Monday, November 23, 2009

iLmu taMBaH rEJeKI...

"Setiap pagi sedekahkan Al-Fatihah kepada kedua ibu bapamu tidak mengira yang masih hidup atau yang telah tiada, nescaya pintu rezeki akan terbuka buat kamu..."
dipetik dari kata2 Dato Dr Fadzillah Kamsah

Berdasarkan Hadith Nabi :
Tidak terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tuanya dalam sehari

Huraian Hadith :
-jgn sesekali meninggalkan doa kepad kedua orang tua samada masih hidup atau telah meninggal dunia
-ALLAH akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoa kpd kedua ibu bapa walaupun ada ibu bapa yang leka (doakan mereka berubah)
-semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2, ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan ALLAH

*niat masa doa tu pun bia betoi...kam mulut jer doa kat mak bapak...ati sengeh2 nak senang tak de makne gak...biar ikhlas....(sila rujuk komen)

aPa PEndaPAt AndA2?

tak pernah dengar mengenai mazhab Kristian yang 'mirip' Islam ini...amat menakutkan terutama bagi orang-orang yang tidak mendapat pedidikan Islam secara formal...mohon dijauhkan...

*gambar..mereka tgh solat tp menambah rukun yang biasa dari rukun solat kita (rukuk tp wat tnda salib)
**dapat dari tenet...hmmm
***banyak betul bnda bukan2 skrg ni...moga dijauhkan...sblm ni tak pernah pun dgr kan benda2 gini?

Friday, November 20, 2009

aPa PEndaPAt AndA?


pic ni dapat dari sini bk thanks ya ajarin!!! memula tengok dah terkedu kedan dah... hmmm, sesuka ati diorang buat camtu...sedangkan rasanya agama kita tak pernah pom persendakan agama diorang cuma adelah bebudak bodo yang igt stylo pakai barang salib tu pun rasanya bukan mempersendakan...diorang lagi suka tgk kebodohan kita...owh menakutkan...apa patut kita buat??? dunia dah akhir zaman... hmm,tengah piki kan nasib sndiri..Ya ALLAH...

*terima kasih anoor...saya copy gambar awak

Wednesday, November 18, 2009

dRAMa SeBAbAK..

pelakon utama : Muhammad Alif
pelakon tambahan : Horsie
Direktor : Alif laaa...
Lokasi : umah sewa Mama...
Cameramum : Mama
Tajaan Lokasi dan barang : Mama
Tukang Bunyi2 Bebel2 : Mama la jugak..seme mama
okeh...Aliff nak g Wild-Wild-Weh-Mane-Town jap..mama jangan tunggu Aliff malam ni...

es es...yieeharrr!!!! calo kuda calo...pesal lambat bebenor nak sampai neh???


cepat la sket..nah nah deshum!!!deshum!!! amek amek...lambat sgt yer!!!!

eh eh..ade aweks la....kene eksen neh...baru jambu
yuhuuuu.....yuuu, tanak tumpang ai ke?muat lagi ney...

balik laa, aweks Raub tak lawa la...tak seswai dengan ai yang hensem ni... hai ngata mama ke sayang???

-sekian-

*sila abaikan pemandangan belakang...itu anak truna nyer hal... suka sangat la ngemas..lepas tu longgok kat boyan die tu...

Monday, November 16, 2009

Aliff 14bulan...

huk huk...my baby dah 14 bulan daaa...dah tak nak dokong2 daaa...jalan pun tanak pimpin2 daaa...sungguh sedih hati ku ini...cuma skrg Aliff suka salam cium tangan walopom bagi pipi sebenarnya bila balik keje...dan tiap kali amik die dari umah nenek da nanny die tu, mesti Aliff cium pipi banyak2 sangat sampai lencun dek air liur die jer...dan antara kebolehan die yang memam makin meningkat naik adelah untuk menjadi Mowgli Si Junglele Boy...huhuhu...tak sanggup..


video

*trima kasih terah..
**nampak tak pic abah die...tula idola die...huh,anak branak tak suka pakai baju...

Saturday, November 14, 2009

HepI bELAteD BEsHdAy...

aiyooo...so soli maa...ai tak lupa la yu punya beshday..cuma lupa mau masok dalam ini blog aaa... jangan mara2 meeee...sebok jer nak nyemak dalam blog orang mamat neh...okeh okeh...ni along dah add dah post pasal awak...plis plis plis..jangan repot polis....tah hape2 tah...hahahaha

ni gambar paling hensen orang ade...dah dah...jangan komplen dah...haduuuu.... bising la mamat neh...ops,sebelah tu adelah adik beliau nota terlebey : beliau bukan spastik ya...cuma mmg suka buat muka gitu..tah ngape tah
*nek moto keta ke elok2...kekalkan jarak selamat..jangan jadik si Capik
**kawen2 la awak tuh...penat daaa tlinga ni duk dengar ma bebel jer sal awak...
***wopsss...terlupa lagey...SELAMAT HARI LAHIR hehehehe....

Friday, November 13, 2009

HEnGAt MenGHEngaTi...

Produk yang dipercayai boleh menyebabkan barah :

1) Sekiranya anda makan sate, jangan lupa makan timunnya kerana sate yang dibakar hasil pembakaran sate itu mempunyai karsinogen dan timun pula bersifat anti karsinogen

2) Jangan makan udang setelah makan pil Vit C...kerana anda akan mati keracunan arsenik dalam tempoh beberapa jam any doc,comment plisss???

3) Bagi penggemar makanan yang ade :@) betul ke ikon die gitu, ai pinjam yer cik BK oked dan incik luca tuangkan minuman Coke ke atas sekeping daging beliau, tunggu sekejap dan akan terlihat ulat berenyut2 keluar dari daging tersebut. Fakta dari 'Health Corporation of Singapore' itulah...dah kata tak elok ngko makan gak

4) Penggunaan bahan dalam syampu. sekiranya syampu anda mempunyai Sodium Laurate Sulfate (SLS), bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa panjang. Bahan ini digunakan untuk menimbulkan busa dalam syampu dan juga ubat gigi. Barang2 yang dikatakan mempunyai SLS sila cek ya sekalian syampu: VO5, palmolive, paul mitchell, Loreal, Hemp Shampoo keluaran Body Shop, Nature Force dan Clairol Herbal Essence mempunyai SLS secara tunggal dalam ubat gigi pula Colgate paste nyer..uabt jerawat neh dan Dee Dee ubat gigi kanak2

5) Kepada penggemar makanan mee segera tak kesah la koa tiaw camna betul2 ejaan benda alah ni ek?? ke, bihun ke ape ke..pastikan senggang masa makan mee anda tu sekurang-kurangnya 3hari. Ini kerana wax di dalam mee yang bertujuan supaya mee tersebut tidak melekat dan seterusnya tahan lama tersebut boleh menyebabkan barah...

6) Pernah makan bawang goreng segera? pun sama...ade diantara produk bawang2 tersebut menggunakan bahan yang boleh menyebabkan barah dimana bahan tersebut akan menyebabkan bawang2 lebih ranggup dan tahan dalam udara lebih lama..tak lembik la tu

so kawan2 sekalian,beringatla... yu is wat yu et..wahaulau yuu

* sesapa ade pandangan silakan..kot mane salah ke betul ke kan...yang lebey pakar dialu2kan pendapatan mereka...huiii
** dapat dari emel...dah lame daa..saje nak share balik...kot leh ingat2kan

Saturday, November 7, 2009

reSam PEmaKAn B_ _ I

Ulama : haramnya babi bukan kerana itu sahaja. tapi ada sifat babi yang sangat diharamkan untuk umat Islam

Ilmuwan : apakah itu ulama?

Ulama : cuba anda buatkan dua buah kandang. dimana satu kandang diisi dengan 2 ekor ayam jantan dan seekor ayam betina manakala sebuah kandang lagi diisi dengan 2 ekor babi jantan dan seekor babi betina. Apakah yang akan terjadi?Bolehkan anda menekanya?

Ilmuwan : Tidak boleh????

Ulama : Mari kita lihat sama-sama sekarang. Pada kandang pertama yakni kandang ayam tadi apa yang terjadi, kedua ekor ayam jantan itu akan berkelahi terlebih dahulu untuk meperebutkan seekor ayam betina tadi sehingga ada menang dan kalahnya. Dan itu sesuai dengan Kudrat dan Fitrah manusia diciptakan oleh ALLAH s.w.t

Ilmuwan : Pada kandang babi?

Ulama : Ini yang menarik. Pada kandang kedua iaitu kandang babi, ternyata tidak terjadinya perkelahian untuk merebutkan babi betina tadi. Apa yang terjadi, dua ekor babi jantan tadi akan bersama-sama mengawan dengan babi betina tadi dan juga terjadilah hubungan 'homoseksual' antara dua ekor babi jantan tadi setelah selesai dengan si betina. Hal ini jelas bertentangan dengan fitrah umat manusia. ditakutkan bilamana umat Islam memakan babi ditakutkan umat Islam mempunyai sifat dan perangai seperti babi tadi.

*jagalah pemakanan anda....kerana pada zaman sekarang, makanan boleh secara subhat mempunyai kandungan ba alip ba ya tadi....
**cite ini diambil dari mommy Qastalani...maaf, jus nak share cite..

Thursday, November 5, 2009

jUm gLOnsoRaN...

nak ngepost pasai kemahiran baru budak bujang neh..tp tak dan2 nak menangkap pic nyer..Aliff dah pandai melompat walopom ruang jarak die lompat tu alahai... dan kegemarah terbaru, panjat grill sliding door...uwhhh...cukup pantas die memanjat...lepas tu tak reti turun2 dah...nangis la tersangkut kat besi tu...padan daaaa... bahaya toll...dah tu pandai lak pilih2 baju nak di pakai kalau dia brangin la time elok ok,time datang die punya hangen...nak sua die pilih baju pun same..siap nak topi dah tu stoken kaler len2 haduuuu....anak2 korang lasak gak ke? rumah jangan kata la... tongkang pecah tu leh jadik karam-sing-a-song-walia daaa.... per pun ni untuk atok2 nenek2... ni Alif mase g Taman Bandar ari tu...ekteli dah banyak kali g..syukk!!!! ai jer men lebey sebenarnye,kaber dengan Alif..hehehe


video

video

*banyak lak video...hehehe...

Wednesday, November 4, 2009

peNDek....

dua tiga minggu ni
telinga asyik menadah panahan
cakap2 orang yang hati dah bernanah
tangan pulak jadi mangsa org tak amanah
sungguh apakah...
oh...sape pulak nak dengar rintihan jiwa ku
yang makin lame makin parah


*entry pertama yang pendek
**cobaan nak meniru gaya incik nizamsani yang agak kurang berjaya ku rasa

Tuesday, November 3, 2009

rAHasiA JEliTa...

1) Wajah selalu segar berseri2 - cucilah muka 5 kali sari...dengan air wudhuk...jangan di lap biarkan ia kering sendiri...kemudian ambillah sejadah dan solat...

2) Untuk hilangkan stress - banyakkan 'olahraga'. cukup dengan perbanyakkan solat selain dari solat yang wajib jgn ingat nak clubbing jer...huish, sentap

3) Untuk pelembab dan awet muda sure ramai suke neh - senyumlah. bukan hanya di bibir tapi juga di hati.dan jangan lupa kata kunci nya "Ya ALLAH, sebagaimana KAU indahkan kejadianku, elokkanlah akhlakku" Doa Depan Cermin bagi translate jer la...kam tukar doa jawi dalam BM len lak jadik

4) Untuk bibir yang indah - bisikkan kalimah2 ALLAH jangan mengumpat, berbohong, cakap takbur dan menyakiti hati orang lain...
adeh, yang no 1 tu salu kantoi

5) Untuk tubuh lansing - diet teratur..puasa dua kali seminggu iaitu pada Isnin dan Khamis. Makanlah makanan yang halal, perbanyakkan sayuran dan buahan juga air putih so sape nak slim sila cuba diri sendiri juga..hahaha

*kerana....KEJELITAANG adalah HAK MILIK setiap INSANG...hahahaha....
**lau betul buat...abes la kedai2 kecantikkan..hahaha gelak lagi
***khas buat luca - kak nita tu amalkan benda nih la kot...hel hel hel (gelak jelik lak)

iNI ciTe sAYa dAN Die....

ini perbualan telefon...
tempat : dari blok B1 dan B2 (kolej KMPP)
masa : dah awal pagi daaa...pukul 1.15 minit
tarikh : 07 Mei (hari Wesak time tu..)

die : awak...maaf telefon awak malam2 n...tak per kan?
saya : awak dah telefon daa...takkan saya nak letak pulak
die : kalo awak ade kerja tak perla...letak la...saya kol awak len kali jer la
saya :laa...tak perla..kan dah kol dah...cakap jer la...awak nak cakap pe?
skip solan dah makan, makan pe, beli kat mane..bape hengget seme...kam jelik lak bunyi nyer..hahaha
saya : awak nak cakap ape sebenarnya? konun2 la taim ni kan
die : hmmm...saya...gini...hmmm
saya : ape die?
die : camni...saya takut awak marah...awak jgn marah ya?
saya : laa...nak marah ape lak...cakap la dulu...baru tahu marah ke tak...
die : saya takut awak marah jer....
saya : cakap jer la.... dah hangen dak sket time neh
die : hmm...gini..kawan2 saya kata kita ni bagusla jadik kawan...kira kita ni sesuai la jadik kawan
saya : so? dah paham dah...saje wat2 tak paham...siyes gedik
die : yerla...kita dah kawan darik sekolah kan...kawan plak kat sini...elok la kita ni kawan2 ape..kawan2 saya kata sesuai, tp lau lebih dari kawan2 pun bagus gak kawan saya cakap asek kawan2 die jer...huh!!!!
saya : maksud awak..nak declare la nih ya?
die : declare? ape tuh.....
saya : dalam hati...sabar jela mamat neh awak g carik kamus cek ape maksud declare tu...tak pun tanya kawan kawan awak tuh....

KLIK!!!! letak...kunun tak puas ati laaaa.... gedik tahap tapir dah hik hik hik...tak kose aiii

lepas jer sket...dalam 30menet lepas tuh...
die : awak awak...saya dah tny dah kawan2 saya...saya dah tau dah makna die...
saya : jadi? betul ke saya tny awak tadi...nak declare ke?
die : hmmm...nak.. nak gak...hmm...tp cam malu pulak...kena kata ai lab yu ke wak?ke camna?


hahahaha....sampai skrang still ingat kesah neh... lau cite kat anak2 pun sure tak ngaku mamat neh...huh!!!! but...so SWEEETTTT kan kan kan? sayang abang...

Monday, November 2, 2009

buKan Nak MenIRu...

yup..entry ni ber-sumber-inspirasikan incik nizamsani terima kasih pada incik kerana memberikan ku sumber ilham sekali lagik nak bagitau...bukan mau tiru itu incik yaaa...kerana entry ini akan terkluar cara tak sengaja biler marah di tahap sangat marah...huh...

elops orang2 Jabatan....tau la korang2 duk atas dalam hierarki ke pe ke walopom gred same jer tapi tulun la...buat la keje korang betul2.....tak amalkan 5S ker???? (sile baca dengan nada perli) meja korang2 tuh berlambak seme binatang leh idup tau tak??? tak singa tah rimau tah badak tak pom lembu pendek tu dah makan repot yang korang2 nak tuh...dan ini bukan kali pertama ok kes ini..BUKAN KALI PERTAMA.... dah EMPAT kali...kita same2 makan gaji...so jangan nak memandai suh orang bawah ni buat kerja lebey tanpa rasa ikhlas....nih mmg tak ikhlas sungguh2 daaa....ingat kami ape ar? "hilang?kan ade back up file?salah you la tak der back? i nak repot tu? anta soft copy same?" eeee.......taik kucing taik unta punya orang....monyetttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

huh...........nak buat balik dah repot tuh....
*dah tak jadi kunun2 nak tiru incin nizamsani...bagi ayat pendek ringkas padat..marah nyer pasal...huhuhuhu

terINgat heNGat...

hmmm....blues datang lagi...dah lamer dah hangen blues neh tak datang...mgkin sebab ai busi kan kan kan tp tak der la cam sorang budak tuh...asek klem die busi jep ari2 hahaha.... sengaja p baca blog teman lama neh..dan tetiba syahdu la pulak....meh nak bagitau...aok nih x-KMPP (Kolej Matrikulasi Pulau Pinang) sebenor nyer..malas nak sebut malas nak ingat walopom benda tu part of my life...huhuhu...



KMPP...........ngko ler...

1) tempat first ai jauh dari pameli...dulu sure akan gayut dgn ma abah 4x sari...pagi sblm g kelas...tghari...petang n malam...dan tiap sesi 30 menet wajib!!! time tu public phone la kawan karib ku..banjir kilat siap skali yaaaa...

2) first time gak duk sebilik dengan orang yang tak pernah kenal....mmg nak adapt, ALLAH jer tahu ai ni ceriwit yaa..heheh... tp alhamdulillah... betul tak kengkawan ku?hahaha

3) ni ler tempat gugurnya ayat kramat kitorang somi istewi eh eh...kitorang tak sebut ai lab yu aper ek... cuma declare jer..eh eh...camna tuh???? len kali nak wat entry khas la pasal declare neh..huhu hihihi tak malu tolll

4) ni ler tempat gak di mana belajar naik bas dengan teksi...jangan tak tau...tak pernah sepanjang hayat ku nek benda alah tu lau sebelum neh

5) kat sini tempat pertama blaja pakai sluar Jeans bukan sua Jean isteri Pak Lah tu okey? sebelum ni NO NEVER...haram dirumah ku tp time tu sua ala2 gaya mak2 orang jer

6) berat badan ku nek sampai 75kg... nak same cam ngandung ari tuh daaaa gemok yang hamat2...

7) kua dengan laki2 pertama pom kat sini ekteli dgn dier sorang jer salu nyer pom..skrg somi ai tau, perhatian seme.... dulu jgn harap..nak bercakap dengan laki pom ai tak mo...hush deshum!!! ape kes... sampai pernah orang kata ai ni kurang lurus yuuu

8) memula pakai hp...line mobikom sape tau? bil sampai 2k yuuu abah ngamuk giler..hahahaha

9) amek MUET kat sini...band mmg up la sebab kengkawan sini paksa speaking dapat MUET best... saje gatal amek kat UPM skali lagik dapat band 3 jer..huhuhu..padan muka

9)paling penting...ai kantoi matrix.............huuuuuuuuuu....sedey......sampai skrang...rindu kat kmpp ade...tp.........luka tu terlalu berat n diri sendiri nih jenis payah nak maafkan diri..tu la pasal
pe2 pom....tah la.banyak kenangan manis kat sini...cuma, rasa pedih tu ader lagi...hmmm....

*buat semua lecturers....thanx a lot....walopom saya tak tercorak sebagaimana sepatutnya..tp ilmu yang pernah anda semua curahkan....ade dalam hati saya....sampai mati