Friday, April 29, 2011


tetibe je kawaen sebok nak promosi same
meh la wei sesame sape2 yang berminat
program berakit di sungai pahang...
nanti awok2 singgah le kejap raub ye???
nanti kawaen blanje makan gulai asamrung dengan sambal itam
*sila baca dengan dialek raub..hahaha tetiba plak ngaku orang Raub




Thursday, April 28, 2011

Belia Mahir 1Malaysia

dengan segala bau2 minyak2 motor keta pede kat badan neh...tak pe..meh nak pomot benda yang tengah oden buat sekarang ni.yang buat oden peluh berpelai, busuk masam sgala...cair mekap ahoiii!!!

BELIA MAHIR 1MALAYSIA

what the name of the tiger tuuuu??? ape ke name rima kate orang kelantan
Program ni dibuat bagi memberi peluang kepada semua lapisan masyarakat terutamanya golongan belia umor 16 - 40tahun untuk mengikuti kursus kemahiran secara modular di premis kelolaan Kementerian Belia dan Sukan yang berhampiran dengan tempat tinggal kumpulan sasar. wah..skema ayat ai...

syarat2 die???
warganegara malaysia je yer..kalo i/c ande kale merah ke unggu...mintak mahap yer..umo 15-40 tahun yang dah tak skolah dan tak de sijil kemahiran tak kira la dari IKM ke, IKBN ke Voka ke...dan sanggup menjalani latihan sambil kerja selama 6bulan berterusan. lau on off nehi nehi ye...

ape yang best dengan benda alah ni???
best la ngkau...keje dekat dengan ngomah, lepas tu dah abes 6 bulan ade sijil lak dari Kementerian Belia dan Sukan.dah le PERCUMA, weii...mane nak carikkk!!! sijil tu nanti leh  dijadikan bukti bagi memohon Sijil Kemahiran Malaysia melalui kaedah Program Pengiktirafan Pencapaian Terdahulu (PPT) yang mana melayakkan anda dapat sijil SKM Tahap 1 tau. lepas tu korang dapat bayaran elaun tiap2 bulan dari KBS RM300. ha??keje dekat dengan umah,dapat elaun lagi...beh kan beh kan???

camna nak ikut serta???
rajin2 la kenal pejabat-pejabat belia daerah tu..tanya-tanya mereka di sana.yang penting minat hokey???
KAMI INGIN MEMBANTU ANDA!!!!! ewahhh

kepada mereka2 yang ade kedai lak, leh jadik majikan tau...nanti korang akan dibayar elaun gak untuk mengajar belia2 ni.untuk keterangan lanjut jangan segan jangan tillu silu...carik pejabat belia daerah terdekat yerr..program siri pertama dah nak mula...yang kedua akan menyusul..nak tanya ai pon boleyyy

Tuesday, April 26, 2011

Jenis2 Skendel

*entry ini ditulis berpandukan hikayat merong hidup ai..tak de referen mana2..so kalau tak stuju ke pedehal,sila la komen2 tak pon wat bodo je ye...

1) Skendel S3 suka same suke
ni besa ngat la berlaku...kalo berlaku antara bujang sama bujang tada hal la kan,kecuali lau lelaki tu bujang lagi...opss!!! ni dop masuk bok kata ipar ai gitu...besa skendel S3 ni berlaku bila konon2 nak mencari daya penarik kat opes.ye,mula daya penarik..lepas tu tertarik..tup tup gatai _______ sila isi tempat kosong dengan perkataan yang sesuai. huar huar...jangan mencarut,kam sakit perot. ale, ai mase muda remuja pun gitu gop.konon cam fem la sgt kan, dah keje,dressing sket2,leset2 kaler kat muka pe, ramai pakwe pakwi ensen2 taf2 chit!! mula la lupa diri, fly fly ke marikh gitu...tapi seb baik la ex-pakwe cam geli lak guna pakwe hehehe ni sabarnye tinggi, hehehe...last2 jadik isteri jugeee...hehehe

2) Skendel Bertepuk Sbelah Tangan
ini kes sorang2 je la syok.ai minat yu..yu pedulik la kat lu!!! tapi kalo dah salu ke hulu ke hilir sesame, tambah plak si Altimet eh setan plak ade sama, lama2 cair gak kot. ini tengok tahap iman la. tapi kalo tengok cam keje ai sekarang ni...memang banyak masa boleh berdua, nak2 time buat program. konon2 bersikap terbuka la.takat nak bincang program ke apa tadahal bincang dalam bilik hotel.ai pakai tutup aurat la...pintu buka.memam la..memula kan kan??hahaha...gitula kekdahnya...ai angkut anak bini lau buat program yer...bia la tak save bajet mane pon...eh,ade bini ke???

3) Skendel Terpaksa Jua
ni salah sorang memam tak nak tak nak tak nak skendel..tp kalo sorang lagi tu berpangkat, berharta, berkuasa, berupaya dan banyak lagi la ber ber nya...orang yang ber ber tu justin bierber kah?? kadang cenderung guna superpower diorang tuk memaksa ke-skendel-an berlaku. tambah lak si berber ni jenis tak kesah ko laki orang ke,mak orang ke...haaa,sudah laaa...siap ugut bagai la. ngadu??kat sape???kita ni orang baru, kecik je pangkat eh...silap2 kam, kita yang kena,tak ke sakit ati??so pepandai la larik cam besa je..hehehe

apepong,tepuk dada tanyalah iman.lau rase iman tu setebal kertas A4 sila2 lah amik jalan mencegah.bak kata AADK mencegah lebih elok dari mengubati..ewahh!!!


Monday, April 25, 2011

Aneeq 6 Bulan

si kacak mama sudah nam bulan..hoyeehhh!!!


suntik lewat untuk 6bulan,kes nye puan misi salah tulis tarikh..ade ke die buat appointment bulan Jun nanti.yang si mama lak, dah tahu nam bulan kena cucuk tapi take for granted tarikh tu...seb seb baik akak ngasuh tegur.baby Ana dengan baby Marissa dah g cucuk 6bulan, baby Aneeq belum cucuk. trima kasih kak..prihatin anak saya...saya ni kalut,salu lupa2...dah tue...huhuuu


-Aneeq dah makan makanan solid..ayam/ikan+carrot/sawi/brocoli+bubur nasik blender 200ml setiap hari

-susu pun dah bertambah kuat nyusu...hmm..gayanya nnti kene top up dgn susu tin jugakla

-melajunya sudah agak laju..kam kejap2 kat dalam bilik,kat dapur,dan bawah langsir suka main lgsir pintu bimbang kena pijak je

-pandai turun katil kadang2 la..selalunye fail!!

-dah ade bunyi2 nak sebut2 nama orang...sebut mama dulu yaa???

-mudah senyum...sangat maneeessss ini budak idung mancung la sangat

-dah pandai sepah2 barang...kalau sampai kat paeti harta karun abang die..siap laa!!!

-kalau minta makanan, kaki dua2 akan celapak celepuk.lau dah dapat makanan sebelah je bercelapak celepuk..lambat dapat makanan???hoh...siren kuat wooo

-sangat suka main diaper...ape la....


budak ni kalau die menerap jauh2 lepas tu tgk orang sebok2 kat belah sana nak keluar ke makan ke apa, die punya malas nak nerap balik mula la bukak siren..suh angkat.konon2 nak jimat tenaga la tu!!!

Thursday, April 21, 2011

Ai Yem Single...




nak wat modal tukar status kat FB....boley???

ai kam bujang g....bujang tak bape nak senang..hehehe


sape2 yang berketan dengan LHDN sila la up date akaun ande ye....tarikh tutup sblm 30 April 2011 ni...ai kam bujang...so nak ajak pakwe ai yang comei tu la pergi sane....


*ni krani abang punya pasal la tak pepasal kene g LHDN kemas kini sgala.kita ni bukannya layak dicukai ape2 lagi bang ehhh....


Wednesday, April 20, 2011

Nota Tah Hape2

nota ini untuk diri sendiri juga
mengingati bila mana melebihi orang lain
ingatlah,hanya kebaikan yang membezakan anda
maaf tidak becakap hal dosa pahala ya
bukan pangkat anda..bukan harta anda
tak kira anda pegawai pertama di daerah
mahupun anda seorang pengarah
ketua ketua pengarah KSU TKSU bla bla...
apabila anda menyakitkan hati seseorang
menggunakan kuasa konon nak nampak anda cool
konon nanti orang akan lebih menghormati
sila fikir sekali lagi...

orang yang disakiti..hatinya terguris
doanya lebih pasti :)

Tuesday, April 12, 2011

Aneeq 6bulan

Alhamdulillah...

Alhamdulillah...

Alhamdulillah...



syukur ya ALLAH kerana dengan izin MU maka tercapai juga tekad pertama hari tu. iyer..tekad nak nyusu-berdada-kan si kecik-kacak-bermate-sipit Aneeq. dalam ragu-ragu, dalam taku-takut, dalam tak yakin berjaya juga 6bulan. walopon bukan *EKSKLUSIF tp alhamdulillah. rasanya lagi sukar nak bermula bila anak dah kedua dari bermula terus dengan anak yang pertama. sebab stigma susu tin yang-kurang-lebih-gula :) mudah dan tak cerewet. dengan sokongan incik kanda yang on off macam bateri henpon CSL tu hahaha tp ai tetap syukur. ini nak mancuba untuk target kedua. menyusu-dadakan sampai SETAHUN



susu dah agak kurang, rajin mama Aneeq memerah pun same kurang..aduhai...moga2 niat ni diredhai ALLAH..amin!!!



*kadang ade orang terlalu angungkan ke-ekslusifan die menyusu-dadakan anak.nada pun macam bagussss saja. suka dengan Puan Farhan die tak de paksa2,cara die lembut je menyokong kita. tolong la..mmg la susu ibu terbaik, tp jangan la men-down kan kami ibu2 yang tak SEHEBAT anda ni.

Kepala Baru

hehehe...terima kaseyyyyy untok cik missi sebab tulun buatkan kepala baru ni.dah lame dia janji..akhirnya,nak tungu ahkak die godek2 komputer buat...alahaiiiii...masa itu emas, dan emas banyak di kedai emas bukan di rumah kami.hahaha...tah hape2...nnti tolong2 lagik ek...nak tukar tulisan same, style pun tukar sket2 tau. lom nak ala2 urban gitu..wakakaka...sogehhhh!!! ai kam kakak kesayam-ngam yuuu nak renovate rumah belum kecapaian lagik..reno umah ni pon jadik laaaa..... *doakan kami berjaya....

Trans-Egg-Usual

ha...jangan memain..sekarang telur pun dah palsu, ingatkan pasal telur ni memain je...macam still dalam penghasilan ke ape kan?? sbb baru je baca artikel ke brita pasal telurpalsu ni, tapi kat negara China nuh la, tup tup..eh eh..dah ade...so kena berheart-heart la eh???
lagi lau nak kenal telur pelesu ni, die tak de bau tau.ale,tak hanyir la kan?? dan lagi satu die tak de ape orang panggil eh, yang cam pusat die tu.ale..kan kalo pecahkan telur akan ade cam lendir2 berketul2 sket tu..haaa...tak de benda tu. lagi dua ke dah lagi tiga??? kulit die licin halus mulus jer..kira pakai produk penjagaan kulit la kot ayam ni SK2 kah??? jadi kulit telur tak bergerutu dengan kesan2 parut jerawat dan noda2 hitam serta jeragat2 sgala.

*ade budak opes ni mereng..suh cek same 'telur' bakal suami..kot2 palsu..hahaha

Monday, April 11, 2011

Anak Sape Niee??

dalam kereta...otw nak pergi beli nasik pagi
tingkap terbuka...angin sepoi-sepoi berbudi bahasa

"eeeeeeewwwwiiiittt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ewe tuyyyy....nok gi koloh keeeeeee???"
peeewwiiitttt!!!!gewe tu,nok g skoloh ke?

Aliff menyuwit budak pompuan nak g tadika tepi jalan
Kussssss semangat...bederau darah
Balik karang siap sedia la soal siasat...
Cikgu Azizi!!!!!!!!!!!!!!

Thursday, April 7, 2011

APRIL Giveway

weee....cik Qas yang pemurah kembali lagi
kali ni die kembali bersama APRIL Giveaway nye
adekah ini bermakna akan ade mei jun julai giveaway pulop??
benda ni bukan kontes-montes so tak payah mane
iye la ngko qas,ni la GA palik oooonik ai rase,mana dapat ide??
die ade cara-carit dan syarat-sharip la sket kan...
tp jangan bimbeng...tak guna duit muwet pon
nak keterangan lanjut..sila lah klik banner bawah tu
bukan makcik malas nak taip balik ye nak!!!
blog makcik ni tak leh copy paste..jenuh la makcik nak taip satu2


*kena tag org eh..tag awak balik leh tak qas??hahaha
**ale..nak tag sape eh..cik misi la,dengan cik baju kurung

Sian Aneeq...

iye...mama minta maaf yer sayang... mama penat ngat semalam... ngantuk gile tambah lak hujan lebat,tido kejung!!! bangun pagi2 semalam subuh2 dah bertolak ke kuantan meting-mitin-metin patah balik raub petang2 asal meting 2hari demi budak bushuk,mama rela berulang alik gitu redah jam+hujan nape jam kat kuantan tak best ha?? dah balik nak pijak kuat2 kam kena saman lak tp bila hujan melebat dengan bengkak susu sampai tangan kebas2 mama tekan juga sket abang,sori,slow ngantuk.terbabas2 daaa dan hasil tido kejung mama.... jatuh katil budak kecik tu hasil die golek2 sendiri sebab mak die tido tak kaba ingat... hmm...nak gelak ade..nak nagis pun ade...

ni pic mase die tido baik2 aje...umo 28hari

Tuesday, April 5, 2011

Saya 5bulan 1/2

saya sudah pandai :

-nanges bila nampak mama...bia mama cepat2 amik saya,angkat saya :)
-dah stat makan bubur nasi blender sminggu lepas..tp tawar.mama kata kurangkan garam dan gula demi penjimaatan sejagat mama sgt kedekut
-saya suka main kaki saya.selalu saya tangkap kaki lepas tu tergolek2 ke tempat tak bertilam sakit ouhhh!!!
-saya sekarang dalam proses nak diupah mama menjadi tukang-lap-lantai-umah-tak-bertauliah
-mama suka pakaikan stoking..dan saya suka cabut stoking lagi lagi dan lagi bia mama bebel!!
-saya sangat tidak suka bila orang2 besar makan depan saya...saya pun nak, tp mama akan kata haip!!!!
-tarik rambut mama sampai putus sangat sidap
-dah pandai icap satu jari je...yeah!!!!
-suka main lambung2 dengan abah
-abah,tolong belikan satu lagi remote astro???
mama kata saya comei walopon idung saya 'mancung'

Friday, April 1, 2011

DaRI kERaNa nAma pArt 2

lepas KWSP, cikgu ajak pergi JPN lak, kat bangunan gunasama tu. ai ikut jela..hati dah mati beb!!! rasa diri dah terbang ke mana daa...tangan yang konon2 gatal dah elok2 baik dah. dan dan sampai ke JPN tu, kua la solan bodo nak tanya cikgu pesal datang situ.

"
nak buat apa kat sini bang?"
rasanya ic die baru g tukar hari tu.

toleh kiri kanan kot ade awek-awek comel tak de pulak. kat kaunter seme awak-awak je..mustahil cikgu berkenan dengan awak-awak lak. kam jadik mr Y lak hahaha dan pakcik ni jarang nak puji se-jan ni,kalo puji sure ayat belakang die.."tapi tak leh lawan abang lagi la"

"nak buat sijil lahir aneeq.hilang"

eh eh..hilang??ai tengok pun belum penah dah hilang??camna leh hilang??bila abang tahu hilang plak tetiba nak buat lagi satu?? tp solan solan tu seme lekat kat trakea je, sebab cikgu dah mula buat muka serius. ni sure sebab tak nak dengar ai bebel.bia dia pepandai klentong nak cakap camna sijil lahir ilang,budak tu abru je umo 5bulan da hilang

ini cubaan cikgu nak mintak diskaun denda..jgn di layan dia kak!!!hahaha

tengah isi borang nak beki nama..hati dah berjerawat batu time ni

lepas cikgu duk nong-neng-nong-neng tu..baru prasan.nama ai dalam sijil lahir Aneeq seblum print baru,dia akan suh cek lain,tak sama.bukan name ai yang sepenuh dan sebetul.hoish...tu payah kalo name panjang hamek ni...y si cikgu dah asek bebel2

"tula..nama panjang ngat"

"sape suruh letak name panjang2"

"nama tu lain kali bagi mudah2 sket orang nak eja"

eesss..bengkek+panas je ati. ape lak kuasa makcik nak letak nama sendiri. kua2 bukan leh cakap pon..boley nangis je..kalo boleh cakap ada harapan kot nama santek sket dari skrg ni..NOR MARIMAR ke kan..hahaha apekah???bila dan sakit ati+bengkek+rasa malu mula la nak nanges..muka dah cengeng2 daa..dalam ati duk bebel2,sbb bukan ai yang isi borang sijil lahir tu.memang nak marah2 je kat kaunter tu.seb baik cikgu paham fiil is-one die ni.elok je kua dari JPN lepas akak kaunter tu kata tunggu surat rasmi bla bla ape,dia pujuk balik.janji yang tinggal janji esok nak belikan ABC yang konon sedap kat Raub ni huk aloh la... dalam keta.........

"sebenarnya abang yang silap isi nama sayang kat borang sijil lahir Aneeq tu..."

boley????