Friday, June 26, 2009

meh kenal pejabat lak..


sesaje je nie..nak bagi kenal tempat kerja lak...kan blog ni pasal seme-seme yang berkait mait dengan diriku.tak kira la secara kebetulan ke pembetulan ker...ni nak bagi kenal lak pejabat tempat ku kerja dah setaun ni.pejabat betul yang sebetul2 nyer...sebelum ni kami seme dop kat mes pegawai secara paksarela kos nak bagi orang renovate pejabat ni kan?pejabat ni besar sangat (untuk lapan orang staff rasa nyer terlalu luas) dah ler tempat letak pejabat ni pom paling tinggi dari seme2 tempat kat Raub ni...dari jauh cam istana hinggap jer gamak nyer....(ni gambar ku snap dari beranda depan pejabat...lawa kan kan?) pekan terdekat 2km dari pejabat...hujung jalan dalam hambar tu..haa...kena pergi jauh g baru sampai....disebabkan ketinggian nyer...tempat ni memang sejuk sangat lau cuaca sejuk..kalau cuaca kat bandar Raub tu panas..sini lagik la heavymetally panas...dah ler berangin giler..(ade ler hamba ALlah penah ukur angin kat sini katanyer hampir 120km/jam...) sini memang kawasan angin lintang tu yang dulu bangunan ni kena pukul angin lintang abes seme jadik lintang pukang... spesis binatang pun banyak kat sini... kadang rasa cam keje dengan Jabatan Pemuliharaan Hutan lak (hutan tebal lagi kliling pejabat)
















belah kanan ni gambar dari pintu depan pejabat..tu meja receptionist..tapi receptionist tak de kat pejabat ni..klaka kan?hahaha...belah kiri ade ruang tamu utama untuk tetamu..belah kanan ade ruang pejabat (dalam gambar kanan ni nampak akak kerani dop wat keje) blakang dinding warna kuning putih oren tu...ade g ruang pejabat cam gambar belah kanan..belakang lagik tu bilik2 tuk peawai..yang nampak dalam gambar ni bilikku la..hahaha...tengah bilik bos, kanan bilik pembantu pegawai...kat atas ade ruangan pantri dan bilik mesyuarat...(tangga tak nampak sangat dari gambar kiri tu) so ni lagi satu gambar. gambar ruang tamu utama, dah lawa susun tu kerja si juruteknik kitorang...Syahid a.k.a White. (die ni serba bulih...tukang kebun orait,kerani ok, tukang cat beyeh..jadik bosh pun mari2 jer)ari tu serabai je ni kira sejuk la gak mate memandang..
so len kali kite letak gambar orang2 pulak... disebabkan orang2 nyer seme kua pergi minum kan...hehehe

Monday, June 22, 2009

Selamat Setiap Hari Abah...

ingatkan sempat nak type something nak post masa Father's Day...tak dan gak..masa kalau balik kampung bergerak macam air terjun...bukan cam sungai dah...sebab sungai skrang pom selow melow dah gerak nyer..penat pom tak abes g...tapi tak perla...type la something..nak wish abah semalam dah lupa...(ekteli sebab rasa tanak balik je..but nak wat camna..senin kene keje walopom dengan Blues Clues nyer) dapat la balik umah sendiri kat kampung barang sari..ma pun dengan rela hati bercuti semalam...dan masak banyak ngat makanan sampai tak larat dah nak makan. makan kena sket2 tak leh buruk lantak...tapi kerap la sebab kene tukar2 lauk yang banyak tu...ade sotong goreng sambal, kerapu sweet sour, tomyam, kari kentang, sambal bilis..walalalala...abes la diet ku...baru jer minggu lepas balik kampung makan seburuk2 lantak nyer (berat dah nek balik masa tu) dan balik pejabat diet balik (turun la sket...) ni gamak nyer nek la balik kot...memang alahan betul dengan masakan bonda ni..hehehe...tak pela, balik kampung bukan shalu...kengkadang jer...(tu yang membantai teruk tu...) tak pernah tengok zizi makan sampai pat pinggan penuh nasi kecuali lau ma masak (ikan patin masak tempoyak..orang temerloh katakan) sedey gak bile adik2 duk ngumpat kata kes kak long masak tak sedap tu abang long makan gitu kat umah ma...wehh...haluuuu,ade je la an long awk makan banyak tapi tak de la sampai pat pinggan penuh...besa makan due pinggan jer...tu pom lepas tu macam nak mati kekenyangan dah...lau duk dekat dengan ma abah mau boncit perut mamat tu..hahaha... dan dalam kepanasan mentari kat Pasir Puteh tu baru tau abah skrang dah ade tugas baru...bila menjelang tengahari jer hantar nasi bungkus (nasi lauk2 seme ma masakan) kat adik2...hmmm.. tak tau dah bertambah keje abah gitu skali...sian gak.abah bukan muda mane dah (hati je muda) so kadang bile dah pencen ni nak die rehat2 tapi dengan panas terik mentari nek motor Honda lama die tu hantar lak makanan kat adik2 di sekolah (cam ler budak tu tak leh beli nasi...duit belanja dah bagi dah.len la kalau blanja cut down..) semata2 nak dua orang budak tu makan nasi...pilooo juga hatiku kejap.
hmmm...abah betul2 dah berubah..dah lembut..dulu bukan main tegas adn garang. ingat lagi, kalau silap pe benda pom mesti ade jer habuan nyer... (besa kene puul diriku dengan apis ler..)masa kecik2 dulu leh la katakan diriku ni femes gak la kat kampung tu (dengar tu bang...femes) so surat2 peminat tu banyak la melayang...dan besa nyer tak pernah sampai ke tangan pom.. abah dah tackle dulu dah (cam men bola la pulak) tapi masalah nyer...mesti aku dapat hadiah dari abah tiap kali surat sampai...sebab abah kata, lau aku tak melayan takkan surat cam tu sampai...sedih sangat2.sedangkan aku ni g sekolah berhantar, balik berambik...lau tak pom mesti balik dengan ayah bespwen ku (huhu...Jah, jasamu dan ayah bonda kukenang) mane la dan nak bergatai2 ni... bukan nak eksyen tapi sepanjang sekolah memang tak penah terdetik hati nak kapel..tak lansung..bagiku lelaki tu macam hampeh...duit pom mak bapak kasi ade hati nak ngorat beli2 hadiah pe sakan.maafla,sebab abah memang di ajar camtu. garang nyer abah, even kawan laki sekelas datang nak amik buku nota pom abah akan tunggu depan pintu pagar sambil ngasah parang..padahal bukan aku kua tergedik2 depan kawan2 pom..cuma selitkan buku kat celah pagar lepas tu diorang akan amik...kawan2 yang pernah datang umah (kira bukan taim raya ler...raya terbuka..tapi besa kami balik Pahang beraya) cuma duorang...sorang tu cuma lepas kat pintu pagar umah je...dan cuma sorang lepas ler masuk umah...(dah la siap request nak bawa aku kua..hakhakhak...biru hijau muka abah jap) budak ni bespwen laki ku..nak bawa sebab suh teman die antakan makwe die balik umah..tu jer...(teringat lak kat die tu...) rasanyer tu la laki pertama yang berani gitu...(jatuh hati jap...sebab leh berdepan dengan abah kan?) tapi lepas tu... ade la hadiah..lau tak pecah darah betis ku yang mulus ni (prasan lebey..) memang tak sah.. kawan2 nak kol pom tak brani...sebab abah memang garang...banyak sangat hal2 gini yang tak dapat nak kulupakan...abah mgkin tak treat adik2 yang lain gini...kadang pernah memberontak sebab kenapa cuma aku yang dilayan gitu..(pernah tny abang...abang kata sebab aku paling comel dan manja...mudah kena tipu palk tu, ye ker??) tapi sekarang biarlah...apepom seme tu benda lama...dosa apepom mak bapak penah buat pada anak bagi ku...tu bukan dosa, cuma lahiriah sebagai manusia...pulak anak sulung, seme benda first trial...dan sekarang bile melihat abah melayan adik2 ku gitu..rasa tak puas ati tu gugur trus...cuma terdetik dalam hati kecilku (ewaahhh!!!!) mengahrapkan adik2 paham, walopom abah tak garang mane dah,jangan diambil kesempatan...kalaulah boleh abah macam dulu...tapi seme ni masa..abah pom dah dimakan masa...tenaga yang ade untuk anak2 die...dan kami pom akan macam tu juga nanti..untuk adik2 ku tersayang di rumah, jaga lah hati ma dan abah masa diorang masih ade ni...kak long dah bersama dengan diorang agak lame (tapi tak terbalas gak g jasa) tapi peluang kamu semua mngkin tak selama itu dah..hargailah diorang..jangan nakal2...moga kalau abah ma pergi, diorang tak terkilan...semua benda atas muka bumi ni bukan hubungan yang nyata kecuali dengan mak dan ayah(plus adik beradik..tu je kita ade...) jangan bila ma dah abah dah tak de baru nak membalas ape yang diberi...ingatlah, apepom abah ma buat diorang berhak... kamu ade kat bumi ni kerana mereka. sakit penat mereka jaga tu tak terbayar dan kalau dipukul dimarah tu anggaplah cara nak bayar hutang... kepada abah....selamat hari abah...bukan untuk hari ni jer... untuk setiap hari yang menjelma... semoga abah sentiasa selamat dibawah lindunganNYA...
p/s : apapom terjadi dulu..Lah tak pernah nak tukar abah dengan abah yang lain...

Wednesday, June 17, 2009

Mehla Kenal Kluarga Saya

Assalamualaikum....salam buat semua....ari ni ape kate kite berkenalan dengan ahli kluarga saya....memula kita kenal ahli kluarga asas kami dulu then baru berkembang2...lau ade gambar nanti kite tempeks ler...hehehehe...so lau sape2 nak bekenalan leh la anta surat ke ape nanti yer...

Budak kecik yang duduk gaya tak hengat dunia ni..hehehe.. nama die Muhammad Aliff lahir 13 Sept 2008 secara normal ke dunia ni di Kota Bharu...sekarang dah 9 bulan dah...fiil die kuat merajuk dan senang nak dipujuk (cam tahu je prangai sape tu..) dan hobi die mengemas rumah yang sudah sedia terkemas, suka mandi (ni ikut sape la ni..) dan membebel (ni pom lagi satu cam kenal je peel nyer...)







Jejaki yang tak berapa nak hensem ni (hav been taken already yoo...) sebelum ni la, dah dijaga orang ni hensem sket..adalah incik suami dan ayah asli dan tulen kepada budak kecik kat atas nuh...nama die Mohd Azizi. kerja nyer ngajo budak2 kecik yang berumur 7-12 tahun jer...hobi beliau suka menonton Discovery Channel berulang2 kali (sape peel cam Astro tu) dengar lagu dikir barat dan membaca majalah kereta sambil membebel pasal kereta idaman yang beliau akan beli (takat ni dah dalam 15 bijik keta beliau beli...tapi tak tahu mane pergi semenyer...) passion sangat pada due buah keta beliau iaitu Nissan dan Honda (EX5 kueh3..)


So sekarang jom kenal dengan ahli keluarga besar2an kami lak...

Bermula dengan Incik Mohd Rosdi a.k.a tok abah yang mana dalam gambar ni plg kiri pakai kopiah.beliau seorang yang amat pemalu lau bab amik gambar (oho..suda ku tau dari sape prangai pemalu ku itu...ececeh..) bekerja sebagai husband housewife sepenuh masa dengan sorang client (mamat kecik belah kanan)beliau ni amat berminat dengan moto2 Honda lame2 dan basikal tua..koleksi kata nyer..buah hati beliau seorang yang hitam berkilat yang tinggal di bawah garaj nun dimana akan dipolish tiap2 pagi dan petang. Bagus hobi tu...




Ini is'one' kepada incik di atas. Puan Siti Zaleha seorang staff TNB untuk 30 taun dah kot...dan juga mama kepada saya dan semilan lagik my sibling...gambar ni tak lawa sebab tukang amik gambar pun tangan tah hape2...disamping masa ni puan mama ni bertugas secara sepenuh masa memasak (achik shuka sangat...) so muka agak ketat sket..hehe...sowi ma..puan mama sesangat shuka memasak...paling die suka kalau anak2 die makan secara buruk lantak (makan banyak ler tu..) lagik semangat die nak masak...jangan tak caye ni pemain netball dan ping pong sampai tahap negeri dolu2 ney..tapi sekarang lebih senang menceburkan diri secara profesional dalam sukan lari dalam guni...chewah..

Ini plak anak dara kedua puan mama (sebab anak mak die neh..) merangkap adik ku ler skang keje kat Kelana Jaya..kot..hehehe... dah bertunang dah die ni..tapi tah biler nak kawen tah...ari tu orang bertunang die sebok same, time tny nak kawen garu pale..dok sebok manjang dengan keta (ni menurun prangai incik abah la kot..haha) Apis ni memang tak leh ditoleran tahap kebanggaandirian dan kesengalannyer. so kepada sesape tu...sabar2 jerla..memang dah die gitu sejak azali lagik... tah mane dapat prangai tu pom tak tau..gambar ni pom sebab die perasan hensem di'bontot' ke henpon semua adik bradik nyer...aduilaaa...

ni muka ala2 makan budak ni name manje die Mek Nor. nama glemer die Ika, Tikah dan sewaktu dengannyer. anak jati Kelantan tapi kecek slang Trenganu pah tu... dop makang ikang pulok(konpius kejap..) dipercayai ini disebabkan oleh bakal beliau orang Ganu...so bahase beliau pong kire ganu jugok...hok ni chekgu jugok ney...bekeng kemain...dok rumoh panggil die guru besar...hahaha...moto hidup die, duit kamu duit ku...duit ku tetap duit ku...hahaha..kalau die bercakap kalah speaker masjid tepi umah tu.. hehehe..tapi hati baik maa...suka masak gak ney...tapi untuk die sorang jerla..hahaha (gelak lagi...)

Ini miss misi nama i.c die Tiah (sape rasa2 sakit nak M.C leh la jumpa die untuk tambah sakit) name manje die mek yah..sangat suka amik gambo terteleng gitu tak pun buat muka kunun emo (pasan lawa la tu kot..) die ni memang tak leh nampak kemera dan sekarang gile dengan internet..dalam adik badik sora die paling thomel...cam chipmunk gitu..hahaha..ni anak puan mama yang paling rajin (die allrounder punya tugas) dan paling payah marah...paling marah pom nangis je kot..ye ke? cita2 terbaru dengar kata nak banjirkan hospital sg buloh tu...terutama lau hujung sem la..dengan ayak mata..thehehe….


Ni lagi sorang budak pasan lawo(nasib jer jumpa gambar lawo...sebab gambar dalam kamera Lah seme gambar pelik) suka sangat tgk cermin dengan amik gambar sendiri (gambar sebagai O.K.U banyak) name die Rehe a.k.a ehhehe...(klakar giler name die) ni budak A.B.U (anak bawah umur) lagi..kata nye nak jadi akauntan so die blaja le rerajin tahun ni kos nak exam kan (tahun ni je kot..) daya penarik beliau ialah hidung...bagi beliau...kerana hidungku begitu beharga..ahaksss...kat rumah beliau speselis bahagian buat sambal2..memang wah gitu sambal dibaut beliau...kepada berminat untuk tempahan sambal..sila hubungi kemudian yaaa.....


Ini anak lelaki kedua keluarga Rosdi..nama Ahmad..panggil Ahmad jerla kot...die ni Sarip Dol Kg. Seri aman ni...(gile tinggi budak nie...ari tu jumpa pendek jer...) die ni pom jenis perahsantan lebey gak macam abang die dan merupakan harapan incik abah sebab die sowang je maen sukan macam ibu bapa nyer...(kakak die name je keje belia sukan...sukan hampeh) kalu tanya cite2 die nak jadik pemain badminton Malaysia dan masuk sekolah sukan bukit jalil...(apa daa...) so, Majulah Sukan Untuk Negara..


Ini anak bongsu tak jadi kluarga Rosdi(bongsu pompuan jerla yer Hani) suweet orang nyer..name die pom Hani dah...punya la lame carik gambar die ni (thanx to Tiah naa..) tak jumpa2...nasib la dapat gambar lawa dari Kak Yah awak...kam Kak Long letak gambar Hani O.K.U banyak la...hahaha...(leh kawan dengan Rehe) miss Hani ney ustajah rock...bak kata kakak nyer..jiwa jer rock..hati lembut...lau merajuk minah nie...masya Allah...tp Hani ni mudah nak minta tulun...ade satu jer kemuskilan..budak ni perasan betul die gemuk?dah macam lollypop dah tu...haiyaaa....




Budak yang bergambar muka ala-ala cam zombie ni name die Amer (budak2 ni suka sangat amik gambar spastik)Dia ni sehat walafiat sebenarnya cuma menimbulkan keheranan dan syak wasangka sebab makan banyak tapi badan kering sangat2 (ade akak die jeles kate adik die 'make mace hok merho'...) watak kegemaran beliau Mr. Squidward dalam cite Spongebob tuh...hahaha...tapi jangan memain nampak je gini...lau sampai angin die tu...huhuu...jenis hangin satu badan ni...tapi rajin tulun incik abah..dulu masa kecik die ni la cita2 dah besar nanti nak jadi kucing..tah hape2 la adik2 ku ni...


Gambar depan tu anak bongsu tak jadi gak ney...Harith...panggil Ayeh je..saje je tak letak gambar terbaru sebab gigi depan tarak..sian pulak nanti...ni sorang lagi yang suka diet..tah hape2 la...kepala tuh dah besar dari badan dah...kaut merajuk gak ni...klau gaduh cam bes je ayat die kua...tapi penakut sebenarnyer ni...wahahaha...paling suka gaduh dengan abang die Amer nun...besa orang akan mistake kan diorang sebagai kembar...sebenor nyer tak...muka beza lansung




ini plak adik bongsu kami...Adam da' Manace..cakap sepatah2 kua...tapi gaya cakap cam orang tua..geram nak tepuk2 budak ni...dah la cakap slang luar you..bunyi Ganu pom ade (cam akak die la nie..) dari kecik tgk Adam ni ade gaya nak jadi pok2 sumat...aduilaa...dan ini la Mr. Client Incik Abah nyer....kerja abah hari2 budak ni la....hehehe...Adam ni suka makan durian...kadang tengok die makan kita naik cuak...sangat suka buah2 tetapi sangat penakut...(sebab kakak2 abang2 nyer jahat sangat suke takut2 kan die..


Itulah serba sket pasal kluarga ku...nanti di episode akan datang akan dimasukkan pasal kluarga sebelah incik suami lak yer...sebab tak banyak gambo nak pilih...hehehe....salam semua jangan marah aaa...ni bukan ape, sengaja pom..hahaha
p/s : kalu ade sesape tak puas ati sile masukkan ayat2 chenta anda kat komen ek...hehehe

Tuesday, June 16, 2009

nine month already...


ALHAMDULILLAH...sebulan lagik berjaya diharungi Aliff yang kami sayang..hehehe...dan semilan bulan Aliff ne disambut di umah atok2 nenek2 dan opah2 nyer....bes kam dapat balik kampung...ramai orang... (yang bes nyer mama ar kot...hehehe) walopom rutin besa Aliff dah berubah koc keramaian orang tu...tak kesah la..balik jarang2 sekali...tak tido ikut taim tu blakang kalkulate la...nak jumpa orang kampung bukan sinang...yang bes pakchek2 dan makchek2 belah mama semau ade berkumpul kat umah tok ma dengan tok abah Aliff...kat rumah tok ayah dengan opah lak cik ngah awak tak dapat balik (tada apa...hujung mnggu ni jumpa) ayah ngah yie pom tak dan jumpa...huhuu...chek cik Aliff kata dah makin cerah ayah ngah yie awak..hehehe...something new ha ayie? jeng jeng jeng......kabo2 la kat kak long yang tak jauh mane ney...ececeh...sebok jer...balik kampung kali ni banyak benda dah berubah...yang paling nampak, perubahan situasi...hmm...actually tak jumpa carik ayat len dah...bila balik dah makin nampak kedewasaan semua orang dah tak macam dulu...abah dengan mama dah dimakan usia... mama pun dah ade Aliff...dah tempuh hidup baru...sooooooo many thing tu say and to tell but...yes, sometimes something is beter to keep it secret...cam dalam komik detective conan tu kata..secret make women beutiful...hehehe....tapi bile fikir balik, suasana tu buat rasa sedih...thing never been da same again.and de fact is...thing never been repeat again (ni mula la nak jadik pemiki balik...miki benda yang dah lepas...yang lelama...)how great to be a kid again? dah ar...dah sayu la plak pepagi kat pejabat ney...kom dieorang kata ape ke hel nyer budak ni dop sendu jer...gaduh dengan laki ke ape....wes wes, ku tamo itu...so bersama2 dengan ini dilampirkan gambar2 yang ade untuk tindakan pihak tuan/puan selanjut nya...hahaha...tu je ade sebab gambar len tak memenuhi cita2 dan rasa2 ku...

ini gambar bertajuk mari pakat2 pejam mate...tah sape snap tah...Aliff bersama pok su dam nyer..gambar len ku masukkan dalam frenster la pulak yer...

Monday, June 15, 2009

Satu Cerita Kisah Cinta

cam bes a pulak tauk entry ku ney..muahahaha..gelak sket..Satu Cerita Kisah Cinta camtu die punya karer sebab besa orang akan link kan cinta-love dengan hati..so warne glemer die merah or pink karer la..chite ney bukan kisah idup ku...tada tada...tak kene mengena dengan diri ku yang masih hidup dan belom mati ney...hinks hinsk(sesak napas jap...) tapi ade la kait ngait dengan abang berlesen ku...sebab menurut incik suami ku..die kenal baik dengan tuttt!!!! (watak utama cherito ney.. name dirahsiakan) well...let the story mory begins...once upon a time...in a far faraway kampung ade le tinggal sepasang somi isteri yang de beri loving moving kapel gitu..si suami menurut kata incik suami, seorang peniaga ikan kat kampung tu yang agak berjaya...mereka tinggal berdua je kot..sebab tak dapek den nak buat penyelidikan samade mereka tu ade anak ke tak...menurut incik beliau tu, kemana2 mereka berdua je...memang da hepi kapel la...dan, one fineday, dah takdir ALLAH MAHA ESA nak duga umat2 nyer, dieksidenkanla pasangan bahagia ni di jalanraya. si suami yang memandu motor di laporkan melambung dari motor begitu juga isteri tercinta nyer..dilanggar kereta..dan di sinilah semua bermula, bilamana si isteri meningalkan dunia fana ni menemui peCIPTAnya...dek kerana cinta nyer kepada isteri, si suami mula sasau..abang kata asyik pergi kubur isteri, cakap2 sendiri...dan kerana tak tahan sedih itu die mula berjinak2 diri dengan dadah...dari seorang yang jimat cermat harta yang banyak tu menipis dan sekarang lau leh..bia la ku istihar kan si suami ni seorang yang dah bankrap..rumah tergadai tanah terjual...kerana jinak nyer die dengan dadah tu dek nak hilangkan sedih kehilangan isteri tercinta...dan sekarang si suami still alive merayau2 cakap2 sendiri sambil tersenyum bahagia kekadang...mungkin dengan si isteri yang still hidup dalam angan die tu...dan he only maybe will live happy forever and ever (selagi dia tak meninggal la)
kuat nyer penangan CINTA...merubah seorang lelaki sebegitu rupa...dan benda ni gak jadik argumentku dengan incik suami, kenapa die nak merosakkan diri begitu kerana CINTA yang dah tiada. balas incik suami, jangan dicabar CINTA seorang suami kepada isterinya...buat aku terdiam (sempat lagi die menambah, orang kampung ney memang setia...ces!!!!) pendapat ku, betul kata incik suami tapi sampai merosakkan diri...itu bukan caranya..dan, kalau si isteri masih hidup dia mesti tak nak si suami begitu...mungkin lelaki ni ideologi diorang satu je..(tapi kadang ade gak yang jadik dua tiga empat..huh!) matlamat hidup lau dah tetap tu satu tu jer kot...tapi bagi ku ade sebab lain untuk kita teruskan hidup...sape kita untuk musnahkan hidup kita dan membuat orang lain turut same sedih dan rosak...mungkin ni kata2 dari seorang wanita yang tak rasa ape si suami tu rasa..hmmm...saje tak nak wat cite ni saddy2....hmm...moga arwah dicucuri rahmatNYA...aminn....

hati ku terbang...

Assalamualaikum....
rasa dah lame tak bagik salam...ke tak pernah hehehe...pelik lak bile tak buat benda yang dulu besa buat tiap kali...well, ari ni senin third week of june...rasa 'de moody monday' tu macam tak de jer ari ni kos maybe sebab dah bercuti semenggu sebelum ni tapi still ade something bother me...tapi cos bosh pergi kursus n ade program minggu depan so jap lagik stat wat keje la.dan dah lame tak jenguk benda alah ni so jenguk la kejap before wat keje2 len...so start to the very pagi of my life today...ari ney sudah bersiap awal sket...sebab banyak keje rumah dah disiapkan semalam so tak teruk sangat kena wat ari ni...thanx tu abang yang bagi sambung tido dalam 30 menet g pagi tadi..hahaha... kena stat life awal sket pagi ney sebab takut terlewat jer...besa la dah cuti smenggu dan abang lak dah 2 minggu cuti sekolah...kot2 liat sket kan...wel tis is about my little prince actually.. semalam lepas siap keje umah (besa la lau balik kampung barang2 besa kami lambak kan je dalam bilik dulu tak kira la laundry ke ape ke...so dua hari kami amik nak setel seme tu) pergi la melawat2 umah pengasuh Aliff tu...sambil membawa buah tangan yang bukan buah tu...saje la beli jiwa orang kata...lepas tanya kabar dan cok cek cok cek sket, akak tu minta bawakan buai Aliff...so pagi2 tadi abang dah masukan buai Aliff dalam keta ku...(sayang keta die...takut calar hehehe...) dengan barang banyak giler tus..Aliff kene dop kat riba...suka sangatla dier dop kat riba...lau letak kat tepi mula la bebel die tu memanjang je (abah kata macam mama suka bebel...hahaha) sampai umah pengasuh tu agak terkejut...cam bukan umah die je...dah macam nursery lak...dah la badan paneh sket papagi wat keje angkat2 ni...bile sampei je tgk rumah tu dah transform... dari umah jadik ala-ala mini bas warna pink tu tak pun tin sardin yang ade pintu dengan tingkap jela beza nyer...dengan sepah riuh bunyi budak nangis ape ke benda tah la...hati ku dihambat pilu.. time tu tak nak je lepaskan Aliff....besa lau anta Aliff akak tu akan pegang layan Aliff kejapsebelum letak ke abwah ke apa ke.. skang ni...die terus letak je Aliff atas toto tengah rumah tu...dan Aliff macam tau2 je keadaan diri...ngengsot tepi dinding...dan mama Aliff ape g,angkat barang cepat2 (sebab tak nak air mata tunpah) aku berdoa, walaupun dah bertambah lagi budak dalam umah tu, jangan la Aliff terabai...Aliff cuma duduk tepi dinding tu...tengok budak2 lain...(sambil pegang bola) aku masuk rumah tu kejap..peluk Aliff kemas2 supaya dia faham keadaan tu walopom kecik g diri die tuh..dan moga die tabah..ku cium berkali2 pipi dan dahi die..pilu sangat... tersayat seyet hati ku...Aliff pandang sendu je...bile sedar masa tak banyak dah, nak kene kejar ke opis lak, ade tangan mongel pegang hujung tudung ku macam tak bagi mama die ni pergi...hmmm...dengan separuh rela terpaksa melepaskan budak kecik kesayangan ku itu....Aliff cuma memandang tanpa berkelip...dan saat ni pom hati ni terbang lagi... mengingatkan Aliff...teringat pandangan mata die tu...benda ni lah kot yang menggangu hati ku ini...ya Allah, cepatlah petang...nak cepat2 pulang...hmmm

Tuesday, June 2, 2009

D oPening oF June...

takat ney..macam tada ape dah program besor2 bulan jun ney...ade tu ade tapi sebab duit tak masuk g so leh ler wat dunno...kalo ade pom pasalnak carik peserta jer untuk karnival kecergasan senamrobik n kursus rancangan perniagaan (ade sesape berminat ke) tengah bulam ni.but the best part is...bulan ney bulan kite balik kampung...muahahahaha...kepada sesape yang dop kat kampung tada ape la...bagiku yang dah lamer gileresss rasenyer tak balik kampong (raye cine last balik umah) shuka sangat hatiku...tak sabar tunggu hujung mhenggu ney...da da da...balik kampung...yay!!!cuti ku ade g 30 ari...amik 5 hari cuti baik kampung ney ade g 25 hari...tak pe tak pe...kam lau rasa dah surut cuti tuh, buat OT nanti ganti dengan cuti...tak payah amik duwet..kam kam kam...dan rerasenyer a...pejabat ku setat June ni asyik dilawat ulo jer...ni dah empat ekor dah jumpa...anak jela...(tapi kecoh gile pejabat ney) mengikut kata pakar2 ulo a.k.a tok guru(yang tak berapa nak pakar tu..thihihi) ulo tuh anak ulo sawo batik..kemungkinan beliau dilahirkan (lahair ke..kompius2..) di bawah tngga pejabat ney.pasai pa..pejabat ney ari tu renovation dah lebey 7bulan tada manusia duduk...so mungkin disebabkan itu maka beliau menyewa plot tu untuk memulakan hidup baru beliau dan anak2 beliau...yang jumpa tu memang beso kelingking jer.. but lau dah anak kua sampai 4 eko...tiap kali geng2 snake buster membuster ulo2 tu...kot terkluar la plak mami nyer..kam ke haru biru...dah ler tiap kali jumpa kat tandas...akak kerani sini dah fobia dah nak g tandas (elok je sebelum kejadian beliau keluar tu diriku g tandas...tada ingat tak pe la..lau ingat terkujat gak kot..) apepom..dah dihantar geng snake buster ke bandar beli belerang sebagai salah satu cara nak jauhkan ular tuh.. (tah bile nak wat gotong royong...asyik gontang ganting jer kami2 ney)...so nak perkenalkan kat tepi ni adelah ahli2 d' snake buster a.k.a snake plate KFC punya geng...hahaha(jangan marah..ini geng suka makan KFC) beliau berdua ne...(ehem..perkenalkan seket) yang belah kiri pegang ulor tu juruteknik kitorang kat kompleks ney..nama die Syahid a.k.a white..die ni bujang g tapi not available doh(muka cam tak rela sebab kena pegang incik beliau kot)..yang pegang batang nyapu tu name die Farees a.k.a black..pom bujang but leh jer nak wat2 available..huhuhu...gitu...dan yang tgh kecik tu adalah beliau..ikut kata tok guru (tada dalam gambar sebab tok guru geli ulo..keis keis keis..apokah sugus) ni anak die yang nak2 bongsu dari 100 adik badik...so kepada sesape yang nak berkenalan ke nak amik diorang ni jadik pest kontrol ke pestiside ke...sile2 lah hubungi saya yer..hehe


Monday, June 1, 2009

layak ke?

mueh mueh mueh...i'm home...hehehe...alkebetulan pejabat tara worang mari...so dengan sonotnyer dapat men tenetkan diri...tapi ku tau,suda ada yang jeling juling same dariku yang dop men tenet jer...hehehe...ale,lau ngko tutup itu wifi...hambe ade broadband la tuan hambe...ececeh...berlagak betoi...dahla guna broadband orang... tak kire ler...selagi buley berlagak...berlagak la dulu tuan hamba...tah kenapa ler minggu ney diriku asyik malas jer.adakah sebab tak menikmati hujung minggu?atau adekah sebab dop kira masa nak balik kampung je ujung minggu ney?thehehe...buley jadik gak..dah la bosh mulak cuti minggu ney...raya hindu la...tp tak besh gak...ape2 jadik kam kene jawab bagik pihak bosh (satu benda yang memang kubenci...nak carik alasan nak mengelentong orang hehehe...) saje je anta entri ney...tada ler ape...saje nak menambahkan benda dalam blog ney..masa tak sebok mane ni kam..dan semalam dah anta borang peraduan bayi comel tu..hehe...tu sebab subjek atas tu gitu..'layak ke?' selama ni cuma sesuka je kata nak masuk tapi tak penah pom besungguh2 nak masuk. but bile Aliff dah ade peminat tiap kali ke Tunas Manja yang tiap kali kupijak kapet depan pasaraya tu diorang akan mengerumuni Aliff dan mohon masukan putera ku tu praduan...kembang kempis la kejap idung dan hatiku yang membuatkan rasa nak mencuba masuk praduan tu...borang tu rerasanyer la...dah nak sebulan lebey terperam perap dalam handbeg...dan akhirnya ku hantar...kat bawah tu ler gambar yang ku anto untuk praduan bayi comel tu..ALiff masuk kategori bawah setaun...badan jer besar cik budak kecik sorang ni.. walopom hadiah die tada la menarik hati mane kam...tak kesah la...dapat gak, sape nak kasi benda pree skang ney..lagik pom sesaje kam..lau menang dapat la jadik budak paling comel Raub..buley ka?wahahaha...mama die pom bayi comel temerloh ape taun 1983 dolu...okey la tuh...kecik2 comel...beso lom gerenti lagik...so mase prasaan comel tu ade g...gunakanlah..