Monday, September 12, 2011

Cukai Top-up 6%


Tak puas ati betul pasal cukai perkhidmatan yang telefon tu. Baca paper Kosmo tak silap semalam yang ada cadangan suruh boikot jangan beli supaya tokey2 Telco ni akan tarik balik kot kenaikan 6% tu?? Ye ye ye.. tarik la sangat kan?? Rasanya hal naik-boikot ni dah lama dah dengar. Sebelum ni pasal bayaran Astro. Tapi still tak goyang pon Astro tu ai tengok?? Mungkin jawapan die, sebab tak ramai yang boikot so benda tu tak jalan. Rumah ai ni kalo tak ber-Astro,jangan harap la dapat tengok tivi.Kalo nak boikot perkhidmatan yang kerajaan provided tu kena la bagus. So apa pilihan kita ada??

Macam bayaran prepaid ni. Minggu lepas ari Senin, ai singgah kedai cha ya nun alip depan umah tu.Beli barang2  seketul dua sambil nak top-up henpon la. Kebetulan ada mamat depan ai potong Q beli top-up gak. Budak cashier tu cakap "harga die jadi RM10.60..itu kerajaan naikkan cukai" Wahhhh....cepat tol golongan ini. Padahal baru 5hb time tu...dahsat!!! terus ai kensel nak beli top-up. Kadang-kadang kesal, mentang2 la kita ni tak berkuasa sangat kan, asal benda naik je suruh boikot, jangan beli. Orang yang suruh tu sebenarnya paham ke tak dengan situasi pengguna ni??Dan lama mana la boleh diboikot benda yang kira dah nak jadi part of life tu?? Lama2 pengguna pon akan terima. Dan time tu tokey2 ni akan ketawa...yee, pengguna mudah lupa...

Pakai la bil..ni ade yang gatal lidah cadangkan. Ai ni sebulan pakai paling-paling banyak cuma RM30 je. Kalo ade perkhidmatan talian tepon murah gitu boleh gak ai nak swap ke talian. But but..kalo ada pon, kene make sure talian tu ade line elok kat sini. Kalo talian je murah, tapi signal asek hilang...payah la. Normal la kalau pelanggan suka benda yang murah dan elok kan?? Rasanya lau Celcom wat pelan yang sekarang min RM50 sebulan tu rendahkan sket lagi jadi min RM30 sebulan, kan bagus? Lau lebih nanti pengguna bayar lebih.Lau guna sikit bulan tu, caskan jela RM30..Ai ni banyak pakai mesej sebenarnya. Nak kol kalo hal kerja tepon opes kan ada?? Kalo tengah keje luar tu lain kira...Ala, cakap hal kerja panjang mana sangatla. Nape...nak kata ai kedekut la tu...oit oit...RM20 tu banyak benda boleh beli tau..hoh!!

No comments:

Post a Comment

Dah tulis?? Terima kasih :)