Saturday, August 14, 2010

MEnU BeSA saHuR dI UmaH SAyee..

hari ni dah masuk hari ke 4 kita berpuasa di 1431H kan??so tak salah kalo cite pasal makanan sket2 sebab pagi2 gini tak lapar mane g..nak type entry pon tak de la meleleh je nnti..hahaha..tp ni bukan menu ni rumah sendiri, ni di kampung nun..nostalgia la pulokk!!!yerla, umah sendiri tak meriah ngat nak cite..kan kan?

1) ayam goreng
wajib ade..kalo tak ade sorang budak keding takkan makan. y pasti jgn digoreng bahagian daging maging..pun nnti kitorang tak nak makan banyak songeh kan??hehehe.. dan besa nya kalo ayam2 ini tak abis akan dibuat ayam berlada, goreng kicap dan seangkatan dgnnnya time berbuka nnti.. wah!!dah jimat gitu

2) telur goreng mata
ini pun dalam bulan posa mmg antara pebret menu la..dalam 30hari akan naik menu ni dalam 20x gitu..hahaha..besa makan dgn kicap manis besa tak pun sambal kicap tu lerr..potensi tak abes??akan abes..sebab ade orang suka meratah telur2 itu

3) kari
tak kesah la kari daging ke ayam ke..ni pemes gak kalo bulan posa..dan lagik ma kata mudah.. buat time buka, time sahur leh makan g..time buka esok pun makan g..va va vajivah!!!ayat tamil sket kalo letak kentang dan tunggu kuah die pekat2 sket besa kalo dah panaskan lebih dari 2x la.. .sedapnya!!!!!!! makan dgn telur goreng mata letak kicap sket...ouch!!!!

4) telur pizza
ni name adik badik ai bagik..yer,telur itu tidak berkaitan lansung dengan keadaan fizikal pizza..nehi nehi..telur pizza ni kalo makan baru masak time sahur nasik kosong panas2...syedapp!! padahal telur dadar besa je..dah la kosong tak de bawang lada lansung hahaha tp ma punya telur pizza ni spesel..die kembang kembung wehh!!! veri de fluffy tau my mum pukul telur tu lama kot tah la dan die cam rangup2 gitu...aiyokkkk!!!

5) ikan bakar dengan buduuuuu...
mane leh tinggal nih..mai pader is beri de pure kelantanese lhoo!!! walopon time cakap dah tak bunyi mane dialek die..ni ma punya pasal.. nasik panas2 ikan bakar cecah budu pedas2..kalo ade kuah singgang lagik sedap..makan sure tak igt tu time sahur ke buka..hahaha

*hmm..ekteli rindu kat umah.tp kalo balik pun korum tak cukup gak..tringat kecik2 lu prangai sorang2 nak boleh kan sahur..owh, dah tua diri ku...

**lama tak tengok ma abah..hmmmmmmmmmm :(

No comments:

Post a Comment

Dah tulis?? Terima kasih :)