Friday, August 27, 2010

OwwHh..nAsIk DaGAnG


dipagi yang tidak seberape nak bute, cam besa la bukak la blog mommy Qas ni, pepagi dah ade nasik dagang owh, mai pebret ktelah nak kate pe, sangat ler shuke nasik dagang ni. dari kecik mmg salu makan. mase duk kat besut ade satu kedai dekat stesen minyak shell tak silap stesen kecik je bawah pokok besar, kedai kecik je..nasi dagang die masya ALLAH..marbeles!!!! itu cite 20taun y lalu..tp kesedapannye still berkekalan dalam tekak-otak-tunas manja rasa ku..
sekarang ni aim ku adelah my mum nasik dagang..sedap sangat.lebih kurang cam kat atas la kot nasi my mum punya tp die len sket la.. trimas google..pinjam pic yer nasik dagang ma semestinya beras dagang sori, ai tak makan beras pulut campur beras wahtever tu eh???gedik hahaha kuah ikan die cam kuah sardin, bukan kari besa gitu..die pekat dan kaler nyer merah ade tomato puri kot dan sambal die bukan sambal kelapa gitu..mmg nampak campuran ikan bawang ape yang di kisar halusss... aduhai!!!tak tahan besa sekor ikan tenggiri tu mmg skejap jerla.. acar cam besa jerla..acar mentah dan ade kari ayam same bagi yang tak makan ikan cam my sibling tuh!!! adik2 kurang makan ikan
ma..ni kak long dah puji ma banyak dah ni..tau ma tak leh nak reply pe, cuma leh tgk je dari blog ni..harap ma paham2 jela eh??hehehe...kira aci la..taun sudah2 ma buat kak long tgh pantang...telan liur jela...taun ni ma buat eh eh??dun wori..bajet kak long suppport..ma masak je..hehehe..aci dop?? bertuah nyer anak
*aduhai..cam tringin lak makan nasi dagang beras dagang ni..mane nak carik raub ni

Monday, August 23, 2010

13 RamADHan

hari ni 13Ramadhan...kalo kira tahun Islam, umo Aliff dah dua tahun daa..tapi disebabkan sistem kite menggunakan sistem mat-sehi, make belomla umonya Aliff cukup...so nak buat entry khas sempena hari khas bagi tuan empunya diri bersalin tu kira khas la tu...ape??tak puas ati??

untuk anakku sayang Aliff...
13Ramadhan = 13 Sept hari sabtu pukul 4.00 pagi
mase tu kalo kira2 kandungan mama dah 15hari lebih due..tp disebabkan kegantengan tok abah, maka mama tidak dikidnap oleh geng-van-spital yang hari2 asek kol tny dah bersalin blom dah bersalin blom..abah baru sampai dari Raub, tido tak sedar diri penat mandu kot mama tak boleh tido, rasa sakit2 pinggang sakit2 perot dan gelisah je...tok ma pesan, kalo rasa sakit2 gitu bawak2 la berjalan2 dalam bilik nak bagi ilangkan sakit tu..sebab kadang2 die tony-braxton-hicks jer tuh

dah puas mama jalan2 dalam bilik lepas tu try tergolek2 depan tibi atas tilam busuk milik pakcik2 makcik2 awak tu..lama mama bergolek2 macam ayam golek tok ma kua bangun nak masak sahur tengok mama duk tergolek2 lg...tok ma kata pergi mandi2 ape la kak long dari duk golek2 gitu, rimas ma tgk maka mama pun pergi la mandi.sebab masih awal pagi,mate tak leh lelap, mama pun sempat la membasuh baju, basuh tandas ni pebret ai dan sidai baju2 y dah dibasuh..lepas tu mama duk bertenggek kat dapor sesambil meratah ayam goreng tok ma, tok ma tny lagi ade darah, lendir ke air kua?? mama geleng.

dipendekkan cerita sbb mama malas cite pjg sbnrnya masa tengah sahur mama rasa sakit sgt..mase tu mama makan nasik ayam goreng dgn sambal tmpoyak perg..sedap!!! so mama stop makan mama ngerang2. tok ma dah pndang semacam..mama kata rasa nak berak je, lepas tu die stop..mama pun makan balik. tak lama tu sakit balik kali ni mmg sakit mama sampai nangis2 daa...pakcik2 makcik2 awak seme usha len macam je mama dan ade la pakcik awk y memang terkenal dgn soalan topan dia bertanya nak berak pun kena nangis ke??g tndas la kuang ajo punya adik seb baik tok ma bekup kak long awak nak branak dah tu kot mama kata tak lagi, mama nak makan lagi sikit sebenarnya.mama wat2 rilex, makan balik nasi walopon mase tu tok ma, tok abah dgn abah dah tengok serong 180 darjah dah. tp y best nyer mase tu mama je makan tau orang lain seme dah mati slera daa..hahaha mase mama sakit lagi skali ngerang2 sambil nangis2 dasar budak manje abah dah cepat basuh tangan.tok ma tok abah pun same..semua dah kelam kelibut daa..duk bawak beg nak ke spital dan bla bla bla.. abah pecut keta bukan main laju time tu..abes lampu isyarat dari pasir puteh ke KB abah langgar tp tak kena lak saman ekor chit!!!
sampai spital an-nisa, time tu org azan subuh..tak de lak org yang nak cek-in mama masuk..abah dah kalut malut sbb die sorang, family datang lepas tu seb baik la lepas 5menet ade macik misi bawak mama ke bilik bersalin trus.die kata nak cek kontraksi mama guna tali-pinggang-ajaib sowi,tak igt name alat lepas mama baut beberapa perkara dan baring, die dah cek tu, die kata..owh, lambat lagi ni dik..tgk graf ni ade g 4,5 jam baru bersalin ni.tunggu doc sampai pagi nnti la yer.. ape lagi, mama pun pun bukak la episod air mate..tak nak weh 5jam lagik. disebabkan mama menangis merayu2 dan abah glabah giler, make macik misi tu paksa-rela la kol doc mama. seb baik die nak dtg lepas solat subuh. mama rasa lame gile tunggu doc saleha tu..abah plak siap buat iklan dgn seme brg2 dalam bilik tu bajet nak suh mama kool down hoh!!! bile doc sampai...die cek jalan eh, budak ni dah nak bersalin la,dah 9cm..suh die ngereng..jap lagi baru teran..jgn teran dulu dik semua kalut baru tau ngko...4 5 jam eh..dan lagik berlagak,tak tahan

yer, selepas beberapa adegan akhirnya Muhammad Aliff selamat dilahirkan pada 7.50pagi waktu tempatan. mase tu ALLAH je tahu betapa prasaan mama dan skrg dah 2tahun berlalu..dua bulan lagi adik yang tak jumpa name lagi pulak akan kua tgk dunia ni..smoga semuanya baik2 aja buat kamu sayang :)
itulah pengalaman 13 Ramadhan mama...

Monday, August 16, 2010

muSaNg KinG KOnG..

ande ade kenal???
besa dengar name tuh??

hoh..kalo ande peminat mmg tau pe benda alah ni..
jangan ingat keldai je ade king kong tau
ini musang pun adaaaaaa....
meh memperkenal kan.....drum roll plisss!!!!

hek hek...... one!!



and two!!!


and one two three four!!!!



saya ade kucin...ekornya panjang..
tetiba je..hahaha




nama : kalo dlm genus spesies tak tau la pulok!!! tp org panggil DURIAN yeee
nama glemer : musang king aka raja musang jgn ditanya nape musang king bukan fox king ke king fox keketurunan : dheroyan
alamat asala : dikatanya dari Sungai Ruan, Raub
ciri2 diri : isi bewarna kuning tebal dgn bijik kecik cam bijik kurma, lemak2 manissss sangat..ade pahit2 sket...tp tak de gas kuat cam D24 tu
harga : ikut tokey la.. ari tuh dapat RM 15 sbiji..
*slamat mencuba..hehehe..

Saturday, August 14, 2010

MEnU BeSA saHuR dI UmaH SAyee..

hari ni dah masuk hari ke 4 kita berpuasa di 1431H kan??so tak salah kalo cite pasal makanan sket2 sebab pagi2 gini tak lapar mane g..nak type entry pon tak de la meleleh je nnti..hahaha..tp ni bukan menu ni rumah sendiri, ni di kampung nun..nostalgia la pulokk!!!yerla, umah sendiri tak meriah ngat nak cite..kan kan?

1) ayam goreng
wajib ade..kalo tak ade sorang budak keding takkan makan. y pasti jgn digoreng bahagian daging maging..pun nnti kitorang tak nak makan banyak songeh kan??hehehe.. dan besa nya kalo ayam2 ini tak abis akan dibuat ayam berlada, goreng kicap dan seangkatan dgnnnya time berbuka nnti.. wah!!dah jimat gitu

2) telur goreng mata
ini pun dalam bulan posa mmg antara pebret menu la..dalam 30hari akan naik menu ni dalam 20x gitu..hahaha..besa makan dgn kicap manis besa tak pun sambal kicap tu lerr..potensi tak abes??akan abes..sebab ade orang suka meratah telur2 itu

3) kari
tak kesah la kari daging ke ayam ke..ni pemes gak kalo bulan posa..dan lagik ma kata mudah.. buat time buka, time sahur leh makan g..time buka esok pun makan g..va va vajivah!!!ayat tamil sket kalo letak kentang dan tunggu kuah die pekat2 sket besa kalo dah panaskan lebih dari 2x la.. .sedapnya!!!!!!! makan dgn telur goreng mata letak kicap sket...ouch!!!!

4) telur pizza
ni name adik badik ai bagik..yer,telur itu tidak berkaitan lansung dengan keadaan fizikal pizza..nehi nehi..telur pizza ni kalo makan baru masak time sahur nasik kosong panas2...syedapp!! padahal telur dadar besa je..dah la kosong tak de bawang lada lansung hahaha tp ma punya telur pizza ni spesel..die kembang kembung wehh!!! veri de fluffy tau my mum pukul telur tu lama kot tah la dan die cam rangup2 gitu...aiyokkkk!!!

5) ikan bakar dengan buduuuuu...
mane leh tinggal nih..mai pader is beri de pure kelantanese lhoo!!! walopon time cakap dah tak bunyi mane dialek die..ni ma punya pasal.. nasik panas2 ikan bakar cecah budu pedas2..kalo ade kuah singgang lagik sedap..makan sure tak igt tu time sahur ke buka..hahaha

*hmm..ekteli rindu kat umah.tp kalo balik pun korum tak cukup gak..tringat kecik2 lu prangai sorang2 nak boleh kan sahur..owh, dah tua diri ku...

**lama tak tengok ma abah..hmmmmmmmmmm :(

Wednesday, August 11, 2010

kU SeDeY...

petang semalam pergi KKIA Raub...ade temujanji..eh tak..janji dan temu patutnya dengan doc..pasal sebelum ni my placenta is previa..hahaa..tah hape2 ayat. jadi janji temu dgn doc adelah bagik melihat samada plasenta previa itu masih previa or not.. fyi my uri tu dalah tahap 3,menutupi lubang rahim disebabkan kurang maklumat dan doc y kureng pengalaman mase scan ari tu, so ketakutan akan uri duk bawah ni membuatkan ai salu ler ke kenek swasta untuk scan leh kata sbulan skali.. alhamdulillah, awal bulan Ogos scan, uri dah naik sepenuhnya.

hmm... long sigh!!! baru pasan ade bnda lain..my baby now in breech position!!! siyes slama g scan tak pernah nak piki pasal tu sbb asek piki hal uri tu je..tp ni doc KKIA Raub dah sahkan. dan mula la die dok telek2 perut guna alat pen'scan' tuh..yer, baru 29w tp tetap menakutkan... doc kali ni bkn doc yang scan kata plasenta previa tuh kata..doc ni bagus

''Insya ALLAH kemungkinan baby awak akan berpusing dan brada di kedudukan normal balik..masih ade lagi banyak minggu. kita akan scan lagi 36w nnti.banyakkanlah berdoa..walaupun baby awak agak besar untuk umo dia..insya ALLAH''

ape lagik solan bertubi2 la ku tny kalo doc y lepas senang je die jawab, saya tak nak komen apa2 cheisss..bnda yang tidak tahu itu menakutkan okeh??? doc ni jawab tenang je. mase nak kua dari bilik doc, rasa panas muka,tetiba berpeluh2. siyes...tak shuke!!! dalam keadaan kelam kelibut jiwaku kaco tu...ade lak sorang mamat ni posing baik punye kat kusi menunggu tu, dengan senyuman menawan. lagi la rasa nak meleleh ayaq mata.. besa kande tak teman pun g kenek, ari tu tetiba die datang nak wat surprise.. so nak minta pendapat sape2 yang ade pangalaman or pro sal benda ni...sbb saya percaya,kurang ilmu membuatkan kita takut kpd sesuatu

*selain berat baby lebih dari berat septtnya umo die, kepala die pun besar..haduuu!!! nape tak ikut abah awak sayang...pale geng2 mama memang besar2
**smoga sayang akan duduk balik ke tempat asal nnti ya???

Tuesday, August 10, 2010

mOhOn2 LaA AdEr ReJEkI ya PAk...

semalam ade kes g..kes eksiden nak masuk toilet..geram betul...hal2 perot memerut ni mane leh tahan2 kalo ade org leh tahan tu ok ar, ai tak bleh dah2 kite gak kena ngalah dengan kande..muka cemberut je..
kelmarin adek badek baek nyer serang umah datang makan2 seb baik reti bagitau walopon tak awal mane.. dan la masak2, tapi disebabkan sinki dan kawasan sewaktu dgnnya dah makin kocik sejak ade penapis air godang tu bukan nak pomot eh barang2 basah asek jatoohh je, cam perang suami isteri dah bunyinya...abg dah senyum2 nak tegur kam kena bebel lak..hahaha..nak tolong rasa menyemakan dapur y dah kecik ni..so die tlg jaga anak lepas memberikan pelukan konon nak melegakan prasaan ini...
eh eh..pedehal merapu kerapu neh...sebenarnya nak bagitau...abang, kita carik umah baru nak???hahahaha..tak nak barang kemas segala..umah sendiri boley???

kenapa mesti rumah bukan keta ke, gelang ke rantai ke???

- y paling utama..tandas umah sewa kami satu je..adeh, nak beri2 kena ade shift tau..tp kekadang eksiden gak...tu baru tiga org dalam umah..kalo family datang yang segerombolan tu???takkan nak cangkung kat longkang blkg kot...
-dapur sempit..tp ni okeh lagi la..cuma kalo nak masak tak leh ramai2 la..kalau family dari kampugn datang..payah la sket..kami ni suka kutuk keji mase kat dapur je..hahaha
-parking kalo boleh nka la bagik dua2 keta tu masuk bersama..sian diorang..mesti salah sorang tido luar..
-tak leh ketuk2 dinding..nak letak ayat 2 Quran hek eleh!!! pun takot, jam pun sangkut kat tmpat y dah ade bekas sikit..sbb org lama2 pun tak memaku..kami pun same la tak brani

tu je y kami nak upgrade kehidupan sket..kalo sesape ade kaki ke kat Raub ni nak jual rumah...koling2 la kami eh....hahaha

Friday, August 6, 2010

kO teTaP cHEntA PadA MoOoO...

iyerr....

-walopon hobi tak senonoh dan tak sehat tu tak leh nak buang lagi
-walopon waktu bersama suratkabo dan anak lebih banyak daripada bersama rumate ni
-walopon slalu suka suki panggil nama manja kita 'cik..cik..cik' bkn bunyi ayam yer
-walopon suka alih siaran time cite korea/masak2 sbb nak tgk Discovery Channel
-walopon lebih suka ajak pergi tengok keta dan sportrim dari g shopping
-walopon ayat2 memang tak pernah romantis dulu ke skrg same jeeee...
-walopon sepanjang 12taun kenal sejambak bunga tu je pernah kasik time konvo,tu pun pakse
-walopon suka menguji ilmu persilatan time tido.. abes anak pun same kene
-walopon berapa banyak kali walopon termasuk...abang kata MUNGKIN TAK LEH NAK TEMAN BERSALIN KALI NI
yer..ku tetap sayem dan chenta pada mu bang...huhuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!

*tak pe tak pe..patah dan hilang kita ganti lain..nak g manja dengan ma abah lop..huuuu!!!
**jgn lupe GL abg dah ler...murah sket kena bayar kang...hahaha..tak tahan nak gak bersalin kat swasta...gedik!!!

Monday, August 2, 2010

haUCHHhhh...

seme bnda rasanya menyakitkan sekarang...tah la..rasa nye la, kalo boleh hari2 mau nangis je..masalah problem banyak laaa.....meh kite senaraikan..kot ade yang bleh tolong ke kan kan kan???

1) keta
yer..dua bradik keta ni banyak lak problem bulan ni..tau2 je makcik ni ade duit lebih sket hasil keje teruk bulan lepas..ces!! baru igt nak beli brg baby baru ni memula roadtax, dua bijik dah makan 2k daa..lepas tu mula la muffler ekzos kenari ku hilang diambil orang, getah atap adik drive ari tu tercabut kena ganti, kena sebis pulak...hadooo...yang si sentra lak die nyer cip untuk auto buka pintu nak kena tukar, lepas tu satu die penyakit yang tak reti nak sebut..abes gak dalam 1.5k daa

2) saman
kite stat denagn moto cik abang..owh,name die Bobo ok.. cam nama anjing je..hahaha..Bobo pun sakit2 sengal2 sket, kene serbis..tak pela..die jarang sakit..lepas tu nak baru roadtax Bobo kena block, pasal pe???ade saman...ya Rabbi, saman parking taun 2004. jaman tok ku tonggek org kampung kata..yang pelik taun lepas mase cek dalam tenet tak de lak kena ape..si Ken ni name keta ku pun same.saman taun 2007, dua lak tu..haduuuu!!!siyes kalo taun lepas tau dah bayar awal tau...sbb ade cek taun lepas nyer tak delak die listkan saman tu..mentang2 je nak duit yer???korek abes salah silap orang..yang si Sen ni pun baru kena saman dua ari lepas..salah parking.yang aneh bin pelik bin anjaib nyer..mase tu ade org tunggu dalam keta..ade cik abg dgn Aliff sebab nak stop kejap je ai g bank,tunai cek pejabat skali ade la keta pak polisi datang trus letak saman tu..kira tulis siap2 atas keta lepas tu letak je kat cermin...halooo..tak nampak ke org dalam tu??kalo cermin tinted ala2 bollywood.com lain la..sakit tol atiiii

3) badan sakit2
badan mmmg salu sakit stat dari peknen.atas ke-prihatinan-yang-amat-sangat cik abang anta g ngurut..skali, hempeh!!makin sakit tau tak..dah betul2 cam org tua dah..kalo berdiri payah nak duduk.kalo dah duduk tak yah harap nak bangun kat situla sampai kena paksa bangun hahaha... tido pun sakit..tak eksah la style ape pun tido..Aliff lak asek buli mama die je.mentang2 mama die tak leh nak elak, kita lah jadi bahan gurau kasar die tu..minggu lepas tepi bibir pecah ditumbuk Aliff..sabar jela...

4) program tak abes g
yup, ade 3 lagi program kena jalan..asek2 tunda jee...sakit tol ati..tolong la!!!!!!!!!!nak siapkan program sblm amik cuti bersalin kalo bleh..tp tu ar...nape orang Raub ni payah ngat nakbagik kerjasama...kelas komputer orang ajar free tak nak...ade sijil makan ape g...haduuuu!!!!