Monday, April 20, 2009

7 mulan daa...

ALHAMDULILLAH....syukur sangat dah 7 bulan Aliff....nak masuk 7 bulan kemain payah...dengan sakit2 die...tp seme dah berlalu dah...badan die pun dah naik sedap dah balik...harap nyer terus la semangat...hahaha....perkembangan die besa je...gigi atas tak tembus2 kulit g..tp dah nampak kekapakan gigi tu...hahaha...geng kapak la Aliff...da skrang ni pantang ade pluang duduk sendiri.bukan tak kasi...masalah nyer akan terbalik ke belakang...kam die la nangis kuat skali kat deret jalan tu.... makan pun dah tak nak nasi besa...bubur nasi...macam org tua...kadang nak roti celup air...biskut celup susu...hadui.........dah la anak mama ni kuat nyubit..........sakit...n satu g hobi ye...gigit batang hidung orang...apela...huhuhu...moga Aliff membesar dengan sihat...hmmm...dahla buat mama bimbang macam ari tu...tak tido malam mama...kat bawah ni video gelak sakan Aliff...tiru Mito sket...hehehe...

video

Tuesday, April 7, 2009

Puree...wat sendiri

alopssss....ari ni nak add resepi untuk puree..lau orang kita panggil puri la..puri tu mean...hehehe...tak tau gak...makna sebenarnya.macam pes asli ar dari buah atau sayur kan...lau g shupin tu kat bahagian baby tu mesti besa nampak puri ni. besa ku telek jenama Heinz jela...sebotol chomel tu dalam RM3.50 jer..mungkin orang akan kata tak mahal mane pon so beli jeer leer...ni bukan masalah mahal ke ape..tp khasiat die.kat botol tu kata la tak de added pe benda yang tak elok tp mane kita tau kan...lau ade masa lebey tu buat jele...tak salah susah sket untuk anak (harap sok die bersusah untuk kita gak plak...insya-ALLAH)..puri ni leh buat dari seme buah yang lembut...dan amke sure tak berangin gak.kam kembong anak kam susah lak..macam epal,pisang, betik. nak lagik bes..tgk je ramuan kat botol Heinz tu nnti tiru le..cuma beza kita wat sendiri (tu yang suka menelek lau g kedai tuh) so dah la menceceh...ni ler resepi nyer...

Strawberry and honeydew puree
bahan2
- beberapa biji strawberi yang dah buang top tu
- sepotong honeydew..buang biji

cara2
- lecek jer seme tu...lau payah blend jerle...dah siap.leh makan dah

Apple Puree
bahan2
- sebiji epal
- ubi (keledek ke kentang ke terpulang.jgn ubi kayu dah..angin wak)

cara2
-epal buang kulit dan empulur die tu same la dengan ubi tu
-rebus dulu benda2 nak lecek tu kejap
-then blend.

Macam2 punya puree
bahan2
- sebarang buah yang nak dibuat (epal,pisang, betik, ubi keledek dan apa2 la)
- madu sket (lau nak tambah)
- serbuk kayu manis

cara2
- same je macam kat atas.madu ape tu kira option lau nak letak. lau rasa nak manis sket a tak pun leh gak letak serbuk kulit kayu manis....sedap gak bau die.manis dan tak berkolestrol (hehe) lau kat umah besa lepas buat puri tu suka tambah nestum beras kosong...tak dela jadi snek je. kira mengenyangkan juga la kan...ok...tu saje...

Monday, April 6, 2009

Bubur Oat

bahan2
-oatmeal segera (jenama ape pun takpe...ikut shuke)
- susu ibu / bancuhan susu baby
- buah2an segar yang dilecek (macam pisang, epal, mango, betik)
- air panas

cara2
- masukkan oat tu dalam bekas n tambahkan susu tu
- sila lecek dahulu buah2an yang anda pilih..lau epal rebus la sat..bagi lembut
- then tambahkan le air panas bagi die lembut....tadaaaaaa....dah leh makan
p/s : masa buat ni...hehehe...bukan untuk Aliff pun...sebab Aliff kechek g nak makan..mama nyer yang makan

aneka buburian....(bukan bubur durian tau)

bubur 1
- beras (lagi elok beras perang...kasiat banyak maa..)
- 1/2 sudu kentang (ganti dgn kledek pun ok)
- 1/2 sudu karot (potong nipis)
- ikan bilis (nak tambah terus ok, nak sangai dulu pun ok...)

cara2....
- masak je seme benda tu...mudah je..make sure karot tu betul dah masak
- tunggu sejuk sket blend je seme
- lau ikan bilis masuk terus dalam peyuk blend jela. lau sangai blend asing
- nnti dah blend bubur tu baru tabur n kacau bubur tu
- lau anak dah oagak besar...jus blend ikan bilis jela...yang lain make sure masak empuk elok dan dipotong kecik.....

bubur 2
- beras merah (alternatif lain untuk beras kan)
- ikan atau ayam..(daging putih saje...)
- kentang (sebanyak nak)
- karot (pun sesuka ati mak yang masak)
- sayur bayam merah (dalam dua lai ke...tgk size sayur)
- bawang merah n putih

cara2
- masak je seme macam cara kat atas nun. bawang masuk lepas dihiris
-masukkan bahan ikut turutan kemudahan die masak.lau sayur tu plg las la
- dah masuk bia sejuk sket...blend....nnti nasik jadi warna merah...lawa
- untuk anak yang dah leh makan..jus blend sayur, bawang2 dan ayam/ikan(siat kecik ke). ni satu cara gak untuk anak makan sayur selain tak bagi lekat sayur tu kam kat anak...
- lau nak tukar tambah celery ke ape ke terpulang la....jus kena agak2 die punya size hidangan sebab nnti pahit tak sedap.lagipun banyak sangat tak elok gak kat baby....
- ikan atau ayam tu leh lau nak goreng ke bakar ke...nnti siat la isi die...

Thursday, April 2, 2009

kunyap-kunyap Aliff

ni baru je terpiki sat tadi...resepi untuk my baby gak..sebab tadi usha blog kawan sekolah dulu.kata anak die makan mashed potato...wel...macam ku kata sebelum ni ar...ape je anak besar nanti kita yang corakan die...kena berigat bab garam gula ni..bukan pe.lau yang kat restoran tu...bukan je garam lebey...MSG...tu yang bahaya tu...die leh membunuh sel2 anak yang baru nak terbina tu..sel otak la...bukan sel badan..hahaha..tp terpulang la..ni saranan dan pendapat ku je...hmmm...so meh sini ku letak due benda nak masak untuk si kecil ande...hehehe

Resepi Satu : Mashed potato momma style
bahan-bahan....
- kentang (rebus bagi empuk dulu)
- susu anak anda sket (bancuh dengan air dulu la)
- sedikit susu rendah lemak (nak bagi rasa lemak2)
- lada hitam sket...(lau anak tak tahan tak payah letak la)
- kuah die - stok ayam (nak wat camni pun ok..dg ayam tu cincang dulu nnti goreng)
- air sket
- tepung gandum sket
- garam sket...(tak letak pun tak pe...dah ade rasa ayam dah nun)
- butter (sket je..nak goreng ayam tu)

cara cari nyer.
dah empuk kentang tu....lenyek le masa panas2 ni..mudah kan...so tambahla benda2 lain tu...lau kat umah tu guna blender je..lepas lenyek masuk dalam bender, tambah susu2 tu and blend. untuk kuah tu, goreng ayam dengan sket je buter.goreng agak2 garing tu...kuakan ayam yang kita dah goreng tu. bia tinggal sisa2 tu...tambah air sket...tenyeh2 bagi macam sisa ayam tu masuk dalam air tu..tambah la tepung gandum tu..nak guna tepung jagung pun ok maa....bia jadik perang sket..dah suda...senang kan...

Resepi Kedua : Kunyap2 Kentang
Bahan-bahan
- kentang (ubi keledek pun ok...yang oren tu lagi bagus untuk mata bayi)
- butter sket
- kurma / kismis sebanyak sesuka sehati anda (potong bagi kecik)
- susu baby (bancuh pekat2)

- keju

Cara cariannya
- rebus ler dulu ubi tu...ke kentang ke...kam tercekik anak kam...then dah empuk lenyek la benda tu n tambah la susu and butter sket....then tambah la kismis ke kurma ke (hiris kecik2) begitu juga keju. dah siap tu...buat la bentuk suka anda...wat cam kueh cek mek molek pun ok.then..bakar..tak leh goreng..ni baby maa...so resepi ni untuk anak yang dah leh mengigitla...di syorkan berusia 7/8 bulan...kira leh pegang ape...nak letak kismis tgh ke ape e...tu kekreatifan ande le yer...selamat mencuba...then bagik la komen...hehehe...

p/s: mak bapak pun leh makan..sedap


jom makan2...(untuk baby je ler..)

sebok sesangat lately..but mase rehat sejam ni ku guna la nak add resepi untuk baby kan.patut dah lame dulu dah buat kan..huhuhu...tak pe..better late than never kan? ni nak bagik resepi nak wat biskut teether baby..well..ade orang senang beli Farley Rusk ke ape sewaktu dengan nyer untuk anak diorang...terpulangla...bukan pe, for all mum and dad outhere...plese plese plese..tgk la kandungan (seeloknya ingredient die same) benda2 nak bagi kat anak.baby bawah setaun tak elok diperkenalkan kepada manisan same de gula ke ape ke...kecuali tu gula asli die macam dalam buah ke ape...tak ingat brp rate gula yang ptut kita jaga..tp sebolehnya jauhkan la.skrang penyakit bukan2...so bia la bersusah sket skrang...huhuhu...ni nak ajarin buatin biskut teether untuk baby.mgkin ade yang dah tahu benda ni...ale, benda simple je...harap mencuba..

biskut teether baby
bahan-bahannya..
- tepung gandum
- nestum beras kosong
- susu baby (tak kira la jenama pe..nak add susu ibu lagik bagus)
- jus buah2an...(buat sendiri tau bukan yang beli)

cara2....
tambah je semua bahan dan uli ..agak2la rasa die tu sedap2 leh uli mean tak lemik sangat tak paroi sangat kira ok la..nak bagik sukatan? payah la...kite ni masak tak pakai sukatan...main agak2 je...then bila dah uli..terap ke buat le bentuk kesukaan and mudah anak nak makan...then bakar kan..........leh dimakan...senang kan...nantila...lau ingat amik gambar bila buat lagi biskut ni.. akan di add kat blog ni..ape pong...selamat mencuba

dah setengah tahun daa..


Aliff dah setengah taun dah..cam tak caya je kan.hahaha
tu gambar die depan cermin sliding door...dah pandai ngikut dah ke mana kita nak g...payah sket la..dah la pandai dah minta2 benda dia nak cuma...yang lagik payah ma dengan abah die tak paham bahasa dia... kadang kita penat die minta benda2..mula la hangin je.. tp lepas tu sian la plak...hmmm...18hb Mac ari tu Aliff naik walker...tp bukan naik pun...duduk je.dia duduk n angkat kaki minta kita tolakan die..manyak cantik muka dia...20hb lak gigi die naik.gigi bawah..dua batang... dengan tertumbuhnya gigi tu semakin oficial la Aliff sebagai tukang gigit dirumah..nasib tak lak die gigit badan ma abah die...skrang dah laju dah naik walker. dah leh tatih bila kita pegang tangan dia.tak dela kena pegang kat bahu dah...insya Allah...Aliff cepat jalan...ikut mama ya sayang...tak payah merangkak macam abah tu... terus jalan macam mama k?hehehehe...sowi bang..jangan marah...sayang abang...

Aliff 5 bulan


pejam celik pejam celik dah lima bulan si Aliff..macam tak percaya je...dalam diam2 bila tengok die main ke ape ke (sebab perasaan kurang yakin nak membesarkan Aliff masih ada) pernah fikir...ape akan jadi dengan hidup kami kalau..Aliff di ambil...diambil olehNYA..dan disebabkan kecuaian kami...hm..acap kali piki menda tu..dan menda tu buat ku jadi berhati nak buat apapun...bukan melebihkan anak sulung kami.cuma...hmmm... Aliff anugerah Allah yang pertama...nak berekprimentasi pun die jela yang ade..huhuhu...moga DIA memberikan kami cukup kebaikan untuk membesarkan anugerah NYA ini...ni gambar kat restoran jejantas Sungai Buloh..maka sate kajang Hj Samuri situ...tak sedap.manis sangat...so kepada sesape nak makan tu makan la kat Kajang nu.pueh ati...tp lau dah jauh sangat tak pela kan... lepas makan timbang berat ...wuhh...dah 75kg...sedey gue...masa amik gambar ni 8hb Mac..g lawat adik kat Hospital Sg. Buloh. dan kat bawah ni gambar Aliff lima bulan...hahaha...gambar sebelum g cucuk kali ke tiga...