Friday, October 19, 2012

17/10/2012 (Hari ke 45)



Senja di Pintu Padang..

17/10 hari ke 45 Gambar kayu-kayan atap  ...patut dah naik kayu 1 2 dah sekarang ni jangan di tanya apa kah benda itu, mokcik tak tahu tapi diorang pakat cuti lagi haaa...adess!! Cikgu kata mandur diorang Mr Wong tu pergi Taiwan. Minggu depan baru balik. Aisehh... Dah pilih kaler atap. Mangosteen katanya..warna cam manggis kah?? Tah la..ai tengok dalam buku je pon. Warna cam cukelat+merah gelap gitu ha...

18-21/10 bersamaan hari ke 46-49 semua bercoti yeee...

Esshhh...line tenet laju pulop hari ni..esh esh...time nak kene keje luar la line molek...sentap mokcik...

Wednesday, October 17, 2012

Progress HIngga 16/10

ewahhh...dah pandai pandang kamera dah apek2 ni sekarang ya....tunggu la esok2 sure siap posing 

Ini gambar kemajuan projek Ulli Jib kami semalam sehingga pukul 10pagi. Apa, 10pagi?? ya 10pagi tak silap dengar. Ai coti semalam. Dabel A cerri-berri so ai dengan bahek-hati menawarkan diri untuk cuti. So sesambil menunggu turn diorang kat kenek tu, singgah kedai beli kuih-kuih sket anta kat Mr Wong n The Gang nih. klinik ramai gile oranggg...ni bukan kerajaan. Lau kerajaan tak tau la camna dahsat nyer...

Last sekali hari tu 09/10 (Hari ke 37) lepas tu tak de apa2 kemajuan dah diorang cuti lagi la maksudnya tu Dan 15/10 (hari ke 43) bestday Aneeq yey!! diorang stat balik kerja. Pasang kayu masak untuk bumbung rumah termasuk semalam hari ke 44 yakni 16/10.. Ikut kata tokei diorang, minggu ni diorang cuba siapkan hal-hal bumbung ni. Harapnya begitu la.. Diorang ni keje cepat tapi lau cuti pon lama la jugak kan.. Sebab tak cukup staff katanya. Kene gilir-gilir sana sini, so sana kerja sini cuti, sini kerja sana cuti gitu la. Ai ni semangat nak naik rumah baru khennn?? Asal diorang cuti lebih dua hari je ai call tokei tanya kenapa, hehehe... Nasib la. Tapi ai kol cakap elok2..bukan marah2. Ai kan lemhah-lembhut oghangnyee...ngeeee!!!

My Three Must-Eat-ier

makan roti canai dah gaya makan nasik... Aneeq memang suka makan kuah.. cup cup katanya..

Kejadian adalah pada 14hb.. Lokasi kedai mamak dekat TF Raub. Selepas operasi membeli dan belah di pasar Ahad Raub. Cikgu dan ai memang akan cuba bawak dabel A makan luar sekurang-kurangnya dua minggu sekali. Makan kat kedai besa2 je pon.. Nak kene besakan juga cara-gaya bila makan kat luar camna . Anak2 ai ni bukan jenis makan saman... So cara lain nak ajar adalah dengan cara makan2 sebenarnya mak pak y lelebih suke kottt... Dan kebetulan esok hari lahir Aneeq so kira ni belanja untuk hari lahir Aneeq skali la dan plus hari lahir Aliff bulan lepas. Belanja birthday makan roti canai sorang skeping sudaaa...wahahahaha sugus jimat. Mokcik sukoo...

Selamat Ulang Tahun Lahir ke Empat buat Aliff dan
Selamat Ulang Tahun Lahir ke Dua buat Aneeq



Abah mama sayang kamooo....

Wednesday, October 10, 2012

Progress Hingga 09/10



(03/10) Hari 31 : Still pasang kotak beam... ades slow sugus la
(04-05/10) Hari  32/33 : Cikgu suruh stop kejap sebab orang turap jalan simpang depan. Sebab kotak beam dah siap nak masuk simen ready make dengan kren+lori simen ready-make tu..Cikgu bimbang rosak jalan lak nanti
(06/10) Hari 34 : Simen ready-make yeah yeah.. sesambil ai larik2 ke venue futsal wanita


(07-08/10) Hari 35/36 : Rileks..bagi simen keras, padahal pakai ready-make cement pehal nak rest2 tah pesal banyak rehat eh?? heheh
 (09/10) Hari 37 : Pasang bingkai tingkap, pintu bilik air + sliding door plak


Dan..semalam juga Cikgu dapat berita. Dalam pic ni ade ai tanda2 dah tapi tak nampak la pulekkk... ai ni bukan reti nau ngedit2 ni.. Tak pe. Ai cite balik. Pakcik belakang rumah kami yang dalam pic ni rumah yang ade sidai2 kain ni ngadu selonggok kayu die hilang. Kayu 36 Cikgu kata jangan di tanya ai ape kayu tu Tapi rerasa kayu tu ukuran die 3' x 6' la kot,hehehe.. Die tunjuk la dalam kawasan bangsal belakang tu ada timbunan kayu2 dari rumah lama yang die simpan nak guna untuk baiki dapur dia. Memang Cikgu kata ada kesan kayu hilang kayu kalo lama atas tanah kan ade bekas dan lepas tu die tunjuk baki kayu dalam kawasan rumah kami tu sama jenis kaler dengan yang die punya. Cikgu memang tak sedap ati la.Kayu tu diorang guna untuk buat alas tapak tempat tangki air yang ada anak panah merah belah kiri tu Dalam 5 keping gitu ha.. Nak tahu sape yang amik je. Kami tak kesah nak ganti cuma nak tahu sape amik dan please la ngaku. Masalahnya diorang ni banyak group. Group yang buat pelas simen+pasang tingkap ape ni group baru diorang tak tahu apa2. Tanya group yang buat kerja2 beam apa ni Mr Wong mandur nya...dah terasa hati lak. Cam kami tuduh dia. Tapi Cikgu kata hati die kuat rasa group yang pasang bata la buat. Ni group yang paling slow keje. Sebab mandur je cina, hak pekeje die orang luar negara indon/nepal/bangla tah la.. 

Tapi tak dapat nak kontek mandur hak tu. Mandur group bata tu jarang la teman anak buah die lelama so mana tau anak buah die pakai amik je buat alas tangki air tu. Dan dalam banyak2 group, geng hak ni paling ramai pekeje tapi slow gilerrr. Asal ai lalu wat pemantauan diorang rest. Tido2 bawah pokok pasang lagu kuat2 nyanyi2 bagai.. Ai bukan nak tiap masa diorang buat keje. Tapi lau pkul 9pagi ai lalu duk huha lagi..pkul 12 karang pon duk rehat g. Bata yang dipasang secoet je progress nye geram gak. Kalo geng lain memang cepat dan tepat waktu sampainya. Bile keje dah siap diorang balik. Keje dah siap nak balik ai tak kesah..ni hmm...woohhh panjang ai bebel yuu... 

So sekarang Cikgu takut la karang majuk lak si Mr Wong tu. Sebab bahagian atap atas2 dia yang buat. Alaa...lambat la cenggini rumah ai. So tips kali ni...

1) Kalo tempat buat rumah tu ada jiran2 bertukar2 la no tepon korang. Cam Cikgu dia amik no Pak Long jiran kami ni tapi lepas tu die tak save tah mana buang. Pak Long ni nak cakap hal ni dari awal tapi sebab tak berjumpa so terlewat dalam sminggu. Lau dari awal sure mudah nak detect sape punya keje kan??

2) Kalo antara jiran tak ada pagar cam situasi kami selain pesan kat mandur2 jangan di usik barang2 orang kalo boleh minta la buat pagar halang sket. So masalah TERmasuk TERambik tak timbul

3) Anak panah belah kanan tepi tingkap. Tu tingkap dapur. Dekat sink. Kalo boleh minta ada gap. Kira ada jarak antara sink dan lebih tinggi dari sink supaya ai tak terpercik. Ai ni basuh pinggan mangkuk kasaran ha. So bukan takat terpercik jela... Nak bagi grill besi tingkap apa tahan lama kan??

Okes okes...cepat cepat save sebelum line tenet hilang....

Futsal Wanita Parlimen Raub



Kejadian adalah pada 06 Oktober...hoh!!! Lambatla mokcik upload stori. Tenet sangatla menyakitkan hati... Ini menaip dengan dalam ati ade gunung bia la dapat publish kalo tak duk la dalam drap tu lelama haaa...Asal lawan futsal ni orang len yang hendel. Las menet orang yang sepatutnya men-toooottt!!!-kan dirinya so inche bosh ai dengan hepi menyuruh ai pergi sebagai back-up singer Dah tau dah kalo dah namanye back-up memang tak lama lepas tu tinggal up jela..back hilang. Ini antara pic dalam henpon ai..pic lawa2 seme nak kene tunggu persatuan sukan anta...so ai malas. Hehehe


 Pepagi orang tak ramai mana g, tapi memang tak ramai mana orang eh..
ai sesambil ke tempat futsal ni larik2 ke tapak rumah tengok orang letak simen untuk beam atas hehehe...



 Khemah peserta... 8pasukan je. Sebabnye kerja las menet kan?? Kalo buat promo 2minggu sebelum sure ramai g. Sayang je pasukan yang baru nak daftar Jumaat 05hb tu dah tak dapat dah.. Silap kami pejabat gak..hmm...

Ini pic suku akhir...pic akhir tak dan nak amik. Sebab ai dah kene teman perasmi Ketua Puteri UMNO Bahagian Raub. Pic dengan pemenang ape pon ai tak dan nak hamik. Dah ai kene duk sbelah Puan Yani tu guane ai nak amik pic nyeee...

Rata2 peserta memang ala-ala kasaran la sket so ai pon tak kesah ngat. Besa la men bola yuu..mana nak ade gamalai ingat ni Pertandingan Menari Mak Yong ke?? Tapi pasukan yang baju biru kat atas tu..aiseh!! Ai duk usha diorang. Cam tak caya ye ke diorang ni men futsal. Comel-comel, ayu muyu, gemalai alahai... Dan....diorang bertudung. Yup..bertudung labuh bawah dada dengan baju labuh bawah bontot, memang pakaian paling muslimah hari tu. Ai konpius memula kot la diorang ni penyokong tapi pakaian amcam satu teaa. Time main..uikksss...kalo ai, lepas je heading bola sure ai akan bela balik tudung ai punya la.hahaha.. Dah la siap tampan bola guna dada..iskk!!! Diorang budak UIA dari Raub. Balik hujung minggu nak lawan futsal. "Kat sana dah biasa main kak.." Alahai...akak dengar pon cair lembut suara tu ha... Dan tengtiba ai yang kureng bab sukan2 ni time diorang main akhir tu semangat gila.. Siap bila diorang try tu meremang2 bulu roma yuuu... Striker diorang la hak paling comel lawa lemah gemalai Dapat la tempat kedua. Ok la tu..sebab pemenang tu memang ganaz sket. Hehehe...tak pe dik. Taun depan cuba lagi.. Akak sokommmm kamu!!!
So tahniah semua..jumpa lagi futsal lelaki 20hb ni pulak. Err..kalo ai kene back-up orang lagi la kan??hahaha

Wednesday, October 3, 2012

Mengeram






Pot mengeram Aliff dan Aneeq..

Duorang ni memang gini. Lau sorang mengeram sure sorang g akan mengeram gak... Aneeq kalo tala je camera memang akan comel sokmo, tah dari mana dapat fiil suka bergmabar tah. Mak pak die bukan suka bergambar pon. Aliff mud tak comel tu muka masem. Sebab?? Ai tak bagi die berak pakai diaper. Nak nak jugak budak tu..padahal dah elok die pandai menonggeng dalam jamban tuh!! Pembaziran betul. Hoh!!

Tuesday, October 2, 2012

Sbulan Punya Progress

04 Sept Hari 1 : Buat rangka/kotak rumah
05 Sept Hari 2 : Kerja korek mengorek lubang
06 Sept Hari 3 : Masukkan besi dlm lubang lagi+tuang simen
07 Sept Hari 4 : Still buat beam bawah
08 Sept Hari 5 : Again beam bawah
09 Sept Hari 6 : Ahad cuti
10 Sept Hari 7 : Buang kekotak beam
                         Sambungan paip air rumah dari paip JBA
11 Sept Hari 8 : Tambun tanah dalam rumah unt lantai rumah.
12 Sept Hari 9 : Still urusan buat lantai rumah
13 Sept Hari 10 : Tuang simen ready make buat lantai rumah
14 Sept Hari 11 : Tiang larik porch dan beranda naik
                           12 tiang rumah naik
15 Sept Hari 12 : Baki tiang rumah naik
16-19 Sept Hari ke 13-17 : Rest bagi simen keras katanya
20-25 Sept Hari 18-23 : Bata dan frame pintu naik
hak ni kami dapat grup slow  tapi okey gak lau tak mmg tak nyempat nak ubah pe2. Seb baik sempat tukar2 sket tang dapur tu haa..seb baik tu pon Cikgu suh utter bata dah naik dah sparuh
26-30 Sept Hari 24-28 : Rest lagi kata tokeynya...suh simen sebati dengan bata pulak
Hari lawatan tapak oleh YB Abah dan adik badik ai
01-02 Okt Hari 29-30 : Pasang kotak beam atas

Pic adalah pada 01 Oktober..malas nak upload hak lain jadi la ni kan hehehe..

Cikgu tak puas ati dengan repot ai buat kat dia. Padahal ai dah siap tunjuk pic atas tu kat dia tu. Rumah sekarang dengan tempat ni sehala je ke opis ai jadi tiap kali pergi balik keje even balik tghari ai akan singgah hover kam?? Pukul 6.30ptg tu die kua jugak2 dengan Aliff merempit dengan Bobo die tu. Dah balik tu sengeh je manjang. "Hoo...kotok beam atas baru naik. Hok buwat khijo  duo ore jah. Cino tu kato sebak kotok beam dok cukup dio pase hok mano ado jah dulu. Esok die pase lagi " Same la cam hak ai repot..bahsa je len. Hoh!!