Saturday, October 24, 2009

Assalamualaikum...

Ilmu utk dikongsi bersama :
Pagi semlm dengar radio ikim (91.50 fm), Ustaz Zawawi bercerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antaranya tentang bab memberi salam. Baginda memberi salam dgn lafaz "Assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"
Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye"
Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye" Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan! Semoga ada manfaat.

Untuk renungan bersama : Janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan. Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "As Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan Yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani. Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'. Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum. Semoga ada manfaatnya.

*sesiapa yag pakar dalam hal ni tolong bagi pendapat....saya dapat dari emel

Friday, October 23, 2009

baEk2 sAhajE....

Ini realiti dalam kehidupan kita di dunia ini :
Pasti ada seseorang individu yang kita merasakan tiada "chemistry" antara kita dan dia.. sepatah perkataan kita, dibalas dengan sepatah perkataan yang sememangnya jauh terpesong dari apa yang kita harapkan. Semacam tidak boleh berkomunikasi dengannya. Lebih sakit jika jawapan-jawapan yang diterima amat menyakitkan hati.
Seandainya individu itu hanya tiada chemistry dengan kita seorang, namun tiada masalah dengan orang lain, rasanya tiada hal. Apa yang sering bermain-main di kepala ialah, bagaimana pula dengan hanya
SEORANG individu yang hampir TIDAK punya chemistry dengan RAMAI orang. Bererti ramai orang yang selalu tidak bersetuju dengannya. Mungkin akibat bahasa atau perkataannya, ramai sekali yang tidak berupaya berkomunikasi dengan berkesan atau menyebabkan ramai orang sakit hati dengannya. Malah tidak berapa suka untuk menegurnya andai terserempak di tengah jalan pun. Pernahkah anda "terjumpa" dengan orang seperti ini? Bahagiakah hati orang seperti ini? Mungkinkah dia selalu merasa kehadiran Tuhan disisinya sewaktu dia menyakiti hati ramai orang? Adakah dia seorang yang baik, namun disalah tafsir oleh orang ramai?

Rasulullah pernah melabelkan seorang lelaki sebagai " Ini adalah orang paling buruk dalam kaumnya". Sepantas kilat Aisyah bertanya mengapa Rasulullah berkata demikian.
Nabi menjawab, " Wahai Aisyah,
manusia yang paling hina adalah yang ditinggalkan oleh orang kerana mereka takut pada ucapannya yang buruk" - Hadis Bukhari, Muslim Tarmizi dan Abu Dawud.
Maha Suci Allah, semoga kita semua bukan dalam kategoti manusia serupa itu. Jagalah hati dan lidah kita semua agar tidak dibenci orang.. Wallahu'alam...

*sumber Aisyah : Ummum Mukminin Keanggunan Sejati karya Sulaiman An-Nadawi
**thanx tu FIna artikel ni...

Wednesday, October 21, 2009

glOry BEacH reSort, PD..

aiyak...saje2 mau tunjuk gambo2 gi PD kursus tau ari tuh...tada besh mane pom...sebab...

1) g sorang...rindu orang kat umah maaa... bimbang pom same
2) ai dgn gigih nyer teruskan berpuasa... alhamdulillah dah slamat beraya daa
3) pesal barang2 kat PD mahal mak mek? air mineral cap ayam pom RM 2.50... dalam hotel lagik la mahal for sure
4) tak der senggang waktu nak jalan pom...malam jer... tp tak besa kua jalan malam, lak lau tada kanda...huuuuu
5) lepas kursus..pejabat lak wat kursus tok belia...bawak kerja pergi kursus,ilang mud nak poya2... citt...rerajin bebenor

dah ler..layan gambor....


ini ler tajuk kursus tuh... sesuka ati die letak tarikh lelama gitu...

ini gambar dari beranda waktu pagi... owww...jack..yu jump..ai cannot jump...


gambar kat kafe die...angin kuat giler babas laa...kipas tak payah on pom pusing jer eee...hantuuu gambar makanan tak der..tak dan nak snap...sebab ku puasa...kam makruh lak..huhuhu lampu die lawa... ai laik la yuuuu

Tuesday, October 20, 2009

ePPi beStdAY mAi siS n Bro...

hahahaha...slamat2....selamat hari lahir ke tuttttt buat girah mi nor...dan jugak amad...kira okey jerla ek lah wat ucapan tuk bertiga2 orang terus...ai malas nak taip banyak2 kali... dan yang penting, ai malas la lau yu yu an yu ni interpreme banyak2 dalam blog neh... kurangla femes ai lak kam..hahahaha...first tuk my adik-in-law pada 08 Oktober lpeas...peksa bagik umphh k? untuk mi nor adikku yang baru dapat posting jgn nak beli blah jer dapat gaji... selamat menyelamatkan ari anda pada 15 Oktober dan amad jangan jadik sarip dol kg sri aman dah.. pada 21 Oktober dun nakal2...sian kat ma dan abah nuh...




ini my SIL name nak2 manje...Girah..hehehe

ini Mi Nor yaa kawan2....

ini Amad a.k.a sarip dol kg seri aman...belah kanan daaa...belah kiri akak die

Monday, October 19, 2009

kEnapA PoMpuaN sALu tAK DApat LElAki BaiK??

1-lelaki baik adalah hodoh
2-lelaki kacak selalu tak baik
3-lelaki kacak yg baik....sudah berkahwin
4-lelaki kacak yg baik dan bujang....tidak cekap mengorat!
5-lelaki kacak yg baik,bujang dan kaya, akan tetapi tak minat pada kita pulak
6-lelaki kacak yg baik,bujang dan kaya,yg berminat pada kita pulak, jenis lelaki yg suka berfoya-foya!
7-lelaki kacak yg baik,bujang,kaya,yg boleh berminat pada kita dan bukan lelaki yg suka berfoya- foya......homoseksual laa pulakkk!!
8-lelaki kacak yg baik,bujang,kaya,yg berminat pada kita dan bukan lelaki suka berfoya- foya (serta x kan menipu) dan bukan homoseks..kita yg mendekati dia dulu,dia pun suka kat kita tapi jenis org ni mesti ade masalah, seperti----mungkin bakal mak mentua kita x stuju,family kita lak x berkenan kat dia,ex gf dia datang balik ataupun kita x berjodoh dengan org jenis ni.

*hehehe..ini dapat dari blog kawan...ehem, betoi ka?
** thanx to anoor...ai pinjam dari blog yu...kepala jem lagik lepas balik kursus...baru kena basuh kaw2 nyer pasal

Tuesday, October 13, 2009

Aliff 13bulan

dah lebey setaun dah budak kecik neh.tak percaya jer rasa...hmm...baru jer semalam rase nyer tergolek gelimpang atas tilam...ni dah leh jalan lari cam sapu awan..hahaha..mama pom dah balik ke berat sblm ngandung dah..huhuhu..promete sket...nak kurus..belalah anak kecik.. tak perla....lau mama rindu dak kecik lagik nanti mama bagik Aliff adik nak?hahaha...sooooo nope sesuwaiiii...hahaha..
ini gambar Aliff lagik...saje nak tayangkan...makin besar makin tak encem budak kecik neh... keturunan mama la nih

ari ni kita tak boikot Mc D...sari jer...buley la kan kan kan?
abah skemamamamamama....pesal la amek gambar gitu sayang????




memula jer takut lepas tu gelak die jer penuh dalam Mc D tu...bagus betul budak kecik neh

Friday, October 9, 2009

oBEr da DroP perPumE

ari neh pagi ku bangun...kes nak sambut ari kualiti jabatan kat Maran nun...walopom sambutan agak2 jer...tp besh gak tgk diorang neh berdebat bagai..hahaha...cam budak skulah sudaa....tp diri ku tadak la nak tunggu sampei abis sambutan tu...mau ponteng balik Raub daa.. ampom bosh!!! ari neh mmg ari tak bertuah ku..gilak...memang sat g kena mandi sakan la...dah ler tido lewat anak dok asek ajak bergurau jer...bangun pukul 5 pg Maran punya pasai...dalam duk nunggu staff len datang, ai dengan ayu dan mamai sebab tak cukup tido amik perfume dalam hanbeg. ai pakai one drop perfume kaler ijo ya kawan2..mudah murah dan meriah yuuu.... memam standby nak mudah kot2 tetiba nak g opis orang ke ape lepas g pasar ada ka gini? so leh calit2 bagai.. dalam kemeriahan ku mencalit2 kat lengan baju per...terbau benda pelik. cium2 balik..hampeh..bukan one drop perfume daaa....skali one-drop-kapakyum daaa...patut rasa berangen jer...hahahaha...

*mmg bagus...rasa segar sepanjang hari dengan minyak angen cap kapak itu
*naper ler same size botol berdua itu...huhuuhu...
*alasan femes-sakit perut...huhuhuhu..sabar jela


nota tak bertuah:
first time drive g Maran + bawak seme staff laki ai je puan ai kan seken bosh hahaha... punya gabra sampai g raba tiang umah sndiri..rebeh side mirror keta abang huhuhu

Thursday, October 8, 2009

enTRy berBaU DurHAkA...

semalam ku berpuasa...puasa yang di antara banyak2 jenis puasa yang musti ku buat... dalam ati ku berdoa jangan la ader yang ngade buat ku terpaksa membuka puasa yang baru2 nak mula neh... dah harapan tu berkecai biler bosh kol pepagi tau jer nak larik dari jamuan tuh


"ngko kene pergi jamuan tu...bla bla bla...wakil aku...bla bla yada yada...DO tahu..na na ek ena..."


hadui hati...terpaksa gak buka puasa...dengan sedih hati walopom menibai makanan selepas tu cam tak der esok dah alang2 berbuka kan???? syawal dah tinggal bape kerat dah..hey deii..pesal la nak buat jamuan raya time ni?buat la time lain?dah tu nape ler pilih nak datang sini...kerana ngko la posa ku terabai sari tau????cheisss.... ampommm tuanku...sembah patik mohon diampom..hehehehe


comel gak tengku mahkota ni kan kan kan???hahahaha

main asap2 pulak...huk huk huk..busuk tau tak

*gambar makan makanan, tarak...kes nyer?sendiri mau hengat la...hahaha....

Wednesday, October 7, 2009

mElAkA...pArT 2

ni kesah sambungan mase jalan2 g melaka nun...trimas kat terah sebab sponsor bilik hotel hehehe.... sebelum g org dop kate hotel ni gitu gini la ape seme yerla,komen nyer seme dari warga singa,asek tak puas ati jerr... okeh jer bagi ku...dah ler dekat yang amat dengan zoo dan taman2...so kami leh jengjalan jer ke sana...sesambil mengeluarkan peluh bersenam senang...hehehe....lepas tu makam makam

wajib amik gambar depan muka pintu hotel...d'Village staff2 ramah tamah...suasana cam kampung...bagus untuk duit ande2 yer... 3 generasi de sa'ari









tempat wajib ku lawat...tempat shuping...walopom jus window shuping...kemain banyak tempat membeli dan blah kat Melaka neh...rase nyer pekerja2 die jer dah cukup ramai mengalahkan rakyat jelata Melaka...ni gambar dalam Mydin...owh...ku suka sgt...cukup memenuhi napsu window suping ku...hahaha
ini kat tempat makan2 yang besh...suasana besh...makan2 besh trutama perut goreng berlada sedap!!! harga pom agak2 besh...tp skali skala datang okey la...dah ler romantik abes tempat neh..skali lagik...trima kasih kat Terah..banje makam...hahaha... muke siyes nak pesan makanan...bab makan kene siyes...plak lau orang banje...musti sugus2 siyes....
ini depan nak masuk restoran tuh...gambar ni ade ralat paralak sket yaaa...abang tinggi sket dari ku..tu ketinggian tu hasil memakai slipe 2 ince yer sedari2... kena buat pembetulan kot abang mareee
dan ku selitkan video budak kecik neh...orang datang nak makan die sebok panjat manjat...seb baik tak jatuh dalam tasik ijo tu...ini pom dah terlewat tangkap video...die dah siap bergedik2 shuffle atas meja seround




Tuesday, October 6, 2009

mElAkA...

mhenggu lepas kami sekeluarga cam ramai jer lam kluarga tuh tambah mak mentua tambah adik ipar g ke Melaka...pasai pa?adik ipaq konvo kat sana noo Universiti Teknikal Melaka UTeM... alhamdulillah...dah selamat berkonvo kombo...nanti leh mek lesen moto..lesen keta lak..lepas tu lesen nikah naaa...hahaha... sampai gak ke Melaka...dulu lau g deng
an pameli jep..duk umah tok cik nah kat bandar hilir jer...benda wajib lawat..kota A'Famosa dengan kapal tuh
ape name tah dah tua dah besor2 neh jarang dah g. tambah lak dah ade pemeli sendiri..ni dapat pergi hepi2 skali...hahaha...thanx to mr. drebar ai sayang yuu lebey la bang yang membawa kami ke sane tanpa banyak songeh dan sengeh nyer walopom ader gak kes2 nek angin sket2..hahaha


muka air keroh...tak dapat masuk dewan....hehehehe....len kali Aliff ya...abah kunun busi...padahal tak de sape pom kol die..saje purak2...cam busi amat..nop ebelebel kunun cover tanak amik gambar...cam orang tatau

mak yang penat banget...terah yang hepi2an lebey kak long tahu sebab...hehehehe...

kEtuPat SutUN..

ye kakak2 makcek2..ari ni nak menayangkan gambar ketupat sutun...kenapa? ini disebabkan mahu membuatkan sengsorang orang itu menelan saliva(salah doc ami tulun betoi kan) die sendiri...dengan ucapam, mahu makan reti2 ler turun ke Raub...sutun ni tak reti berenang ke sanun...sekiam...

ini ketupat sotong versi trenganu...rasa lemak manis masin...cam kuah lemak gitu haaa...

ini lak versi kelantan...lebey manis..lebey lemak..no no masin...hak hak hak...mane kamu suka?leh lah wat sengsiap...awak datang tibai je nanti...

Thursday, October 1, 2009

aYAt-AyaT ChenTA

Sabda Rasulullah SAW: Barangsiapa yang hafal dan mengamalkan tujuh kalimah ini akan dimuliakan oleh Allah dan malaikat dan akan diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan..

1.Bismillahhirrahmannirrahim : pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu
jangan ingat time nak ngap biler duk g umah terbuka jep

2.Alhamdulliah : pada tiap-tiap habis melakukan sesuatu
bukan tiap2 lepas abes makan jer yaaa...

3.Astagfirrullah : jika tersilap mengatakan sesuatu yang buruk.
ni lak bukan biler makanan kat umah terbuka daa abes..sebab korang dtg lewat

4.Insyaallah : jika ingin melakukan sesuatu pada masa akan datang.
yang ni jgn salah guna tuk bagik harapan pada awek/balak yang tak cun/hensem jemput kamu ke umah terbuka (yang sebenarnya kamu tak mo pergi pom)

5.Lahaulawalaquatai llahbillah : bila tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat atau melihat sesuatu yang buruk.

6.Innalillah : jika menghadapi musibah atau melihat kematian.
banyak jadi time2 raya neh..simpang malaikat 44

7.Laailaahaillallah : bacalah sepanjang siang dan malam sebanyak- banyaknya.

*kepada yang berkenaan, ini post len dari post2 raya walopom still ade bau2 raya...hehehe