Thursday, December 30, 2010

mAkeOveR...

untuk tatapan peminat2 kami....cesss disitu....

sebelum..........rambut lebat lagi gambar kabur..kamera hp cap ayam


selepas.....gonjeng..sila abaikan rambut yang bertakuk2 itu




sebelum....yaa,rambut masih gonjeng









selepas..hahahaha....amacam tuk ti???kenapa mesti tuk ti???ai dun knoe... :p
jelita kan saya?? macam mak saya...hehehe

Thursday, December 23, 2010

tAzKiraH dI kHaMis-pArt 1

MAKRUH
merupakan benda yang tidak disukai oleh ALLAH dan Nabi Muhammad SAW
makruh terbahagi dua

1) makruh taharim
yakni makruh berat
makruh ini menghampiri hukum haram
dibuat bdosa ttp tidak sebesar dosa haram
cth : solat sunat diwaktu makruh kcuali bbrp jenis solat sunat

2) makruh thanzim
makruh biasa / ringan
makruh ini menghanpiri hukum harus
cth : meninggalkan perkara2 sunat y ni makruh biasa kita dgr/buat

ada pendapat sesetengah ulama
perkara makruh y dilakukan berulang akan menjadi haram
kerana seolah2 kira meringankan agama

wallahuaklam....

psst...tau tak, solat sunat tahyatul masjid diberatkan oleh Nabi sebelum solat jumaat???

*banyak gak benda baru tau...hehehe..abgus gak tazkirah agama y bosh buat setiap khamis ni
**baru cuti 60hari dah banyak benda baru kat opes belum 90hari g
***kalo ade salah sila betulkan ya...sy tak bawa pen so tulis dgn menaip kat hp,boley???so ade je silap..hahaha

Thursday, December 16, 2010

mOm KnoW Da BesT...

leh tak istiharkan diri sendiri sebagai breastfeed-working-mummy yang berjaya???hahaha
poyo la...baru smggu... harapnya semangat ni terus kental, sekurang2nya 6bulan...walopon bukan ekslusif macam orang lain...but now i know the feel. to fully breastfeed and working.. the feel bila EBM tumpah, dalam nagntuk lepas nyusu still kena perah dan simpan yup, im in hand-operate modus ya...
ya ALLAH kuatkan semangat hambaMU ini dan berikanlan rezeki buat anakku
terima kasih abang...yang makin memahami dan menyokong sayang... krn diri ni selalu ragu2 dan tidak yakin






*bila lah Avent tu nak sampai...hmm..

Tuesday, December 14, 2010

Miss-Him...

13 Disember 2010
hari first day keje
setelah cuti sekian lama
rindu.....
sakit.....
rasa nak demam....
alahai si tecik aneeq...mama nak balikkkk!!!!
*naseb la umah jauh dari pejabat..kalo tak leh balik kejap2....huhuuuuu
tak shukee!!!!!!!!!!

Saturday, December 11, 2010

wEh..bEK nGaKU

kisah 3tahun lepas...
porch quarter kerajaan

ayu ini name sebenar..haha
banyak la abes bulan ni...keta ai teruk sket
patut la asek start tak idup2...
pomen kata minyak itam die dah teruk
padahal ai cek tiap2 bulan..ok je

saye kata ganti diri sebenar...
kenapa???teruk camna
sambil tgk2 minyak itam die..bajet pndai
lho..patut pun...dah itam gile minyak nyer

budak bernama ayu itu
eh...bukan ke minyak itam kena itam??


......................

*sori ya cik kak...hahaha...cam la awak baca blog saya ni..bukan pe..peringatan je..se perok2 saya tak de la sengal sangat...tu la,len kali jgn berlagak best hokey??
**iyer...malu bertanya sesat jalan...tp kalo dah bodoh sombong???hmm...cmno??

Thursday, December 9, 2010

mANdOm tiBE...

balik Raub 2hari lepas
dengan azam yang bersisa
cuba mengumpul EBM express breastmilk
guna pam murah manual dan y berbateri itu mekasih Ju
sakit???jgn ditanya...demi cinta pada dia
ku tahan Jebat....hesshhh!!!! tetiba lak mod klasik
hasilnya hanya 40ml - 30minit tak leh tepek pic,wat malu kata kande

sakit...pedih...ya ALLAH tak mudah rupanya
trasa sangat insafi diri ini...
betapa besarnya pengorbanan ibu menyusukan bayi
tak kira direct or non-direct BF breastfeed
betapa banyak susah untuk titis putih itu
besarnya kasih ibu demi anaknya...
ku bersyukur pada MU kerna diberi peluang itu

*redha kalau mmg tak ditakdirkan Aneeq takkan ekslusif BF..tp mama akan cuba sayang slagi mampu...
**ma...trima kasih jasa ma membesarkan long!!!

Saturday, December 4, 2010

HeLp Me PleaSE..

ya ALLAH..semoga impian hamba MU ini dipermudahkan
semenjak Si Kacak menghirup udara bumi ni
memang berazam nak memberikan dia susu ibu
bukan takat bagi2 besa...tp fully breastfeeding
dolu2 mase Si Pertama tu..mmg dah ada niat gitu
tp sebab jahil dan sikap M ber-maharani-kan diri
just BF him for a year...and tat not fully BF
sokongan dari family dgn kanda mungkin tak seberapa
iya..mereka ada alasan munasabah dan tidak salah mereka
rasa lemah gile...hmm...ya ALLAH!!!
bantulah hambaMU ini
ini memang gaya tido Si Kacak hokey!!!!

*doakan smoga impian ini berhasil dengan BP tak sampai2 lagi, EBM tak buat lagi..dah nak kerja dah lagi 10hari...ya ALLAH!!! **bukan sesaja panggil Si Kacak yeerr...mmg itu name nye

Thursday, December 2, 2010

pANas dAN AKtiF..bKn gUNuNg MeraPI

  • membaca surah Taha ayat 1 - 5
  • membaca surat al-Ikhlas, Kursi dan Fatihah (1kali)
  • membaca bismillah (3 kali)

baca dan hembus di ubun2 anak waktu tido insya ALLAH

boleh mengurangkan anak yang terlalu aktif atau panas baran

*juga boleh digunakan untuk suami anda..hehehe

**ada cara lain??kong2 la yaaa...