Thursday, January 28, 2016

Siri Meng-upgrade Rumah 2



Sambungan kerejaan Cikgu masa cuti sekolah...



Disebabkan hobi membeli barang oleh Cikgu, tempat simpanan kami dah berkurangan. Mula la Cikgu berkira-kira nak tambah kabinet lagi. Tak payah berangan nak buat dengan Intech Kitchen, mana nak korek fulus lagi, dah la jauh kat Raub ni, tak di ambil tempahan nyer.  Jadi kami servey harga sekitar Raub, untuk  kabinet dinding ukuran 6' x 6' x 2' cecah RM5k wehhh... Mana nak cekau. Usha IKEA pun paling koman dalam RM1k bajet.

Jadi ai puji lambung-lambung Cikgu dan bagi semangat kat dia untuk buat sendiri. Cikgu ni jenis memandai walaupun dia tak pandai. Hehehe..




Tengah mengukur nak buat open shelf. Cikgu guna tiub air sebagai alat nak mengukur. Ai is veri the kagum. Ai tak terfikir cara macam tu boleh guna. Biasalah, masa sekolah dulu amik ERT jahit menjahit walaupun menjahit pun ke laut hahaha.. "Keje senang" katanya. Berlagak sungguh... Tak pe, bagi can kang merajuk Cikgu payah.




Dah siap ukur, cat pulak. Eh, patut cat dulu baru ukur kan?? Tak kesah la terbalik pun, janji dah terpasang kaki rak ni. Kami beli kat IOI City Mall, baru bukak tahun lepas katanya. Dalam kedai Home Deco. Asal ke Puchong nak beli langsir kat kedai Baagus tu, sekali kedainya dah tak ada. Orang tu kata pindah kat tempat baru ni. Tengah sale kot, Cikgu kata murah. Banyak jenis dan corak kaki tu, kalau kat Raub dia jual satu satu dan tak bercorak-corak besi tu, sepesen jer. Jadi beli lah banyak-banyak. Dasar tamakian kan?
tamakian = tamak yang boleh dimakikan hee...





Cikgu tengah men-syelek kayu lapis. Beli kayu ni kat kedai hardware. Boleh minta dia tolong potongkan. Percuma. Heee...ai sangat suka. Jadi Cikgu bawak ukuran siap-siap dan minta diorang tolong potongkan. Tak adalah berbulu sangat kayu tu. Balik syelek warna merah gelap dan biar kering. Cikgu buat lima lapis. Kasi kilat dia kata.




Hasilnya akhir bersama model tak perlu bayar. Tak nak beralih selagi tak ambil gambar dia, layankan jela. Barang tu konon je letak-letak, nak ambil gambar punya pasal. Apepun alhamdulillah, dapat la kami menambah  ruang simpanan baru. 


Kos Projek

Tapak rak    : RM 15.00 x 3pasang = RM 45.00
Plywood + syelek    : RM 120.00
Cat     : Percuma tu campuran cat lebihan hari tu heee..

Jumlah   : RM 165.00

Tengok, tak rugi buat sendiri. Jimat duit, disamping menjadi sebagai aktiviti pengerat hubungan suami isteri :)

Monday, January 18, 2016

Siri Meng-upgrade Rumah 1



Assalamualaikum..

Entry ter-lewat. Dah buat auto post tapi tak-ter-post-auto jugak..tak tau kenapa. Baru perasan banyak post tak naik. Huu..tak apalah, kita naikkan satu-satu perlahan-lahan Hee...

Disebabkan ai pantang kali ni banyak duduk kat rumah sendiri, mula la Cikgu bawa idea nak meng-comel-kan rumah. Biasa kalau hujung tahun cuti je memang ada je projek yang Cikgu nak buat. Nak naikkan seri rumah katanya. Tahla, sejak dapat anak perempuan ni, lain macam pulak citarasa Cikgu hahaha,,,




Antara tempat pertama ai jejak lepas pantang. Kedai hardware, rom-antik khennn?? Hahahaha
Tujuan, beli cat. Nak merealisasikan impian Cikgu  dengan projeknya. Biasa la, bila cuti bersalin ni duit gaji tak berusik, berperam je dalam bank tu kan ayat poyo sangat Paham tak situasi sekarang?? Hahaha..sebab tu la kehadiran ai penting.




Semangat Cikgu, terus malam minggu tu ajak mengecat. Ikutkan citarasa Cikgu yang eksotik tu, dia nak cat setiap dinding warna lain-lain. Berpeluh ai dengar. Seb baik la berjaya melencongkan niat Cikgu tu, ajak dia buat dinding berjalur gini. Gambar model terpaksa di tutup sikit, sebab Cikgu kata nanti dia tak larat nak layan peminat. Hoishhh...




Hasilnya. The perfect of the imperfect. Tah hape-hape ayat. Abaikan, hahaha... Bolehla bagi seorang amatur. Dua malam dan satu hari, satu kawasan ruang tamu ni selamat di-naik-seri-kan. Alhamdulillah...Memang lain rasa lepas cat tu. Memang rasa la 'seri' yang Cikgu nak tu. Heee..


Kos projek

Cat : Dalam RM 300. Sebab idea asal Cikgu nak warna-warni kan, jadi beli dua tin cat 5l dan 3tin cat 1l. Jenama yang ok sikit, sebab kesan dia sangat mebeles..

Masking tape ; Kedai bukan RM2 lagi je beli, murah dan banyak. Habis la dalam RM20
Amaran, jangan cuba-cuba membeli berus cat jenis roller atau biasa kat sini, memang menyesal. Dengan keras kejung lepas tu tah hape-hape. Kalo bekas cat tu ok.
Ai dah pesan kat Cikgu, biasala walopon ai ketua projek dan dia pelaksana je, tapi veto dia besar lagi hahaha..kan dah kene hahaha..ingat isteri dia ni cikai sangat bab mengecat.

Alatan Mengecat : Berus biasa dan roller dan bla bla bla dalam RM 40

Jumlah semua RM360.00

Seronok jugak buat projek gini. Nak bersopim berjalan sana sinun duit kureng, jadi inilah cara kami nak mengeratkan hubungan suami isteri uhukkkk.. Dua malam satu hari dan semua kerja mengecat ruang tamu kami selesai. Sampai pukul 3pagi yuuu..huuu... Hero-hero sama naik menyibuk. Nasib baik adik kecik lena elok je malam.

*Lepas projek mengecat ruang tamu, kami cat ruang keluarga pulak. Jadi memang tak ada cat yang di bazirkan.