Thursday, February 24, 2011

tAzKiraH dI kHaMis-pArt 2

hari ni hari kames ya adik2....so pelajaran daripada ustaz tadi adalah pasal..........

INTINJAK
merupakan perkara wajib dilakukan setelah selesai proses buang2. tidak wajib istinjak kalo yang keluar itu benda yang kering mana tau kua berlian ke ape kan?? benda2 yang boleh diguna untuk istinjak
- air the best one
- benda2 kesat dan kering cam batu, kayu, tisu dll

syarat2 istinjak :
- najis tidak kering..mean fresh n bright lagi
- najis tidak berubah dari lubang keluar najis kalo taik itu di tgn tidak boleh ya,ini kena guna air
-wajib membuat 3x sapuan untuk membersihkan, sekiranya tidak cukup 3 boleh lebih tp sunat perbuatan tersebut diganjilkan
-haram istinjak menggunakan cecair selain dari air, benda2 yang mempunyai kehormatan cam tulang, bulu haiwan dll dan juga najis kering.

adab membuang di tempat terbuka
-tidak menghadap dan membelakangkan kiblat
-membaca doa...doa spt di bawah

"tok nenek....cucu tumpang kenceng...."
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#..#
weiiiiii................buat2 la buat....lempang sat g...bukan la....
"a'uuzu bikalimatillahit taammati min syarri ma khalaq"
maksud : aku berlindung dengan kalimah ALLAH y sempurna dari segala kejahatan
*kalo ade silap tu maafkan la ambe y khilaf ni,sudi2kan la membaiki,menegur...besala..time ceramah ustaz mate layu2 je..hehehe

Wednesday, February 23, 2011

PusHpa...

ini bukan kesah puspa narayan atau puspawati ramloo yerr...ini pasal PUSPANITA. semalam dengan paksa-dan-agak-rela ke mesyuarat agung puspanita 2011 well..cam besa, bukan bermiant ngat dengan persatuan2 ni... memang hampeh la..kita pung pang pung pang suh orang tubuh persatuan belia, persatuan sukan ape..tp sendirik malas berpersatuan...haloooo haloooo, kalo benda yang dipaksa2 ni ai memang malas jangan cakap la...ai dulu aktif per persatuan. gile nyer dengan PBSM..walopon tak pangkat tinggi mane...tp sooooooo heart PBSM..tah nape tah

okey...balik cite asal...tak dela besh mane pon.kalo tak pergi pon ok kot.tp disebabkan saje nak tunjuk yang ai ni keje pelayan-kerajaan-bahagian-SOsial hahaha pergi la nunjuk muka. dan sepanjang time tu, yang best adelah mi kari nyer sahaja...nape???

1) dipulun oleh geng2 jabatan sama je..
memang la geng awak paling ramai dah mmg kat daerah opes awak ramai pekeje eh...tp jgn la cover abes semua nak. bagila la dari jabatan len same..ni puspanita..bukan puspabelia ke ape kan, contoh la....

2) si pemegang jawatan tu macam kureng
patutnya pemegang jawatan tu bia la y ade kepentingan sket dalam satu2 jabatan...kira kalo ade ape2 event ke ape,leh la guna kelebihan die sebagai someone dalam jabatan tu, dan dengan ini penyebaran maklumat pun lebih elok..besa la kan,org lagi mudah terima makluamat dari atas ke bawah

3) komposisi pemegang jawatan
kam kata melayu gile kuasa marah...tp dah asal calon geng2 sendiri je apesal???aku calon kau..kau sokong..kau calon aku, aku sokong...cheitt!!!! dah yang beberapa kerat kaum lain melanguk je tgk...kate 1mesia

eh kecoh la die ni...time meting tak nak kata ape..ni sebok2 dalam blog pedehal????hehehe..ok ok...sori sori... :)

Monday, February 21, 2011

PBSD Raub

first time taip tajuk elok2..hahaha
jeng jeng jeng....nak memperkenalkan
staff2 Pejabat Belia dan Sukan Daerah Raub 2011

dari belakang kanan kak zai,farees,arif, syahid dan kak aya. depan tengah tu bosh tepi die pok ku...y sorang g tu???ai lerr...hehehe

pangkat mak dah ni tp kira nak up sket panggil kak zai hehehe kerani bahagian pentadbiran. banyak mulut cam mak2 kita la..anak2 ni salu la kene bebel kalo lembab buat keje. tu molot jahat anak2 ni panggil mak tiri..hahaha

farees aka balck ni jaga bahagian sukan daerah...kalo bab atas padang memang cepat, kalau duk opes nak nak tenet harrrr-jaddd memang mati kutu la mamat ni..dia ni salu la kene bebel kat mak tiri mak sayang lebey tu farees

arif ni budak baik... bodek lebih sebab die la salu tolong ketukkan kad kami2 hehehe... ni kalo tak de dia memang senak gak la nak carik2 fail, rekod2 surat segala...die je paham konsep susunan fail konon 5S la sangat tu...

syahid ni juruteknik. hah..die ni memang banyak teknik lagi2 bab niaga sampai naik pening kadang2 tu. kejap niaga slipa la..kejap bukak kedai makan la...skrg ni jadik boy-catch-picture pic die amik lawa gak,nak tempah leh la kira kunun serba-boley la

ni kerani bahagian kompleks yang jaga2 aset kewangan pe. kak aya ni leh dibuat geng wat keje jahat...hahaha...trutama bab makan dengan ngulooooo... tokey chalet kat pulau chekas ni...

pok ku ni orang rakan muda die pun suka la pada awet dan aweks muda hahaha...sangat sporting tp bab keje sangat siyes..suka wat cite lawak2 tp kadang2 tak paham sori pok ku,pick up slowww

mai bosh ade pusat-islam sket la..so die tak macam pegawai2 belia lain la..kalo ajak die karok memang die akan karok lagu nasihat2 je dan kami pun mula la tadah tangan hahaha sangat sabar orang nya..nak tengok die marah???hmm...camna eh bosh marah???

*kalo nak tanya sal program ke berkenalan ke sila la...no opes sila gogel eh???hahaha

Friday, February 18, 2011

MaseH KAh NgKO HenGaT??

prak prung prak...tetiba je rumah abah kalut lepas kata abang nak datang lawat Su Dam dengan mak ayah

pung pang pung..ma dah bebel2 suh siapkan barang2 dan kol abang suh belah sana bawak barang itu ini...jangan lupa bawak cincin sama???blurrr...

tik tok tik..tetiba ke KB dengan masa ade 45menet je nak carik cincin.still blur tp dah ma suruh kita yang blur ni ikut jela.duit cuma ade 150henget, lepas gaduh2 nangis2 pilih la cincin murah dan nipis tu.

klung klang klung...ma baru tringat tak masak ape orang nak datang,kalut bertempiaran adik2 g kedai mase tu keta abang dah depan pintu pagar umah..siap sekeh suh g mandi bersiap pe.suh pakai baju kebaya ma..pe hal lak??datang bukan ke nak tengok Su Dam yang 5bulan jenguk dunia tu ke???makin blurr...

pok pek pok...tetiba je adengan zirah pertama abang nak ucap trima kasih atas rekemen abah dgn lawat baby Su Dam jadik lain...

gung gang gung...cincin dah tersarung kat jari.rasa cam bodo ngat....pe kess????

masihkah abang ingat???asal niat lain kedatangan abang dah jadi lain sebab salah paham ma. sedangkan time tu hubungan kita dah hujung2 kuku daa..dengan tak sedia dan blur kita dah terikat....ingat tak bang??dengan majlis y koboi amat...tnpa hanatran,tanpa majlis,tanpa pakaian lawa2,tanpa solek2 tanpa orang ramai....

18 Februari.....Raya Cina, 4tahun yang sudah....ingat tak???aci kerat kuku abang lupa

itulah jodoh.....

Thursday, February 17, 2011

BaU SuSU eH??

mane la ai tau...idung dah la sengkak dek ingus...
plak tu kalo ingus tak dak pon..asal ekon kuat sket, sure idung kondem
cenggane nak duk obersea gini..haish
patut la staff laki masuk len macam muka diorang
incek bosh plak selamba-jujur je
'weh..bau ape bilik ngko ni??'
baru la sendiri leh hidu...alabah...
bilik ni bau SUSU rupanya...hahahahaha

ai ni kan pembekal susu skarang
walopon tak berjaya cam lembu new zie tu
tapi kira okey la...si kecik kacak tu membesar dgn jayanya
okey2...sat g nak g Toh Pat beli perpum bilik sembur2 tu
hahahaha.....gelak kaber malu

Wednesday, February 16, 2011

DOOLu dan LAaNi part 2

-doolu mandi mmg puas ati lepas skrub, lulur bukan takat syampu2 je.. laani dapat mandi pon dah kira baik

-doolu tak makan sebab nak jaga badan..laani tak makan sebab tak dan!!!

-doolu layan la cite jiwang2 roman2...laani, tak de tak de ULTRAMAN!!!

-doolu tido ikut time,jaga kulit katakan...laani sambil duduk pon leh tido g baru paham nape ma leh tido sambil baca paper

-doolu dressing mantop siap bau wangi2 ...laani kain batik dan ada bau2 kari

-doolu dapat gaji beli baju baru make-up serba satu..laani diaper beli dulu, apa lagi..susu???

-doolu malam2 je honeymoon...laani, good night moon

hahaha..penat la makcik!!!!

Friday, February 11, 2011

DooLU daN LaAni

pic kredit to cik misi
yaa...sila tengok gambar budak tak bape nak snonoh ni... asal amek gambar je juih,asal amek gambar je juih cam lawa ngat ini missi suda paksa ini mak budak LIKE gambar die dalam fb shuke2 ati je eh?? konon2 die nak menang pertandingan la kan???so kalo ade sape2 kesian tengok muka die y tak bape nak kesian tu..sila la like gambar tu eh, link die kat bawah pic tu...tolong yaaa!!!wei wei semek....lom pon nak buat cite pasal doolu dan laani...

DOOLU...mase2 muda rakan muda, suka pakai tudung bawal, ale tudung yang pat segi tu.yer..ianya remeh, smemeh tp makcik pakai juga. nak2 kalo kale pink yang ma makcik belikan. slalau pakai ade la buat gaya2 jin toncit ape, sangat shoka...wane die lembut jer, makcik pon nampak ayu-muyu gitu skrg itu tudung suda rosak, ade kesan kopi ke ape bek ngaku sape pakai!!!!!!!!!!!!!!!!

LAANI...aish, makcik still pakai tudung bawal jugak. tak de masa nak berbelit bagai. memam la tudung tu tak payah gosok ces,nampak no korang pemalas kan kan tp makcik totap shoka tudung bawal, nape???makcik ni dah ade anakssss plural kan payah!!! kam mane nak bela tudung, nak bela anak lagi. kan kejap sorang hentak kaki gitu, y tecik sebok nak membebek.hah..tudung bawal ni plak kalo makcik men selak2 kat public nak membebek die leh cover mane2 y patut di kaber. kalo tudung belit2 kam makcik bimbang, ade je masuk paper BAYI 3BULAN MATI TERBELIT TUDUNG nayooo!!!

*jangan ditanya camna nak memutihkan muka cam missi tu daa...budak tu wat pembedahan plastik dgn docter MJ tuh..hahaha

Wednesday, February 9, 2011

SeTahUn...

genap setahun merantau pergi
merantau jauh ke dunia penuh asing
pemergian yang nekad
tanpa perlu berpaling lagi
masih ade yang menanti
masih ada yang mengharapkan kembali
namun...MATI ITU PASTI
al-Fatihah buat arwah mak
semoga mak tenang di sana...

Tuesday, February 8, 2011

29 + 4 mOntH

kejap ajo mase eh berlalu...dah bosa dah anak2 omak haaa...
dah ade dah makcik2 yang tak sayang molot suh makcik menambah laie sorang
aduh...sakit2 tak ilang laie makcik2...dah nak tambah laie sorang???hau..hazabbb

aliff
-asek bising sal beskal je..tambah lak baru balik dari umah Tok Bah y ade beskal kecik tu...mentang2 dah pndai nek beskal roda tambah ces...
-suka tgk duit..dulu duit singgit,skrg dah duit 50 die tak buat apepun, tgk jeee..lepas tu die pulang balik
-suka kutip duit syiling..lepas tu lambak dalam beg mama tny nape?? "li ekal aliff "haish..
-bila jatuh akan bangun sndiri lepas tu cakap "aliff enang..."
-sangat suka bercakap dengan LOHGAT KELANTAN dah la pelat,kelantan lak mmg tak paham hahaha
-reka lagu karut marut..besa lagu die besa nyanyi tajuk bella bella. tp semalam dah ade lagu baru "aanni ayang" ni untuk Su Ni die


aneeq
-alhamdulillah still nyusu badan...mama sgt bangga dapat fully bf kali ni
-dah boley menerap..tp asal nerap sure nanges2 sbb tak leh nak pusing balik...omak ko lak jahat hati gelak2 tgk anak ponat haa
-sangat suka berbual,kalo tgh bual dgn org pun..letak je die tgh2 tu ha..sure die same berbual...
-sangat touching...tah fiil sape tah..asal tinggi sket sora,cemik..asal marah sket walopon bukan marah die cebik...alahaiiii
-sedikit baran...kalo lambat trutama bab nyusu mmg die akn keras2 kan badan