Tuesday, December 30, 2014

Banjir




Mohon share En. Raja Shamri


Dia antara individu yang saya follow FB  untuk mengetahui perkembangan di Kelantan. Insya ALLAH, apa yang dikongsikannya bukanlah auta. Saya mengenali beliau melalui kawan satu sekolah yang bersama-sama menjalankan misi membantu mangsa banjir di Kelantan. Dari hari kedua banjir mereka ini sudah giat dalam cubaan membantu saudara-saudara di sana.

Rakan yang ke Kuala Krai memberi komen 'Sedih sebok dop leh nok royak gane doh. Meh meh tsunami doh doh sini' Itulah ayat awal bila saya tanya macam mana Kelantan. Saya percaya itu kerana dia antara sukarelawan yang ke Acheh semasa tsunami dulu. Yang membezakan Acheh dan Kelantan adalah jumlah kematian dan mungkin jumlah kerosakkan.

Banyak post di fb mengenai kejadian banjir ni. Ada yang benar dan ada yang salah. Terpulang kepada pembaca menilai sebelum membuat sesuatu tindakan. Saya tak nak menulis terlalu panjang sehingga saya dibuai emosi dan melalut-lalut. Cukuplah saya katakan, tidak semua yang bergambar itu benar, tetapi tidak semua yang diceritakan itu juga salah.

Cuma mohon jasa baik yang membaca blog picisan saya ini, usahlah cepat menilai sesuatu melalui apa yang anda cuma nampak melalui maklumat di hujung jari anda. Yang terlibat, yang melihat, yang mendengar dan yang membaca, situasinya berbeza. Mohon seikhlas doa buat saudara-saudara mangsa banjir di sana, semoga semua dipermudahkan oleh NYA.


Daripada saya...
Anak Kelantan celup


*kalau ada tersilap kata bahasa saya mohon maaf..saya juga cuma orang yang mendengar dan membaca. insya ALLAH, andai beberapa halangan kecil disini dapat diatasi, kami akan bertolak balik ke Kelantan juga nanti. 

Monday, December 8, 2014

Bershuti-shuti Sekolah di De Rhu Beach Resort Kuantan 2



Sambungan ceritera bercuti-cuti sebelum ni. Rasa macam panjang sangat dah aih. Ini hari kedua..



Kami dapat voucher sarapan dua orang kat De Rhu ni. Kalo ikutkan Aliff kene bayar RM14.00 sebab dah lebih umur. Tapi masa kami masuk dan bagi voucher kat kaunter depan tu, tak ada pulak orang tu bunyi apa. Jadi masuk jela... Kafeteria nye tak adalah besar mana. Rasa untuk 100 orang pon tak muat kot. Makanan pon biasa-biasa je tapi okeyla, ada jugak la pilihan. Suka sebab ada bubur. Tambah dengan sup yang diorang sediakan untuk mi/bihun sup bolehlan bagi makan Kasyah. Tapi budak kecik tak nak pon makan.




Minum jus je dia nak. Cikgu bagi jus jambu yang kaler pink tu. Tiga cawan budak kecik minum. Memang melawaskan betul. Biasa kalau travel gini, bukan anak je, satu family akan ada masalah pembuangan. Tak rasi jamban kata Cikgu. buruk bunyi ungkapan tu hahaha...



Ni sebabnya Kasyah tak nak makan. Bukan Kasyah je, Aliff dan Aneeq pon sama, seme duk ngadap kolam eh. Puas la ai duduk bangun amik makanan, makan coet je ha.. Ai jugekkk yang perabiskan. Roti jala die sedap, tapi kari banyak tulang. Kari ayam je pon hahaha...

Kafeteria ni tepi kolam. Ini kolam untuk dewasa. Yang besar belah kanan tu kolam 9kaki. Yang bulat belah kiri tu 4kaki. Tapi masa ai datang kolam-kolam ni berpagar. Tak tau nape. Aneeq kata sebab air die tak gerak.. :)




Kumpulan kedua masuk ke dalam air. Kalau tak sebab ai membebel sure jadik kumpulan pertama, ini pon pukul 8.30 pagi tau. Ai takut nak lepas budak-budak ke kolam pepagi, tapi tengok cuaca panas, ok jela. Kolam bukak dari pukul 8.00pagi - 7.00 malam. Untuk pengunjung hotel percuma masuk kolam. Tag boleh minta kat kaunter depan. Tak ada limit untuk satu-satu bilik. Best kan? Tapi tengok penjaga kolam macam tak kisah sangat. Ada yang datang satu keluarga tak semua pon bertag, boleh je masuk kolam. Tambahan mak pak, masuk kolam bukan nak bermandi manda sangta, teman anak je. Untuk bukan pengunjung hotel, bayaran masuk dewasa RM10, dan kanak-kanak RM7. Tiket untuk pengunjung luar di kaunter tiker tepi kolam.



Hujung kolam yang tutup tu ada taman permainan. Inilah tempat Kasyah memanaskan badan bila dah biru-biru bibir sejuk. Tepi taman ni ada kawasan bersantai. Ada pondok untuk keluarga berpiknik, ada diletak meja kerusi batu nak duduk-duduk.




Pemandangan hotel dari kolam.



Kolam yang menjadi pojaan hati anak-anak. Pukul 8.45 pagi. Enjin air tak bukak lagi semangat diorang turun. Klorin air ni tak kuat sangat. Tak macam kat Port Dickson dengan Temerloh tu, bau klorin memang kuat sikit. Biasa kalo klorin kuat kulit budak-budak ni terkesan la, tapi yang ni alhamdulillah. Air pon bersih. Cikgu kata diorang bantai berendam sampai pukul 12.30 tengahari. Cikgu siap tertidur dengan Kasyah bawah pokok atas kerusi malas tu.




Ini gambar kolam belah petang. Kami setuju extend check out pukul 5.00 petang. Sini check out pukul 12. Standart la kan..mohon nak lewat sikit bagi sampai pukul 12.30 je. Sian lak Cikgu dengan budak-budak nanti. Ai belum tentu siap keje waktu tu, mana pulak diorang nak melepak. jadi sambung la. Nasib baik ada bilik. Dengan bayaran RM60 dapat keluar pukul 5.00 petang. Dan anak-anak sambung mandi lagi huuu...




Gelongsor. Aneeq ke-ber-dikari-an dia kadang membimbangkan. Memang mata tak boleh lepas. Kawasan ni air dalam 2-3kaki je. Aliff jenis malu-malu sikit.




Ini kawasan dalam sikit. Kolam ni tepi kolam ada tempat mainan tadi. Kolam-kolam kat De Rhu ni bersambung-sambung kecuali kolam dewasa tadi tu tapi dalam bentuk membulat la. Jadi panjang gitu kolam dia.. Katanya kolam indoor terpanjang. Tak tau samada terpanjang dalam Pahang ke Malaysia hehehe... Bangunan tu tandas dan tempat persalinan. Ada gerai jual makanan sama. Makanan luar tak dibenarkan bawa masuk. Macam ai cakap tadi, sini tak ketat sangat peraturan dia walopon kata makanan luar tak boleh. Sebab ada pakcik jual eskrim naik motor hujung kolam luar pagar kawasan De Rhu diorang tak ada sound ke apa. Selagi anda tak bukak gerai celen gerai diorang tak apa kot. 

Oh ya, ada pagar untuk anda ke Pantai Balok juga, Ai tak sempat pergi. Cikgu pergi, tapi tak mandi walopon nampak landai. Lagipun orang-orang kawasan tu cakap Pantai Balok tu pantai jenis longkang. Bukan bau atau kotor macam longkang. Tapi lepas kawasan pantai landai tu dia jadi macam ada longkang yang kalo orang tak biasa berkemungkinan lemas. Biasa masa air surut nampak la kawasan tu. Lepas kawasan longkang tu nanti jadi landai balik. Macam ada beting pasir la kot antara pantai utama tu. Ai pon tak tahu..sebab Cikgu yang cite.




Akhir sekali, rate hotel De Rhu. Opss, silap. Bilik ai jenis superior, bukan standart hehehe.. Jangan tanya apa maksud tarif rate tu. Tak dan ai nak termuramah orang kat kaunter tu sebab masa tu hidung duk selema teruk heee... So kalo ade plan nak datang ke sini, boleh la usha-usha Agoda ke apa. Rasanya lebih murah sebab tak termasuk sarapan apa. Kat sini pon keluar sikit ada banyak kedai makan. 7E pon dalam 700m je.. Apapun memang best, anak-anak sangat puas hati tu yang penting Insya Allah kalau ada kesempatan lagi dan cuaca baik, kami datang lagi. Bimbang jugak banjir wehh..

Thursday, December 4, 2014

Shuti-shuti Sekolah di De Rhu Beach Resort Kuantan 1



Ceritera awal minggu ni. Ai menggantikan bos  ke mesyuarat Jabatan di Kuantan disebabkan bos ada hal kecemasan.  Jadi ai amik kesempatan yang bos bagi tu bawa satu keluarga ke Kuantan untuk bercuti-cuti dan syukur sebab cuaca rata-rata di negeri Pahang ni masih di kira okey. Kira tercapai la hasrat Aliff yang sebok merayu-rayu nak tidur hotel sangat.

Dengan arahan minit terakhir dari bos tu ai cecepat Gugel tempat nak menginap. Bukan pe, ai ke sana bekerja, yang menjaga 3A nanti Cikgu. Haruslah pilih tempat yang menyenangkan hati budak-budak dan tak membosankan Cikgu nak menjaga mereka nanti. Antara pilihan yang ada adalah Sempurna Resort dan De Rhu. Lepas itu ini itu ini dan timbang pendapat beberapa orang kawan, ai pilih De Rhu. Nak book guna Agoda lebih penjimatan khennnn tapi tak dapat-dapat. Pagi Ahad, ai telefon De Rhu terus, alhamdulillah..rezeki anak-anak, dapat la sebilik

Nak ke De Rhu ni tak susah mana jalannye. Tipical perempuan suka sesat macam ai ni, besa akan bagi direction dari tempat yang memang ai tahu jela.  Tau Kompleks Belia dan Sukan Kuantan? Err..tak tahu tak pe.. Megamall tahu kan?? Sekarang jalan tu dah jadi one-way. Ikut je jalan tu sampai nanti jalan tu akan terbahagi dua. Satu ke Tanjung Lumpur(kanan) dan satu lagi ke Terengganu(kiri). Sila ikut arah ke Terengganu. ada kerja-kerja naik taraf jalan kat sini, jadi berhati-hati

Dan ikut je jalan kiri tu jangan masuk mana-mana simpang. De Rhu ni menghala ke Beserah dan dekat kawasan Pantai Balok. Nanti anda akan jumpa Hotel Swiss Garden, dan silalah memandu lagi dalam 10minit tengok trafik la jugak  Depan nanti akan ada papan tanda LKPP De Rhu Beach Resort belah kanan. Masuk ke dalam 500m anda akan jumpa tempatnya. Memang agak jauh. Ke bandar dalam 15km kalo tak sesat macam ai Anak-anak asyik duk bertanya bila nak sampai tak habis-habis. Terpaksa la ai dan Cikgu bercerita dongeng pasal De Rhu untuk menenangkan mereka. 




Gambar depan tangga De Rhu. Gambar malam baru santek.. Tepi kanan tu kerja-kerja nakt mabah lif. Tak dan nak amik gambar bila siap eh.. Gambar lot parking pon lupa nak amik haaa... Ada valet dalam kotak kecik bahagian kiri tu. Aneeq yang sentiasa ada soalan siap tanya 'Abang main nyorok ke kat sini??' 



Bahagian depan hotel. Kakitangannya sangat ramah dan baik-baik. Kadang ada jugak staff hotel yang macam kerek kan? Ai ni kan selalu blur, suka la tanya soalan kureng cerdik orang tak biasa duk hotel mahal hehehe.. Tapi tak adala mahal sangat, sebab De Rhu ni hotel tiga bintang katanya, tapi caranya tak gaya tiga bintang pon. Memang bagus..


Lobi hotel..besar dan selesa. 



Tangga untuk naik ke atas. De Rhu ni tiga tingkat rasanya. Untuk lebih keselesaan itu yang diorang tambah lif tu. Oooiihhh.. nak naik tangga heret beg dengan anak-naka jenuh jugak ehh..



Tadaaa.. bilik sebelum. Abaikan Cikgu kat tepi tu. Anak-anak dah bising nak ke kolam. Laju la abah eh kene menyalin baju. Kasyah dalam usaha nak panjat katil. Sekarang budak kecik ni suka sangat memanjat. Lemah jantung mak pak dibuatnye. 

Nak cite panjang lebar sikit pasal bilik ni. Kami punya bilik ni jenis biasa nye. Di Dhe Rhu bilik standart disediakan samada katil single yang jenis super-single  dan juga katil kelamin saiz king. Haa..ai ni besa kalo ke hotel 3bintang ni dapat katil saiz queen jela. Ini memang besar. Empat orang nak tidur sekali atas  katil tu no hal. Kemudahan okey, tidak sebagus hotel mewah tapi bagi hotel 3bintang dah bagus sangat. Dari foyer tu ada lemari built in 4', ada peti ais kecik, cerek letrik, termos, iron+iron board ni penting dan peralatan minum-minum bukan minuman mabuk-mabuk ye heee

Bilik air biasa je tapi okeyla. Kesan tear and wear tu biasala. Komen banyak ai baca dalam internet pon bilik hotel ni peralatannya macam old fashioned. Kopak sikit-sikit tu besala. Bukan main priority pon. Saiz bilik ni untuk bahagian katil tu sahaja tau tak termasuk kat depan jalan masuk tu dalam 12' x 18'. Luaskan?? Gigih ai kira tiles tu hahaha.. Kalo dirapatkan katil tu boleh masuk 2biji katil saiz king dan sebiji saiz super single. Bagi kami, bilik yang luas dan bersih tu penting. Nak tahu bersih..ha, kejap. Tunggu kejap..



Gambar selepas. Heee..dah jadi mak orang ni, biasalah. Kene kretip dan kureng malu skit. Katil king tu kami tolak rapat ke tepi dinding lepas tu turunkan tilam atas tu. Bawah tu kan macam kayu dibalut span nipis. Kira tak adalah sekeras dan sesejuk simen asal nak bawak tilam angin, bimbang tak muat bilik, skali amik haaa.. Ai bawak toto dari rumah, bentangkan dua lapis. Dah tido budak-budak, penat main kolam dari petang pukul 5.30 - 7.00 malam. Berhenti sebab paksa, nak ajak keluar makan. Yang tak tido lagi Kasyah. Main suis lampu. Pening ai..kejap tutup kejap bukak. Haisshhh...

Ha, dan dari sini kami tahu bilik ni bersih. Lepas tolak katil ke tepi tu, Cikgu dah sedia nak lap bawah katil dengan tuala kecik hotel. Tengok, eh tak ada sampah-sampah pon. Habuk sikit-sikit je. Pengalaman ai yang tak biasa mana tido hotel ni, biasa kalo alih katil bawah tu ya Allah, rambut segala jenis rambut ada, geli.

Ai tak tahu orang lain, tapi ai sejak jadi mak ni kalo ke hotel...
-cek cerek air. Tak nak cerek berkarat keladak. Kalo dapat tak akan guna
-katil wajib amik jenis kelamin. Lepas tu tolak rapat tepi dinding. Kalo katil single dua biji pon akan dirapat-rapatkan
-cek kebersihan budak kecik semput cara mudah cek kebersihan adalah dengan melihat bawah katil
-cabut plug yang tak berkaitan/tak digunakan terutama kabel telefon. Bahaya wehhh...
-bilik luas adalah kelebihan. 3A suka berlari, tak berlari pon bergerak aktif.


Monday, December 1, 2014

Sarapan




Hasil gorengan Cikgu pagi tadi. Ai tinggal sebab nak bersiap pergi pejabat. Tengok dah hangit dah haaa.. tapi sedap jugak kat tekak ai. Tunggu komen Aliff dengan Aneeq, budak banyak komen tu pulak nanti. Jangan komen teruk sangat sayang, kang merajuk abah awak tak nak tolong mama goreng dah

Tuesday, November 18, 2014

Bil Air




Apa yang ai paling alert bila masuk rumah baru ni, pasal bil. Yup, sebagai menteri kewangan rumah, benda macam tu memang ai sangat-sangat alert. Mana tak, time menyewa dulu bil letrik merasa jugak dapat subsidi, tak payah bayar sebulan, ini dah naik nak cecah RM50 sebulan. Bil air dari biasa bayar dalam RM8 paling banyak, dah jadi RM30 sebulan, padahal orang rumah ni yang rajin mandi Cikgu sorang je :p kantoi hee.. Mestilah ai bising tiap kali dapat bil. Dan ayat biasa Cikgu 'baso dio doh rumoh lebar sikit, kakah koho tamboh,ore pon koho rrama..' biasa dah rumah lebar sikit, perkasasan makin bertambah, orang pon makin ramai Tapi dah al-habit, tiap kali dapat bil sure bebel-bebel sorang diri. Rimas kot ai duk bebel walopon sorang diri Cikgu pon bebel sama dekat orang PAIP tu dan bulan ni bila dapat bil, ai dah tak bebel lagi :)




 Sila tengok kotak merah bawah tu. Maaf tak jelas sebab bil bulan lepas.Tulisan dah tak jelas, ini yang paling ok dalam banyak-banyak.. Jumlah patut bayar dan kene bayar bil air rumah ai RM32.00 Mahal tak?? Sebulan yu.. Walaupun ai dan 3A payah sikit nak mandi ehemm.. tapi bila kami mandi kami tak mandi biasa..kami meng-itik bak kata abah ai



Dan ini bil baru bulan ni..baru dapat semalam. Tulisan jelas lagi. Patut jangan la guna kertas karbon ni, ai tak suka. Letak dalam fail pon lama-lama hilang tulisan die. Tengok bayaran kene bayar RM28.00 tapi bayaran patut bayar setelah pengenapan dah jadi RM8.00 yeay!!! Sebab ai dah layak dapat subsidi air dari kerajaan. Dah sebelum ni tak layak ke kaya nau bunyik nyer...



Inilah cerita ai nak kabo sebenarnya. Dalam lama-lama Cikgu duk ngadu tu ada la sorang staff PAIP yang bagitahu bil air kami mahal sebab Kod Bekalan kami. Sila cek kod bekalan anda sekarang


Tengok..kod bekalan kami CO. nak jelas boleh tengok kat gambar atas ada nampak kod kami CO. CO ni kod yang digunapakai untuk kontraktor masa bina rumah sahaja. Tu yang jadi mahal.  Tak layak dapat subsidi kerajaan. Tu yang tulisan tangan bawah tu staff tu tulis AO. Itu baru kod yang betul. Huuu... 20bulan duk rumah ni baru la tahu. Sedey..kalo Cikgu tak repot sampai sudah la bil air kami mahal gitu. 



So entry ni nak bagi peringatan kepada semua yang tengah bina rumah ke apa, ber'alert'lah dengan kod bekalan anda. Tak kira la air ke letrik ke. Kang rugi.. jangan wehh, RM20 pon sape nak bagi free jaman penjimatan berhemah ni. Dah 20bulan tak ke dah RM240 jadinya.. 

*nak cek bil astro pulak kot ada kod jugak. Mana tahu boleh kasik turun rege bil bulanan hehehe

Monday, November 10, 2014

Kura -kura Aneeq



Situasi :  Kat dapur, petang Jumaat lepas

Aneeq duk bebel-bebel apa ntah, ai buat dengar tidak je sebab kalut nak masak. Sambil angguk-angguk kepala. Dengar die sebut kure-kure. Makan kure-kure kat sekolah cikgu bagi bla bla mama tak bagi bla bla bla. Ai dalam dengar tidak tu dah cuak, cikgu die bagi makan binatang apekah pualk ni ha... Dalam Aneeq duk bebel-bebel tu Cikgu masuk dapur, dah pergi mengadu dekat abahnya pulak.

Aneeq :  Mama tak bagi pon Aneeq makan kure-kure abah? Aneeq nak!! Aneeq nak!!
Cikgu :  Ye ye.. nanti kita makan

Ai dah mencerlung mata. Cikgu ni jenis suka melayan je apa anak nak. Ai tak suka. Pulak kalo dengan Aliff, die punya tuntut janji tu nanti, hoishhh!!! Sambil sengeh dengan efek muka menyakitkan hati selamba je Cikgu buka peti ais. "Tu kure-kure Aneeq, jangan lupa potong kan"



Cheh.. ni ke kura-kura nye. Buat suspen je.

Monday, October 27, 2014

Resepi Sorok Sayur Lagi



Resepi hasil ber-ef-bee dengan kawan-kawan lama sekolah. Gosip mak-mak biasalah terima kasih Norin. Kawan ni jenis golongan yang rajin dan kretif kalau memasak, nak tarik minat anak makan. Ai ni jenis masak yang penting nasik. Lauk ikut suka janji mudah. Tak nak makan kalu siap la korang hahahaha...

Ai tak tau ape nama nak letak.. Kawan tu kata quiche. Aliff panggil bunyi kuih, Aneeq panggil kek keju. Gasak la hai..




Sebelum dibakar. Rebus pon boleh tapi nanti cawan kertas tu lembik.  Ai tak de bekas nak bakar-bakar, lagipun guna piyuk cap ikan tu je. Jadi cara murah dan kedu adalah beli jugak cawan kertas  tu, lepas tu bakar letak cawan aluminium. Dah siap bakar keluarkan dan basuh. Nanti guna lagi..  Cikgu geleng kepala tengok isteri die duk ulang basuh guna hahaha penjimatan berhemah bang...




Inilah hasilnya.. Dah ada tangan-tangan kaki menunggu nak mencapai. Cepat je diorang makan. Ai suka sangat. Sebab dapat sorok banyak sayur dan juga keju  dalam tu. Khas untuk anak-anak ai.

Resepi..

*Pasta spiral rebus
*Roti keras roti potong dadu dan gaul dengan minyak bakar kejap bagi keras
Bawang besar + bawang putih + isi ayam potong kecik  tumis kejap
Sayur hiris halus - lobak merah, bunga kubis, tomato, sawi, cendawan ikut suka anda nak sorok sayur ape
Keju keping dipotong-potong
Telur 4 biji nak lebih pon boleh, lagi gebu
Susu segar dalam 1/2 cawan tak nak letak pon tak apa,saya letak banyak sebab nanti roti serap best
Garam dan lada hitam

*anak-anak tak berapa pasta, jadi saya tukar kepada roti yang dipotong dan dibakar ala-ala crutton tu. Lembut dan ranggup lepas bakar sedap. Tak buat roti keras pon ok.

Pukul telur dan tambah susu segar. Tambah garam+lada hitam
Tambah bahan-bahan lain - sayur, keju, bahan yang tumis dan roti.
Kacau lagi bagi serata dan cedok dalam bekas nak bakar.
Letak keju lagi atas dan siap untuk dibakar/ rebus sampai masak. Kalo rebus saran guna bekas yang sesuai, nanti bekas lembik.
Sedia untuk dimakan. Selamat menyorok sayur!!!


Friday, October 10, 2014

DIY Plastesin




Alkisah dah lama nak buat plastesin ni sendiri. Disebabkan niat hangat-hangat taik ayam, tak ke mana la. Sabtu sebelum raya Aidiladha kami tak pulang kampung huuu Cikgu buat operasi major mengemas. Mencuci langsir, sapu siling apa semua la dah nak dua tahun duduk sini baru nak cuci benda-benda alah tu sabo jela jadi memerlukan keadaan yang sangat bertenang. Rumah tiga hero, nak buat kerja panjat memanjat memang mencabar, bimbang yang memanjat ke mana, yang dipanjat pon ke mana hala.

Cara nak buat mereka ralik, moh ler buat pasltesin. Bbuat empat warna je. Itu je pon warna yang ada dalam peti ais. Yang ai buat ni tak guna resepi yang perlu masak-masak dan guna krim tatar?? ke apa namanya. Ai pilih resepi yang bahan semua ada dalam lemari, cepat dan yang paling jimat bahan hahaha..dasar berjimat cermat kheeennnn

2 cawan tepung
1/2 cawan garam
2 sudu besar minyak
1 cawan air suam 
pewarna pilihan

Campur tepung dan garam dalam bekas. Disarankan garam tu yang halus. Nak elak bila dah siap hasil nanti tak ada rasa biji-biji halus garam tu. Ai guna garam gred super fine. Lepas tu buh minyak uli-uli sikit dan tambah air sikit-sikit. Jangan pakai buh satu cawan tu terus. Agak-agak. yang ai buat ni tak guna satu cawan pon. Dah uli-uli bahagikan kepada beberapa ketul untuk diwarnakan. Tuang warna dalam doh dan uli lagi sampai sebati. Ingatan, untuk warna biru tak perlu banyak titis. Memang terang kaler die..



Gambar sebelum



Gambar selepas.

 Ini pon stok main 3hari berturut. Tengok dengan tudung botol air, bekas makan ubat dan acuan kuih seme ada. Syok tengok diorang main, seme boleh duduk dengan tekun gentel uli bendalah ni. Ai siap semangat pergi kedai beli acuan kuih tekap-tekap dan penggelek tu. 

Gambar hasil diorang buat memang tak ada. Asal Aliff siap buat basikal ikut kata Aliff basikal la walopon pelik rupanya Aneeq angkut masuk bahagian dia pulak. Belum si Kasyah plak sebok amik letak dalam mulut. Sah-sah dia luah balik dengan muka tak puas hati sambil cuba biskut lain pulak,masin tu.. Aliff pandai sembunyi-sembunyi masuk dalam oven ai tengah masak sesambil kemas lite-lite nak tengok biskut die jadi hape.. Memang tak biskut masin la jugak keluarnya.

Bagus buat sendiri sebab...
- Non toxic.. anak nak makan pon tak kesah. Biasa anak akan luah balik sebab masin
- Daya lekapan kat lantai tak macam plastesin yang beli kedai. Mudah sangat tanggal. Ingat dulu masa kecik kalo main benda ni, nak kemas cukup seksa. Sebab melekit die tu tak hilang. Memang ma ada bagi tikar khas untuk uli atas tu je, tapi besala, benda ma larang tu yang best nak buat. saje je nak kasi can ma hukum kami cuci simen/karpet hehehe
-MURAH!!!! Nak dapat sebanyak ai dapat tu modal dah dalam berapa dah. Banyak warna lagi. Ini mudah dan murah. Nak simpan pon tak susah. Berkulat sek sok, buang. Kot nak main ai buat lagi

Wednesday, October 8, 2014

Mr DIY Temerloh



Patut entry pasal DIY plastesin dulu...tapi macam ayat trademark baru Aliff  'apa kesah?' Entry mak eh dah suka suki keluar tak ikut garis masa. Tapi nampak sangat kan demam  Mr DIY tu ada lagi, sampai berjangkit-jangkit tajuk entry semua nak ada DIY, apekah?? 

Tujuan asal ke Temerloh nak melawat pakcik makcik, tapi biasalah, agenda melawat tu dah jatuh nombor dua. Sebab sedara-sedara semua sebok, hari raya kita pon maklum. Jadi membawalah diri kami uhuk uhuk konon,padahal sari sebelum ke Temerloh dah cek tenet bagai

Ai duk gugel pasal buat sendiri plastesin tu, skali terjebak baca blog pasal mainan yang jenis pembelajaran untuk anak-anak. Ada yang murah-murah, beli dari Mr DIY. Ai pon apa lagi cari-cari, skali kat Temerloh pon ada daaa.. Nak mencari kedai MR DIY ni seksa skit. Dalam tenet kata dekat dengan bagunan Tabung Haji, bila tanya orang cari-cari jumpa Tabung Haji, laaaa..mana kedai eh. Banyak kali pusing. Cikgu dah mula macam hangen, tapi sebab ai yang teruja sangat-sangat dia pendamkan amarah tu. Hehehe..terima kasih bang Lepas sekian kali tanya budak motor baru jumpa. Dekat dengan kuarter TNB rupanya alahaiii... Lepas stesen bas tu amik belah kanan lepas tu terus je macam nak keluar pusing balik bandar. Jumpa la kedai ni..

Gambar sember internet. Punya tak nyempat nak amik gambar, teruja sangat.

Cikgu awal-awal jual mahal, tak nak turun. Nak duduk dalam kereta je dengan anak-anak. Lagipun macam dah gerimis sikit masa tu. Lepas dapat tukar parking betul-betul depan kedai bawah bumbung tu, Cikgu nak pulak keluar. Masa pusing-pusing bahagian bawah Cikgu cebik-cebik je. Memang murah tapi macam tak ada apa katanye. Owh ini bahaya...



 Ke tingkat atas. Masa ni ai memang duk piki-piki benda lagi nak carik kat atas ni,sebab memang nak cepat-cepat amik barang lepas tu bayar. Bimbang andai ai sorang je tersawan kat atas ni. Mesti tak leh nak stay lama-lama sebab Cikgu dah on mood bosan.


Antara rak-rak yang akan di terjah lelaju.


Kawasan paling lama ai singgah. Barang-barang stationary die comel tahap tertinggi. Tangan memang gatal amik itu ini. Anak-anak ai dah letak siap-siap kat rak bahagian mainan sebelah ni je. Suh diorang pilih-pilih je dulu. Umpan tak bagi berlari-larian.



 Dalam pada ai lelaju sauk itu ini intai-intai jugak Cikgu. Ingatkan dia tak naik atas, tak pon masuk dalam keta dah. Rupanya dia sangkut kat sini. Kawasan barangan dapur lebih spesifik bahagian pisau. Memula bekenan pisau tu, lepas tu tukar pisau ni. Last dia jumpa pisau seramik pulak. Senyap dia bertapa kat situ dengan Kasyah atas dukung. Sepanjang-panjang ai duk pusing rak, situ lah Cikgu bertapa. Last sebelum pergi bayar ai kirai balik barang lepas tu pilih barang-barang yang mendapat persetujuaan bersama je baru beli. Kalo tak...huiiii, pisau die saje dah berbilah-bilah.

Aliff..tugas dia tolak bakul tu sana sini. Cikgu letak batang mop dalam raga tu sebagai stering untuk Aliff tolak-tolak. Aneeq dah on mode turbo, dengar suara je. Ai doa je jangan sampai terjatuh barang-barang kaca. Setiap kali bunyi benda jatuh cemas usha kot Aneeq punya pasal. Alhamdulillah Aneeq ok walopon berlari sana sini.



Pertama kali beli pizza sini. Sebenarnya tak de pilihan dah. Anak-anak bising lapar biasalah dah penat berlari dengan sejuk hujan lagi Kedai memang banyak tutup kecuali kedai mamak. So belanja diorang kat sini. Roti pizza dia sedap. Tak keras tebal macam pizza pondok walopon dah sejuk. Tapi topping kureng skit.




Hasil menjala kat Mr DIY Temerloh eshh..bunyi macam nak ke cawangan lain pulak jeee Ni pon ada lagi yang tak ada dalam gambar. 3A dah muncung panjang bila ai kata amik gambar dulu. nasibla dapat mak jenis kelautan sikit, seme nak excited. Ai yang teruja tapi barang ai paling sikit. Barang Cikgu, huuu...pisau saje dah 4bilah. Apekah?? Barang mainan pembelajaran ai beli banyak. Tapi kene sorok dulu, tak boleh keluar sekaligus, bahaya. Heee..

Ini pon dah ada plan nak ajak Cikgu mencari kedai Mr DIY lain pulak.. Ada lagi list mainan belajar yang ai usha dalam blog hari tu tak ada kat cawangan Temerloh ni. Cikgu pulak macam mengapi je siap kata cawangan Wangsa Maju lagi besar dan murah barang. Habis la.. ku tunggu cuti hujung minggu lagi.

Tuesday, October 7, 2014

Minyak Naik..Naik Minyak??





Nak jugak memeriahkan perihal minyak naik harga ni. Cuma amik masa untuk komen, nak keadaan lebih tenang. Buat entry dalam marah lain pulak jadinya nanti.

Rakyat disaran ubah cara berbelanja.....  Kesian kan, biasalah dah namanya mentimun lawan durian. Menggolek luka, digolek pon terluka..eceh!!! Hehehe

Wednesday, October 1, 2014

Gigi Susu Sulung Aliff






"Tapi Aliff dop rongot mama..."

Hepi je dia sebab tak rongak. Gigi kekal dah naik belakang sebelum gigi susu ni gugur, cukup umur Aliff enam tahun ari tu. Kejap je..dah enam tahun. Dah tak chubby dan putih melepak macam dulu. Bila dikomen gitu selamba je jawab "Tak apa..Aliff tetap hensem mama"

Okeh.

Thursday, September 25, 2014

Cuti-cuti Taman Air



Mengenangkan tak bawa anak-anak ke mana pon cuti sekolah,setakat balik kampung tu pun atas urusan keluarga so tak de poya-poya sangat ai mengusul Cikgu bawa anak-anak bermain air. Tu pon last minute bagitau Cikgu. Nasib baik mood die elok terus kata jom. Apalagi, kelam kelibut ai nak siapkan seme benda. Padan muka, mengada nak usul benda, bersiap belum.

Ketang ketung ketang ketung... Pukul 9.30 pagi kami bertolak ke tempat kejadian. Tak jauh mana pun tempat yang nak dituju. Dengan keadaan kami berlima yang selalu kecoh tu, dari Raub ke tempat yang di tuju tu dalam 2jam je. Elok sampai dah nak masuk pukul 12.00tengahari. Kami makan KFC jela. Bersorak la dua beradik Aliff dan Aneeq. Kami jarang nak makan makanan segera kecuali kalau dalam mood berjalan gini. Tu pon kalau nasib tak baik, mak siap bawak bekal makanan, berkelahlah ande-ande semua kedekut mak nye hohoho..


gambar dari Google
Dalam pukul 12.30tengahari kami sampai. Eh, kata cuti-cuti taman air kan?? Jangan kecoh-kocoh tak salah pon. Memang taman air tu kat sini, di Taman Awam Kubang Gajah, Temerloh. Masa ai kecik-kecik dulu abah suka bawak datang main layang-layang sini. Ada la skali dua. Sebab sini banyak angin, tu orang panggil Bukit Angin *auta atau fakta abah ai je tahu


Gambar Google lagi
Lepas belakang simen tanda kat atas tu akan nampak la rupa paras taman air mini tu. Pesal asyik amik gambar dari Google je dok?? Tak dan nak tangkap gambar wehhh..sampai dah nak tengahari. Matahari bersinar terang riang ria, silau makcik. Dengan panas, orang ramai, parking jauh nuh di hujung hampir bangunan tandas awam. Mana nak kawal si Aneeq yang meluru nak sana ke mari. Jadi maafkan lah ai huhuuu... Tapi gitulah muka depannya. Tapi masa kami pergi tu lagi ramai orang. Barisan nak masuk dalam tu huiiii... Cikgu dengan 'gentleman' nye bawak semua anak-anak tunggu bawah pintu gerbang masuk istana tu dan ai beratur beli tiket. Gentleman sangat khenn..hahaha


Ha..kali ni gambar sendiri dah. Itu 'tiket' masuk ke taman air mini. Serius kelakar..hehehe..tapi tak apa.. Ada kebaikkannya, nanti ai bagitau. Harga masuk ke taman air ni RM8 untuk budak-budak dan RM10 untuk dewasa. RM1 bagi orang yang masuk untuk tengok sahaja. Kira tak nak masuk air la. Dan..kalo anda bayar RM1 tapi tertangkap masuk air, anda akan di denda RM20 haaa..amik kau.
Masa nak sampai ke giliran ai, ai dengar orang depan tanya

Orang depan : Anak yang atas dukung tu berapa  kene bayar dik?baby dalam umur baya-baya Kasyah
Orang kaunter : RM8 juga.
Orang depan : Umo baru setahun je dik
Orang kaunter : RM 8 jugak

Hoi hoi...mahal wehhh.. Sini die tak ada sistem ukur-ukur ye. Bawah sekian sekian cm free masuk. Tapi mungkin la sebab bayaran kat sini tak ada semahal bayaran taman air lain kot. Tapi disebabkan ai masih macam kelam kelam gitu, sampai giliran ai cuma bayar untuk dua dewasa dan dua kanak-kanak je. Hulur resit kat atas tu kat orang jaga pintu masuk, dia pon akan gunting sikit macam kat gambar lepas tu dah boleh masuk.


Ok..nampak macam tak ramai orang kan?? Kenyataannye sangat tidak begitu, Dengan panas-panas tu ramai gila manusia. Kami pon termasuk dalam golongan manusia gila tersebut. Hehehe.. Ini antara permainan yang ada. Lebih kepada untuk budak-budak la sebenarnya. Untuk dewasa tak ada sangat.




Kalau ada pon ini jelah yang mencabar sikit. Tu pon sikit sangat cabarannye. Budak-budak pon ramai naik. Kasyah pon naik. Tapi Cikgu la dukung budak kecik tu. Aliff naik sekali je. Penakut sikit. Main la tepi-tepi gigi air je. Aneeq sekali dengan Cikgu lepas tu pepandai sendiri pergi nak naik. Huuiii..penat mata meliar nak kene tengok budak sorang ni. 


Ini kawasan gelongsor budak-budak. Aliff banyak main kat sini je. Mana dah budak tu dalam gambar ni, carilah kot jumpa. Baju merah, seluar biru, rambut pendek ye bukan rambut panjang hehehe. Atas tu ada macam bekas air yang kejap-kejap curah air.. Memang best tengok budak-budak main. Sebenarnya banyak lagi tempat untuk budak-budak tapi ai tak boleh nak merayau sangat ambil gambar. Kalau memula masuk tu ada kolam budak-budak main dengan kereta air yang macam kayuh-kayuh tu yang juga merupakan berhampiran dengan kawasan orang jual-jual makanan. Sebelah kiri tempat ni ada tempat simpan beg (lokar berkunci) dan sewa pelampung.Belakang kawasan tu ada macam istana dan air pancut-pancut. Sekeliling kawasan ni macam sungai, boleh duduk atas pelampung biar bergerak sendiri. Memang ok la tempat ni, dengan kadar bayaran tu. Jangan la banding dengan Sunway Lagoon pulak..


Kasyah dan Cikgu. Eh..ada Aneeq kat bawah tu menempel. Sorang ni kejap-kejap hilang. Ai nak merayau amik gambar pon takut. Takut terlepas pandang hilang pulak si Sepet sayang sorang ni. Tengok balik gambar ni, hmm..macam Cikgu yang teruja lebih. Hmm...



Dan ai jadi mak datin sepanjang peristiwa. Duduk di bangku yang banyak disediakan sekeliling kolam sambil jaga beg pakaian dan berpayung. Tu Aliff konon-konon berenang. Boleh la..asal ada dari tak de. Kasyah seperti biasa kalau jumpa air, dia akan cuba selam kepala die dalam air tu. Mula-mula ingat terjatuh takut lemas, rupa sendiri buat. Alahai...

Menghabiskan masa sampai pukul 2.30petang. Lama tu..mandi tengahari garing. Huuuii..tu pon jenuh nak mengajak balik. Masuk kereta terus tertidur semua. Alhamdulillah..janji diorang gembira.

Tambahan lain ...
-Makanan luar tak boleh bawa masuk. Penjaga pintu akan cek. Tapi pemerhatian ai, orang beranak kecik apa ni, dia tak cek sangat. Cepat je dapat masuk
-Nak bawa pelampung sendiri boleh, tapi kalau tak bawak kat sana dah ada pelampung sewa. Cuma harga agak-agak la kan. Pelampung jenis biasa tu harga sewa RM2 deposit RM4. Untuk yang jenis ada lantai bawah pelampung lepas tu boleh keluar kaki tu RM4 sewa RM 4 deposit kalau tak silap ai la. Dan harga makin naik ikut jenis kebesaran pelampung.
-Banyak kerusi disediakan sepanjang-sebulatan kolam ni.Yang berbumbung jumlahnya agak sedikit dan jauh dari kawasan mandi manda. Yang berhampiran macam ai duduk tu, tak ada bumbung tapi jangan bimbang, memang banyak. Kalau pihak pengurusan boleh buat tutup sikit lagi baguis. tak perlu bumbung proper, yang macam jaring-jaring kat atas tu pon dah ok
- Kat sini papan tanda tak berapa ok. Perlu lebih banyak papan tanda. Sebab masa ai datang kene ringan banyak la mulut tanya itu ini. Kebersihan kolam-kolam yang bukan untuk mandi pon patut pihak pengurusan titik beratkan. Musim denggi ni, tak pepesal wehhh...


Tips konon...
-Kalo ke sini mohon bersedia lengkap. Kalo ada stroller bayi lagi bagus. Bukan untuk mudah letak anak, mudah untuk letak barang. Kalau tak ada pon tak apa, cuma kalau pilih seat dekat air yang cuma ada kerusi tu agak terhad la. Kalau dapat yang berbumbung ada meja apa ok la nak letak barang-barang
-Bawa payung kalo anda datang dah ada matahari tu. Panas is hot ok?? Dan panas di kawasan berair, memang sangat panas.
-Elak datang waktu tengahari dan cuti sekolah. Ramai orang satu hal. Bila ramai orang, jumlah klorin lebih untuk jaga air kolam tu. Dan bila tengahari, bau klorin tu sangat la menusukbaunya.
-Bawak je makanan ringan-ringan masuk, setakat nak alas perut nak hilangkan tawar mulut je kan tak dehal, bukan nak bawak siakap 3rasa makan kat sana.. Lagipun, makanan jual kat sana terhad dan agak mahal. Keluar dari taman ari ni depan sikit dah ada restoran ikan patin femes Go Bang tu.. eh, promot pulak
-Tiket masuk tu pepandai la. Macam ai walopon nampak menipu sebab tak bayar untuk Kasyah sebenarnya tak untung mana pon, sebab ai tak masuk dalam air pon, basah kes Aneeq simbah. Kasyah pon banyak main kat gigi air je. Bukan ai suh menipu tapi pepandai la. Fikir budak umur setahun apa sangat nak dimainkan. Lagipun pengawasan tak ketat pon, jangan risau pasal kena tangkap tu. Bukan ada tag ok
-Lifeguard ada tapi macam kurang meyakinkan..so mak pak sila amik perhatian anak-anak anda. Walopon kolam tak dalam mana, nak lemas tu boleh je
-Untuk budak-budak yang jenis tak tahan, balik elok makan ubat terus. Bukan pe, dengan panas klorin tu, mudah sakit. Anak ai jenis tak tahan sikit..

Jadi, percutian hujung minggu kami berakhir dengan semua selamat pergi dan kembali. Cuma balik dengan tak berapa sihat. Sebab air klorin kot. Anak-anak ai manja sikit, mudah demam macam mak eh Apapun taman air ni memang rekemen untuk orang berhampiran Temerloh datang. Altenatif kalau tak nak pergi jauh-jauh.

Wednesday, September 17, 2014

Kedai RM2 Kelate Mari




Balik kampung cuti hujung minggu hari tu. Balik ada hal keluarga sikit. Kebetulan jugak penamaan calon pilihanraya kat Pengkalan Kubur waktu tu, orang kemain ramai nyer. Tah macam mana masa kami sekeluarga keluar carik barang sikit dah alang-alang balik kampung nampak banting kecik kedai ni kat kawasan Wakaf Che Yeh tu. Kat Kelantan ni kedai dua ringgitnye memang banyak, besar dan bersepah. Lagi pulak, kedai due hengget ni berhantu sikit. Ai buat tak kesah, sampai la terlalu betul-betul depan kedai tu, hamek...memang besar betul. Satu bangunan tu dia saje. Cikgu pon sambil memandu tanya, 'Nak pusing ke?' Esshh, mestila nak. Hehehe..tetiba ai seronok lebih. Sanggup Cikgu buat u-turn jauh jugak. Nampak tak mak pak yang eksited sebenarnya??

Ai dapat snap satu je gambar. Sebab kawasan lain ramai sangat maknusia. Memang aduhai, sesak jalan dalam kedai tu. Kedai sangat besar dan barang sangat banyak.Harganye barang pon murah sikit dari kedai dua hengget kat Raub ni berdasarkan kepada beberapa barang yang ai besa tengok kat Raub



Inilah gambar nan sekeping yang sempat amik. Dan salah satu sebab nape ai kagum tu. Sebab ai tak pernah jumpa kedai dua ringgit yang ada bahagian sayur-sayuran gini. Sebelah die bahagian barang masak. Bukan kuali sudip apa wehh..bawang-bawang, rempah ratus dan buah pon ada. Ai kagum, ai kagum.. kalo tetiba ada jual ikan daging ayam moh pengsan kot mokcik ni Dan hasilnya, memang berhantu. Rasanya paling banyak kot setakat ni kami borong kat kedai RM2 ni..huuu. Barang cukai Laksamana Bertiga je dah berapa, barang Cikgu lagi, ai? Duk sebok usha bekas plastik sampai ke sudah. Usha jela dapatnye...

Wednesday, September 10, 2014

Ingatan








Kadang saya pon terlupa..ingatan sendiri juga
*gambar amik dari papan kenyataan opis..bos la punya kerja ni hehehe

Monday, September 8, 2014

Tangkap Lemak Meh...



Macam kan nak tangkap ikan je bunyinya kan?? Hee..ternampak satu artikel best dalam buku yang ai sedang baca dah dua thaun abca tak abis-abis lagi, buku beli jugak lagi huuu  Nampak macam petua yang bagus, jadi marilah kongsikan untuk semua.



Nampak?? Fat catcher..tu yang jadi tangkap lemak tu. Cara nak buang lemak/minyak dalam masakan/makanan kita. Biasa la kalo dah nama masakan Melayu tu memang minyak biasanya banyak. Tak semua makanan tapi kebanyakkan la. Bak kata sorang pelancong Korea pasal makanan Malaysia sudah di alih bahasa, ai tak reti bahasa diorang "makanan Melayu sedap tapi berenang dengan minyak" amik ko, tergezut diorang kot hehehe...

Meh ai tolong taip kan balik ikut pemahaman ai ok..

1. Amik selai daun lettuce daun salad kan?  dan letak di permukaan makanan/masakan tu. Biarkan seketika sebelum buang. Nanti minyak/lemak tu akan lekat. Ulang proses tu sampai anda puas hati

2. Amik dua atau tiga kiub ais dan letak pada permukaan makanan/masakan yang berminyak tu. tapi jangan la masa makanan tu tengah panas teng teng ye..lojik akal la Biasa bila sejuk minyak tu akan bertukar kepada bintil lemak dan akan melekat hampir dengan kiub ais tu. Kita boleh cedok buang dengan mudah ais dan lemak tu.

3. Masukkan sebiji telur yang belum masak ke dalam masakan anda masakan berkuah. Biarkan seketika. Sebab telur sesambil mengeras akan 'menarik' sama lemak/minyak dalam masakan tu. Lepas tu cedok buang..jangan di kacau kasi pecah pulak. Kang tak pepasal kari ayam bertelur jadinya

Ni petua omputih...mungkin ada yang kurang sesuai dengan cara masakan kita, Tapi yang cara telur tu memang ai selalu buat. Kalau masak nasi goreng nampak berminyak sangat, mula letak telur, tapi ai tak buang la lepas tu, kira makan balik la minyak lebih tu. Hee... Kalau masakan goreng-goreng termasin pon gitu. Tambah telur..pasti ok. Errr..nasi goreng pagi ni termasin skit heee..malas tambah telur punya pasal padan muka

Tuesday, September 2, 2014

Jom Minum Air...



Entry banyak yang tertangguh, sebab payah nak upload gambar. Huuu...ai ni update blog menggunakan internet opis. Lepas tu simpan lepas tu peram dan lepas tu lupa apa nak tulis dah..huuu.. Dan kali ni, nekad. Nak gak publish satu entry. Pasal minum air. Rata ritu orang duk suh minum air banyak-banyak cuaca panas ni. Tak silap ada gak terbaca ke-tidak-elok-an minum air terlalu banyak untuk organ dalaman badan. Mana satu yang betul, wallahuaklam..

Dalam duk mencari resepi untuk buat sesuatu kat anak bujang sulung terbaca pasal minum air ni. Kata penulis tu, cara nak tahu berapa banyak air kita kena minum dengan cara kira-kira ni.

Berat badan anda (kg) x 0.033 = Jumlah air yang patut kita minum
Contoh berat anda 65kg x 0.033 = 2.145l air yang kene minum
1l air = 4 gelas besar / 6gelas kecil

Ai membiasakan diri minum 1botol air satu liter untuk sesi pagi di opis..dan tambah petang lagi 1l. Dan antaranya adalah gelas-gelas lain. Kalo ada terminum air manis nanti kene balas balik minum air masak segelas dua. Ai tak leh tak cukup minum air, mudah sakit kepala. Huuu... satu cara lagi sorang doktor ajar, tak perlu bilang-bilang sangat air berapa gelas berapa liter. Tengok kepada hasil pembuangan air anda tiap-tiap kali ke tandas. Kalo bila pergi tandas hasil pembuangan air anda warna pekat maknanya kene minum lagi air. Warna urin anda patut bewarna jernih kalau berkaler pon sikit je.

Ok dah..jom minum air

Thursday, August 7, 2014

Operasi CicakMeng...



Cicak atau panggilan manja binatang tu kat rumah kami Cik Ci. Alasan kenapa memberi mereka nama manja, berkait rapat dengan cite zaman sekolah ai kat Penang dulu. Bila cicak-cicak ni sangat ber-cicak-raja-lela dalam bilik asrama kitorang sampai satu tahap, ai termarah mereka-mereka ini. Dan hasilnya, seminggu diorang pakat men-tandas-kan diri depan pintu almari ai. Tiap pagi bangun memang setompok banyak taik kat situ. Dah satu keje pulak ai kene buang taik-taik tu dan cuci kawasan depan almari tu. Geli weh..dah macam apa taik-taik cicak berkumpul penuh depan pintu almari gitu. Roommate ai kata, cicak ni sensitif dan suka balas dendam. So kene bagi la nama manja jangan bagi diorang terasa. Dah gitu pulak..  ni awak punya cite yer Eman tapi amazingly, ai ikut pulak cara die tu hehehe

Dan balik ke jaman sekarang, rumah kami ni memang agak ramai Cik Ci ni. Banyak cara dah buat. Dari petua pakai bulu merak usaha carik beli bulu merak kat Batu Caves nuh tabur kulit telur ayam bertambah sepah rumah penggunaan bahan kimia sapu sana sini maupun penggunaan alat elektronik yang konon-konon ada bunyi boleh men-sakit-kan telinga Cik Ci kemudian jadi tak best duk rumah kita, semua boleh dikatakan kurang berhasil. Pesan abah ai, rajin-rajin la menglastik binatang tu nanti die seriknak datang dah. Hoishhh... bukan tak suka nak men-setik binatang tu ni antara aktiviti kami adik beradik malam Jumaat, nanti abah akan bagi upah ikut kiraan cicak yang berjaya disetik. Tapi bila cicak tu jatuh..eeeeee...dah dengan budak kecik yang suka sengeh kemain laju sekarang ni nak kutip benda-benda.. Ngeri ai nak piki kemungkinan yang belum pasti tu  teringat mama cite masa sembang-sembang raya ari tu, pasal dua ekor cicak masuk dalam air teh dia ewwww

Orang kata nak kurangkan cicak, kurangkan bahan makanan mereka. Ai ni rumah kawasan pinggir pekan, serangga memang banyak la. So Cikgu buat inisiatif sendiri nak kurangkan populasi cicak ni. Bahan-bahannya tak payah. Selotep kertas yang kaler putih dan kertas pelekat lalat.

Ini pelekat lalat. Siap ada perasa lagi tau. Jangan memain. Tapi jangan la minta nak perasa strawberi ke apa kan?? Gambar pelekat lalat tu dari Incik Gogel.Harga benda alah ni tak de mahal mana pon.

Cikgu akan potong tiga bahagian dari saiz asal dan kemudian tampal guna selotep kertas tu di tempat Cik Ci suka jalan-jalan. Sila tengok contoh di bawah.



Ini gambar dalam bilik air kedua. Guna selotep kertas sebab senang nak tanggal. Tak de cite cat tertarik sama ke apa nanti. Letak sikit je, bagi kertas lalat tu lekat je. Ini dah round ketiga, tu pasal kertasnye bersih tulus suci lagi. Masa sesi pertama buat, dalam bilik air kedua ni dapat dalam 15ekor. Bilik air dapur dapat 9ekor. Tempat-tempat lain ada la runcit-runcit. Keseluruhan untuk Operasi Cicakmeng I ni dapat dalam lebih kurang 30 ekor. Letak je sebelum senja pelekat lalat ni lepas tu sila abaikan. Esok datang kutip. Huiii..tp ai tak datang  pantau pon. Geli kot banyak-banyak gitu..Cikgu la yang datang kutip buang dengan muka senang hati.

Percayalah ianya berkesan. Peratus cicak kurang selepas dua sesi. Mana nak tahu kurang? Tengok dari taik mereka. tips untuk lebih kejayaan untuk tangkap cicak tu, letak area yang berlampu, sebab biasa ada serangga kecik dekat lampu kan malam-malam, dan cicak akan datang nak makan. Sebelum nak datang makan tu, kene la lalui kawasan perangkap tu. Jadi memang cara yang efektif la bagi ai. Selamat mencuba :)