Friday, August 31, 2012

MERDEKA!!!

Dari awal Ramadhan sebok si Aliff nak bendeka bendeka kacukan bendera+merdeka kot.. Mak nye plak dah beli bendera dari hari ke hari nak gantung kemahin lupa. Last-last...

Ketip dengan ketip baju kat langsir sliding door..diam budak2 tu ha..lepas tu duk sebok nyanyi lagu "Gajur Gemilang" gasak la...sorang pelat sket..sorang lagi super pelat..abesss...Tapi dah alih bendera ni ke pagar depan rumah dah. Segan gak wehh...Ai duk kulu kilir carik orang nak g sambutan merdeka itu ini konon patriotik la kan...rumah sendiri harrrr.... Hehehe. Walopon tahun ni nampak cam kureng feel sambutannya...harap2 semangat kita tetap ada daam hati.. Tak semestinya kene gantung bendera je baru patriotik ye tak?? Last, selamat menyambut merdeka kepada semua rakyat Malaysia. Jangan pakat2 buat anak merdeka daaaa... :p


Thursday, August 30, 2012

Selamat Hari Raya

Huawaaa huwaaawaaaa...dah 12 Syawal baru ucap selamat..abes laaa...okes la tu dari tak wish langsung kan kan kan?? Kira boleh la aii puasa nam tak abis g sebenonye puasa ganti...hehehe Dah esok kene fly ke Stadium Putra dah, tak de makna ai nak puasa dah. Cuti cuti memang puasa pon cuti la...merdeka punya pasal...huuu...merdeka la sangat. Pergi iring konvoi bas je kejap. Lepas tu melilau huwaaawahahaha... ok la..Taip lelaju sebab peserta esok tak cukup orang lagi.. heee..sempat lak wat entry yerr? Mase line tenet nampak comei ni...  Okes...jus layan pic heroes saya beraya kat rumah Nenek Cikgu kat Bachok. Kami tak dan nak amik gambar sesama tahun ni..tah ape yang sebok tah..hahaha

Dari kiri adik FT Muhammad Faris Taufiq, Aneeq dan Aliff budak ni lau bab bergaya memeyyy!!

SELAMAT HARI RAYA SEMUA...
smoga tahun depan ada lagi peluang kita 

Monday, August 13, 2012

23 Ramadhan


Hidangan sahur 23 Ramadhan kami...tepi skali telur+kentang masak sambal, ayam goreng dengan banyakkk bawang goreng, bawah tu buhudu+kacang botol. Dan yang paling penting candle light sahur yuuu..hehehe Tak ada letrik nyer pasal. TNB Raub ni kemahin  lagi punctual eh.. kata nak shutdown pukul 11 malam, memang tepat2 pukul 11 malam die tutup letrik weshh...tapi bab memasang balik tu..Huuu... Konon sampai pukul 5pagi je. Harap betul la tepat  pukul 5 pagi die on letrik. Hampssss...dah masuk subuh baru ade letirk nye. Seksa woo masak dengan lilin ni...seb baik tak terbakar bulu mata mokcik haaa...Tapi yang best makan dengan lilin ni, laju je. Tengok2 dah abes nasi seperiuk kecik tu ha..hehehe..jarang Cikgu makan banyak sahur. Sukeee....

Thursday, August 2, 2012

My First Sour and Hot Stingray

Tajuk sesangat mem-poyo-kan...bajet omputih makan kot masakan gitu tu..wahahaha...hidangan buka puasa  lepas. Permintaan Cikgu... Heisshh...Cikgu ni kalah orang mengandung Ramadhan kali ni. Nak makan tu nak makan ni...fenin makcik yang ilmu masak sejengkal cuma ini.. Gigih pepagi lepas masuk opis menuntut ilmu dengan orang Melaka cenggana nak masak benda alah ni. Tak dela payah ngat haaa...

Bebahan :
 1/2kg ikan pari - potong dan cuci dgn tpg gandum lepas tu baru cuci plak dengan air limau nipis.
 Ni akak kerani ajar..die kata nak tak bau hancing
3 ulas bawang merah, 3ulas bawang putih, skit halia, sket kunyit, sket belacan dan lada kering sesuka hati ikut rasa tekak nak pedas mana. Semua bahan ni kisar dan tumis.Makcik banyak masak main hagak2 sebenarnay :p
Lelain..serai sebatang, satu ikat daun kesum, air asam jawa pon makcik hagak-hagak

Lepas tumis bahan kisar makcik tambah serai. Lepas tu tambah air asam+ikan. Agak-agak nak didih tu masuk daun kesum.Perasakan la garam gula eh...Makcik tak letak haji-no-moto sebab makcik pon belum haji lagi dan tak reti naik moto.. tah hape2 melalut. Dah tu tadaaa...siap. Komen Cikgu...kuah kene pekat sket lagi best. Minggu depan buat lagi.. Itu kalo ikut ilmu kias Cikgu maknanya sedap.Hehehe...