Thursday, September 30, 2010

mAi HoSpiTaL cHecKLIsT

yaaa...kali ni tora datang lagi dengan entry pasal spital nyer ceklist lak...hehehehe...sebenarnya beg spital tu dah siap..mmg salu hangkut ke sane kemari je dengan niat nak menyempitkan bonet keta tu..hahaha..ni kite wat ceklist..sesama tgk kot ade tertinggal g kan barang



memula baby nyer bag ceklist

1) alas salin pampers

2) 10 lai diapers

3) 10 lai kain napkin kot la nak wat bedung ke, lap2 benda ke kan??

4) baby wipe

5) diaper cream

6) 4 set baju bayi y bersih

7) plastik beg letak pakaian kotor dll

8) 2 lai selimut bayi

9) 2 lai tuala mandi bayi

10) peralatan mandi bayi segala mak bapak minyak losen ape

11) 3 lai barut bayi

12) 3 pasang sarung tangan dan kaki bayi

13) 3 lai bedung bayi



mama's checklist lak

1) IC mama abah dan buku merah

2) hp y telah di cas yaa dgn kamera

3) buku citer/ majalah pinjam adik ipar punya la gamak nyer

4) 3 lai t-shirt / blouse

5) 3 pasang kain batik

6) sweater

7) tudung y mudah nak pakai buang no bawal2

8) pakaian dalam

9) pad bersalin

10) tuala dan kelengkapan mandi

11) 2 psg stoking tebal

12) minyak2 angin /ubat2

13) kurma / air zam-zam

14) barang kunyap2 pengalaman dulu y slalu lapor...huhuuu



wahh..banyak lagi nak kene isi..alahai..kena bongkar balik la beg tu gamak eh??haduuu..cam dah banyak je barang nyerrr

*kaler biru brg sudah ade dalam beg

Wednesday, September 29, 2010

aNother Check Up...

yer..kali ni check-up for 36weeks...almost...kali ni bawak kande same, sebab terbagitau die doc kat KKIA Raub ni dah tukar ke jantina lelaki doc puan lame dah bertukar... trus die rajin nak datang same..hahaha yer, my cik abang pantang sket doc laki ni..sepanjang pengalaman peknen dua kali ni...baru skali je kena cek kat doc laki..aurat katanya, dan kita bukan dalam keadaan darurat nak membolehkan doc laki pegang2 ape..hahaha tat wai ai sayam yu lebey la bang!!!!



Alb - Neg
Gula - Neg
Hb - 11.6 padahal skip makan ubat ni..leh lak die naik, kalo jaga2 sure die turun ke paras 10
Berat - aiseh..tak payah la...hahaha...cuma leh kata naik 0.4kg je
BP - 85/60
Tempoh Hamil - 35++
Tinggi Rahim - 36/52
Presentation - Cephalic



yang nak kene tgk bebetul bahagian presentation tu hokey???hahaha...siap kaler biru g ..nape???sebab tu kedudukan bayi..alhamdulillah..baik anak mama. dah 36w ni leh lak die kembali ke pangkal jalan ces,ayat cam untuk mat rempit je dia dah turun elok dah walopon doc kata ade sket pusing2 lagi dan badan die senget ke kanan,tp okey la... abah pun dah tarik napas panjang time doc suluh perut mama tu...kalo tak??cezer wehhh..hahaha... trima kasih untuk doc nik dengan misi Izah sebab sudi gak tlg suluhkan jantina...yer,sorang lagi HERO!!!

Monday, September 27, 2010

seNaRAi KepERluaN BErSaliN..

cam tak besa buat kan kan kan??hahaha..ai ni manusia besa je..kdg terlupo jugak makcik haaa.. tak apo la,ni kito up kan sket..sengsajo..sesambil nak buat entry..kam dah balik kampong nuha..tah bilo lai makcik dapek nak buat entry.. nape tetiba ternogori bahasa ku???

my baby checklist
1) baju lengan panjang & pendek
2) seluar panjang & pendek
3) sarung tangan dan kaki
4) lampin napkin
5) diapers
6) selimut
7) barut dan bedung bayi
8) tuala mandi bayi
9) tikar getah bayi cam nak beli satu lagi..y ade tu Aliff nyer
10) minyak bayi
11) baby wipe
12) bantal dan tilam bayi tilam tak jemur lagiiii....
13) botol dan puting susu
14) berus botol susu & sabun pencuci botol
15) alat mandian bayi ekteli tak pakai ngat..org bg nnti melambak..plus kalo cam Aliff dulu kulit sensitif..y beli tak pakai ponnn
- sabun
- bedak
- losen
- syampu
- besen mandi ai mndi letak atas kaki jeer..hehehe
- putik kapas

mama nyer ceklist
1) baju
2) kain batik hasil usaha g langkawi awal tahun dulu..cess!!!
3) ubat / jamu untuk pantang - pilis, tepel, jamu, minyak panas, ubat periok, herba tangas
alamak..pil tambah susu tak beli lagi
4) pad bersalin
5) pakaian dalam y bersesuaian
6) stoking tebal
7) bengkung
8) breast pump

ade lagi ke...hmm..kot tertinggal je..besa la sebab guna-pakai Aliff nyer dulu..ade barang dah tah kemana daaaa...sape2 kot nampak slack list ni sile bagitau yaaa???
senarai bawa ke spital..hehehe...next entry lak

*kale biru nyer barang insya ALLAH dah ade

Wednesday, September 22, 2010

y Ai LaiK peKneN??

ai laik....

1) tak payah nak kaber2 perot daa..kalo ade y laser bertanya, mudah je cakap..ai peknen yuu!!
2) kalo makan mentakdarah pon tak de sape kesah nyer... sure orang kate oo,makan untok duorang
3) besa kalo tersebut je nak makan pe..sure pling pling!!! dah ade depan mate kalo y bnda y nak dimakan tu reasonablae la
4) mudah dapat MC muahahahahaha!!!!
5) kalo wat penat ke capek2 sket mmg bos takkan suh lebey2 la wat keje/program :p
6) sebulan skali dapat g melawat KKIA secara percuam...ewahhh!!!
7) kulit muka licennnn seh..rambut pon lebat, jarang gugur dan lembut...sukeee!!!
8) nanges sket musti kande pujuk..nanges sket sure kena pujok...
dan lain-lain hal...
dun laik...

1) peknen je kaki gatal, peknen je kaki gatal2..gatal2 kaki je peknen...hesh!!!
2) tekanan darah mudah ngat jatohhh... tu y salu penin2 sakit2
3) mudah ngat penat...semput..mengah...
4) tumit kaki pecah2 giler...
5) banyak baju baru wat..tak dan bergaya lagi kena simpan daa!!!
6) tak leh makan banyak..mudah semput nak napas..nak muntah
7) salu kene bebel kat misi sebab HB rendah...huuuu!!!!
8) peknen y ini sangat mencabar...yer...dugaan dari NYA tak cam peknen memula dulu
9) nak kene piki camna nak slim lepas ni..dan kena tahan dah napsu makan
dan hal lain-lain...

*mengharapkan semenye akan jadik lebih baik

Monday, September 20, 2010

okEh OkeH..SiLAmat SemuAa

ku men-daddy-casey-kan ucapan ini untuk seme budak2 yang berumor 12tahun yang mengambil UPSR esok.. sempena tringat kes budak2 datang braya kat rumah semalam nyer hal anak murid kande seme smoga adik2 dapat buat elok2..kalo tak penting mane pon UPSR tu, kena try da best gak, nnti sek sok kalo UPSR tu dah jadik sejarawan,leh la berlagak style mak2 salu cakap..alah STP dulu lagi lagi payah dari PMR tuuuu... haa,berlagak style gitu,buley???hahaha...

dan juga nak ucap selamat untok orang2 yang berkaitan secara tidak lansung dengan peperiksaan UPSR neh..cam isteri2 cikgu, mak2 bapak2, bomoh2 penerang hati, penjual produk2 cepat blaja segala...hahahaha....selamat la semua nyer yaaaa...


pssstt...bak kata Aliff " nak uter ibi" iklan astro 100 saya nak tutor tivi..hoh!!!!
buat lek lok seme..biar rating UPSR SKBR taun ni naik g... abg,taun dpn jgn jaga kelas derjah 6 daaa