Tuesday, March 27, 2012

Ade Sape Nak Jaga Budak??

Lama tak ngepos entry.Keje masuk bergolek-golek lepas naik cuti ari tu. Tak shuke tak shuke tak shuke.... Dari jadi akak kerani sampai ler ke posmen seme mokcik buat sendiri. Hoh...gini la kalo keje S yer dik kakak. Time senang memang senang-renang. Time keje tu datang, rasa nak baling-baling je jam kalo dah nak cecah pukul 5 makcik malas meng-OT kan diri. Keje keje jugak dek, tapi hanak laki kat rumah tu lagi penting Cikgu dok sebok dengan tanah sekangkang monyet tu la, tak abes-abes. Mokcik dah tensi. Malas mikir. Rasa lambat benor nak lulus bagi rumah tu naik.

Hmm..mokcik risau sebenar eh. BS Dabel A sekarang ni macam tak nak dah menjaga si Aliff tu. Dari awal tahun asekla dok menanya pasal hantarkan si Aliff ke sekolah. Kalo bercakap pon die asek-asek pusing ke solan tu. Memula mokcik buat bingai je solan-solan tu tapi semalam Cikgu dah bunyi. "Kak Tun salu tanya pasal tantar Aliff ke sekolah. Dia tak nak jaga Aliff dah ke??" 

Mokcik kelu pilu. Hmm..Nak mencari BS bukan mudah. Nursery lagi la. Syarat-syarat diorang kadang payah kami nak ikut. Adeh..mokcik ni kerjanye timing lari-larian sket. + masa program dengan Jabatan Kebajikan tahun lepas kami buat spot cek nurseri-nurseri ni. Alahai sayang...kesian sangat kat budak-budak. Tak taula parent budak-budak tu tahu tak camna diorang jaga. Nurseri yang ok ada la satu dua tapi penuh. Sian budak gigi jarang tu. Die tu badan je besar, tuannya baru 3tahun 6bulan, tak cerdik mana pon. Mulut je bising, dah la suara kuat.Tapi pemalu.  Ikut ati nak je makcik nanya terus kat akak ngasuh tu, tapi tak sampai ati. Huuu...Mula la terpiki-piki nak brenti keje la. Jangan ngengada mokcik..hutang rumah sape nak bayar Dulu tak kawen orang kaya ke kan??

Budak manja dan pemalu tapi tak tau malu

Mokcik sekarang tengah usha-usha orang nak jaga budak. Cari-cari area bakal rumah tu sama. Hmm..harap dapat la akak tu sabar sampai tahun depan. Nak tak nak tahun depan Cikgu kata masuk sekolah jela. Bia sama sekolah dengan die. Mudah nak pantau katanya. Harapnya...ada hikmah semua ni. Hmm...risau mokcik.

Wednesday, March 7, 2012

Dia

Dia sangat suka bagi fakta salah. Dan paling suka sebab ada orang y percaya fakta salah dia. Nasib la dapat isteri lurus gitu

Pepagi minum air suam y kadang di campur madu. Air NEscafe wajib 3liter sari

Jenis tak suka peram tido. Tapi dah tido melampau-lampau

Suka sangat basuh kain. So bab-bab jemur kain dan lipat kain pun serahkan terus kat die..hahaha
Tapi cuci kipas lampu isteri die buat, alasan..gayat!!! Padahal elok je die panjat siling pasang perangkap tikus

Bab bil-bil surat-surat penting selalu die yang akan simpan dengan elok. Siap ade fail khas untuk tiap2 benda

Tak berapa layan makanan moden dan pelik-pelik

Suka bagi janji kosong yang melampau-lampau kat isteri die sambil gelak ketawa...ape motif tak tahu

Suka buat dabel triple cek sesuatu benda..kadang rimas makcik

Pemalu dan pendiam. Dulu la..sekarang banyak cakap. Suka bebel...

Rambut anak die potong sendiri. Sampai rambut isteri pon same di potong sendiri pon sambil gelak ketawa
Memang sah-sah senget la

Tukang siapkan bekal nasi anak dan isteri tiap-tiap pagi 

Sangat hormat orang tua, kadang di ambil kesempatan oleh orang 

Berat badan tak pernah naik melebihi 60kg. Paling banyak pon 58kg je, huuuu..sian makcik

Itu yang saya tahu setelah 5tahun ber-soulmate Cikgu Azizi...Benda-benda baru. Yang saya tak tahu walopon dah kenal die sebelum ni 8tahun. 
SELAMAT HARI LAHIR BANG...............

Monday, March 5, 2012

Program Sekolah Pen_Sayang

*Ini pendapat peribadi saya, kalo salah sila2 la tegur. Biasala, tulis blog dalam keadaan geram sket.

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG sila klik kat sini untuk bacaan lanjut.
Bila baca memang bunyinya sangat bagus. Iye, semua program dibuat ada kebaikan kebagusanya. Cuma tang satu ni je mokcik konpius..Bila cikgu cikgi kene pergi ke skolah lebih awal dari besa untuk program ni. Nak sambut pelajar nama eh...Ikut kata Cikgu, lau budak paling awal datang skolah pukul 6.30pagi, cikgu cikgi dah kena ada kat skolah 15minit paling lewat dari budak terawal tu nak tiba..Motip??? Sambut budak tu datang skolah. So bila Cikgu sambut kita datang skolah kita otomatik rasa lebih disayangi eh?? Bagi mokcik kureng la sebab....

-Tak relevan kalo buat program cuma sekadar sari. Tak berterusan. Tapi kalo berterusan sepanjang tahun mau meroyan mokcik Rasanya tak perlu kena sampai seme cikgu2 sambut budak pepagi gitu baru rasa sayang. Budak yang ok, ok la.Budak yang tak ok nampak cikgu penuh gitu, lagi diorang nak monteng ada la.
-Di mana datangnya sayang dengan cikgu2 pakat2 melepak di depan pagar sekolah?Mokcik memang tak nampak lansung la..ce kabo celah mana datangnya sayang tu.
-Iyee...semua la kat sekolah tu nak disayang eh. Anak sendiri kat rumah??Nak jumpa pak mak sendiri pon payah. Bek la masa yang ada tu bagi peluang untuk mak ayah dekatkan diri dengan kuaga. Tak cukup hari biasa dari awal pagi sampai ke petang bawak ke malam jaga anak2 orang. Hujung minggu lagi. Lepas tu nak budak2 ni carik kasih sayang dengan cikgu diorang lak eh??
-Mokcik percaya nak elak budaya negatif bukan dari skolah, tapi RUMAH. Sekarang mokcik tengok ramai betul mak pak lepaskan tanggung jawab mendidik anak tu kat cikgu2. Mak pak keje branak je eh??Mudah la gitu...Bek apply benda2 gini kat rumah dulu. Sebab tu orang panggil Rumah Manis Rumah tak panggil Sekolah Manis Sekolah

Ohh..mokcik ter-emo. Sebab mokcik tengok kesian kat pak mak yang keje cikgu2 ni. Seb baik mokcik isteri seorang Cikgu. Memahami la konon. Hahaha...bak kata Ustaz Don, kita selalu lupa yang kerja sebenar kita adalah ANAK-ANAK

Mari Menghijaukan Bomi

Saya seorang yang konon-konon enviromentalis...betul ke ejaan tu Saya rasa la...saya seorang yang agak sayangkan persekitaran susah ngat nak eja enviroment eh...Bagi orang nampak cam apa saya buat ni remeh, tapi saya percaya bak kata pok-pok KBS Rakan Muda untuk iklan i-volunteer "Kerana Seorang Mampu Melakukan Perubahan" Ya, saya percaya pada slogan itu.

Sebelum geng KDNDHEP wartakan sebagai Sabtu hari tanpa plasitk lagi saya dah cuba nak slowkan penggunaan plastik. Kalo beli benda takat boleh bawak dgn tangan atau masuk dalam beg gabak saya tu, leh senyum dan ucap terima kasih kat adik TF. Seboleh-boleh say no no to plastic. In fact dalam henbeg gabak tu ade plastik saya siap2 bawak kot lau beli barang remeh2 tak payah pakai plastik Tong Fatt. Baik kan saya??

Dan setat tahun baru saya try improvisasi ayat dari top chef master en-sekitaran-lis saya. Ye...saya bawak bekal. Selain baik untuk alam sekitar, baik juga untuk alam sepoket kami. Hahaha... dan tambah keje Cikgu untuk tiap2 pagi siapkan bekal untuk saya, hehehe  Saya akan cuba masak-masak lebih supaya selain Dabel A ade bekal makan ke rumah akak ngasuh, mak die pon ade bekal sama. Kalo saya masak tak cukup/seswai dengan selera untuk di bawa bekal, saya tetap bawak bekas bekal. Nanti di kedai saya tapau tak guna polis-terin dan plastik2 lagi...Bagus kan kan kan?? Sila tepuk bahu sendiri.

Pic set bekal lazim saya...wahh..dua2 kaler ijo..baru pasan...
Cikgu yang beli botol air dengan bekas tu
Eh..nampak plak jari gebu tu, hahahaha

*memula nak buat memang payah tapi dah lama ok je. Dan kelebihan lain yang dapat...orang kenal kita dalam ati sure kata pelik manusia ni haa....

Sekian...
Entry ini menggunakan 'saya' untuk menunjukkan  lebih kebaikkan penuliS hahahaha, eeeewwww

Thursday, March 1, 2012

Aneeq Solat

Kalo azan depan tivi, die pon same azan
Walopon azannya dalam bahasa Jerman
Lepas tu sebok same nak ke bilik air
Amik wudhuk kononnya...padahal basuh muka je
Lepas tu same sibuk berebut sejadah dengan abah die
Tak pe, yang penting semangat nak solat tu mama suka
Harap-harap sampai ke besar rajin 
Tapi............hmmm....



Abes gaya dah ajar sujud...nak jugak die sujud cenggini haaa...
Siap toleh2 tengok tepi...sebab abang die nak amik keta 
Mulut bebel solat tetappp..selagi tak Aminnnn!!!! hahaha