Tuesday, December 30, 2014

Banjir




Mohon share En. Raja Shamri


Dia antara individu yang saya follow FB  untuk mengetahui perkembangan di Kelantan. Insya ALLAH, apa yang dikongsikannya bukanlah auta. Saya mengenali beliau melalui kawan satu sekolah yang bersama-sama menjalankan misi membantu mangsa banjir di Kelantan. Dari hari kedua banjir mereka ini sudah giat dalam cubaan membantu saudara-saudara di sana.

Rakan yang ke Kuala Krai memberi komen 'Sedih sebok dop leh nok royak gane doh. Meh meh tsunami doh doh sini' Itulah ayat awal bila saya tanya macam mana Kelantan. Saya percaya itu kerana dia antara sukarelawan yang ke Acheh semasa tsunami dulu. Yang membezakan Acheh dan Kelantan adalah jumlah kematian dan mungkin jumlah kerosakkan.

Banyak post di fb mengenai kejadian banjir ni. Ada yang benar dan ada yang salah. Terpulang kepada pembaca menilai sebelum membuat sesuatu tindakan. Saya tak nak menulis terlalu panjang sehingga saya dibuai emosi dan melalut-lalut. Cukuplah saya katakan, tidak semua yang bergambar itu benar, tetapi tidak semua yang diceritakan itu juga salah.

Cuma mohon jasa baik yang membaca blog picisan saya ini, usahlah cepat menilai sesuatu melalui apa yang anda cuma nampak melalui maklumat di hujung jari anda. Yang terlibat, yang melihat, yang mendengar dan yang membaca, situasinya berbeza. Mohon seikhlas doa buat saudara-saudara mangsa banjir di sana, semoga semua dipermudahkan oleh NYA.


Daripada saya...
Anak Kelantan celup


*kalau ada tersilap kata bahasa saya mohon maaf..saya juga cuma orang yang mendengar dan membaca. insya ALLAH, andai beberapa halangan kecil disini dapat diatasi, kami akan bertolak balik ke Kelantan juga nanti. 

Monday, December 8, 2014

Bershuti-shuti Sekolah di De Rhu Beach Resort Kuantan 2



Sambungan ceritera bercuti-cuti sebelum ni. Rasa macam panjang sangat dah aih. Ini hari kedua..



Kami dapat voucher sarapan dua orang kat De Rhu ni. Kalo ikutkan Aliff kene bayar RM14.00 sebab dah lebih umur. Tapi masa kami masuk dan bagi voucher kat kaunter depan tu, tak ada pulak orang tu bunyi apa. Jadi masuk jela... Kafeteria nye tak adalah besar mana. Rasa untuk 100 orang pon tak muat kot. Makanan pon biasa-biasa je tapi okeyla, ada jugak la pilihan. Suka sebab ada bubur. Tambah dengan sup yang diorang sediakan untuk mi/bihun sup bolehlan bagi makan Kasyah. Tapi budak kecik tak nak pon makan.




Minum jus je dia nak. Cikgu bagi jus jambu yang kaler pink tu. Tiga cawan budak kecik minum. Memang melawaskan betul. Biasa kalau travel gini, bukan anak je, satu family akan ada masalah pembuangan. Tak rasi jamban kata Cikgu. buruk bunyi ungkapan tu hahaha...



Ni sebabnya Kasyah tak nak makan. Bukan Kasyah je, Aliff dan Aneeq pon sama, seme duk ngadap kolam eh. Puas la ai duduk bangun amik makanan, makan coet je ha.. Ai jugekkk yang perabiskan. Roti jala die sedap, tapi kari banyak tulang. Kari ayam je pon hahaha...

Kafeteria ni tepi kolam. Ini kolam untuk dewasa. Yang besar belah kanan tu kolam 9kaki. Yang bulat belah kiri tu 4kaki. Tapi masa ai datang kolam-kolam ni berpagar. Tak tau nape. Aneeq kata sebab air die tak gerak.. :)




Kumpulan kedua masuk ke dalam air. Kalau tak sebab ai membebel sure jadik kumpulan pertama, ini pon pukul 8.30 pagi tau. Ai takut nak lepas budak-budak ke kolam pepagi, tapi tengok cuaca panas, ok jela. Kolam bukak dari pukul 8.00pagi - 7.00 malam. Untuk pengunjung hotel percuma masuk kolam. Tag boleh minta kat kaunter depan. Tak ada limit untuk satu-satu bilik. Best kan? Tapi tengok penjaga kolam macam tak kisah sangat. Ada yang datang satu keluarga tak semua pon bertag, boleh je masuk kolam. Tambahan mak pak, masuk kolam bukan nak bermandi manda sangta, teman anak je. Untuk bukan pengunjung hotel, bayaran masuk dewasa RM10, dan kanak-kanak RM7. Tiket untuk pengunjung luar di kaunter tiker tepi kolam.



Hujung kolam yang tutup tu ada taman permainan. Inilah tempat Kasyah memanaskan badan bila dah biru-biru bibir sejuk. Tepi taman ni ada kawasan bersantai. Ada pondok untuk keluarga berpiknik, ada diletak meja kerusi batu nak duduk-duduk.




Pemandangan hotel dari kolam.



Kolam yang menjadi pojaan hati anak-anak. Pukul 8.45 pagi. Enjin air tak bukak lagi semangat diorang turun. Klorin air ni tak kuat sangat. Tak macam kat Port Dickson dengan Temerloh tu, bau klorin memang kuat sikit. Biasa kalo klorin kuat kulit budak-budak ni terkesan la, tapi yang ni alhamdulillah. Air pon bersih. Cikgu kata diorang bantai berendam sampai pukul 12.30 tengahari. Cikgu siap tertidur dengan Kasyah bawah pokok atas kerusi malas tu.




Ini gambar kolam belah petang. Kami setuju extend check out pukul 5.00 petang. Sini check out pukul 12. Standart la kan..mohon nak lewat sikit bagi sampai pukul 12.30 je. Sian lak Cikgu dengan budak-budak nanti. Ai belum tentu siap keje waktu tu, mana pulak diorang nak melepak. jadi sambung la. Nasib baik ada bilik. Dengan bayaran RM60 dapat keluar pukul 5.00 petang. Dan anak-anak sambung mandi lagi huuu...




Gelongsor. Aneeq ke-ber-dikari-an dia kadang membimbangkan. Memang mata tak boleh lepas. Kawasan ni air dalam 2-3kaki je. Aliff jenis malu-malu sikit.




Ini kawasan dalam sikit. Kolam ni tepi kolam ada tempat mainan tadi. Kolam-kolam kat De Rhu ni bersambung-sambung kecuali kolam dewasa tadi tu tapi dalam bentuk membulat la. Jadi panjang gitu kolam dia.. Katanya kolam indoor terpanjang. Tak tau samada terpanjang dalam Pahang ke Malaysia hehehe... Bangunan tu tandas dan tempat persalinan. Ada gerai jual makanan sama. Makanan luar tak dibenarkan bawa masuk. Macam ai cakap tadi, sini tak ketat sangat peraturan dia walopon kata makanan luar tak boleh. Sebab ada pakcik jual eskrim naik motor hujung kolam luar pagar kawasan De Rhu diorang tak ada sound ke apa. Selagi anda tak bukak gerai celen gerai diorang tak apa kot. 

Oh ya, ada pagar untuk anda ke Pantai Balok juga, Ai tak sempat pergi. Cikgu pergi, tapi tak mandi walopon nampak landai. Lagipun orang-orang kawasan tu cakap Pantai Balok tu pantai jenis longkang. Bukan bau atau kotor macam longkang. Tapi lepas kawasan pantai landai tu dia jadi macam ada longkang yang kalo orang tak biasa berkemungkinan lemas. Biasa masa air surut nampak la kawasan tu. Lepas kawasan longkang tu nanti jadi landai balik. Macam ada beting pasir la kot antara pantai utama tu. Ai pon tak tahu..sebab Cikgu yang cite.




Akhir sekali, rate hotel De Rhu. Opss, silap. Bilik ai jenis superior, bukan standart hehehe.. Jangan tanya apa maksud tarif rate tu. Tak dan ai nak termuramah orang kat kaunter tu sebab masa tu hidung duk selema teruk heee... So kalo ade plan nak datang ke sini, boleh la usha-usha Agoda ke apa. Rasanya lebih murah sebab tak termasuk sarapan apa. Kat sini pon keluar sikit ada banyak kedai makan. 7E pon dalam 700m je.. Apapun memang best, anak-anak sangat puas hati tu yang penting Insya Allah kalau ada kesempatan lagi dan cuaca baik, kami datang lagi. Bimbang jugak banjir wehh..

Thursday, December 4, 2014

Shuti-shuti Sekolah di De Rhu Beach Resort Kuantan 1



Ceritera awal minggu ni. Ai menggantikan bos  ke mesyuarat Jabatan di Kuantan disebabkan bos ada hal kecemasan.  Jadi ai amik kesempatan yang bos bagi tu bawa satu keluarga ke Kuantan untuk bercuti-cuti dan syukur sebab cuaca rata-rata di negeri Pahang ni masih di kira okey. Kira tercapai la hasrat Aliff yang sebok merayu-rayu nak tidur hotel sangat.

Dengan arahan minit terakhir dari bos tu ai cecepat Gugel tempat nak menginap. Bukan pe, ai ke sana bekerja, yang menjaga 3A nanti Cikgu. Haruslah pilih tempat yang menyenangkan hati budak-budak dan tak membosankan Cikgu nak menjaga mereka nanti. Antara pilihan yang ada adalah Sempurna Resort dan De Rhu. Lepas itu ini itu ini dan timbang pendapat beberapa orang kawan, ai pilih De Rhu. Nak book guna Agoda lebih penjimatan khennnn tapi tak dapat-dapat. Pagi Ahad, ai telefon De Rhu terus, alhamdulillah..rezeki anak-anak, dapat la sebilik

Nak ke De Rhu ni tak susah mana jalannye. Tipical perempuan suka sesat macam ai ni, besa akan bagi direction dari tempat yang memang ai tahu jela.  Tau Kompleks Belia dan Sukan Kuantan? Err..tak tahu tak pe.. Megamall tahu kan?? Sekarang jalan tu dah jadi one-way. Ikut je jalan tu sampai nanti jalan tu akan terbahagi dua. Satu ke Tanjung Lumpur(kanan) dan satu lagi ke Terengganu(kiri). Sila ikut arah ke Terengganu. ada kerja-kerja naik taraf jalan kat sini, jadi berhati-hati

Dan ikut je jalan kiri tu jangan masuk mana-mana simpang. De Rhu ni menghala ke Beserah dan dekat kawasan Pantai Balok. Nanti anda akan jumpa Hotel Swiss Garden, dan silalah memandu lagi dalam 10minit tengok trafik la jugak  Depan nanti akan ada papan tanda LKPP De Rhu Beach Resort belah kanan. Masuk ke dalam 500m anda akan jumpa tempatnya. Memang agak jauh. Ke bandar dalam 15km kalo tak sesat macam ai Anak-anak asyik duk bertanya bila nak sampai tak habis-habis. Terpaksa la ai dan Cikgu bercerita dongeng pasal De Rhu untuk menenangkan mereka. 




Gambar depan tangga De Rhu. Gambar malam baru santek.. Tepi kanan tu kerja-kerja nakt mabah lif. Tak dan nak amik gambar bila siap eh.. Gambar lot parking pon lupa nak amik haaa... Ada valet dalam kotak kecik bahagian kiri tu. Aneeq yang sentiasa ada soalan siap tanya 'Abang main nyorok ke kat sini??' 



Bahagian depan hotel. Kakitangannya sangat ramah dan baik-baik. Kadang ada jugak staff hotel yang macam kerek kan? Ai ni kan selalu blur, suka la tanya soalan kureng cerdik orang tak biasa duk hotel mahal hehehe.. Tapi tak adala mahal sangat, sebab De Rhu ni hotel tiga bintang katanya, tapi caranya tak gaya tiga bintang pon. Memang bagus..


Lobi hotel..besar dan selesa. 



Tangga untuk naik ke atas. De Rhu ni tiga tingkat rasanya. Untuk lebih keselesaan itu yang diorang tambah lif tu. Oooiihhh.. nak naik tangga heret beg dengan anak-naka jenuh jugak ehh..



Tadaaa.. bilik sebelum. Abaikan Cikgu kat tepi tu. Anak-anak dah bising nak ke kolam. Laju la abah eh kene menyalin baju. Kasyah dalam usaha nak panjat katil. Sekarang budak kecik ni suka sangat memanjat. Lemah jantung mak pak dibuatnye. 

Nak cite panjang lebar sikit pasal bilik ni. Kami punya bilik ni jenis biasa nye. Di Dhe Rhu bilik standart disediakan samada katil single yang jenis super-single  dan juga katil kelamin saiz king. Haa..ai ni besa kalo ke hotel 3bintang ni dapat katil saiz queen jela. Ini memang besar. Empat orang nak tidur sekali atas  katil tu no hal. Kemudahan okey, tidak sebagus hotel mewah tapi bagi hotel 3bintang dah bagus sangat. Dari foyer tu ada lemari built in 4', ada peti ais kecik, cerek letrik, termos, iron+iron board ni penting dan peralatan minum-minum bukan minuman mabuk-mabuk ye heee

Bilik air biasa je tapi okeyla. Kesan tear and wear tu biasala. Komen banyak ai baca dalam internet pon bilik hotel ni peralatannya macam old fashioned. Kopak sikit-sikit tu besala. Bukan main priority pon. Saiz bilik ni untuk bahagian katil tu sahaja tau tak termasuk kat depan jalan masuk tu dalam 12' x 18'. Luaskan?? Gigih ai kira tiles tu hahaha.. Kalo dirapatkan katil tu boleh masuk 2biji katil saiz king dan sebiji saiz super single. Bagi kami, bilik yang luas dan bersih tu penting. Nak tahu bersih..ha, kejap. Tunggu kejap..



Gambar selepas. Heee..dah jadi mak orang ni, biasalah. Kene kretip dan kureng malu skit. Katil king tu kami tolak rapat ke tepi dinding lepas tu turunkan tilam atas tu. Bawah tu kan macam kayu dibalut span nipis. Kira tak adalah sekeras dan sesejuk simen asal nak bawak tilam angin, bimbang tak muat bilik, skali amik haaa.. Ai bawak toto dari rumah, bentangkan dua lapis. Dah tido budak-budak, penat main kolam dari petang pukul 5.30 - 7.00 malam. Berhenti sebab paksa, nak ajak keluar makan. Yang tak tido lagi Kasyah. Main suis lampu. Pening ai..kejap tutup kejap bukak. Haisshhh...

Ha, dan dari sini kami tahu bilik ni bersih. Lepas tolak katil ke tepi tu, Cikgu dah sedia nak lap bawah katil dengan tuala kecik hotel. Tengok, eh tak ada sampah-sampah pon. Habuk sikit-sikit je. Pengalaman ai yang tak biasa mana tido hotel ni, biasa kalo alih katil bawah tu ya Allah, rambut segala jenis rambut ada, geli.

Ai tak tahu orang lain, tapi ai sejak jadi mak ni kalo ke hotel...
-cek cerek air. Tak nak cerek berkarat keladak. Kalo dapat tak akan guna
-katil wajib amik jenis kelamin. Lepas tu tolak rapat tepi dinding. Kalo katil single dua biji pon akan dirapat-rapatkan
-cek kebersihan budak kecik semput cara mudah cek kebersihan adalah dengan melihat bawah katil
-cabut plug yang tak berkaitan/tak digunakan terutama kabel telefon. Bahaya wehhh...
-bilik luas adalah kelebihan. 3A suka berlari, tak berlari pon bergerak aktif.


Monday, December 1, 2014

Sarapan




Hasil gorengan Cikgu pagi tadi. Ai tinggal sebab nak bersiap pergi pejabat. Tengok dah hangit dah haaa.. tapi sedap jugak kat tekak ai. Tunggu komen Aliff dengan Aneeq, budak banyak komen tu pulak nanti. Jangan komen teruk sangat sayang, kang merajuk abah awak tak nak tolong mama goreng dah