasukan penyelamat lantas terus meninggalkan rumah wanita tersebut.

Tiba-tiba, ketua pasukan penyelamat merasakan seperti ade sesuatu yang tidak kena, lalu berpatah balik ke rumah tersebut. Dia telah berlutut sekali lagi dan cuba mncapai sedaya upayanya dicelah runtuhan untuk mencapai sedikit ruang kosong di bawah mayat wanita tersebut. Tiba-tiba, dia menjerit, “ada bayi, ada bayi disini!!” Lantas seluruh pasukan penyelamat bekerjasama mengalihakn sisa runtuhan disekeliling mayat wanita tersebut. Ape yang mereka lihat ada seorang bayi lelaki yang berusia 3bulan yang berbalut deangan selimut di dalam pelukan wanita tersebut. Ternyata wanita tersebut telah terkorban ketika melindungi bayinya. Ketika gempa bumi berlaku, dia telah menggunakan tubuhnya sebagai perisai pelindung bagi bayinya. Bayi tersebut masih nyenyak tidur ketika ketua pasukan penyelamat mengangkatnya keluar dari celah runtuhan.

Doktor dengan pantas memeriksa keadaan bayi lelaki tersebut dan ketika doctor membuka balutan selimut bayi itu, dia terjumpa sebuah telefon bimbit dan terpampang di skrin telefon tersebut sepotong pesanan bertaip “SEKIRANYA KAMU SELAMAT, INGATLAH BAHAWA IBU MENYAYANGIMU..” Pesanan ini telah dibaca oleh semua orang yang berada di situ, dan mereka semua menangis dan tersentuh.

“SEKIRANYA KAMU SELAMAT, INGATLAH BAHAWA IBU MENYAYANGIMU..”
Begitu besarnya kasih sayang seorang Ibu...!!

*copy from FB

Tuesday, September 27, 2011

Aliff Ngaji

video

Budak ni sangat payah nak ngaji Quran, tak tau la ngape. Tapi kalo kita duk ngaji ke ape die nak lak sengeng2 datang lepas tu same same sebok baca2 walopon dengan slanga die tu. Bila nak di ajar dari bawah, stat ngenal, payah la. Paling payah bab nak suh sebut hurup Alif tu..boley gado tau!!! Ni video die terbukak ati nak blaja ngaji tu pon sebab seme pak-pak sedara kene ngaji sebelum tu,so die nak la di ajar oleh Tok Bah eh. Tu pon menimbulkan ke-fe-up-an dah rasanya di pihak Tok Bah..hahaha...anak leh la godam2..ni cucu, sayem weiii!!!


psst : tringat lak jaman kecik2 salu kene balun kalo tak gi ngaji...hahaha

Budi Bahasa Orang Kita

Ini gambar diambil dari dalam kete pada pkul 7.40pagi semalam. Sebelum ai ke kenek dan seterusnya dapat menjadi pengerusi majlis sari MC la tu  Trima kasih inche' MA..tat y ai laik Poliklinik Dong..hahaha
Tak payah minta dapat...ai lab yu more laaa...Ok suda suda..macam tak pernah bercuti pulok
Malam sebelumnya ada Majlis Rumah Terbuka. Sape sponsor?? Dato' Seri Ng Yen Yen hokeyy...
Kalo kita2 ni padan buat rumah terbuka kat rumah suda Tapi ikut kata saksi, jemputan awam makan huk alaaa...
Dahsat..macam kebulur tak penah makan,berebut2. Lepas tu buang rata riti...Akak ni kata sedis sekali
Macam tak pernah pegi skolah perangai. Walopon majlis ni di dataran terbuka, tolong la ingat adab2 anda.. bila ditanya saksi kedua
"Diorang tak sedia tong sampah la..."
Kan ade plastik itam kat tiang2 tu?
"Ala..nanti orang majlis datang cuci la kak..kang tak de keje pulak diorang"
Ewah...gitu ya??Elok la..esok dah ada anak
Diorang cakap gitu lepas sepah menan ke makanan
Korang pasrah jela yeee....

Friday, September 23, 2011

Setail Rambut






 Tolong la..paling tak shuke se-tail rambut gini haaa...Nape nak kene tudung2 dahi sgala..Dah la sek-ben panjang benor. Ada tengok cite Bread, Love and Dream tak?? Tu gambar hero die kat atas. Nama eh Yoon Si-Yoon tak silap.Sekarang tengah siar kat TV8. Kes stop tengok cite tu  mase tayang kat Astro dulu, pasal tak bekenan dengan si Tak-Gu tu la. Dah keje kilang roti sila sumbat rambut dalam topi tu bebetul ya..geli tokak den!!!
Eh eh, si Justin Bebel pon ada...yang ni lagi la, ada tertengok satu interview yang die dok asyik gelenge kepala kes nak suh rambut die elok,uiiii...menyampah tolll!!! Tapi leh plak lepas tu same nyanyi lagu bebi bebi bebi tu... Ni sure si Justin tiru geng2 Korea kan rambut dai gitu..Nak kata kes tutup mata sepet, ehh..kam lagi tak nampak la kalo rambut berjerumbai gitu ha..
Si pelakon Autumn ni elok je haa apa nama tah, makcik lupeee... yerrr..nampak padang luas tu haaa...ensem pe???Hades...kepada hadek2, tolong la jangan buat rambut cenggini eh, kalo ade yang buat balik karam siap la. Sek-ben tu sila trim kemas2...sakit mata Lom

Monday, September 12, 2011

Cukai Top-up 6%


Tak puas ati betul pasal cukai perkhidmatan yang telefon tu. Baca paper Kosmo tak silap semalam yang ada cadangan suruh boikot jangan beli supaya tokey2 Telco ni akan tarik balik kot kenaikan 6% tu?? Ye ye ye.. tarik la sangat kan?? Rasanya hal naik-boikot ni dah lama dah dengar. Sebelum ni pasal bayaran Astro. Tapi still tak goyang pon Astro tu ai tengok?? Mungkin jawapan die, sebab tak ramai yang boikot so benda tu tak jalan. Rumah ai ni kalo tak ber-Astro,jangan harap la dapat tengok tivi.Kalo nak boikot perkhidmatan yang kerajaan provided tu kena la bagus. So apa pilihan kita ada??

Macam bayaran prepaid ni. Minggu lepas ari Senin, ai singgah kedai cha ya nun alip depan umah tu.Beli barang2  seketul dua sambil nak top-up henpon la. Kebetulan ada mamat depan ai potong Q beli top-up gak. Budak cashier tu cakap "harga die jadi RM10.60..itu kerajaan naikkan cukai" Wahhhh....cepat tol golongan ini. Padahal baru 5hb time tu...dahsat!!! terus ai kensel nak beli top-up. Kadang-kadang kesal, mentang2 la kita ni tak berkuasa sangat kan, asal benda naik je suruh boikot, jangan beli. Orang yang suruh tu sebenarnya paham ke tak dengan situasi pengguna ni??Dan lama mana la boleh diboikot benda yang kira dah nak jadi part of life tu?? Lama2 pengguna pon akan terima. Dan time tu tokey2 ni akan ketawa...yee, pengguna mudah lupa...

Pakai la bil..ni ade yang gatal lidah cadangkan. Ai ni sebulan pakai paling-paling banyak cuma RM30 je. Kalo ade perkhidmatan talian tepon murah gitu boleh gak ai nak swap ke talian. But but..kalo ada pon, kene make sure talian tu ade line elok kat sini. Kalo talian je murah, tapi signal asek hilang...payah la. Normal la kalau pelanggan suka benda yang murah dan elok kan?? Rasanya lau Celcom wat pelan yang sekarang min RM50 sebulan tu rendahkan sket lagi jadi min RM30 sebulan, kan bagus? Lau lebih nanti pengguna bayar lebih.Lau guna sikit bulan tu, caskan jela RM30..Ai ni banyak pakai mesej sebenarnya. Nak kol kalo hal kerja tepon opes kan ada?? Kalo tengah keje luar tu lain kira...Ala, cakap hal kerja panjang mana sangatla. Nape...nak kata ai kedekut la tu...oit oit...RM20 tu banyak benda boleh beli tau..hoh!!

Friday, September 9, 2011

Jamuan Raya

Kami buat perbincangan tak-dak meje semalam
Konon nak buat rumah separuh terbuka
Ale, jemput kawan2 opes yang berapa kerat
Kawan2 cikgu dan anakssss muridnya yang tiap tahun ramai
kata cikgu paling kelakar kat sekolah..muskil ai ape y klakar pakcik tu

petunjuk
@ cikgu
@ ai
@ Aliff

"Kita buat kuzi jela macam dulu tu..tambah rendang sket.."
"Ingat nak buat nasik kerabu..."
"Leceh la sayang...nasi lemak orait gak"
"Ape best nasik lemak...beli kedai depan la.."
"Aliff nak ma..Aliff nak..."
"Aliff nak apa??"
"Aliff nak ayam cho...a'e milo duo..ketam duo...haaa...coh coh..banyokkk"
read : Aliff nak ayam soe (satu) air milo dua, kentang (fries) dua haa...sos sos banyak

Lepas tu selamba die bagi 20sen dan bawak keta menan die pergi. Cikgu dah gelak gile. Chet ini budak..ingat ni drive-thru  ke ape???

Monday, September 5, 2011

Lepas Raya

Assalamualaikum semua..salam Syawal
Rasa kejap nau cuti raya eh...tup tup dah masuk keje balik. Sangat dengki budak separa botak yang still kat kampung laman. Tak tau kenapa die cuti lama sangat..nak kawen lagi satu kah?? ngah..jaga2 muahaha Dengan saki baki sengal lelah hasil ke'jem'an yang terhasil lebih 12jam, semalam kua round bandar Raub, sambil mencarik kot ade benda yang boles dibeli untuk topup peti. Ai besa, kalo nak balik cuti lama, memam peti kosong la. So kalo ade yang bertuah datang beraya time tu memam sedis dan sadis la. Hahaha....

Eh, kat tempat korang prasan tak harga barang dah banyak yang naik?? Ke prah-santan ai je?? Memang berpegang pada janji betul diorang ni, mana nak carik zaman sekarang orang cenggini ha. Tak naik harga masa bulan posa eh..lepas je posa, raya harga naik gile. Udang besa beli dalam RM18 dan jadik RM21, nestum budak dah naik 30sen, susu Aliff dah naik 70sen, tu antara yang prasan la. Tapi memang trasa ade naik harga barang. Bukit Koman pon akan naik seposen dua. Sikit je kan??? Haprak la sket..kalo dah satu barang 20sen..lau 10 barang bukan dan 2hengget??? Jangan beli, kuasa penggguna. Haaa...ni satu lagi statement kalo mendengar rasa nak caci maki. Yang kami duk nak beli tu barang perlu. Bukan barang gedik gendut. Aduh..makin penat ai, ni malas pot pet ni, makan tenaga. Harga tetap tak turun-turun. Hahaha...



Ha..ni pic kuaga terbaru kami. Kunun tema pink-flow la sangat. Berlendir-hingus makcik nunggu sorang-sorang bersiap. Ai yang paling jaus balik leh siap nunggu diorang. Hampes betul diorang ni. Tak pe..len kali balik amik dalam studio. Payah betul nak amik gambar dengan budak kecik. Budak yang tak kecik pon prangai same telah naik eh...nanti lebey cite next entry. Ai bukak blog dengan modd bebel tadi..Modal pon modal bebel je...hahaha

Monday, August 22, 2011

Rate Zakat Fitrah 1342H

Sape dah bayar zakat fitrah???
Tak payah angkat tangan..sebab bukan ai nampak pon
Tak pe tak pe...masih ada time dan masa lagi ni ha
Saje nak ingat-mengingatkan sesama kita
Yerr...bayar lewat-lewat banyak pahala sket...
Cumanya...kot terlupa terus tak ke naya.
So bia cepat asalkan bayar...eh eh..buruk bunyi nya
Lagipun zakat fitrah bukan mahal pon
Setahun sekali je, rasanya mahal g roadtax keta..errkk!!!
Sape-sape tak bayar lagi..ni ade rate untuk zat fitrah taun ni
Bawak la duit cukup2, bukan banyak nak dibayar tu
Kam penat pakcik tu nak carik duit tukar :p
Tringat pernah bayar zakat fitrah sendiri masa awal2 keje dulu..
eh, ada kata pompuan tak leh bayar zakat fitrah ye ke??


Check Up KKIA Story

"Anak ni berapa kali makan?" "Berak ok tak?" "Dah boleh berjalan belum?" "Dia kurang makan ke?"
"Siang tido tak?"

Mama menjawab dengan penuh kecurik-gaan pertanyaa SN tu. Tengtiba je tanya banyak ape hal kan??Tapi ok la, boleh handle lagi, solan fizik SPM lagi payah dari solan SN tu. Banyak die tanya sambil tulis-tulis benda kat repot kad Aneeq.

"Bagi susu apa ya kat anak??"
"Ooo..campur ya??Siang formula"
"Tak nak konsider bagi susu tin ke??
"Anak ni berat die tak meningkat mana. Kurus dah boleh buat gitar rusuk  tu ha. Nak saya promot susu ke??"
"Memang la bagus niat tu tapi anak ni dah kurus gini tak payah la. bagi je susu tin. Bia naik sikit berat dia tu. Awak nak saya syorkan susu ape ke?? Tak pon survey-survey la kat kedai banyak jenama"
"Susu badan memang la elok, tapi awak tak tahu cukup ke tak air susu tu untuk anak. Cukup ke zat untuk die membesar. Ni kurus gini macam tak cukup zat"

Luluh rasa hati ku...birai mata dah rasa berair. Panas. Time tu ekon dalam bilik tu tak rasa apa dah. Sungguh...masa Aliff dulu niat nak breastfeed dah ada, cuma disebabkan kurang pengetahuan, niat tu cuma tinggal niat. Lagipun bersalin hospital swasta, anak dah kenal susu tin. Sudahnya cuma mampu menyusu partial. Bila preknen kali kedua, tekad nak nyusu badan. Tekanan jangan di sebut, walopon kekadang mereka tidak bermaksud terasa diperlekehkan niat tu. Tapi alhamdulillah, 10bulan. Aneeq masih menyusu badan. Sekarang, begini jadinya. Sangat sedih....

Tinggi 74cm, ukur lilit kepala 44cm dengan berat cuma 7.5kg..ya, cuma 7.5kg. Tengok graf pertumbuhan Aneeq, berat die dah atas line kuning. Aneeq budak lasak. Kecik-kecik tu dah ada hati panjat pagar, panjat kereta abang. Aneeq makan selera cuma lepas demam dan asma dua minggu lepas, slera macam kurang. Dulu Aneeq boleh makan 2cawan bubur nasi blend tiga kali sari tanpa masalah pon. Belum masuk bab susu lagi. Dah bekalkan Aneeq setin kecil susu tin, incase betul susu mama tak cukup untuk Aneeq, dan apa yang ada dalam susu mama tak mampu penuhi keperluan Aneeq. Tapi dalam hati, mama tetap berdoa, semoga Aneeq tetap menyusu mama.

Monday, August 15, 2011

Kelate..Demo Meme Gedebe

Wahhhh....gomo Kelate gomo...gomo banyok gitu ehhh...hahahaha...akhirnya gelaran juara kembali ke Kelantan..setelah tahun lepas di rampas oleh Kedahops ops...ni bukan Liga Super ke Piala Monsun eh..ni benda lain




haaa...ni gelaran JUARA MANGSA MERCUN RAYA hehehe tapi kali ni 03 Ramadhan baru ada mangsa, besa stat 01 Ramadhan dah ade, ke ngelat tak masuk paper?? Kalo di buat statistik..Kelantan memang ngetop dengan mangsa mercun ni.. nampak tak ke-kretip-an orang-orang sanun???kretip tak kene tempat tapinya.

Tringat jaman comel-comel dulu kalo nak main mercun, syarat abah,  wajib pergi trawih, kalo tak makan asap jela ngko malam tu...Abah besa akan dapatkan stok2 bunga api dan mercun dari kawan dia. Stok tu besa awal posa dah ade. Dan abah akan kirai seme stok-metok bunga api mercun tu depan kami adik bradik. Dia akan bukak satu-satu dan bahagi2 kan. Kira dah divided siap2 hari ke berapa main apa dan berapa banyak. Dan time tu kami adik bradik boleh la berdebat mana yang nak main dulu, mana nak simpan karang. Lepas tu abah akan balut dalam paper lama elok2 dan sorok. Tapi abah bab sorok fail, hehehe..salu kantoi dgn lom. Lom malas bocor kat adik-adik je. Syarat lain abah, nak main kene lepas seme balik solat. Kira main sama-sama dan tunggu ma abah skali. Siapkan satu baldi air, jangan gaduh dan laman lepas main tak leh sepah. Kalo gaduh besa mercun malam tu kene rampas. Dan kemungkin esok tak dapat main tu ada. Walopon ade yang bertoncet Lom tau pergi surau bukan terawih penuh pon, tapi ok la dari melepak kat rumah kan??

 Abah akan beli banyak jenis dari bunga api dan mercun. Dari jenis bukan kawalan macam bunga api bodo, bunga api tukar kaler, mercun lalat, mercun naga, mercun gasing sampaila ke bahagian mercun kawalan. Cam mercun mancis, mercun batik, mercun papan, mercun botol, mercun ketupat, mercun bola dan bla bla bla. Penat lak rasa ai menaip jenis2 bunga api ni. Mercun bukan kawalan bukan makna yang polis bagi main, tak....ni yang lepas kawalan Menteri rumah kami. Mercun kawalan pulak besa akan dimainkan bila ada orang dewasa. Besa kami akan request simpan mercun2 tu dan main hujung minggu kat rumah Tok Ayah. Sebab rumah tok luas dah time tu la nak eksen kat spupu2 sebab ade mercun canggih dari diorang. Yang tak best, kene kongsi. Hahaha...

Ingat lagi bila ma abah dah takrif Lom sebagai penjaga kira dah dewasa boleh tolong tengok adik-adik main mercun, rasa berlagak nak mati time tu.. hahaha sure korang dengki je kan???Lom kan kerek Tapi kita tetap bersatu hati bab-bab membedil rumah jiran. Pernah sekali sebab tuju mercun roket banyak ke atap umah jiran, macam nak terbakar. Padahal tak pon, sebab bukan atap nipah pon. Berkeluk2 asap. Kecoh je diorang lepas tu. Time diorang tuju rumah kita, tak pe pulak kan kan???

Kami main jugak meriam buluh, meriam paip tau..siap tanam2 dalam tanah lagi. Tapi main dengan penuh kehadiran orang dewasa cam Pak Ju, Ayah Su, Bong dengan Mat Rodi. Kira kureng la trill kot..hahaha.. lagipun diorang lagi galak banding kami ni ha.... Ala, abah pon same je lebey2 mase buat meriam besi tu Tapi sepanjang penglibatan kami adik-badik main mercun, alhamdulillah tak de benda pelik2 berlaku. Sebab kami main ada kawalan ibu bapa. Dan yang penting kami seme dah solat, kira lebih murni dan redha la tujuan main mercun tu. Tengorok die hahaha....



Duit Burn-Nus

Bukan duit bakar idung ya...tp duit bonus. Duit yang mungkin petang sket lagi akan di korek dan di ben-in ke dalam poket-poket apek beki keta dan tokei2 kedai. Apapun, alhamdulillah...dapat gak daripada tak de, memula fenin gak nak cekau mana pitis beki keta nak balik kampung dua minggu lagi ni, ada rezeki kami anak beranak rupanya...Tapi yang pelik kan, bla dapat duit ni, ada-ada je dugaan nak membakar kertas kaler-kaler tu kan?? Cepat mana dia masuk, agak cepat juga lah dia keluar. Keta dua beradik tu cam tahu je bila time die nak rosak. Pulak tu bukan satu-satu rosak, dua-dua skali nak bermanja. Semput jugak ai kejap. Ingat dapat duit lebih ni boley la simpan lebih, untuk tunai impian kami, skali...huk huk!!!!

Aiseh...ni petang sat g nak g tukar duit raya. Korang dah tukar?? Tukar la awal-awal kalo nak duit bau bank. Kam dapat duit bau kepam je..hahaha...bajet duit raya tak buat lagi. Hmm...long potong sket ya bajet angpaw raya korang taun ni eh??hahaha....

Wednesday, August 3, 2011

Serunding Untuk Di Beli

Serunding daging / ikan untuk di beli
Di jamin ke'fresh'an dan kesedapannya
Buatan kampung...daging ori dan fresh
Serunding daging sekilo = RM 45
Serunding ikan / ayam / udang nnti saya update..hehehe
biasa beli daging lembu je pon...

Postage RM 10 (ikut kadar pos laju)

Monday, August 1, 2011

Pe'e Udus

Situasi : Semalam sesambil tunggu Aneeq tido

Mama : Esok semua orang Islam kene puasa sebulan tau Aliff
Aliff : Poce ye mama?
Mama : Ha'ah puasa. . Aliff nak puasa ke??? Tapi tak boleh makan minum siang  hari
Aliff : Tok yeh akam inum??Makam mi mama?
Mama : Tak boleh
Aliff : Minyum air mama?
Mama : Tak boleh
Aliff : Chuchu?
Mama : Tak boleh..Susu kan minum??
Aliff : Chuchu icap..botol. Tak inum
Mama : Tak boleh jugak. Tu kira minum la
Aliff : (Diam..die menung. Tah ape die nak nego lagi)

....
...

Mama : Korek idung pon tak bleh tau, batal puasa
Aliff : Alooooolaa....enche eh...Aliff ok-che poce-poce

Terus gelak gelak...ooo..tak payah makan minum tak pe lagi...dengar tak leh korek idung terus tak nak..Apa la, anak sape la tak sonoh ngat ni??Hahahaha...

Thursday, July 28, 2011

Saya Kuli-kutive

Minggu lepas sesangat buziz...ni buziz tahap tak tertanggung dek badan. Nampak ngat selama ni keje tak de sebok mana pon..huah huah huah. Well, ai keje gomen kan???Jangan jeles. Keje gomen memang banyak goyang kaki, korek idung ape Sila baca dengan nada Profesor Sentaphatimaknak  Bukan pe, ai paling tak suka kalo benda nak kene buat las-semenet. Kalo benda sikit2 tak kesah. Ini...hadoiiii...Pernah ngasingkan se-berpuluh-ribuan nama manusie? Asingkan ikut jantina, tahap umor, lokaliti, dan bla bla bla banyak die nyer pecahan... . Kalo diberi seme maklumat tu dalam bentuk Excell ke Acces ke, boleh gak ai godak2 guna ilmu yang tak seberapa ni. Ini maklumat tu dalam PDF...ke ada cara untuk pecahkan file PDF???Ai nak tauuuu....
Kalo kite tak de keje lain nak di buat ngadap die je, kira ok la jgak. Ini repot lain nak kene buat, persatuan still nak kene handle. Nak best pulak, ada sari tu pengasuh tak berapa sedap badan, nak ke spital buat check up. Kene la cuti, jaga hero berdua tu. Bosh ai ok je, tapi pesan ala-ala manja gitu "Tak pela, ngko duk la kat rumah tu. Tapi jangan lupa, profil tu siapkan. Minggu depan Jabatan nak "
Memula dalam hotak, wah..ini ala-ala kerja dari rumah. Best best..dulu mase JKR eh buat yang kerja dari rumah tu, ai dengki gile. Wei best pe kerja dari rumah. Online je tenet kalo nak ape-apa. Henpon kat tepi lappy. Skali...tak bleh. Ai ni memam jenis sengal gila bab nak buat kerja multi-tasking ni. Baru tengah kira-kira data, kam Aliff nak berak la, nak biskut la. Aneeq plak lagi la, elok je landing bergayut bebek haaa,tepon lak berdering tiap-tiap jam tanya dah siap belum, tak leh tumpu perhatian betul....Soul-sickness makcek...huwaaaa....

Ya, tapi ai berjaya siap kerja tu. itupun lewat 2hari dari tarikh-garis Kalo banyak bunyik lagi tak tau la. Dan harap2nya, tahun ni jadik la nak buat ehem2 tu, kalo ditunda ke tahun depan,makin banyak la ai kene ubah itu ini.
Dan yes...tahniah. Tensen-tensi tersebut  menaikan berat ai 3kg dalam mase sminggu.Ni camno nak bagi turun.. naik mudah. Turun sekian alam la...Alasang..hahaha

Thursday, July 21, 2011

Tazkirah Pra-Ramadhan

Dah lama tak ber-tazkirah pepagi Kames kan kan? Bukan sebab ustaz tak datang tazkirah, ustaz rajin je. Puan penulis blog yang malas. Wahahaha...kekadang tu sbb tak boleh nak baca tulisan sendiri. So lepas tazkirah terkebil2 kebenda la tulisan ni...Sempena 10hari sebelum puasa..Jom share sket ilmu pasal Puasa dan Permasalahannya

3 Perkara Utama Puasa :
1)Orang Yang Berpuasa So syarat wajib puasa yang utama adalah

-Beragama Islam
kalo bukan Islam pun nak puasa??puasa jela, tapi tak de apa la. Sebab tak dituntut kan?? Puasa agama lain tu tak sama dengan puasa Islam ok

-Taklif
yakni sudah akil hay baligh dan berakal. Kalo dah akil baligh tapi kurang berakal maknanya akalnya tak cukup satu, tak wajib la. Mean keupayaan mental sangat penting untuk berpuasa. Sebab berpuasa ni bukan sekadar tak makan minum sahaja ya

-Tidak mempunyai keuzuran.
Benda ni terbahagi kepada dua pulak. Satu keuzuran yang menghalang dari berpuasa yakni seperti didatangi 'best friend' atau nifas tak pon pengsan/ gila sepanjang hari.Dan keuzuran yang mengharuskan untuk berbuka seperti sakit yang memudaratkan atau musafir ke jalan ALLAH. Bukan musafir nak g tengok konsert

Ok, kita masuk siket je dahulu.Bukan apa, tepon dari Jabatan dah masuk. Menjerit2 minta repot anta. Nanti la..tenet slow la, bukan tak nak anto. Nak attach fail punya la lama....huhuuu

Wednesday, July 20, 2011

GA My Little Secret - Fisher Price.




Waaahhhhh.....terus semangat nak hapdate..wahahahaha....mekasih pada Puan Q sebab telah mengetag ai untuk GA ni...ramainya orang eh???Puh puh hang tuah-m.nasir ade pada ai. Hadiah bernilai RM 1500 tu, ditaja oleh Fisher Price.

Lepas tu kene tag orang lain eh??? Kena yang ade anak kecik je ke??Alahai...sape eh?? Jap...okeh, ai tag Puan Shila untuk bakal adik Hazim :p , Puan Mito mana tau ade rezeki baby baru tu dan Puan Azian... mama Najla kan suka beli menan Lepas dah baut entry ni, akan ada soalan dan hadiah GA yang akan dimaklumkan dalam satu entry khas. Solan jangan susah2 banget yaa... mihahahaha...

Monday, July 18, 2011

Ce Teka???


Abat....amanya
Kau....aku...aaabat
Lamanyaaaaaa......ketiak!!!!


Gile punya gelak, tengah ber-suami-rehat dengar budak ni nyanyi, siap golek-golek dengar budak ni nyanyi..leh teka lagu ape tak??? Lau dapat teka...dapat hadiah. Hadiah tudung bawal sulam kerawang guan tangan dari Kelantan. Ke orang sekarang dah tak pakai tudung gitu dah??? Hahaha...ni pic budak tu. Tido pasal merajuk kena marah....tido tertonggeng.

Okeh..teka teka. Tarikh tutup sampai hujung bulan ni.....Kalo tak de orang teka..bagus...tak misekin makcek..hahaha adik-bradap,spupu sababak kom kuaga tak leh masuk yaaa





Thursday, July 14, 2011

My Veri Own Fun Fact...

Sian sian sian...tak de orang nak buat fan fact pasai diri ai...so dengan poyo2 ai buat jer sendirik. Ape kesah..hahaha...pas tu kalo jap lagik ade kaum bising, kecoh tak puas ati ai sekeh sorang-sorang. Lom bagi peluang nak kutuk akak sendiri pon ta'mau ka??hahahah..tak pa tak pa..ku mengerti....miahahaha....

1) Suke bebel...
Well besa la. Mana ade orang puan tak suka bebel. Pulak kalo sulung ke ade yang tak suka bebel?? Rasa most sulung suka bebel la, best pe bebel. Bagi ai, bebel tu cara memindahkan ke-tensen-an tukang bebel secara psikologi kepada orang lain... :)

2) Sangat cenggeng
Tau cenggeng tu pe??suka nanges laa..Yup dari kecik sampai la beso kedangkung ni ha still mudah nanges. Hati sangat mudah mau usik. Dan, ni komen ai nyer kaum, kalo nanges sure nak peluk tiang. Hahaha...apekah??? Dulu cam tak caya..tp bila dipikir2 balik, haah??Ape hal asal nanges carik tiang??

3) No Nasi  I Die
Lauk sket tak pe...janji nasik banyak. Sari musti makan nasi. Lau tak lemah longlai je rasa badan. Sari nak kene makan nasi. Sket pon jadila...tak kesah ape jenis nasi janji nasi.

4) Cerewet
Ni nurun fiil En. Abah. Tapi sekarang dah agak kurang kot. Ada benda2 dulu saya sangat particular. Cara nak sangkut baju, susunan seme ada kod.

5) Suka tarikhkan barang
Ni hobi kot. Seme barang dalam rumah akan ade tarikh. TV, peti ais, tong gas, dapur, katil eh banyak la. Dalam peti ais pon saya label mana bahagian untuk apa. Eh, almari baju anak belum label tarikh

6) Saya tak suka barang kemas
Walopon akan ada yang kata saya ni jenis ladies2 awww... lembut gitu. Tapi ati ai bukan ade taman. Bukan jenis suka gelang-geling, rantai-rantau segala. Yang ada kat badan ni Pn. Ma bagi so dah die suh pakaid ari kecik. Tu jela..tu pon veri the minimalis la...

7) No bear, choco dan flower
Dari dulu tak suka seme benda ni. Saya tak suka bear, coklat dan bunga munga tapi ni la benda pertama Cikgu kasi memula 'kawan' dulu. Coklat cuma makan mase period, nak ilangkan mud swing tu.

8) Suka main game komputer
Owh...sangat suka, kalo yang time management lagi suka. In fact kat opes ni ai suplier unutk game komputer. Install siap2 dalam komputer bosh, akak krani ape..bia diorang ralik main same. Miahahaha...ale, game mudah2 tu je...

9) Suka komik
Sekarang je tak beli. Bukan pe, Cikgu larang. Die tak brapa suka. Tapi bagi lagi duit kadang2 untuk adik2 beli komik. Dulu pon pakat2 dengan adik-adik beli dan simpan elok2. Ade koleksi penuh Mutiara Naga, Misteri Naga, Dr. Slump, Penyiasat Remaja, Jenking Merah, Slam Dunk ape g..

Okeh...tak leh piki dah...tak pe..bagi can adik-adik lak bagi opinion untuk kutuk2 Lom lak..hokey??? Okeh..selamat mengenali sayaaaa...tetiba saya lak

Tuesday, July 12, 2011

Hadiah Bestday

Alhamdulillah....
Mekasih abam sayam sebab tolong bayarkan
Well, kira hadiah palim mahai dalam sejarah idop
Tak pe tak pe...jangan bimbang, adinda baek hati
Kita kira baki di bawa ke tahun tahun depan depan
Kira abang selamat dari pening nak memikir
Penat pikir ape nak bagi hadiah lahir,anibeseri bla bla bla..
Tahan la untuk 3tahun ye dak bang??
Apepung, ai lab yu more la hahaha...











Eh lupa lak....ni ha hadiah nyer...acilah,kira hadiah besday la jugak. Sekarang duit tu leh kasi simpan, kita bikin plan baeeeeeek punya tahun depan..hahaha.
Insya ALLAH...terima kasih bang :)

Lupa nak kasik kenal. Inilah Ken..buah ati ambe sejak mula keje taun 2006. Dia serba boley..kira ade bau-bau sedara dengan trasnformer la. Jadik van boley, lori boleh, angkut kerusi boley, peram tapai, angkut kelapa, angkut mesin rumput, peti ais...kira berbakat besar jugak kete kecik ni..

Thursday, July 7, 2011

Aneeq 8bulan

mama adalah sangat sibok sepanjang bulan Jun dan Julai sebenarnya kes tangguh wat kerja,padan muka... sepatutnya entry ini dipos mase Aneeq umo 8bulan dah terlebih 3minggu daaa..huwaaaaa... dan ini muka Anneq 8bulan. Iye..die tetap shuwet laik cotton candy..
Still membebek dengan bebek mama,alhamdulillah...sekarang kalo kat rumah memang refuse lansung botol. Bebek aje..dan pantang tengok mama golek-terguling sure die akan datang check-in bebek.Gaya membebek pon dah banyak,kejap tertonggeng,kejap terkepit sini...agak menyusahkan mama. Awak tu kecik sayang, kam terhempet Mama-monster kam...Harapannya dapat mendadakan Aneeq ni sampai setahun. Syukur dah lepas tahap 6bulan dan sekarang memang aim untuk setahun. Actually, takut nak hadapi bulan posa. Sekarang susu pun cukup2 sajo,hmm...dah la lepas ngepam sure dahaga giler..hmmm, any tips??
Nampak secoet tu? Gigi sulung kua pada 13 Jun 2011...hahaha,time ni sangat la comei mamat ni. Cam Cowa...sape kenal cowa???ala..cite komik Jepun tu, drakula minum darah guna gelas tu..tengok pic tu,tapi ni je ade gamabr eh,tak femes eh komik ni??best ni...cite perkampungan hantu.Klaka gile...balik ni bukak gobok lama la baca balik puh jgn abah g bakar suda koleksi komik
Iini bukti mamat kecek ni dah leh jalan sengeng-sengeng. Kalo berpaut pada katil memang dah laju la,tolak guna menan abang Aliff tu still slow-slow takut-takut je,besa akan jatuh la...tp masalah budak ni, dah berdiri tak reti nak duduk. Nanges la die kat situ sampai ade orang amik duduk kan die...hesshhhh

-Sejak balik kampung hari tu dah tak nak tido dalam boyan dah. Asal nak tido nak bawah ketiak mak. Aiseh, kalo dalam boyan lama la sket die tido. Ni asal mama bangun die pon same bangun. Tak best..
-Makan selera...kadang dah kenyang pon still makan lepas tu membebek. Sampai ade satu tahap siap meleleh kua balik makanan die sesambil die melaju tu..kes perut penuh ngat
-Kalo tak makan bubur nasi besa tido tak lena ni besa malam la dan Aneeq tak makan nestum ya, dia akan loya. Hahahahaha...klaka je muka die lau bagi nestum,cam geli geli je
-Sangat suka panjat orang.Kalo ade orang tengah baring trutama lau menerap, memang kena panjat la.Tak kira la ape usia anda
-Kalo ada makanan dan dia tahu dia akan makan besa akan buat bunyi gini...nom nom nom cam bunyi orang dalam World Cafe fb lak makan
-Suka mandi. Kalo mandi dengan abah die lagi die suka abah die mandi lama,mama die mandi kejap je..hehehe..jimatkan air konon
-Nak suh hepi bawak naik motor/basikal akan sengeh abes lebar...tengah nages pon leh senyum.Padahal bukan gerak pon benda alah tu
-Tak reti duduk kalo dah berdiri. Akan berdiri gitu jela. Sampai sudah. Dah penat kam sampai gigil2 kaki tu haaa...kalo tak de gak orang tolong dia akan humban punggung gitu je janji leh duduk.
-Owh..duduk style lipat kaki belakang. Bajet Jepun la sangat mama mase peknen suka tengok korea la bukan jepun Kadang sebelah je lipat sbelah lunjur..ha,kalo gaya gini ade can nak terbalik
-Sangat suka bye bye orang...walopon bye bye nye selalu tak kene orang. Cium orang pon pandai, sampai senget2 muka nak cium orang.

owh..dah panjang..tak pe..simpan sket untuk Aneeq 9bulan lak,doa doa la keje cepat setel. Nak tulis blog cam besaaaaa.....besa tu makna nya seminggu sekali je update pon.. :p

Wednesday, July 6, 2011

Kenapa Tak Rogol Saya?

Kisah benar ini berlaku di US (Amerika Syarikat).Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus.
Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.

Disebabkan hari yang agak sudah lewat, berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan bersaorangan.

Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati. Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia di saat itu.

Masa dia melepasi tempat lelaki itu bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.

Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.

Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Wanita ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain). Dia pun tanya perogol itu..

“Why don’t you do anything to me on that night even though you know that I’m alone?Kenapa awak tak buat apa-apa kat saya malam tu walaupun awak tau saya seorang je masa tu?

Perogol tu jawab:
“No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.”
Tak, awak bukan berseorangan. Malam tu saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak. Kalaulah awak sorang-sorang malam tu, sudah pasti awak jadi mangsa saya..

Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.



Cerita ini mungkin dah lama..tapi saya baru terbaca pagi ni dan nak kongsi mase tgh gugel cara2 nak halau cicak kat rumah.Abes baca saya rasa berderau..dan sampai ke saat ini pon saya still rasa begitu. Besarnya kekuasaan ALLAH...semoga mendapat manfaat bersama.

Tuesday, July 5, 2011

Kisah Satu Masa

Koram penah tak silap action???Ke apa nama sedap sket nak guna eh. Cam bila buat benda pikiran tak tumpu mula la buat benda lain asal piki benda lain. Smingu dua ni bertambah-tambah teruk ke-fokus-an. Blur-blur gitu. Siap kene sound orang Jabatan lagi sehhh...minta benda lain bagi benda lain. Nak wat cmna, otak tak fokus bukan ade ubat. Err..ke ada?? Hehehe...

Memula stat bulan lepas humang aiii,dah berkulat daa cite besa la kat KKIA lepas monthly checking Aneeq. Dalam panas petang lit lit ni kendong budak kecik sbelah yang sebok meronta-ronta nak buang kain atas kepala, kita ni dah la menggagau nak carik kunci lagi, tahan kain dia lagi. Lepas tu dop tekan tekan punat remote tu. Pesal la tak nak bukak.Bunyi pon tak dak. Ingatkan buat hal lagi remote tu. Sbb remote keta Cikgu ada masa die jammed. Skali die bunyik, hepi ai. Eh, ade akak sorang tu bawak masuk anak die dalam keta. Eh???Silap keta laaa..lupa bawak keta Cikgu ari tu, bukan si Ken-fomers ai tu..

Semalam, konon nak masak la kentang masak sos masakan pemalas dah lama tak makan kan? Kentang dah ade atas papan motong tu. Tinggal potong je dan goreng. Skali Si Aliff sebok2 nak ai agen, ai agen air vitagen dalam peti. Mama eh kalut2 dah dengan air Cikgu tak bancuh g. Dan dan, pegi amik nescafe curah dalam kuali hak panas tu... Seb baik Cikgu tak ke dapur ngecek nape bau hangit pelik. Cikgu demam semalam hehehe...

Penah pakai sliper tandas  ala,selipar pakai wat santai tuhhh nak g meting kat Pejabat Tanah minggu lepas. Seb baik sempat g balik tukar. Umah tak jauh mana kan?? Kalo tak jenuh la kene perli dalam meting tu kam... nape la otak gini. Adeh...korang pernah???