Thursday, December 29, 2011

Tak Kena Tak Rasa

Dah seminggu ai tak dalam tip-top kondisen kata omputih. Sejak dari Klang, slema ai makin teruk. Jangan disebut pasal mukus-mukus yang memekat dan bertukar kaler. Sekarang slema tu dah buat ai sakit kepala, sakit gigi, sakit gusi dan semua rongga-rongga kat muka. Nak nafas salu semput-semput. Cikgu kata resdung. Huuu...ye la kot. dah la asek bau busuk je idung ni ha...Dan bila hidung tak berfungsi, deria rasa pun turut sama off. Ai dah ter-pernah makan lauk nak basi. Bukan la dan belendir apa..cuma rasa dah pelik sebab deria rasa off. Lepas tu mula menandas plak keje eh...Masak bekal dan meal untuk family pun out. Goreng bihun dua hari lepas terlebih masin. Haduiii...payahnya idup tanpa dua nikmat dunia. Time sakit demam ni pulak tekak memam macam orang pregnen...seme terasa nak makan. Bukan best pon..tawar je. Huuu...cepat lah pulih...tak shuke!!!!

Wednesday, December 28, 2011

Lanjutan SBPA Punya Hal

Ini nak kata sekuel dari entry SBPA sebelum ni tak juga. Tah hape-hape tah..makcik maleh nak piki tajuk entry sebeno eh, maklum ler, otak still penuh diliputi lendiran hingus wahahaha....terkotor seketika di situ ya membangau papagi,padahal lau sehat walafiat pon memam otak jem dan beku Nak kesankan, adik ai Cik Missi tengtiba balik kampung. Semek tu memam sepesen dengan ai sebelum kawen. Asek rumah-sakit je keje-am nye. Tapi tak tahu dia siap amik cuti sambung cuti Xmas tu. Ewah..sodap eh makcik coti ye?? Rerupa tensen pasal SBPA katanya. Pehal lak semek ni?? Keje-am awak sign je, tak payah piki banyak, kalo dah piki2 memam sakit la pale. Kata Cik Missi die tensen pasal markah SKT die dapat sikit.

Ai sebagai kakak yang main-tali psiko la sket, kate besa la budak baru keje. Markah siket. Takkan nak bagi 95 lak, kureng lojis di situ. Cik Missi kata masalah eh kawan2 die yang same baru posting tapi kat tempat lain dapat markah seme ok. Paling-paling pon 80. Ai tanya lagi, awak sorang je ke yang dapat markah gitu?? Rupanya dia 3orang budak baru seme dapat markah 60. Jangan pelik, kami adik badik memam speking guna saya-awak tau, buda bahasa budaya kita kam?? Poyo2 ganas je dalam tenet hak hak tuiii.... Eh balik ke cite Cik Missi, ai memam terkezut le sebab sket benar. Ai dulu masa memula keje dapat gak 86markah. Pesal dapat sket ngat. Dalam ati pelik la, bukan nak puji adik ai, bak kata Cikgu "kawe kena die jak meroh lagi". Jadi tahu die jenis gane. Semalas-malas die, bukan jenis tak buat keje. Die adik yang memam paling leh harap dalam kuaga. Kalo tak takkan kesayangan abah nihhh....Yah, Lom puji lebih ni, banje la stembot Kuang ke nanti ye.. Lama la jugak ai gayut dengan semek sorang ni, baru tau masalah sebenar. Ketua die bagi rendah pasal budak2 bertiga tu tak nak jadi DOWNLINE HAI-O die. Boleh??? Hangen je ai...ai memam jenis lau kaco ai tak pe. Kaco family memam cepat je nak membara.

So semek sorang ni tak nak sign SBPA sebab ketua die asek duk ulang2 perkara tu. "Awak esok dah sign SBPA ingat kuasa saya nak bagi markah. Dah tu kalau gaji tak naik, tak reti-reti nak buat side income?" ayat lebih kurang Puan tersebut. Kurang ajar kan?? Adik siap kata, die asek la duk ganggu mereka bertiga pasal suh jadi downline tu. Siap datang rumah lepas keje sampai Isya' sebab nak pujuk mereka. Dengan janji-janji senang hidup, akan tolong buatkan pinjaman la bla bla bla bla...Orang kalo dah terlalu taksub no no no...tukar ayat sket kalo dah idup berkiblatkan MLM tu, memam jenis tak makan saman dan tak reti malu. Tiap-tipa hari SMS pasal tu. Tak cukup lagi, kat opes pon duk perli2 bebudak tu. Ale Puan, dengan budak2 baru nak idup boleh la....

Ayat tak bape nak emas hari ni....Orang gila memang kita takut..tapi orang gila MLM lagi menakutkan...siyes!!!!!!!

Tuesday, December 27, 2011

Skim Bodek Penjawat Awam?

Sape dah sign SBPA?? Ce cite kat ai ape kah benda menda alah tu sebenornye. Banyak ngat versi ai dengar. Ada yang best tapi banyak yang tak best. Memula tengok tu mase tengok kengkonon tangga gaji SPBA tu, hati ade la berbunga2 riang kan, tu pon kalo tangga gaji di tukar terus dari skim SSM ke SBPA naik masyuk la jugak gaji ai. Kalo tak..huuuu....samo ajo lah haaa....dah puas gugel tengok ape pendapat dalam tenet, alahai banyak ngat nama manja SBPA ni ha. Skim Bodek Pegawai Atasan la, Sangat Beruntung Penjawat Awam la..ade blake pendek kata panjang diam je. Baru baca entry Budak Hutan  bagus entry die..mudah paham ai kan bagus kalo banyak entry2 gini tapi ai memam akan sign. Takkan la Kerajaan nak susahkan rakyat die kan.

Pasal exit policy tu, tepuk dada tanya iman. Kalau anda di pihak yang betul, jangan takut. Betul tak?? Ai penah berada di situasi dianiaya..alhamdulillah. Bukan kata ai ni pandai ngat buat kerja, tapi menilaikan hasil kerja ai pada tahap seteruk itu, melampau sebenarnya. Banyak la kesah eh..len kali kot citer. Walopon kita tak terbela, nama pon tak harum mewangi yela, lawan orang besor kan?? ALLAH ada sentiasa ada dengan hambaNYA...dan dia dah terima 'ganjaran' dia. So jangan takut ok??Anda tak jahat...jangan takut diperjahatkan..Eh eh...

Wednesday, December 21, 2011

Kursus Lagi...

Makcik feeeenatttttt!!!!!!!!!!!! Serius-li.....asek kursus je kejeam makcik hujung-hujung tahun ni. Seksa rasanya diri. Ari tu kat Raub ajo, lepas tu Cheras sekarang ni Klang. Makin menjaus. Makcik ni pesen tak leh jauh dari pakcik anak-anak. Kalo Raub tu memang beres jela. Cheras ok lagi kali ni Klang...terus down. Tengok dalam peta gugel dekat je, rupanya..hampsss...jaus nak mamp rupanya. Pujuk-pujuk hati, seminggu tak lama. Sekali si sepet demam, dah la demam panas, semput die pon sama datang. Abah eh silap bagi ubat. Dia beli ubat kat farmasi, dah bagi baru perasan ubat tu bukan untuk orang yang ade lelah, makin semput budak kecik tu...makcik kat Klang ni rasa nak meroyan. Dengan jadual yang agak pack, makcik gagahkan diri balik lepas abes jadual. Pukul 11.15 malam yuoullll!!! Sampai Raub dah pukul 2 pagi lebih. Pagi tu kelas stat pukul 8, pepagi bertolak balik nak kejar kelas. Kepala rasa ting tong!! Tapi tetap ku tahan Jebat...Semalam pun gagahkan diri balik jugak. Mohon skip satu kelas. Konon dapat la balik awal, petangnya. Makcik tak tahu Ki'il ni jem nye memam dahsat. Uuuu..udahla makcik ni jenis suka makan buah langsat, sampai rumah lewat la jugak. Tapi dapat tengok anak, rasa senang hati. Walopon demam tak kebah, sekurang-kurangnya semput die dah tak ada sangat.

Ini, makcik menaip dari Klang. Dengan kepala yang rasa nak beng-on. Idung dah berair, tekak pon dah sakit Ada can nak MC balik nanti  Malam ni tak balik la makcik. Huuu..sebab kena present benda kat belia malam ni. Kalo tak....tapi satu benda makcik sedar bila hampir seminggu kat Klang ni, makcik memang tak bleh idop kan Ki'il. Jem tu satu hal...MAKCIK NI MUDAH SESAT!!!

Wednesday, December 14, 2011

Perah-Santan Nyer Die...

Hari senin ai coti..coti kencing-masam bukan kecemasan eh..hahaha..saje amik cuti nak amik masa jalan2 dengan Cikgu. Dah lama tak kua datim dengan Cikgu..yerla, dolu2 ai gedik2 nak cepat dapat baby. Lepas tu sekarang ni baru rasa, kami dah jarang2 manja cam baru-baru kawen. Manja2 hokey..bukan mesra2..lain tusss!!!  Dan sebab tu kami amik kata sepakat..amik time skali sebulan paling tak, anta anak2 ke rumah akak ngasuh lepas tu date berdua je.. hehehe gatai??? dengan laki makcik, bukan benda dosa la. Ade gak yang cadang nape tak g haneymun je terus. Memang kami tak pernah bulan cornflake madu pon, tapi nak tinggalkan anak lebih dari sari dan cuma berdua melencong tanpa hero berdua tu, rasa cam tak patut. Ai yang lebih2 kot, tambahan pulak Aneeq still bergayut, bile masa dah time denyut2 tu akan mengikat rindu pada dia.

Minggu ni kami ke Mines jeee... kami datim bukan jauh2 nau.. Cikgu nak banje perpum katenye. Ale...beli Body Shop suda. Ai ni kalo suh beli yang ade nama2 sket karang ai pilih yang terus merabakkan poket Cikgu tu wakakaka..so, dengan tak banyak sungeh Body Shop okeh la...

Mase masuk dalam BS tu boleh si SG tu kata "nak carik barang hantaran ke??" wahahahaa..ai sukeeee... bagus yu nyer propose ehh....memam len kali ai beli sane jela..hahaha... Cikgu op kos senyum senget. Sebab die dah tahu, dengan teguran memekar hati gitu, sure sangatla binik die akan membeli dengan kadar yang walopon tak rabakkan poket, tapi rebeh jua. So, silalah ke Body Shop cawangan The Mines yeee...hahaha apekah?? Sekarang pon ade sale...

*sambung cite perah-santan ai
lepas tu ai kata la.."saya ni dah ade 2 hero dah kat rumah tu"
"oh ya ke...tak gaya pon..cam budak2 UPM je..tambah2 lagi suami akak"
"ha'ah...budak2 UPM 5-6tahun lepas..." kembang kan kembang kan??
dasar tak leh di puji... :p

Friday, December 9, 2011

Jadual Pembayaran Gaji

Hehe..sempena tahun baru dah tak lama lagi elok la tepek benda ni kat sini. Peringatan untuk ai jugak. Bio pandai2 nak bajet duit. Agak2 lau keta nak rosak ke apa time bila...hahaha...boley??? Tak suka ngat gaji awal, sebab cepat ngat abesnya. Memang kebanyakkan orang makan gaji gitu kot...kais pagi makan petang, dapat gaji bayar hutang???muahahaha...tapi alhamdulillah, dengan penyusunan gaji baru   walopon sket habok tak paham benda alah tu dan sikit2 income dari hasil jualan bodo2 serunding kopok2 kami idup sederhana but hapili juak...cuma yerla, nak buat rumah ape, kena berusaha kuat la lagi. Moga2 taun depan dapat baiki apa kurang tahun ni...yap!!!

Thursday, December 8, 2011

Safi Rania la Pulok...

Semalam ade la si Rojita Che Wan dalam WHI eh??? Ai tengok sesambil nunggu nak upload kerja. Tenet sini sungguh2 la hamp sekarang ni. Line asek nipis je..tak penah nak tebal. Anta dokumen sket pon amik masa lama..dah la asek hang hang hang..kene ulang ulang dan ulang upload. Eh..nak cite pasal sapi Safi Rania Gold. Ai dah pakai benda ni dari awal bulan Februari tahun ni. Alhamdulillah rasi. Muka ai jenis sensitip. Sape kenal tau la betapa berjaya nye ai sebagai penternak jerawat dolu dolu..huhuuuu

Muka penah licin kejap masa duk UPM dulu. Tapi kos nak melicinkan kulit tu..haduuuu....dengan pelbagai produk duk try nak tengok hasil. Akhirnya jumpa la produk luar negara yang bagi sorang studen memang jerih nak beli. Dah la botol2 eh cinonet je...tapi tahan pon tak lama mana. Sempat la merasa kulit lechen 2tahun je. Lepas tu..huuuu....

kredit tu gugel
Hehehe...takat ni ai cuma beli pencuci muka je tu pon bukan sebab abes..sebab tertinggal kat umah Ma masa balik cuti ari tu.. Yang lain2 dah beli balik adalah serum dan krim siang. Krim siang tu baru je beli lain.Tahan 7bulan tu..huuuu kedekut la ai kam hahaha Paling suka serum die la. Lau jerawat nak naik tepek je serum tu sure surut nanti. Dengan Safi Rania ni rasanya memang kulit rasi kot. Harap2 lepas dua tahun jangan la kulit kalis plak. Jenuh la makcik nak mencari produk lain. Harga murah, mudah nak dibeli tahan pon tahan. Memam la takkan secantik Si Cik Ita Che Wan tu...tapi yerla, malas la nak jadi penternak berjaya dah tua-tua ni..nak ternak Cikgu dengan hero berdua tu lagi..hehehe