Monday, October 7, 2013

Rumah Kami...


Inilah rumah sewa kami menumpang teduh selama hampir 5tahun di Raub ni. Rumah En. Sahak :) Tetiba teringat bila Cikgu ajak pusing-pusing sini petang semalam. Tak sangka dah 6bulan kami pindah dari sini. Sempena 6bulan pindah ni buat entry khas untuk rumah pertama kami, walopon rumah sewa je.

Kelebihan kawasan rumah ni...
1) Sangat rasa selamat sebab rumah sbelah-sbelah jiran hokey walopon ai jarang ber-so-sial dengan diorang. Harapkan Cikgu je...hehehe

2) Sesuai sebagai rumah teres yang almaklum keluasan >< 800sf sangat la mudah di menten kan

3) Kawasan perumahan ni hampir semua berdekatan ada tau. Sekolah rendah, skolah menangah, kedai runcit, CC, klinik, surau, farmasi, kedai letrik, kedai mamak, kedai tak mamak, kedai gunting rambut, kedai spa urut2, kolej, taman kanak2 kemudahan wifi...ape lagi. Semua dalam lingkungan die je. Pasaraya je jaus sket...sket je. Tapi Tong Fat jela...bukan JJ pon

4) Perkhidmatan memang ok. Kutip sampah bagus. Letrik air jarang sangat terputus. Line tenet je slow... ini bukan line beruk-ben eh... 

Kurang eh...bukan masalah kecik besar rumah tapi...

1) Kalo hujan lebat sket memang sampai ke dalam la. Tiris woii..besalah rumah buat dengan lutut kira elok sikit dari buat dengan kaki kan?? Time hujan dapur paling teruk. Celah-celah siling abes la air meleleh2

2) Macam dah pecah sket saluran dalam simen yang nak ke sink. Sebab selalu ada air bergenang bawah sink. Tanya orang paip die kata kene pecah simen tu betulkan. Hadoi...Nak beki makan banyak gak..so setakat ni kami bersabar. Kalo membasuh heavy2 memang berkolam la bawah tu. 

3) Letrik tak cukup. Plug kat bilik ketiga + tempat lundry bahagian blkg owner sambung buat tmpat laundry + plug tempat dining tak leh pakai. Lampu selalu kene tukar baru. Baru2 ni mesin basuh asik rosak. Ingatkan sebab terlalu otomatik kami salah guna rosak. 4x beki las orang dari HQ turun cek abes satu rumah cakap tak cukup kuasa buat mesin basuh kami rosak. Hadoii..seb baik dalam waranti lagi. Panggil adik hak memang buat wiring cek guna alat die pon kata benda sama.

4) Tandas satu. Ni paling kronik. Tak patut buat gini. Pemaju pon... Kalo ye pon nak jimat bajet, pisahkanlah tandas dengan shower...Merana...

Memang sayang rumah ni...sayang gile... Sini la tempat blaja masak masak..sini la tempat Aliff Aneeq blaja jalan cakap...sini la temapt pecah ketuban nak branak Aneeq dulu hmm.... Terima kasih Pakcik Sahak

2 comments:

  1. Salam..kak,umah ni owner nk sewakn x??sy tgh cr umah sewa

    ReplyDelete
  2. maaf lambat baru bukak tgk komen..rumah ni sblm kami keluar hari tu dah ada org tunggu nak masuk siap bayar deposit apa dah.kami dah keluar bulan mac hari tu lagi..maaf ya

    ReplyDelete

Dah tulis?? Terima kasih :)