Monday, June 30, 2014

Fun Fair Versi Kami...






Ini fun fair versi kami. Dengan cogan kata "Anak gembira, mak bapak suka, kereta bersih juga" Hahaha... Dah mana nak carik fun fair siang buta kat Raub ni ha... Elok lepas keluar TF Raub tu terus Cikgu drive masuk sini. Tu pon ai yang teruja lebih dengan cite macam-macam nak bagi Cikgu basuh keta otomatik ni. Cikgu macam nak tak nak je dengan cucian otomatik ni. Tak bersih la, die guna air longkang la, rosak keta la..tapi dia mengalah juga akhirnya, mungkin sebab kesian tengok isteri die yang kagum hover kalah anak-anak hahaha...permintaan sebelum puasa kononnya. Apekah.. Dan seperti biasa, mak yang hover bukak cerita itu ini masa kecik itu gini. Nak bagi anak-anak naik hover macam mak nye. Malu la ai nanti hover sorang-sorang heeee...



Time ni anak-anak dah start kagum dari jauh bile tengok bilah-bilah pencuci tu. Bulu ayam besar kata Aliff..




Ni dalam terowong basuhan tu. Kejap sangat. Mungkin sebab masa kami pergi tu ramai orang beratur menunggu. Ingat masa kecik-kecik dulu kat Temerloh abah suka bawak keta basuh otomatik ni. Sebab ai dan adik-adik pon memang akan enjoy duk dalam keta goyang-goyang ada air dan sabun splash sana sini..memang macam rollercoaster versi kebersihan. Hehehe..cuma ingat masa kecik dulu lama jugak dalam terowong tu. Dan terowong tu tak dela transparent macam sekarang ni.



Ok...esok datang lagi kata anak-anak. Sebab tengah promosi pembukaan sampai 09 Julai ni. Keta besa RM2 je. Kalo setakat basuh jela. Nak wax tayar tambah singgit. Vakum tambah lagi. Kira okey la. Bersih la keta kami yang sebulan sekali je mandi nyer. So meh abang, kita ber-fun-fair lagi esok hehehe...

Tuesday, June 24, 2014

Seminar Makanan Halal Daerah Raub



Ye...ai ke sini semalam. Bertempat di Masjid Sultan Abu Bakar Raub. Tajuk seminar memang best dah tambah pulak ai memang nak mencari-cari kursus lagi dua hari nak cukupkan 7hari tu. Ada seminar gini dalam daerah pulak tu memang cantek la.


Penceramah pertama dari Jabatan Agama Islam Negeri Pahang (JAIP) Ustaz..anyonyooo ai lupa. Dah tulis tapi kertas nota dah ke mana-mana. Tapi ustaz ni memang femes. Best...dengan ai yang tak cukup mana tido kes program hujung minggu pon tak de la tersenguk dengar die ceramah.



Penceramah kedua dari KPDNKK. Encik Din..nama penuh tak tau. Die sebut gitu je.  Tak banyak sangat die kupas. Lebih kepada pedangan pendapat peribadi beliau sebagai otai dalam KPDNKK tentang sikap orang-orang kita. Errr..ke ai yang dah sengguk lebih tu tak dengar sangat benda die bagitahu hehehe


 Nampok?? Tu kadar yuran bagi pensijilan untuk tempoh satu tahun.  Kira tak de la mahal nau. Duk dengar kata mahal-mahal..ai bajet ribu riban. Industri kecik baru RM100 je pon ha. Cuma yes..makan masa tu mungkin. Macam ustaz tu cakap maaf lupa nama huuu makan masa sebab banyak kerja yang perlu di buat dan pegawai yang ada tak ramai mana. Di Malaysia yang mengeluarkan sijil halal samada JAKIM atau JAI Negeri. Dan sekarang dah ada online. Sila ke laman web www.halal.gov.my ye..



Opsss...senget. Tu pulak jenis pengkelasan nombor E. Yang ada la dalam fb duk cakap kalo ada kod E ni ada unsur bab1. So kat sini ustaz tu jelaskan..tak semestinya E je bab1 asal bab1 je E no! no! Tak semua E ni datang dari sumber haram ye. E ni digunakan khas untuk bahan tambahan (aditif) dalam produk. Tak kira la makanan ke apa. E yang paling ramai ditanya E471. Benda tu sebenarnya sejenis emulsifier iaitu mono dan digliserida. Sumbernya dari lemak sintetik yang terhasil dari gliserol dan asid lemak semulajadi dalam tumbuhan.

Nampak kertas pink tu..haa, tu kertas kod yang ai bawak ke mana-mana tiap kali nak beli barang. 7tahun kot duk bawak benda alah tu cek bahan-bahan. Tapi bila dah dapat penjelasan gini, rasa macam oooooo..baru tahu. Kadang kita pengguna ni terlalu alert sampai tak cek betul-betul sumber info kita tu. Ustaz tu pon ada sentuh pasal Cadbury. Dan jelaskan kesilapan tu, dan khabar-khabar angin kata itu ini dan prosedur mereka.

Kesimpulan seminar tu, apabila dan ada badan yang memang boleh buat ujian dan sahkan benda tu halal sepatutnya ianya memudahkan kita pengguna. Tapi kalo dah was-was tu, jangan makan. Dan kalo nak share benda tu piki banyak kali. Biar sahih betul letak duduknya. Oshh..banyak sangat benda nak cite tapi tak reti nak cakap. Eloknye seminar gini di buat seluruh negeri dan daerah. Memahamkan pengguna terutamanya umat Islam yang kadang mudah sangat percayakan benda online. Walopon kejap tapi sangat bermakna

Monday, June 9, 2014

Nasik Arab Khabsa La Kononnye..



Sempena ai yang kene keje Sabtu lepas, Cikgu request  nak makan Nasi Arab pulak. Ape ketan ai keje Cikgu pulak dapat ganjaran ye dok?? Ada ketannya sebab die yang tolong jaga 3A kat rumah hehehe... Dah la ai keje dari pagi ke petang. Sian die. Lagipun dah seminggu Cikgu duk nyanyi-nyanyi nak makan nasik arab. Ingatkan nak makan bila kami naik ke KL hujung minggu ni. Eh eh..nak wifey die masak pulekk...

Sesambil layan cite Doctor Stranger dengan You Are Serrounded ok iklan sket dan la ai gugel-gugel carik resepi nasik arab. Buat research sikit. Pening jugak..taip nasik arab je sekali keluar ada nama pelik-pelik pulak. Mandy la, Maghlubah la, Khabsa la okey sape tahu apa beza nye boleh tolong terangkan? Ke tu nama tempat asal nasik tu? Ai cedok sikit sana sikit sini, agak-agak nak bagi kene dengan selera Cikgu. 


Pagi-pagi Cikgu ke Pekan Sari Ahad kt Raub tu. Besa rileks je die keluar rumah pukul 8pagi gi pasar. Kali ni memang semangat. Nak beli daging kambeng la apa lagi. Tu tengah merebus daging dan tulang kambing. Benda pertama kene buat, sebab nak bagi daging hempuk empuk. Dan ai besa kalo masak daging memang sentiasa ada sudu besi la dalamnya petua mama. Dalam blog lain pon ada petua yang sama. Siap ajar basuh kambing guna tepung lagi. Ai bukan sekadar basuh, siap rendam dulu kejap. Tapi siyes, tak de bau hamis sangat. Tinggal bau dan rasa kambing tu je. Sedap la pulop.

Air rebusan ni nanti guna untuk tanak nasi. So kene pandai-pandai la agak. Lepas dah ada lebih tu, air rebusan bertukar menjadi sup. Pon ikut cara blog auntie sorang ni. Tambah bawang besar +bawang putih goreng + garam + lada hitam + lada sulah + garam + daun sup. Dah jadi. Aliff Aneeq makan sup saje bermangkuk-mangkuk lepas tu duk panas panas..hehehe




Nasi sesi pertama. Tak dapat nak tangkap bukak tudung. Berwap abis kamera henpon ai. Besala..henpon murah kan, tak de wiper hehehe... Sebenarnya ai takut nak bukak tudung tu takut nasi tu jadi antah. Punya la takut. Hehehe..kata first time masak. Sure la takut. Wehhh..kalo tak jadi makan tahun la jadi bahan kat Cikgu. Jadi failure is not the option ok.. betul ke ayat tu

Resepi Nasi 
4 pot beras basmati cuci dan rendam 30 mionit, toskan
6 pot air rebusan tadi sebab belakang pek beras tu tulis 1cawan=1 1/2 cawan air 
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak sapi
1 batang kayu manis
*1 inci halia ketuk masuk je
*6 biji buah pelaga
*4 biji bunga cengkih
*1 biji bawang besar potong dadu
*3 ulas bawang putih potong dadu
1 batang karot pon potong dadu
2 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil serbuk kunyit ai tak de safron yuu..
2 sudu besar rempah Khabsa nanti ai letak resepi kat bawah

2 biji cili ijo sedabak-dabak tu
1/4 cawan kismis
Garam secukup rasa 
Pewarna oren nak titis-titis dah masak karang
Daging kambing yang direbus tadi banyak mana anda nak masuk dalam nasi


Cara masak, lepas dah panas minya + minyak sapi tumis la bahan-bahan bertanda * Jangan la masuk seme skali, satu-satu la ikut priority. Dah agak layu bebawang, + rempah khabsa tu. Goreng kejap lepas tu masuk dalam rice cooker. Buh tomato puri,serbuk kunyit, kismis dan tambah beras lepas tu tuang air rebusan + daging kambing, jangan lupa lada besar tu. Kacau sikit-sikit lepas tu buh la garam. Tutup. Hmm..ai tak ikut sangat nak masuk gitu gini. Janji step penting ada. Tumis yang patut tumis dan campak-campak masuk seme bahan dan tutup heee.. Orang tak pro masak memang gitu. Janji siap masak dan sedap daaa hehehe..




Buat juga ayam bakar. Kot anak-anak cannot go dengan kambing bakar. Lumur dengan rempah khabsa tu. Tapi untuk lumuran ni tambah serbuk kunyit + serbuk cili + garam. Sedap. Kambing yang direbus tu pon lumur serbuk ni lepas tu bakor!! Guna periuk ikan ni je bakar. Bakar kambeng tu penuh asap rumah. Memang bau kambeng la hehehe..

Resepi Rempah Khabsa
*1 sudu makan bunga cengkih
*1 sudu makan lada hitam 
*1 sudu makan jintan manis
*1 sudu makan jintan putih
*2 sudu makan biji ketumbar 
*1 sudu makan buah pelaga
*1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) 
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit

Ni resepi asal dari blog Resepi Raidah. Ai ada ubah skit hee.. Yang bertanda * seme kene sangai dulu lepas tu sila menyerbukkan bahan-bahan itu. Tapi pelaga memang tak de yang kaler itam. Guna apa yang ada kt Pasaraya TF tu jela.Tu pom lepas kisar kali pertama tengok kulit pelaga tu tak jadi serbuk elok. Konon rajin, kopekla kulit pelaga tu. Haisss... Kejap je,lepas dah malas tu, tak de nak kopek-kopek dah. Kira tambah pelaga lebih masa masak nasi je nanti sudee..heee.. Ikut kata dalam resepi asal kene tambah halia, sebab nak serbuk tahan lama ai tak tambah. Buh terus dalam nasi. Serbuk kunyit + cili pon sama. Ai buh masa nak perap kat ayam/daging je. Kat nasik tak letak pon.




Ok gambar tak senonoh. Sebab amik masa tepi sinki. Ni pon ada gambar sebab tengah susun-susun sebelum bagi kat pakcik belakang rumah. Sesi membalas pinggan mangkuk huuu... Dari kanan atas Nasi Arab Khabsa, Kambeng Bakor, Ayam Bakor, dalam magkuk kecik tu Sos Harraz, sup kambing dan last salad Arab. Nak resepi sila klik ResepiRaidah dan Secubitgaram   Terima kasih ye sebab share



Ni buat lagi petang tu. versi ayam pulak. Sebab kambing dah abis. Tapi memang kurang kick berbanding kambing. Heee... 1kg beli beras basmati tu memang selesai semalam je. Suka tengok Cikgu makan 4 pinggan bertambah-tambah setiap kali dengan rakusnya hahaha.. amboi ayat makcik!! 

Ayat Cikgu lepas kenyang "Nasib baik awak kawen dengan abang, kalo kawen dengan orang lain jangan harap la nak pandai masak. Sikit-sikit makan kat kedai" Pujian jenis apekah itu?

Thursday, June 5, 2014

Kopiah Raya



Tak dan beredan dah nak up pasal raya. Ngata ke pasaraya hover ngat baru bulan Syaaban dah naik iklan untuk raya. Rupanya pasal ada pelanggan macam ai la, terjadinye ke-pedooh-an itu.

Asalnya dari sebelum raya tahun lepas nak tempah kopiah untuk bebudak ni. Tapi terlewat suda, tuan kedai tak nak amik tempahan, takut tak dan nak siap. So ai postpone la, sesambil tunggu si Kasyah besar sikit baru best nak menempah. Tempah awal tahun dan dua minggu lepas dapat. Memang lama la kene tunggu tapi tak pela, dah nak sangat kan. Alhamdulillah raya tahun ni dapatla pakai kopiah ni..



Bukan..anak-anak ai tetap tiga orang tu je. Sorang tu anak sedara. Anaqi tu abang-sepupu-awal-sari dari Kasyah.. nampak kat sini cam saiz kepala Anaqi besar pulak Tapi memang puas ati. Tu gambar cilok dari fb tuan kedai. Best eh orang ada kemahiran ni  tiba-tiba nyesal sebab tak abis blaja dulu, tula suka sangat buat benda separuh jalan huuu Sinar Kreatif ni penah masuk paper dulu..tapi ai tahu dari komen sorang kawan bekas pelanggan dia. Ai ni payah skit nak percaya barang-barang online. Dah percaya karang mula la meng-limah-kan diri adess...