Thursday, October 1, 2009

aYAt-AyaT ChenTA

Sabda Rasulullah SAW: Barangsiapa yang hafal dan mengamalkan tujuh kalimah ini akan dimuliakan oleh Allah dan malaikat dan akan diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan..

1.Bismillahhirrahmannirrahim : pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu
jangan ingat time nak ngap biler duk g umah terbuka jep

2.Alhamdulliah : pada tiap-tiap habis melakukan sesuatu
bukan tiap2 lepas abes makan jer yaaa...

3.Astagfirrullah : jika tersilap mengatakan sesuatu yang buruk.
ni lak bukan biler makanan kat umah terbuka daa abes..sebab korang dtg lewat

4.Insyaallah : jika ingin melakukan sesuatu pada masa akan datang.
yang ni jgn salah guna tuk bagik harapan pada awek/balak yang tak cun/hensem jemput kamu ke umah terbuka (yang sebenarnya kamu tak mo pergi pom)

5.Lahaulawalaquatai llahbillah : bila tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat atau melihat sesuatu yang buruk.

6.Innalillah : jika menghadapi musibah atau melihat kematian.
banyak jadi time2 raya neh..simpang malaikat 44

7.Laailaahaillallah : bacalah sepanjang siang dan malam sebanyak- banyaknya.

*kepada yang berkenaan, ini post len dari post2 raya walopom still ade bau2 raya...hehehe

3 comments:

  1. sesuai jgk artikel ni utk raya...

    sesuai bebila masa...

    p/s:entri ni bgus sbg peringatan utk semua terutamanya insan yg selalu lalai cm sy...

    ReplyDelete
  2. untuk saya juga,kdg terlupa...nak gak letak info selain dari hal anak untuk tok2 kat kg nuh..hehe

    ReplyDelete

Dah tulis?? Terima kasih :)