Tuesday, December 31, 2013

Dah Nasib...........






Baru lagi kejadiannya,dalam 2jam tadi je...sedehh!!!!!!! Tandukan kepala si Aneeq... Camna la nak mengkabokan kat Cikgu.. huuuuu..... Abisla duit bonus yang belum masuk lagi itu...waaaa!!!!!

*pon abis la peluang nak berjim-bara ke kiil gamoknye...

Tuesday, December 10, 2013

KC bersama Intech Kitchen (2)

10-11 Mei 2013

Akhirnya penantian kami berakhir. Lepas kami dah stuju dgn rekaan apa semua, kami berhubungan dengan Jessica. Dia kol Cikgu kata orang-orang dari Intech Kitchen akan datang pasang KC minggu tu. Minta kami tengok tarikh seswai ke tak.. Kalo ikutkan memang kami sebok sket time tu. masa ni kan demam pilihanraya tapi kalo asek nak ikut jadual kami, lagi lambat la dapat tengok KC kami. So pada 10/5 (Jumaat) geng KC installer dari Intech datang Ai cuti yu...sempene nak menyambut diorang hahaha...





Ini kawasan untuk kabinet ruang keluarga. Ukuran 6' x 10'. Lebar 2' lebih. Lekuk tu kami minta kontraktor buatkan siap-siap. Cuma ralat sket sebab simen antara aras tu brada di luar bukan tertutup dengan pintu kabinet. Time ni memang nak salahkan Cikgu, ai dah bagitau siap2 nak macam mana..skali petang ai datang lawat tapak..adess... Takpe, rumah baru nanti kene ingat bajet macam banyak rumah So kabinet kawasan ni akan ada tiga aras pintu. Kekotak ni semua diorang pasang kat luar rumah. Dah siap baru pasang dalam rumah.




Nampak tak apa benda ke-ter-kilan-an ai tu?? Antara aras tu ada tiles terjulur keluar. Ai tak nak gitu.. tapi ini pon ok dah...Ini dah hampir nak siap pasang. Uncle tu sorang je pasang. Rileks je.Cikgu pilih material 4G..nak ala-ala cermin gitu ha. Nampak reflek bayang dalam tu..itulah ai, 7month pregnancy time tu.. mem mem-besar kan?? Kena la duduk tengok je hehehe





Ini gambar asal dapur kami. Bentuk L je. Kontraktor dah buat siap2 kabinet ni dengan kaunter top tu. Masuk dalam harga bina rumah. Masa Jeff datang ukur dia ada cakap guna saje kabinet bawah yang sedia ada untuk jimat duit bagus tak die,boleh suggest kami gitu pulak tapi Cikgu tak nak..cacat katanya. Berhagak!! Muahaha...


Ok..ini pic di antara sebelum dan selepas kabinet dapur kami, sebepas kot?? Hahaha... Still guna 4G. Bawah sinki je bukan. Aluminium rasanya. Proses pemasangan di dapur..yang ni last skali diorang pasang..sebab sangat mengambil masa. Esok hari baru betul-betul siap. Yang memanjat tu adik Jeff. Lupa da name nye haa...



Kabinet kasut kat luar rumah..Yang memula skali pasang dan siap. Sepah giler kat luar. Diorang buat kerja-kerja memotong apa semua kat luar untuk siapkan kotak-kotak tu, tapi habuk die ya Rabbi... Memang kene basuh rumah balik. Demam makcik!!

Geng isntaller ni datang bertiga je. Pakcik rilex tu, adik Jeff dan sorang lagi budak yang pic atas tu ada pakai baju itam corak putih-putih. Tapi kerja cepat dan tip-top. Ajak stop minum air pon tak nak. Diorang cuma stop bila sampai waktu rehat diorang. Hari Sabtu tu diorang pasang dari pkul 8.30pagi sampai 7.15malam tau.. Sebab yang sempat siap sepenuhnya hari Jumaat tu cuma rak kasut dan separuh kabinet kat ruang keluarga.



Saturday, December 7, 2013

Suspek...


  
Rimas jadi suspek ni tau..hidup segan mati tak mahu lagaknya.. Dah la hari-hari kene diperati,melilau je sepasang mata tu,dengan surat suh serah diri.. Tak best betol idop!! Kami tak bersalahhhhhhhhh....


Dan akhirnya...




Suspek yang telah menyerah diri awal lagi..gembira je kene tahan. Kira ok la tu kot...


Suspek lain..kami berenam. Sorang dalam bilik kene cek dan lepas tu kene x-ray fulak dan sorang tukang tangkap gambor.. Lagi dua suspek lambat sket menyerah diri hehehe... sori bosh!! Mereka adalah suspek yang sangat kecoh..tolonglah. Ai pon tak dapat menahan diri nak membantu untuk mengkecohkan sama diri


Heee..kami ke sini semalam. Pemeriksaan dada..untuk menyingkirkan kami sebagai seorang suspek TB. Sedis..muahahahaha.. Akak kerani kene TB tak pepasal kami satu opis kene surat arahan untuk cek dada. Berbondang la kami ke spital Raub semalam. Tapi best per..berfoya-foya di spital. Buat kecoh kat sana..misi-misi pon layah kan je.. So kena la dengan moto tu KAMI SENYUM ANDA CERIA.. ye,kami memang ceria hehehe.......kene cucuk pon ceria 



Suspek model yang dilepaskan keluar dengan jaminan. Senin ni datang balik,nak tahu keputusan tes dan x-ray. Ades..harap seme ok..

Okey untuk pesanan penaja, kalo ande ada masalah batuk-batuk teruk berterusan selama lebih 2minggu, sile la ke klinik/spital berdekatan untuk saringan. Sekarang ni tengah musim tau.. Bukan lama pon, cucuk sket lepas tu x-ray dah siap. Yang lama tu kalo ande bersukeria di hospital seperti kami..hehehe


Saturday, November 30, 2013

KC bersama Intech Kitchen (1)


 17 Mac 2013

Encik Jeff dari Artak Kitchen atau nama barunya Intech Kitchen datang dari nun jaus dari Kajang ke rumah kami untuk proses seterusnya. Iaitu proses ukur mengukur dan perbincangan. Kami dah buat lawatan tapak ke kedai+kilang Intech Kitchen ni sebelum ni. Kami mengharapkan dapat install kabinet ni sebelum hari lahir Cikgu, konon sebagai hadiah la, non-hado nampaknya. Sebab Jeff kata memang full die punya jadual. Dan terpaksa di anjak2 nak bagi laluan CNY. jadi pada tarikh 17/3 tu lah En. Jeff datang. Smart orangya..tp asekla tak nak pandang kamera bila nak amik gambar. Hehe..muda lagi. Bagus la..bila puji2 dia "Ai bukan bos..ai kuli saje kak" Yela tu Jeff ..



Ini Jeff tengah buat lakaran. Lepas proses ukur2. Sangat teliti orangnya. Dalam beg die seme benda ada. Macam beg Doraemon dah-dah..



Tolong abaikan model tak berbaju tu. Kene marah tu pasal muke penyuk je.. Ada berkenan dengan tab ke benda apa tah benda yang Jeff punya. Dah la siap brebut dengan Aneeq siap tertumpah air sipiiiiii je lagi nak kene benda Jeff tu. Seriau mokcik..tu yang dah kene pegang tu. Tu pon sempat die rembat pemadam Jeff adoiii...


Lakaran Jeff..cepat je siap nyer.. Orang dah pro katakan. Ce bagi ai buat..hmm...lukis meja pon hampeh. Lakaran yang lain-lain takde. Ai malas nak snap hehehe...

Kami dah cakap awal-awal. Kami bajet tak besar mana. Takut jugak..sebab servey2 rata-rata harga quotation kami dapat memang dahsat.. Kami ada amik quo dari 4 5 orang yang berbeza. Kalo yang dari Raub ni ada dua masa kami minta quo tu, satu tu depan skolah Cikgu, dapur saje dah 10k. Material 3G..uiii...

Kami minta quo untuk tiga jenis material biasa la orang kurang ongkos iaitu melamin, 3G dan 4G... Ikutkan ai, melamin je dah la. Tapi beza antara 2jenis material tu tak byk, dalam 2-3k je. Dan masa inilah, Cikgu guna kuasa veto die reply Jeff dan pilih ikut suka hati die.. Dan alhamdulillah, harga yang kami dapat untuk 4jenis barang tu jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh nampak tak betapa murah tu murah dari kedai2 kat Raub ni. Ada satu kilang dari Klang tu agak murah dan orang Melayu kita jugak, cuma tak pilih die sebab..die tak de 4G.
Kami tak banyak pilihan sebab, banyak tak sanggup nak buat bila cakap kami ni di Raub. Maknanya jodoh ai kami memang dengan Jeff... dan penantian pon bermula.. :)



Wednesday, November 20, 2013

Artis Kebudayaan La Sangeeeettttttttt.....





video


Ok..ini video cilok dari kawan Cikgu kat fish-book die ayat Aneeq ni  Persembahan murid-murid pra-sekolah. Mana Aliff?? Tengok yang paling mencapak tu ha..kemain lenggang die. Lepas persembahan ni ramai pulak yang request geng dia untuk buat persembahan..Cikgu pon bajet anak die femes. Hoishh..tak kuasa makcik!!

Wednesday, November 13, 2013

Majlis Graduasi Pra Sekolah Aliff



Yang dalam bulatan tu gambar cikgu kelas Aliff..Cikgu Farah..baik cikgunya. Sabar sungguh mengajar Aliff die suka main, kalo tak pegang betul2 memang tak dela Yang lelaki tu penolong kanan kalau tak silap, GB di sebelah nye.



Ini gambar atas pentas Aliff..Majlis ni pada 09/11/2013 (Jumaat)  Aliff dah seminggu duk cakap nak menari atas pentas. Ingatkan pasal apa, rupanya majlis graduasi. Boleh Cikgu lupa nak bagitau, dia kol ajak datang masa tu ai kat klinik, kalut la ai nak pergi ke sekolah nun ha nak nengok si Aliff ni. Dan la kejap jenguk muka..Tapi dengan tak bawa kamera apa..huuuu..ni cilok fb kawan Cikgu..sedis!!!

Friday, October 25, 2013

Pantang Larang?



- Jangan tiup muka baby nanti baby gagap/payah nak cakap
- Jangan suka usik/main dagu baby nanti baby tak nak minum susu
- Jangan main/duduk atas kepala baby  nanti baby juling 
bukan duduk atas baby tu tapi macam kita duduk atas dari tahap pandangan bayi
- Jangan bawak baby dalam hari jalan balik jauh-jauh malam nanti baby payah nak tido
- Jangan slalu usik/cium baby nanti baby lambat besar
- Jangan geletek/letak baby depan cermin mudah pendek umur
- Jangan cium tangan baby nanti baby besar suka minta barang orang

Phewww..banyak nau jangan dengan nanti kan kan kan?? So korang penah dengar tak? Ni antara pantang hak ai ingat kalo berketan dengan baby-baby ni. Well..ai besa sangat benda karut marut ni sebab dah terbiasa terbesar dengan pantang benda gini. Dedolu masa kecik-kecik salu la kata tah ape-ape la orang cakap ni tapi bila dah jadi mak orang..ai lak same duk cakap benda sama... Tapi kadang ade kebaikannye jugak. Orang jaman dulu nak menegur bukan jenis sound tepek cam kita sekarang ni, berlapik beralas. So itulah sebab keluar alasan yang kadang tak masuk akal gini.

Saje je keluarcerita pasal benda ni, sebenarnye nak menayang si bongsu yang dah tiga bulan. Hehe.. Size kepala dah 41cm naik 1cm, panjang dah naik 2cm jadi 61cm, berat baik sekilo dah jadi 6.6kg patut la rasa penat semacam tangan ai..eshhh!!! Cepat betul baby membesar..tak lama lagi sure rindu saat-saat gini huuu...

Wednesday, October 23, 2013

Kalo Nak Membeli Tanah

Tah camna kami somi isteri terjebak dalam eksiden membeli tanah pon tak le keretian. yang kami prasan lepas kami asek dikuciwakan oleh harga2 rumah yang mahal tahap mael lambong kami dah tukar arah.. Tapi kami mula cinta beralih arah dari mencari rumah ke mencari cinta tanah tu pasal rege rumah sini. Rasanya kat mana2 pon harga rumah/tanah memang melampau kot sekarang. Bayangkan kat sini teres setingkat yang baru, ukurun konon2 dalam 20 x 70 la sangat, dengan binaan cuma 20 x 40 je, bilik air satu 3bilik dapur kocik tu...starting cecah 180k makkk!!!! ni kira kawasan luar sket bandar.kalo yang tahap2 konon bandar la sangat makan 200k. ni mula la rasa nak ungkit kesilapan Skim rumah Pertama ni..hahaha..len kali mengderoyan eh...hahaha..ni nak cite sal tanah.

Ini pengalaman kami yang dah berkecimpung dalam pembelian tanah secara amatur selama hampir setahun kat Raub neh..kecoh la makcik neh kan??hahaha

1) Lokasi
Ya..pasal hartanah ni yang penting adalah lokasi lokasi dan lokasi ya cik adik cik puan cik abam sekalian. Raub ni tanah die samada berbukit dengan berpaya je.jarang y berlapang dada. Kalo yang lapang dan rata regenye biasa akan melapangkan akaun kita. Kalo anda memilih nak beli yang berbukit sila kira basi-basi untuk lereng bukit cerun segala. Kalo tanah berbukit untungnya dapat tanah free untuk sodok2 kalo y boleh sodok la kalo nasib dapat y jenis lembah ke paya, sila pikikan bersama rege untuk penambunan tapak rumah ande itu.

2) Tengok Geran Tanah
Cite kawan Cikgu, die memang nak beli tanah gedik2. Sebab memam nak buat rumah sangat2 dah. dapat tanah cantik harga pon agak2 murah. Naseb la hati die rasa tak sedap pergila encik tersebut cek kat pejabat tanah, skali tengok nama lain atas geran tanah tu. Hohoho...tuan tanah asal tu tak tahu menahu pon.dan tak de niat pon nak jual tanah tu. So ini penting. Kalo boleh pelan tanah tu anda amik fotostat satu salinan untuk anda. Bukan pe, sekarang pen-tipu sangat cirdik. So anda perlu cerdik juga. Kalo dapat salinan geran jangan lupa pergi la siasat mana yang perlu. Jangan galoks nak membeli bayar deposit bagai, tanah tak dapat. Kalo cek di pejabat tanah dan pejabat2 y berkaitan kene la bayar sket untuk diorang bukak fail tu tapi bukan mahal mana pon, melabur la sket sebelum anda dilebur ok??

3) Tengok Keadaan Tanah
Anda juga kene tengok tanah. Jangan mudah percayakan orang walopon yang nak jual tu kawan baik korang. Mana tahu die nak tipu atau nak lepaskan tanah bermasalah kat korang ke apa ke kan???Kalo tanah tu 3ekar, seeloknya anda redah la 3ekar tu bia puas ati tengok ceruk tanah. Kadang tanah ni tepi2 nampak comei...dalam???Ini pengalaman kami sendiri. Orang nak jual tu kata tanah rata elok tanah ni tepi jalan  skali amik ngko. Paya..paras peha dikkk!!! Cikgu balik penuh dengan pacat tergedik2 sampai ke dada...hahaha..derma darah ya bang?? Kalo ande tak larat nak jelajah seme tanah-tanah tu boleh la berurusan dengan juruukur tanah. Tak amik consultan tak pe. Biasa kalo juruukur yang kat Pejabat Tanah apa tu pon boleh di kawtim tapi diorang buat kerja lepas waktu kerja la. Bayaran pon jauh lebih murah. Dan satu lagi tips, tengok peta geran tu. Benda ni ada cam peta topografi eh ape nama die..kalo tanah tu ada paya ke apa biasa atas peta ada tanda. Tak silap bertitik-titik kot. Kalau ande tak pandai baca peta sila carik orang yang pandai. Jangan segan bertanya nanti sesat jalan...

4) Jumpa Owner
Ni patut sambungan dari tengok pelan tu. Ye..lepas tengok pelan sila carik owner. Memam la mase nak memula beli mugkin anda akan deal dengan broker2 tak bertauliah segala. Kalo dah dapat pelan sila carik tuan sebenar. Kadang broker tak bertauliah ni amik untung melampau. Cam pengalaman kami, broker kata tanah jual RM160k. Dah la kami tanya geran tanah tak nak kasi. Cikgu tak puas ati carik gak.Kebetulan jumpa pakcik yang kenal gitu2 tuan tanah. Die duduk kat satu perumahan area Raub ni jugak. Semangat kami pergi mencari..skali tuan tanah nak jual RM95k je...rasa nak sepak2 orang je kan??? Biasa broker akan amik 5% je tapi kalo amik sampai seganda gitu..sila sepak mereka2 itu.

5) Jangan Segan
Nak beli tanah mulut kene becok.Kalo mulut style ade emas dalam tu tak payah la. Anda tak boleh segan bertanya. Nampak bodoh??? Bia la..kadang bila nampak bodo2 ni tuan tanah akan kesiankan kita tapi ade gak yang nak ketuk kita bia nampak bodo tapi cerdik sebenarnya dari nampak cerdik tapi bodo..hahaha Dan anda jangan segan nak keluar sikit duit. Jangan segan nak cek status tanah kat Pejabat Tanah, jangan segan nak upah juruukur tengok tanah tu macam kes kat atas, Cikgu masuk tanah tu dengan juruukur besa kat Pejabat Tanah ade yang buat kerja2 sambilan ni, bayar pun tak mahal.

6) Carik Kawan
Ya..kalo anda ade kawan2 ke kenalan kerja kat Pejabat Tanah lagi mudah. Kami stat memula tak kenal sesapa pun. Tapi syukur ALLAH still sayang kami dari ditipu. Dari kesalahan kecil tu kami kenal2 orang. So sekarang agak mudah kerja kami. Tak la sesakit memula dulu

dan yang penting skali................anda kene BANYAK SABAR dan BERDOA
bak kata akak sorang tu carik tanah ni macam nak kawen jugak.kene pilih betul-betul.

Monday, October 7, 2013

Rumah Kami...


Inilah rumah sewa kami menumpang teduh selama hampir 5tahun di Raub ni. Rumah En. Sahak :) Tetiba teringat bila Cikgu ajak pusing-pusing sini petang semalam. Tak sangka dah 6bulan kami pindah dari sini. Sempena 6bulan pindah ni buat entry khas untuk rumah pertama kami, walopon rumah sewa je.

Kelebihan kawasan rumah ni...
1) Sangat rasa selamat sebab rumah sbelah-sbelah jiran hokey walopon ai jarang ber-so-sial dengan diorang. Harapkan Cikgu je...hehehe

2) Sesuai sebagai rumah teres yang almaklum keluasan >< 800sf sangat la mudah di menten kan

3) Kawasan perumahan ni hampir semua berdekatan ada tau. Sekolah rendah, skolah menangah, kedai runcit, CC, klinik, surau, farmasi, kedai letrik, kedai mamak, kedai tak mamak, kedai gunting rambut, kedai spa urut2, kolej, taman kanak2 kemudahan wifi...ape lagi. Semua dalam lingkungan die je. Pasaraya je jaus sket...sket je. Tapi Tong Fat jela...bukan JJ pon

4) Perkhidmatan memang ok. Kutip sampah bagus. Letrik air jarang sangat terputus. Line tenet je slow... ini bukan line beruk-ben eh... 

Kurang eh...bukan masalah kecik besar rumah tapi...

1) Kalo hujan lebat sket memang sampai ke dalam la. Tiris woii..besalah rumah buat dengan lutut kira elok sikit dari buat dengan kaki kan?? Time hujan dapur paling teruk. Celah-celah siling abes la air meleleh2

2) Macam dah pecah sket saluran dalam simen yang nak ke sink. Sebab selalu ada air bergenang bawah sink. Tanya orang paip die kata kene pecah simen tu betulkan. Hadoi...Nak beki makan banyak gak..so setakat ni kami bersabar. Kalo membasuh heavy2 memang berkolam la bawah tu. 

3) Letrik tak cukup. Plug kat bilik ketiga + tempat lundry bahagian blkg owner sambung buat tmpat laundry + plug tempat dining tak leh pakai. Lampu selalu kene tukar baru. Baru2 ni mesin basuh asik rosak. Ingatkan sebab terlalu otomatik kami salah guna rosak. 4x beki las orang dari HQ turun cek abes satu rumah cakap tak cukup kuasa buat mesin basuh kami rosak. Hadoii..seb baik dalam waranti lagi. Panggil adik hak memang buat wiring cek guna alat die pon kata benda sama.

4) Tandas satu. Ni paling kronik. Tak patut buat gini. Pemaju pon... Kalo ye pon nak jimat bajet, pisahkanlah tandas dengan shower...Merana...

Memang sayang rumah ni...sayang gile... Sini la tempat blaja masak masak..sini la tempat Aliff Aneeq blaja jalan cakap...sini la temapt pecah ketuban nak branak Aneeq dulu hmm.... Terima kasih Pakcik Sahak

Tuesday, October 1, 2013

Botak Cin..



Akhirnya budak tecik suda botak..yeah!!!! Lama betul nak dapatkan tarikh temujanji dengan pakcik pencukur rambut. Sebok kemahin pakcik tu..tak tau apa yang disebokkan tah.. Dah lepas-lepas UPSR pon sebok memanjang..konpius mokcik..hehehe...





Yes suda licin kepala ini budak. Setelah tiga orang anak akhirnya pakcik tersebut berjaya melicinkan kepala tanpa tompok-tompok sepertimana yang sudah-sudah. Alhamdulillah..

Friday, September 13, 2013

Malang Tak Dak Bau

Dedulu masa kecik salu piki, kenapa orang duk kata malam tak berbau tak berbau. Memang tak de bau pon, kecuali kalo ade lembu ke dekat tangki najis ke malam-malam kuat la sikit bau die.Rupanya malang, adeihaiii... Eh nak cite pasal malang sebenarnya. Terbaca paper pasal abang terlanggar adik sendiri tadi. Sesambil online baca plak cite sorang bloger yang trauma sebab anak dia iras-iras nak hilang kat Aeon. Ai baca pon nak meleleh air mata. Weiii..anak bukan nye I/C dah hilang leh repot dapat kaki apa.. Ni anak wei anak.. iras-iras nak hilang pon dah gemuruh jiwa, kalo hilang tah la..

Anak seken ai penah gitu. Hala-hala nak hilang kat JJ mase tu JJ lagi namenya Rerupanya die main nyorok-nyorok bawah tempat bahagian orang letak baju-baju tu. Ale, tempat yang macam atas die besa diorang longgok kain baju bawah die letak kanvas berzip so bawah tu diorang leh simpan apa-apa. Masalahnye dia main sorok-sorok tu sorang-sorang dan tak de sape yang main dengan dia. Tak ke naye?? Ai dah leleh gile dah. Yess...ai memam cenggeng. Hati tisu. Cikgu time tu rambut die jadi merimbun ala-ala Alleycat tapi seb baik jumpa. Hilang tak lama, dalam 15minit gitu je tapi.. Ya ALLAH, tuhan je tahu.

Hal dengan kereta pon penah berlaku. Nanti ada la orang kata apehal la mokcik ni banyak benar hal kesah die berlaku. Asal orang gitu die pon ada la gitu, banyak nau pengalaman die. Huk aloh, ai ni datang dari kuaga beso, 10beradik. tu hak jadi jela, kalo tak lagi besor. So fiil memacam. Dan sekarang walopon ai baru anak tiga tapi anak-anak jaman sekarang, cabaran die memang...

Ai penah masa tengah mandu tengah jalan drive dalam 40kmj anak ai yang tengah well,dia memang jenis lasak dan aktif naik ke depan tempat co-driver dan bukak pintu. Keta Cikgu tak sama macam keta ai keta yang naik bila tekan brek terus kunci. Mak nye pulak nak laju je..sekali anak terbuka pintu terus ternganga pintu tu. Time tu memang tak tau nak cerita. Dengan sbelah tangah still pegang stereng sbelah lagi menggapai anak yang tengah bergayut kat pintu kereta. Nasib time tu bukak tingkap. Dah macam pilem Usop Aslam dah rasa.. Alhamdulillah anak selamat sebab die bergayut kat tingkap. Kereta pon cuma terbabas ke tepi sikit je,tak de rosak apa, pintu pon tak terkopak. Kalau apa-apa jadi sure masuk paper tu satu hal..orang luar hak mengata tu satu hal. Ades.. Bila hal gini berlaku orang akan kata itu ini.. Tak pandai jaga anak, tak pasang car seat untuk anak. Lain orang lain caranya. Lain keluarga lain anaknya. Mungkin anak orang lain boleh duduk dalam carseat elok je, cam anak ai?? Minta maaf..

Cuma apa ai nak cakap kat sini, dalam kes ni ibu bapa kene LEBIH waspada. Kalo boleh kene piki laju 2 3 tapak dari anak, tambahan anak zaman sekarang yang ramai jenis tak makan ayat 'Jangan'. Anda lebih kenal anak anda macam mana. Betul malang tak berbau..tapi kalo boleh kita elak, kita cuba elak. Kalau tak boleh elak itu maknanya kerja tuhan. Kita maknusia selalu lupa benda tu.. Peringatan untuk diri sendiri jugak. Alahai, esok outing pertama kami berlima. Harap semua ok.. :)

Wednesday, August 14, 2013

The One n The Only.. Salam Aidilfitri



Tajuk toooo poyossss....saje tunjuk perah-sah-an kot sebab taun ni yang the one and only tu...







Iye...the one and only tu merujuk pada kad raya ai tahun ni. Tu jela kadnya. Itupun dari Muhammad Aliff, kad raya pertama Aliff, projek sekolah dia. Hepi dapat kad pertama ank tapi sayemmmm...bila ai bagi kad ai kat Cikgu dia sengih-sengih
"Abang ingat sayang dop bagi kad doh ke abang sebak dale pate.. Takpola, kad sayang abang ganti mula deh?"  abang ingat sayang tak bagi kad dah ke abang sebab dalam pantang. tak pela kad sayang abang ganti lain kali ye? 
Tensi mokcik....hoihhhhh!!! Wat eba pong, tak lambat lagi nak wish Selamat Hari Raya kan? Ada salah silap kata bicara harap maafkan. Walopon ai posa 4hari stengah je sob sob itu bukan kehendak diri ini. Hehee..

Tuesday, July 23, 2013

3 A

Sebab utama ai payah ngat nak update blog sebelum ni adalah disebabkan...........




















Please meet............the third A in our small family dah pe hal lak kene spekang ni mokcik? Bersalin pon kat Kota Bahru je..bukan New Castle ponnn...



Muhammad Akasyah bin Cikgu
14 Julai 2013(Ahad) 3.14 petang
BW : 4.00kg HO : 35cm LT : 57.5cm
Pusat Bersalin An-Nur Kubang Kerian, Kota Bahru.

Cite lelain nanti update slow milo ek?? Tak pe..tak de orang tanya biar ai tanya ai jawab sendiri jugek..hehehe..sekian..

Friday, July 12, 2013

Kadar Zakat Fitrah 2013/1434H




 Alhamdulillah selamat lagi puasa ai setakat ni. Kot-kot kene beraya awal nak buat camna kan? Tapi tu la, kalo boleh nak la berpuasa selama yang boleh sebelum merayakan diri sendiri. Rasanya tak lambat lagi nak ucap Selamat Menyambut Ramadhan kepada semua... Kat sini ai letak kadar zakat fitrah bagi negeri-negeri seluruh Malaysia bagi tahun 2013/1434H. Haaa...zakat ni wajib jangan buat tak endah pulak.. :)


*sumber Gugel

Friday, July 5, 2013

Langsir La Pulop...



Lepas kerja cuci mencuci rumah..Cikgu paksa-rela cina kontraktor rumah tu datang tolong pasangkan rel langsir. Boleh?? Hahaha..kami bayor la sikit. Bukan tak boleh nak buat sendiri, kami tak de tangga tinggi. Paling tinggi 5' je..mana nak panjat tinggi-tinggi ha. Ale..lagipun bayar  sikit je. Dah tanya orang kedai-kedai lagi mahal amik. Cikgu upah sekotak rokok sorang mereke bertiga nasik air kami tapau, lepas tu RM20 sorang.



Ruang keluarga kami.. Rel dah siap pasang. Tinggi dia dalam 11' kot. Lupa pulak ai. Tu rod beli kat Baaagus tu. Hood dengan hob pasang Jumaatnya. Sangat la kesuntukan penjadualan kami..penat gile sana sini. Esoknya pindah barang-barang dari rumah sewa. Lepas pasang hood dengan hob tu basuh rumah lagi skali. Habuk wehhh........



Ini dalam bilik utama. Pasang sampai atas kat lekuk tu terus. Langsir lurus biasa tu je. Langsir beli kat Baaagus. Time beli tu ada sale. Langsir kain tebal tu dalam RM190 tak silap. Tebal dan labuh. Sini pasang rel biasa je. Kalo beli kain tebal upah jahit lagi...memang lebih la. Dah tanya kedai area Raub ni, jahit pleat eh ke apa panggil eh, ale jahit biasa tu diorang dah cas RM5/kaki. Untuk kain yang biasa-biasa je ok. Tu harga kawan Cikgu. Kalo kedai cina biasa kat Raub ni RM7. Labuh langsir tu dalam 11' lebar dia dalam 5' so upah je dah RM80, kain langsir tebal hak kami tengok dan berkenan rega dalam RM25/meter ke atas. So gak berbaloi la...Tingkap sekaki hak kat tepi tu semua pakai jenis roller blind. Eh betul ke nama die?? Rege dia dalam RM150. 



Ni langsir bilik 4..bilik budak-budak kata Cikgu.. Jenis roller jugak, mudah. Kat dapur kami pilih jenis roller gak tak de pic tapi meterial plastik. Yang macam kat opis tu.. Mudah nak bersih. Pon mudah main tarik turun je.



Ini langsir depan. Nampak coet je ha. Jenis roller gak tapi pesen ada ombak-ombak gitu. Tapi yang tak tahan Dabel A la. Diorang dah siap buat nyanyi lagu Negaraku sambil duk tarik benda alah tu. Zrot zret zrot zret..tensen ai hais...tak lama rasa nyawa langsir depan ni.


Tips tops...
*Kalo nak harga berbaloi sila peka dengan jualan murah. Cumanya tak ada pilihan la...kalo rumah kat KL tu beli kat kedai sama, memang same jela paten eh...hehehe.. tapi kami kat Raub insya ALLAH payah nak sama kot hehehe...
**Ande jenis nak rekaan lain-lain tak payah la beli siap. Buat jela..cuma kene la carik tempat nak tempah murah pe kan?? Kami ni jauh..kebetulan masa naik g Puchong carik lampu Cikgu terjumpa kedai Baaagus ni lepas tu tengah wat sale. Memang rezeki kami la.
***Sila pilih langsir ikut warna rumah ye..macam kami Cikgu eksited beli awal time tu rumah baru naik tiang je pon kebetulan dapat duit bonus hujung tahun kan so kene la beli kaler-kaler selamat. Nasib la..
****Beli langsir yang dah siap sila tengok bebetul. Kadang time beli tak nampak cacatnya. Cam roller dalam bilik kami, yang belah kanan tak de dalam gambar senget sket..
****Sila siapkan dan kalo boleh bawak ke mana-mana ukuran tingkap pintu anda apa semua. Mudah..kami mudah nak beli nasib baik ai buat catatan keselurahan rumah. Ukuran tingkap, pintu..luas ruang ni apa..ukuran agak-agak perabot sini sana. So kalo anda terbeli awal cam kami, leh minimunkan kesilapan membeli yang membuatkan anda rugi lepas tu makan hati bila rumah siap nanti :p

Wednesday, July 3, 2013

Hob dan Hood




Sari sebelum kerja-kerja pasang langsir berlaku. Jemaat petang. Cina tu kata nak datang pagi skali time solat Jemahat die datang daaaa...ai ni kam pemayu sket. So kalo seme lelaki je, ai mula la payah sket. Tapi sebab dah tak de orang dah redho jela. Nak bawak Aliff pon habuk..so tinggal Aliff kat rumah pengasuh. Keje servey menservey benda alah ni keje Cikgu. Servey kat KL last beli kat Temerloh je. Kebetulan balik jenguk pak sdara ai kat sana, menyinggah ke KFC nampak kedai ni sebaris dengan KFC. Kedai kecik je..barang tak banyak. Tapi rege dia bagi untuk hud dan hoob+barang free set pisau dan kutleri pasagn anta lagi seme RM 2899 tak silap. Cikgu kata murah...sebab die yang servey, ai ikut jela.. Beli sebelum raya cina. Lock dulu rege..sebab cina tu kata lepas raya nanti harga naik.. Tapi lepas tengok ari tu memang harga naik pon. Seb baik...



Jenama Fotile..dah siap pasang. Dapur tu nape tak tanam? Tah..kami tak suka.Jangan ditanya kenapa. Kami memang tak nak tanam..itu je. Cikgu tempah dengan kontraktor rumah ni buat tapak dia dari aluminium. Kabinet bawah tu memang kontraktor rumah bagi, dah ada dalam harga die mase buat rumah dulu. Pakai je dulu sementara nak dapat giliran dari kontraktor buat KC.

Tuesday, July 2, 2013

Jom Kita Bertukar!!!!!!!!!!


Cite pasal cuci dah ni cite pasal pindah rumah. Kami pindah barang memang agak lambat. Bile ma abah kata nak buat majlis naik rumah cuti Tahun Baru Cina baru hegeh-hegeh nak pindah barang. Kami pindah barang awal bulan Februari. Klai ni tugas carik lori pe serah kat Cikgu pulak. Bagi dia kawtim kot dapat murah Cikgu ni jenis muka kesian kot..orang selalu bagi murah kat die Tapi kalo die dapat mahal memang kene bebel la hehehe...

Rumah sewa bukan ada barang pe pon. Barang besar hak ada almari bilik tengah, almari+katil katil leh cabut bilik utama, rak besi pinggan mangkuk boleh cabut-cabut gak almari tivi, rak ke almari tempat masak. Barang letrik tivi 21' ada dalam gambar ha.. mesin basuh dengan peti sejuk je Okes..blender ada dua kalo nak kira jugak Macam tak banyak mana kan?? Tapi die punya barang kocik-kocik hoiiii...tak abis-abis rasa kemas. Nak menangis pon ada. Stok bantal dengan tilam yang macam toto Cikgu panggil lembek punya la banyak. Cikgu suka beli barang gini die kata orang datang mudah. Rumah kami kam simple..cam rumah bujang je haa...hahaha. Mokcik malas la pakai humban-humban je. Nak kene ikat elok-elok tagging apa..nanti nak bukak balik simpan kat umah baru mudah


Lori 5tan Cikgu sewa. Memula ai dengar 5tan??Gila la besor..skali eh,elok je muat ha.. Tu la bajet konon barang sikit konon. Orang lori ni amik sewa lori RM150 hak tolong angkat barang tu RM60 dua orang. Ikutkan rumah ai hak baru tu dalam 8km je dari rumah ni..dekat je. Tu ai bajet amik lori kecik murah sket. Tapi kalo kene dua tiga kali trip?? Bek skali angkat je.Untung lagi.. asek kira untung je mokcik ni Baju kat ampaian tu Cikgu basuh..dia bukan boleh ada baju-baju, gatal je tangan die nak basuhkan. Cam la kat rumah baru tak leh nak basuh daa... Menyemak je depan tu.


Aliff dengan Aneeq dalam keta menan diorang jadi pemerhati bebas. Aliff biasa la wartawan bebas. Kat luar ni penuh dengan keta menan diorang je. Keta letrik askar tu dah la besar gabak berat jangan cakap la. Semua keta-keta diorang je ada 6 tak masuk beskal satu denga kuda rotan tu lagi. ai suspek Cikgu yang lebih excited time beli barang menan budak-budak ni  Masa ai lepa je, Aneeq dah siap basuh keta letrik die tu..siram dengan air paip. Tammat riwayat keta tu..dulu mase Cikgu pujuk nak beli keta gabak tu alasan nak anak main kat laman rumah baru. Ini??Hadoooii...Sesapa ade kemahiran nak membela keta tu dengan bayaran yang berpatutan??

Pukul 12 siap la seme keje angkut-angkutan dan pindah-pindahan barang. Tak de panggil orang-orang tolong pon. Besa la Sabtu kenduri kendara banyak. Kami buat sendiri je seme. Malam tu dah tido rumah baru. Eksited nyer pasal...dengan barang-barang bersepah ranggah.

Tips tops...
*Kalo boleh biar la rumah baru tu siap semua baru ande pindah ye??Kami ni sebab gile eksited nak masuk, rumah tak siap lagi almari apa dah masuk. Tak nak mengemas semak..nak kemas almari tak ada mana lagi. Lepas kemas, kemas lagi..aduiii
**Barang-barang lembut ai masuk dalam plastik sampah itam tu je. Mudah..praktikal pon praktikal lepas dah guna leh buat plastik sampah lak. Cuma tolong la label elok-elok..skali tersilap buang nages jela. Ai tak suke ngat kotak-kotak sebab die ade habuk. Penat bersin eh..
***Planning dan janji elok-elok dengan orang lori ni. Sebab kalo diorang lambat mood kita akan lari sket..tu membuatkan kita mula la moody. Lepas tu gaduh-gaduh somi isteri..no no..tak elok ye semua.. Hahaha..
****Ada orang suka lori datang banyak trip jadi diaorang ada masa die nak atur itu ini..kami suka die turun naik skaligus. Nak cek apa tertinggal apa pon mudah.
***** Beli plastik yang leh balut barang-barang lektrik dan kesayangan anda. Plastik yang besa balut henpon laptop kat kedai tu. Satu roll tinggi dalam paras lutut ai tu dalam RM24 je. Kami balut seme barang letrik besar dan perabot mana perlu. Pon belen lebih banyak lagi.
*******Kalo nak suh orang hak angkat angkut tu letakkan barang-barang anda kat rumah baru, sila tanda kawasan siap-siap ok. Ai label dengan selotape yang macam kertas tu. So kalo ai tak de pon Cikgu paham.. Tak dela kami berdua pulak kendian nak angkut barang-barang berat tu
********Bucu-bucu katil ke hak tajam-tajam kalo tak dan nak balut dengan kertas, carik je stoking-stoking lama sarungkan. Nanti diorang angkut angkat tak dela calar kene barang-barang lain. Atau tergores lantai baru ande..Ai guna stoking budak-budak ni je :p

Tuesday, June 25, 2013

Mood Ngemas Suda Datang...

Hari ni mood nak mengemas blog sampai. Akhirnyaaaaaaaaaaa.......... Ale..nak buang gambar-gambar Aliff yang kat tepi tu je sebenarnya pon. Tujuan asal blog ni dulu untuk mudahkan atok-atok Aliff tengok cucu diorang. Biasalah..Aliff cucu sulung untuk keluarga ai mahupon kuaga Cikgu. Nak upload FB memang mudah tapi untuk orang 'emas' nak kene ada akaun, log in segala, lagi mudah kalo ada blog. Cuma simpan alamat web dalam komputer diorang, tinggal online dan klik je.



Tapi itu duluuuuuuuuuuuu versi amy mastura nyanyi Dulu anak sulung, tiap bulan update perkembangan dengan gambar. Asal ada progress je memang blog la ai tuju dulu. Bila anak pon dah lebih tahap malas pon lebih. Tambah kesian pulak kat Aneeq bila ai bukak blog kat rumah asek-asek la gambar abang die kat tepi tu ha.. Dan pandai pulak budak sepet tu bertanya "Ane ambar Aneeq ama?" Aiyoo...rasa bias lak ai ni ha. So sebelum Aneeq tu akal panjang mulut banyak cam abang die dan pandai buat speku bukan-bukan meh la ai cuci skit blog ni.

Ada orang kata mak pak ni besa la perhatian lebih kat anak sulung je.. Eh?? Mungkin kot. Biasa la anak sulung kan? Tapi tu tak bermakna kasih sayang pon lebih. Nak bagi kasih sayang sama rata mungkin tak, tapi cam ai..ai cuba seadil mungkin. Hak kecik kene la lebih sket perhatian. Walopon perhatian yang dia dapat bukan macam sulung contoh siap pic penuh dalam blog tapi perhatian tu tetap lebih. Dont feeling envy myvi ok??. Anak sulung perhatian lebih sebab bila dah tua esok hak sulung ni la beban tanggungjawab lebih. So semua ada give and take.. :)

Monday, June 24, 2013

Konon Last Update Pasal Rumah..Konon

Cerita tertunggak 4bulan lebih..baru nak update..grrr...bapok lambat eh..Sebab baru dapat transfer gambar dari henpon mokcik ke dalam pendrive. Ai tak suke buat entry tak de gambar sebenarnya. Dah la entry tah hape-hape, tak de gambar lagi la macam...bukan kata orang nak baca..sendiri baca pon boooooringggg!!!!
Kita back to the future kejap...wossshhhh!!!Saat nak mencuci nak naik rumah baru. Rasanye entry dalam sbulan ni asyik la back-2-de-back je kot..hahaha

Ai dengan cikgu la sepakat nak upah orang tolong cucikan rumah. Ikutkan ai kureng la sket kan. Besa la dasar superwomen la sangat seme bajet nak buat sendiri. Sedar diri keuzuran sket, so ai pon ok la.Dan kerja mencari orang cuci tu kerja di-sub secara rela kat ai la. Ai kan suke keje semak menyemak ni. Cari orang tu orang ni last dapat la antie ankel India depan rumah pengasuh budak-budak ni sebenarnya diorang offer diri ai lak rasa segan nak menolak eh.. Melihatkan antie ankel ni punya fiil ai rasa ok la. Sebab pe?? Diorang ni pembersih sangat. Rumah diorang sangat la bersih. Diorang akan cuci rumah sminggu skali. Tingkap nako rumah tu mak aihh...berkilat. Periuk kuali cerek diorang bersinar-sinar macam kan tiap kali lalu je duk skodeng rumah orang kan kan?? Hahaha Memang jenis pembersih la. Sampai satu tahap ai penah tengok ada budak pegang kain dia kat jemuran biasa la budak-budak suka pegang-pegang dia boleh angkat kain dah kering tu basuh dan jemur balik. Dia basuh depan mata ai hokey?? Rumah diorang mesin basuh tempat basuh-basuh kat garaj depan, standet rumah teres la kot 

Diorang datang cuci hujung minggu, ai dengan Cikgu keje. Memang lepas tangan kira percaya terus kat diorang. Petangnya Cikgu pergi bayar. Balik nampak mulut die kumat kamit senyum sengat-sengat biasa gini kalo dia ada tak puas ati ke apa la Uiii..ingatkan murah, diorang cas RM200 ke memang tu rege besa eh? Rumah ai tu kosong. Memang la 4bilik..3bilik air. Tapi kami somi isteri dah sapu ape seme. Nak diorang basuhkan je je la sangat kan? lap la cermin sket kan sama. Time ai g cek, hoishh!!! Dengan kat lantai ada capuk-capuk bekas air kering, tingkap tak lap, jangankan grill lagi la diorang tak lap. Ada bekas-bekas cat yang slepet-slepet pon tak kikis. Mokcik ni la hak kikis. Bukan suh kikis cat hak kecik2 tu ni hak agak-agak beso tu. Panas mokcik...dah la kene RM200 rasa mahal gile..


Cuti hujung minggu selepas Maulud Nabi tu kami pergi cuci rumah buat kali ke dua. Tu Bobo moto kesayam-ngam Cikgu. Die jadi mat rempit untuk beli barang apa, jadi terbaik la naik Bobo. Hasil cucian garaj depan oleh kuli-kuli kecik dengan pemantauan dan jerit pekik ai hehehe... Tengok batang penyapu tercampak ke mana haa...


Dapur + bilik air dapur. Ai setel..lantai tu jenis makan air so payah sket nak tanggal kotor. Ni gambar ai amik masa lepas lelah kejap. Seb baik Cikgu ada minta buat paip air luar dari bilik air hak ada nampak paip getah tu khas untuk mesin basuh konon so mudah la ai nak sembur sana sini. 


Kuli sulung. Masa die semangat jangan tegah. Biarkan..kerja pendahuluan biar die buat, nanti nak keringkan lantai pe ai buat. Masa ni cuma pantau tak nak bagi air sampai naik ke siling. Aneeq dah rasmikan siling dengan air dari awal lagi..hangen ai tak de gambar, ai kan ketua kuli Cikgu masa ni borak-borak dengan orang kampung sampai sudah. Ni pon menimbulkan ke-amrahan mokcik hahaha  Ini di bilik utama. Pon nasib baik la Cikgu bertegas masa mula buat rumah tu nak ada bilik air setiap bilik. Bilik 2+3 share satu bilik air, jadi still mudah nak cuci. Kira air dari bilik air sembur-sembur lepas tu air tu tolak je ke dalam bilik air balik. Bilik ke 4 je payah sket la nak cuci sebab die solo-molo je.

Lepas tu dah tak de gambar daaa..sebab kerja penutupan ai yang kene buat. Kuli-kuli kecik dah pengsan lepas upah dengan KFC dua ketul sorang kan murah tu. Cikgu sudah nye lap tingkap je. Tu pon lepas die nampak ai sebok-sebok angkat tangga nak lap. Basuh rumah sendiri lagi best..pauas ati walopon lepas tu ai cuti senin sebab sakit belakang. Hehe..grill leh lap. Tingkap tandas kite lap..nak harapkan orang, jangan la.

Tips Tops...
*Kalo larat dan ada masa sila la cuci sendiri baru puas ati. Kita pempuan ni masalah cerewet tu biasa la kan?? 
**Jangan menilai orang pada luaran je. Carik biar dapat hak murah sket kalo tak bersih cam kita nak tak de sakit hati ngat. Lagi elok kalo anda ade nak monitor semua tu rasanya lagi bagus.
***Kalo adik beradik ramai sile upah adik beradik ye..upah mahal pon tak pe sebab dapat kat adik-adik je. Disamping mengeratkan sila-tuiii-rahim sangat kan.. Eh best pe leh main sembur-sembur air, pesta buih tanpa keamrahan Jabatan Agama Islam tempatan hahaha...

Saturday, June 22, 2013

Hadiah Pertama Aliff...

"Aliff nak bagi adiah sempena hari abah dan mama..."
"Mana? Hadiah pe?"
"Penat Aliff buat ni..mama kene jaga...kalo esok esok rosok ke mati siap la mama.." Siap ugut yang tak tahan tu.




.




..





...





....






.....






Hadiah ni datang skali kertas ucapan tapi tah ape-ape die conteng tah.. Boleh la Aliff...boleh la hahaha

Friday, June 21, 2013

Gelagat Aneeq

Huii..lama gile tak hapdate..Seb baik la ai ni bukan blogger femes amos..suka suki nak hapdate pon tak de orang kisah. Nampak line wifi opis santek petang Jemahat ni ai te-try la hapdate. Kita hapdate lite-lite jela dulu ye..skali syok menaip line tenet hilang mau rajuk 4 5 bulan lak nak hapdate muahahaha...



Kita mulakan dengan gambar ayu dan penuh muslim-ah la sangat budak sorang ni ha..Aneeq ni mulut banyak pon tak paham mana, bahasa antara-planet die guna. Tapi kalo bab lasak kretif memang tak leh blah. Ni sebok orang nak pergi keje pakai tudung die pon sama. Naseb baik la tak lekat lama tudung tu atas kepala, kejap lepas tu diseret ke tanah dah. Aliff dulu lama gak lekat. Bimbang gak..mana tahu ciri-ciri gegel plak kan..huuii..nauzubillah!!! Rumah bersepah adalah biasa ye..hehehe



 Sorang muslim-ah yang dah bertukar menjadi muslim-in,suka menempel lau orang nak solat sila abaikan gambar Cikgu seksi  dalam pic ni elok die duk belakang sket. Ai penah kene dia parking nak solat tu betul-betul kat punggung. Kita dah la muatan berat..skali rukuk dengan dia skali kene tonggeng jatuh..sian budak sepet tu...hahaha


Okeh..dah tak muslim-in dah..prasan lak die orang amik gambar. Seterusnya adalah adegan kejar-mengejar ye..konon malu orang amik gambar die.Konon...cheittt!!!

Tuesday, February 26, 2013

Last Update Progress Rumah



Assalamualaikum...cess...cam nak bagi ceramah lak. Lama giles tak update blog. Sejak tempat kerani lama dah ada orang baru, ai hilang tempat berpoya-poya dengan blog. Uhuuu...dan kami berdua pon sebok pasal nak naik rumah baru. Cam sesak napas gile nak kene kemas semua. Rasa rumah kami ni kocik aje..skali haaa... Tak pe ceritera pindah lain entry. Ni pasal last update rumah awal Januari ari tu.



Ini longkang yang membaraikan lagi poket kami. Uhuk...longkang yang sebab musabab kepada kecepatan kesiapan rumah kami tu.. Ada hikmah gak kan. Ini amik gambar dari umah Pak Long jiran belakang rumah kami, tapi rumah dia baris pertama. Panjang longkang ni dalam 110kaki. Longkang ni siap 27hb Disember ari tu. Cikgu paksa orang yang buat longkang tu buat gak walopon cuti krismas...tak tahan tanggung duit hak ngalir bila benda duk perap lelama ni wehhh......



Ni pandangan depan rumah kami.. 11hb Januari 2013. Cikgu tengah kemas2 apa patut. Sebab hujung minggunya kami dah nak basuh rumah dah. Seb baik la Cikgu tu kejenye cikgu..dapat la die pantau semua kerja yang juga membantu rumah kami cepat sket siap.



Kotak suis..motip Cikgu amik gambar?? Tah la..terima kasih kepada orang TNB yang cepat tarik wayar dan sambung letrik ke rumah kami. Tak silap Cikgu mohon 11hb dapat masuk letrik 15hb...



Dapat masuk letrik terus la pasang semua barang letrik tu ha...masa ni hati manyak munge-munge...munge matahari ade..munge bulan bintang dan kita pon ada...



Ni dapur kami...hob dan hood tu pasang 16hb tak silap. Memang sesangat kelam kelibut. Yang jadi tukang susun timing nak pasang itu ini ai ler...kejar2 sana sini. Mandur seperti biasa la Cikgu. Seb baik la orang KC tak dapat datang hujung minggu tu..tempahan diorang dah penuh. Lepas CNY baru ada kosong untuk pasang KC,berhabuk la  balik rumah, tapi tak pela..dari tak ada langsung kan.. Itu kabinet yang kontraktor sedia. Sliding kaca. Budak2 siap main nyorok dah dalam tu. .



Tuesday, January 15, 2013

Auta Aliff



Auta 1
07/01/2012 5.30 petang

"Cikgu kato balik umah kene tengok ultraman..esok Cikgu nak tanya"



Auta 2

10/01/2012 6.55pagi

"Cikgu kato sebelum g koloh kene minum susu..."

"Mama kan memang buat susu pagi2 ke awok?"
"Dop..Cikgu kata susu buh dalam botol minum smbil baring"


AUTA 3
12.15tghari 11/01/2012


Cikgu Lily : "Selama saya mengajar ni first time ada budak minta dengan saya nak ais tambah dalam air waktu rehat. Aliff kata mama suruh letak ais suh sejuk badan.."



AUTA 4 
15/01/2013 6.45pagi


"Aliff raso Aliff nok demang la mama..ni sebab Aliff make air semalam tu la. Aliff napok cikgu buh ubat dalam air tu..jadi tok sedap..eyeeek!!!" Aliff semua benda hak lepas die refer 'semalam'


"Pndai la..awak yang mitok dgn cikgu buh ais kan??sape suruh"


"Dopppp maaa...Cikgu buh ubat..jadi manis air tu. Tengok ni kecing Aliff jadi ketul2...Aliff sakit ni mama...Aliff kecing manih doh ni"

Saturday, January 12, 2013

Aliff First Day Pre-School



Entry tertunggak..lama gile lak tu tertunggak. Saje je kan, ai kam dop fofular lambat post entry pon ada sapa kesah??? Heee...baru dapat muat naik gambar2 waktu daftar Aliff skolah 02 Januari hari tu. Kami sebok tah hape2 sampai nak cucuk masuk memori kad dalam komputer pon tak leh kan kan?


 Ini pagi lagi..laman skolah pon lenggang je. Cikgu yang bising kene pergi pagi padahal semua stat pkjul 8.30 pagi. Kami anak branak pukul 7 lebih sket dah berlari hepi-hepian dalam laman skolah ni ha. Cikgu pon sebenarnya kene bertugas hari tu. Tugas pe ntah. Tu yang die galak nak datang awal skolah tu.



Daftar..tak ramai pon lagi orang. Yang sebok2 ni seme puak cikgu cikgi. Yang daftar tu cuma 2 orang tu je. Tengok Aneeq..sebok nak masuk dalam dewan. Aliff pen-takut berdiri sebelah jela. Oho...dagu sangat2 berlapis cam kek lapis time ni.. Cikgu memang tak de seni amik gambar ceh..salahkan orang amik gambar lak

Masa taklimat...Ramai gak. Pelajar tak ramai mana...mak pak hak ramai. Hehehe..besa la...mak pak hak eksaited bek tu skul hahaha


Kelas Aliff...ai pergi senyap2 amik gambar...ni kelompok bebudak hepi. Bising je dengan celoteh. Belah kiri yang tak de dalam gambar kelompok budak menangis. Pon bising...tapi bising duk berteriak panggil mak pak la. Ai ada amik gambar kelompok2 ni...gambar Aliff duk layan lara pon ada die tak masuk kelompok, sebab die duk hujung sudut, sedih katanya. Tapi tah tepon ai kebulur ngat kot..amik pic, cek ada. Bila balik cek nak upload.alahai ilam.

Ingat time ai kocik2 dulu...hehehe....time kecik2 dulu ai sure masuk kelompok budak hak duk berteriak...hahaha...seb baik Aliff tak gitu. Malu ai seh.. :p