Thursday, January 28, 2016

Siri Meng-upgrade Rumah 2



Sambungan kerejaan Cikgu masa cuti sekolah...



Disebabkan hobi membeli barang oleh Cikgu, tempat simpanan kami dah berkurangan. Mula la Cikgu berkira-kira nak tambah kabinet lagi. Tak payah berangan nak buat dengan Intech Kitchen, mana nak korek fulus lagi, dah la jauh kat Raub ni, tak di ambil tempahan nyer.  Jadi kami servey harga sekitar Raub, untuk  kabinet dinding ukuran 6' x 6' x 2' cecah RM5k wehhh... Mana nak cekau. Usha IKEA pun paling koman dalam RM1k bajet.

Jadi ai puji lambung-lambung Cikgu dan bagi semangat kat dia untuk buat sendiri. Cikgu ni jenis memandai walaupun dia tak pandai. Hehehe..




Tengah mengukur nak buat open shelf. Cikgu guna tiub air sebagai alat nak mengukur. Ai is veri the kagum. Ai tak terfikir cara macam tu boleh guna. Biasalah, masa sekolah dulu amik ERT jahit menjahit walaupun menjahit pun ke laut hahaha.. "Keje senang" katanya. Berlagak sungguh... Tak pe, bagi can kang merajuk Cikgu payah.




Dah siap ukur, cat pulak. Eh, patut cat dulu baru ukur kan?? Tak kesah la terbalik pun, janji dah terpasang kaki rak ni. Kami beli kat IOI City Mall, baru bukak tahun lepas katanya. Dalam kedai Home Deco. Asal ke Puchong nak beli langsir kat kedai Baagus tu, sekali kedainya dah tak ada. Orang tu kata pindah kat tempat baru ni. Tengah sale kot, Cikgu kata murah. Banyak jenis dan corak kaki tu, kalau kat Raub dia jual satu satu dan tak bercorak-corak besi tu, sepesen jer. Jadi beli lah banyak-banyak. Dasar tamakian kan?
tamakian = tamak yang boleh dimakikan hee...





Cikgu tengah men-syelek kayu lapis. Beli kayu ni kat kedai hardware. Boleh minta dia tolong potongkan. Percuma. Heee...ai sangat suka. Jadi Cikgu bawak ukuran siap-siap dan minta diorang tolong potongkan. Tak adalah berbulu sangat kayu tu. Balik syelek warna merah gelap dan biar kering. Cikgu buat lima lapis. Kasi kilat dia kata.




Hasilnya akhir bersama model tak perlu bayar. Tak nak beralih selagi tak ambil gambar dia, layankan jela. Barang tu konon je letak-letak, nak ambil gambar punya pasal. Apepun alhamdulillah, dapat la kami menambah  ruang simpanan baru. 


Kos Projek

Tapak rak    : RM 15.00 x 3pasang = RM 45.00
Plywood + syelek    : RM 120.00
Cat     : Percuma tu campuran cat lebihan hari tu heee..

Jumlah   : RM 165.00

Tengok, tak rugi buat sendiri. Jimat duit, disamping menjadi sebagai aktiviti pengerat hubungan suami isteri :)

No comments:

Post a Comment

Dah tulis?? Terima kasih :)