Tuesday, May 31, 2011

31 Mei 2011



1 + 1 = 4



semoga keberkatan ALLAH sentiasa bersama keluarga kita, insya ALLAH






tetiba tak de idea nak tulis pe...semalam banyak je nak tulis
ni salah abang...wat2 tak ingat ke memam tak ingat ke tak tau la

Saturday, May 28, 2011

Fun-Fact Cikgu Azizi

*hujung bulan ini akan banyak entry dan fakta2 memuja muji pramusaji laki sendiri. sape rasa tak tahan hati,sila pergi. ini entry kira countdown untuk any-best-hari kami.Sekiam...hahaha

1) Payah Sakit
Agak tahan lasak pakcik ni...selama kenal dia dah belas2 tahun leh kira bape kali die demam. kalo sepanjang  kawen ni die demam baru 2 kali.tu pun demam slema je kalo kita tu besa jela..manja???memam lebey2 laaa...

2) Anak Mak
Ya..pakcik ni anak mak. sampai sekarang pon die masih anak mak walopn mak dah tak de.hmm...dulu mase arwah ada,balik kampung dia akan baring2 golek2 tepi mak, bawah ketiak mak sayang tau abang rindu mak hmmm...

3) Tak Ada Hobi
tak tau la nak kata pe, kalo tanya sal hobi memam die tak da. Tak punya interest cam kita2 ni..hmm..kejap cuba piki. haah..memang tak de...hahaha...sian abang

4) Rambut
Kalo bab rambut ade dua benda...satu,kalo potong rambut memam gitu la gaya die.tak pernah la die nak buat spike ke, belah tengah ke ape ke.memam style sikat gitu laa....dari kecik kenal sampai beso. Kedua, tak leh tak de minyak rambut. rambut die tebal, bila tak di minyak, akan trasnform jadi geng2 Alleycat.haha

5) Suratkhabar
pakcik ni kalo dah baca paper...jangan la. agaknya lau bukit rumah dato' tu runtuh pon die bukan dengar apa kot. memang cam duk kat planet lain dah...sakit ati???dah kalis daaa....

6) Suka Mandi
Sangat la suka mandi. Sebab dia akan mandi tiap kali nak solat, seboleh-bolehnya.Ya bagus. Tapi yang tak bagus, contoh. Katakan kami nak berjimba2 ke kiil. Dia dah siap dah apa. Besa la dah ade anak dua ni lambat la sket makcik.Elok kita siap nak naik keta "eh,abang rimas la...nak pergi mandi lagi skali" boley???padahal  die bukan wat apa..tunggu bawah kipas,tgk tivi,tunggu pun paling lama 10menet je..seb baik mandi kejap je.Kalo jenis2 bersiram tak tau laaaa....

7) Lama Kat Tandas
Tadi pasal suka mandi kan...ni bukan suka poo-poo tau...tapi kalo dah masuk tandas tu punya la lama,trumata pagi..umah makcik dah la tandas dengan bilir air sekali, satu je plak tuh. Esok anak2 dah besar tak tau la gane gaya nyer

8) Jenis Tak Naik Badan
Makan la banyak mana, banyak kali ke...makan malam ke..makan trus membuta ke..memang tak naik badan die. Dah la mudah turun lak tu, sakit toiii...kene tinggal sminggu g kursus masa anak sorang dulu pon die leh hilang 5kg...jeles tol makcik

9) Tulisan Doktor
Hahahahahaha..abang tak baca mana blog sayang kan??bagussss.....ni memang tak leh di ubah. Ingat lagi ayah tegur die
"G..mung nulis anok murid mung pehe ko dop tulise mung??" Hahahaha...abang memang secara tulisannya layak jadi dokter..hahaha

10) Tak Romantik
Haiyaaa....nampak die cam mamat jiwang, dalam ati ade taman kan...maaf jela. Kalo ade cam romantik2 sket mase mula2 kapel..tu pon cam pelik je...tak jadik romatik die tu,sure nampak comel kalakar je..hahaha

Friday, May 27, 2011

Kenapa Insuran??

pic credit to google

Kalau tak masuk insuran kenapa ?
Tak boleh hidupkah kalau tak ada insuran ? Mati ker kita ? Mak ayah kita dulu tak ada pun insuran, boleh hidup bahagia, boleh besarkan anak juga.

Kalau Mati Anak Terbela
Satu sebab masuk insuran sebab kalau kita mati, anak dan isteri kita dapat duit. Jadi kalau kita tak masuk insuran, adakah tak dapat duit ? Yer le, kalau kita ada tinggalkan duit simpanan, KWSP, ada rumah, tanah dan duit lain, anak isteri kita ada duitlah. Tapi kalau kita tak ada semua itu, sibuk bayar insuran, manalah kita nak ada duit ?

Suami Bekerja Kerajaan
Kalau suami bekerja kerajaan, meninggal dunia, anak dan isteri akan dapat pencen. Jadi apa takut ? Kalau suami kerja swasta, tentu ada KWSP atau perkeso dan lain lain.

Insuran yang dah sedia ada
Ada orang yang dah ada insuran tapi dia tak tahu dia dah ada insuran. Contohnya dia masuk koperasi atau syarikat tempat dia kerja dah bayarkan insuran. Jadi kenapa nak ambil insuran bayar bulanan lagi ?

Suami Bekerja dan Isteri Bekerja
Kenapa isteri ambil insuran ? Nanti kalau isteri mati, suami dapat duit, suami kaya. Lepas tu suami kawin lagi. Kalau isteri tak ada insuran dan mati, suami kan boleh hidup dengan gaji dia, cukuplah tu.

Masuk insuran sebab nak dapat rawatan
Ada banyak kes, agen janji macam-macam masa pujuk kita masuk insuran. Dah berlaku kemalangan, agen insuran banyak dalih. Satu cerita tu seorang ustaz ulang alik setiap hari dari Batu Pahat ke Muar naik moto. Satu hari tu dia kemalangan menyebabkan dia patah 4 gigi dan cedera di muka. Dia masih tersenyum sebab dia ada insuran. Tapi bila ke syarikat itu, dia tak dapat apa-apa sebab kecederaan yang dialami tak sampai berlaku kematian atau tiada mengidap penyakit seperti yang diinsurankan. Kesian ustaz ni, gigi dah tak ada, nak jadi imam pun suara dah tak sedap.

Kerja kerajaan hospital free
Kalau dah masuk hospital free, kenapa perlu bayar banyak-banyak pada syarikat insuran ?

Kerja swasta biasa ada klinik panel
Kalau dah ada klinik panel, kan dah free kat situ. Yang pergi habis duit bayar insuran mahal-mahal buat apa ?

Masuklah Insuran Yang Bayar Rendah
Ada satu insuran kelompok yang sebahaigan besar staf pejabat saya masuk. Bayaran dia RM 30 sebulan dan mendapat perlindungan sehingga RM 50,000 kalau berlaku kematian dan ada faedah lain yang saya dah lupa. Ini bukan dikira simpanan sebab RM 30 tu dikira bayar insuran, tiada pemulangan kalau tiada tuntutan.

Jadi kalau anda belum ada insuran, kalau rasa nak juga masuk insuran, masuklah insuran kelompok ni. Tapi kalau taknak masuk insuran pun, tak apa. Saya pun tak masuk insuran pun, saya tak rasa hidup saya sebagai kelas ketiga pun.

Fikirkanlah


 
Entry ini merupakan hasil tulisan Ustaz Mohd Khalil...suka baca tulisan die.maaflah..tulisan die panjang, so saya copy paste sket je...untuk bacaan lebih lanjut boleh klik sini yaa...
*saya pun ada masalah yang sama dulu.sanggup berpotong untuk benda lain sebab nak bayar insuran. pendapat saya, kecuali anda mmg dah lebih sgt duit tak tau nak buat apa, boleh la masuk insuran. bagi kami yang taraf hidup sederhana rendah ni..hahahaha...beginilah seadanya

Thursday, May 26, 2011

Bape Banyak Kasut Ngko Ade???

baru sat sat ni tengok Wanita Hari Ini cite pasal kasut/selipar bla bla..wallaweiii...banyak betoi kasut diorang..kasut dan makan ratus ratus daaaa...kalo kasut ai banyak gitu...sukahati betol Aliff..banyak kasut opes die
ai ni kasut tak pernah lebih dari 4pasang tau. eh jap kira...satu pakai g keje, satu g pasar, satu yang skema ma ma kot2 ade majlis rasmi kena la pakai ala-ala keparat korporat sket kan


penah pakai kasut gini untuk satu program bersama pak menteri.skali porgram kat padang..dah la lepas hujan...seksa makcikkk!!!!!!!!!!


salah satu statement makcik banyak kasut tu...
"saya suka kasut tumit tinggi 4 5 inci dapat membaiki postur tubuh supaya kelihatan lebih menarik dan bergaya"
wah wah wah...hahahaha...gitu ke??? bila tumit menaik lebih dari 2 1/2inci ia akan membuatkan bontot lebih lentik, bila bontot lebih lentik dada lebih ke depan. jalan pon slow milo nak kena kontrol gak..nampak la ayuuuu!!!! tak pela...korang selim melim dan ciut miut jeee....ai ni cam gargasi dah...tinggi pon dah ala-ala model tak sah taraf, pakai lak kasut gitu...memam cikgu Azizi tak jalan same la weiii tinggi tanpa kasut kami, dia lebih beza 1-2 cm je, so paham la kan.

terpulang la sendiri punya keselesaan kan, ai ni kasut paling tinggi 2inci je...pengalaman sendiri, tak suka sebab mudah sakit belakang pulak lepas tukat status ni ha. laaa....what is beuty without pain yaaaa??? betoi ka ayat ni tak tau la korang...tp bila dah jadik mak mak orang ni, di mana kuasa pinggang dan belakang sangat diperlukandukung anak..nak menyusu anak kejar anak lagi malas dah rasanya nak membebankan lagi turus belakang ai tu. tu belum kalo terpeleot...malu makcik haaa!!! cukup-cukuplah...makcik tak nak daa..tido malam nanges2 cam dulu. lagipun ingat2 lagi cikgu sound tepek...

"apa ingat cantik sangat la tu,saje nak tunjuk kat orang ramai bontot golek2 dada membusung ke depan.
awak nak tolong saya masuk syurga ke tidak ni??"
hahaha...shomel la ini pakcik

Wednesday, May 25, 2011

Haiyaaa...

Haiyaaa...ini budak kecik dah sbulan...
makcik tak pikir nak panggil ape lagi haa...
dulu duluan mase Aliff kua seme sibok carik nama
ai rilek jela..hahaha...sekarang  sendiri dah ade anak sedara..
tunggu ya ..mami long balik kampung hujung bulan ni
welkam tu pameli cik sedi Aliya Haziqah
mami long keeerr??wahhh

budak ni santek sangat...pandai die pilih2 ciri2 y bagus dari mak pak die..hahaha...trutama bab bulu mata tu.dapat bulu mata mak awak Haziqah...sedeyyyyy la hahaha puh puh jgn semek tu tetiba masuk baca blog ni...hahaha

Friday, May 20, 2011

Ande dan Jerawat Ande..

pic credit gogel

A) Jerawat kat pipi
Biasa orang panggil jerawat pemanis.Tapi kalo dah cam gambar tu tak manis mana la kan.
orang banyak jerawat kat pipi ni besanya...
     - Suka Tongkat Pipi Dengan Tangan tangan kotor2 letak lak kat muka minyak2
     - Pakai Tudung Malas Basuh ini untuk pompuan ya..jenis yang suka pakai tudung ulang2 tak basuh. Kadang tu kat tepi tu dah bertukar ikut kaler foundation muka. Yerla,muka tacap lebey,tudung la jadi mangsa. Bila dah kotor kuman kumin ku2 pun same la naik

B) Jerawat Kat Hidung
Mase kecik2 orang kat kampung selalu sebut 'cema peluh' mean hasil dari kecemaran peluh anda. Hahaha..abes la ayat.  Orang ni besa aktif, ini biasa la, sebab berpeluh kan. Kadang tangan tu gatai, suka la nak petik2 hidung cam la hidung tu leh tercabut.

C) Jerawat Atas Da'i
Ni jerawat pemikir...kononnnn!!!!Orang gini jenis...
     - Berangan kuat  ' tu duk berangan ke pakwe la tu!!!' ingat lagi ayat sentap ma kalo ngadu jerawat pasir banyak atas dahi. Hahaha...
     - Rajin Solat ini teori tak-guna-idop-pakai hahaha adik la ni..besa orang rajin sembahyang kan ade lekuk itam. ni lebey-tak-dan-nak-kurang la...jenis rajin solat atas sejadah kotor. tah hape2 teori ni

D) Jerawat Kat Dagu
Yang ni teori lagik hampeh...jangan tak ngaku sape bagik teori ni Orang yang ade jerawat kat dagu ni jenis 
     - Suka Makan tapi malas/tak cuci mulut dengan bersih hampeh toll!mase muda riang ria dulu salu kene hak ni..sakit ati.tau la ai suka mamam...basuh mulut pon nak lekas je
    - Tidur Yang Tidak Fresh ini maksudnya orang yang tidur salu kua ayaq liuq basi...hahahaha...sape sape???

So ade betulkah teori2 kami ni???kalo betul ngaku2 la..leh wat kajian lebey..mane tau layak dapat hadiah Nobel... bek la beli novel je berangan la yuuu


Thursday, May 19, 2011

Aneeq 7bulan

kejap je dan 7 bulan budak sepet-sweet-yang-kacak ni. rasa baru je pegang dia dalam labour room dengan tali pusat berjurai-jurai atas perut lepas tu woppsss,mak terlepas pegang nak!!! seb baik ade makcik misi yang tolong sambutkan.maaf la sayam, selepas sejam menahan kamu kua dari perot ye,bukan perut sebenarnya tangan mama ketaq yang hamat. bukan sengsaja nak suh sayam jatuh yaa....

- sudah sangat laju terkengsot-kengsot. nampak gaya pon macam dah nak blaja duduk walopon salu tak kena time lepas tu tergolek sorang2
-suka ngat la letak kepala sesuka hati die. dah la letak kepala tu cam bajet kepala tu dari besi proton waja, tak hengat2 dah
- sangat suka main langsir.dan selalu terbelit dalam langsir. Tok Ma kata macam Ayah Ngah Pis awak...
-suka baring atas simen..letak la tilam toto moto pon..sure akan kengsot2 lepas tu tergolek atas simen gak...
- sekarang suka gapai selipar dari celah grill umah.dah la seme benda nak di tes rasa...batuk tau tak??
- dah pndai nak rebut abrang..hahaha..nasib awak tecik je kan Aneeq. tak lama lagi abes la mama asek dengar awak gaduh berebut dengan abang
- suka membebel tah apa2 kadang dengar cam bunyi mama,kadang cam sebut abah..sama naik dengan abang. sampai abah kene jerit baru dua-dua diam hahaha...sian abang kan bang???
- kalau nyanyi lagu 'Pok Amai Amai' akan turut bertepuk.cuma bukan tepuk tangan dia la...apa ade depan mata seme dia tepuk. Nasib laaaa....

ini video masa die umur 4bulan. sora y merdu tu sora ai..sora yang tak berapa nak perindu tu sora Aliff,hahaha....video ni salu tengok time perah susu kat opes..tp nak lagi cepat rasa bling2 tu datang..tengok video Aneeq nanges..hehehe...alhamdulillah...syukur rezeki ALLAH untuk anak2 ku

Tuesday, May 17, 2011

Moh Bergonjeng...

Aliff ni rambut spesis abah die..rambut tebal dah lebat.dah la budak ni suka semua aktiviti yang berlari, so kalo berpeluh bau die memam cow-lembu la.Hari hari sempu pon leh busuk lagi...hahaha



Bogelkan saje budak ni..mudah...die bukan boleh tengok rerambut tu jatuh atas baju..kecoh kam. Duduk ala-ala pengantin gitu yuuu..hahaha..seb baik tak nampak menda-alah tu haaa..


Muka senyum paksa...mak excited amik gambar anak.Pasai budak ni baik plak kali ni..besa memam si tukang gunting rambut kena pasang kuda2 silat la..dan kena pujuk dengan aktiviti mandi manda dalam kolam sambil potong rambut.bahaya kan?? kalo kena karan..tak tau la...
I'll be back..hahaha...comel je pic ni.abaikan perut tukang gunting yang berlipat2 tu..hahaha...lepas gonjeng kan rambut abang,adik lak.adik bukan takat gonjeng laa...licin...pic sebelum tak de...selepas je...sbb si adik still fasa-fasa bersilat berkuda eheh...mama kene masuk campur bukak kekuda kekpang

Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Che-Gu

kalo hari ibu..anak2 suami ke sape akan beli kek hadiah
pergi makan2 ke jengjalan ke
dan ibu akan terharu pilu
kalo hari bapa..anak2 akan beli hadiah kek
isteri akan masak spesel2, dressing spesel2
dan bapa akan senyum sengeh gitu
kalo hari buruh seme pakat2 g jalan2
pergi berkelah paling tak pon bermalasan
tapi nape hari Guru lain eh
tetiba pagi ni terpiki
selepas cikgu Azizi dengan kalut
dengan gelabah mneyiapkan diri sendiri
sambil bebel 'ari ni hari guru..kena cepat'
macam la besa2 tu pergi skolah lewat
patut lau die yang menjadi 'hari' t
kena la rileks2 orang tolong sambutkan..ni die lak y kalut
kesian kan cikgu???

SELAMAT HARI GURU.... :)

Wednesday, May 11, 2011

Mari Merancang

1) Constraptive pills
saya ni bukan nyer orang yang sangat disiplin memakan ubat.eh..bukan tak disiplin tak makan terus.bukan bukan...pil ni kan kena makan tetap pada masa die.lau TER lewat makan...haaa...siap la.kalo jenis sabar subur tu..memam lekat la.mak ai makan pil pon mmg akan lekat.cuma usia janin tu tak lama.so ma stop makan...sebab ma akta, gugur lagi sakit dari branak.dah la sedih...dan ai kam anak ma ai, so prevention is better tahn cure..ahhaha..sendiri lak kata sendiri subur.baru dua orang anak...

2) Implan / Depo
ni ubat cuck2 dan tanam2 dalam badan.benda sama cam pil tu cuma tak payah la korang risau nak kena makan timing2 ape. ai pakai cucuk 3x implan tak pernah. sebab tanya ramai doc yang saya tanya la die kata sama je.cuma implan lama sket dan ade doc y islamic sket die tak kasik implan, dah ala2 susuk katanya, pendapat die la kan. tp kesan die ya ALLAH...selama hayat ai mmg leh kira bape kali senggugut.kali ni die sakit memam lembu-lembu yu, siap dapat MC...2 mggu sakit period.lepas tu period tak stop sebulan weiii... ai ni period paling lama 7hari je dan sangat tetap hokei??? tambah lak migrain hari2..so lepas dah tamat tu..tak amik dah depo...tu yang lekat y kedua lepas tu..hahaha

3) IUD
ni jensi2 yang pesen2 masuk dalam..banyak jenis kan??ingat satu nama ni je ha,nasib la.misi dok paksa2 pakai benda alah ni, kata okei la ape al.gerun ai...benda duk akt dalam.dah la kita tak nampak. sure ade kata, hak ala...kuno la.die letak elok la, pakai kamera sumabt molek2 dalam lubang ajlan tu ha. tak kira, pakai kamera ke, CCTV ke..DSLR ke, benda tu kira bendasing dalam badan.len la dah tak da cara lain cam patah riuk kene letak besi tu lain la...tak mo tak mo.ade kes, mak sedara. bukan sorang tapi dua tau..pakai benda ni asek bleeding. sorang tu bleeding je ok la.sorang g beleding teruk ngat sampai rosak die nyer rahim tau.sekarang??dah kene buang rahim..oooo, tak mau. memam tu kes terpencil, tapi yerla..pensil pencil pon, katakan 1 : 1juta. kalo ngko yang bertuah, nak ke??? dan lepas bersalin si Kacak tu, misi tu dah cakap..rahim nor awak ni lembut, nak jahit pon kene hati2. so ai siap tny, lau pakai IUD ok ek???tak payah la dia kata..try pesen lain...

4) Kondom
alahai..ni cara merancang lelaki. jarang la lelaki nak pakai. bak kata cikgu, kondom ni..con-the-dome kira penipu untuk si kubah lelaki la..hahaha...so agak mara-bahaya okey.memam lau bab2 merancang ni...kena serah kat kita perempuan jela kot..aiseh, ngandung pon kita, sakit bersalin pon kita, nyusu pon kita???tak pe tak pe..pahala pahala...tetiba lak redha :p

dan sekarang ai guna ubat tradisional. MAKJUN ANGGUN BISTARI nama tak leh tahan kan??Kira nama tu alaf2 baru la...memula dengar memang ai gelop2...masuk ni dah jap..hmm...8botol MAB ai telan.kira dah 8bulan la.eh..kejap2..anak baru nak masuk 7bulan..hahah..ok ok..7botol = 7bulan consume benda ni. kira ni la cara pencangan y lama kekal dengan ai. tema die mudah je..MOLEK MUDAH MURAH haaa...kam pompuan suka tu???takat ni dengan ai rasi. side kick effect die takat ni cuma panas la. maik MAB ni kena minum banyak air. kalo ai tak minum sari 3l memam bibir akan pecah2, leher sakit sebab tonsil bengkak. rasa dia??rasa cam makjun la, ade manis2 pedar2 pedas gitu. yang bagus MAB ni salu wat kua angin, po-po pun mudah jeee...bagus kan???harap2nya ok la. eh kejap...ni entry ni bukan dibayar okeh,tak de orang suh pun,cuma nak share benda baik.nak tahu cara makan ape seme anda klik SINI mommy qaizer pon makan tau...eh qas, dah rasi ke???

Sunday, May 8, 2011

Bersamamu Aliff


ni lepas kene marah pasal meng-WWF-kan adik Aneeq, terus feeling2 anak terbuang gitu..hoh dalam bahasa kelantan yer klip ini,tak paham sila amik jurubahasa,aha!!

SELAMAT HARI IBU... :)

Saturday, May 7, 2011

Hepi Enibersari..

awak...rupanya dah 10 tahun kita kapel
saya ingat g time saya tanya "kita nak declare kah?"
awak leh tanya balik "declare tu ape?"
ohh...rasa cam baru semalam
ingat hadiah pertama lepas konon dah declare??
eskrem koneto coklat kat koop matrik
awak anta dengan sekuntum bunga loceng kuning
abes romantik la konon tuh...hoh
si tukang posmen Yati H1P1
rasa nak baling dari tingkat 3 asrama B2 tu
saya tak makan eskrem la awak!!!!!

sebulan lepas tu konon nak celebrate lagi
sebab sebulan jadik kapel tah hape2
awak bagi hadiah biskut Oreo dua bungkus
ikat dengan reben merah
dan lepas tu tiap2 bulan awak bagi hadiah
dari murtabak megi sampai la ke berger Wakiki
hadiah awak asal naik bulan makanan je
badan saya pon dah jadik cam tom drum

hadiah besday saya memula awak bagi
seekor kucing Slyverster, sekuntum bunga ros merah + coklat Vochelle
aiyaaa...tak shuka tak shuka maaa....
saya ni tak suka patung2...tak makan coklat lho..
tapi bunga tu kena..heheee
esoknya awak beli kan kek plak
tapi kek tu penyek...jatuh mase bas mini tu brek

so ari ni...saya tak minta makanan
tak mintak kucing besar godang
pun tak nak bunga2 ni...membazir
simpan duit buat rumah batu atas bukit lagi bagus
cuma saya nak....



nak tahu awak ingat tak???
apa??tak ingat???
alasaan untuk saya merajuk...dapat cuti masak sari..yey!!!!

Friday, May 6, 2011

Fun-Fact Pasal Mokcik Ha

1) Jenis sangat mudah tido. Macam ada suis tau, asal petik trus dia leh tido. Paling kagum  boleh tido time baca paper. Bukan baca besa2 tau, dengan tangan pegang paper terangkat gitu, duduk bersandar kat kusi.orang tak tau sure ingat tengah baca paper.

2) Tak mudah geli. Tapi nak mudahkan geli mudah je...eh, apa jenis ayat daaa...hahaha...kata gini kat beliau "Cik Ha, saya gletek ya?" walopon anda tak mengletek ke mencocok ke mencokek wat-eve-name-of-tiger dia akan geli2 sendiri secara auto.hahaha...

3) Reseptor gelak lambat.kalo cite sal cite lucu2,jangan la harapkan beliau mengelak golek2 walopon kisah itu selucu lelucon skalipon. eh,ape makna lelucon itu?? cuba tunggu dalam sejam dua,haa...karam korang akan lihat beliau ketawa kekek2 sorang diri...baru memahami cerita.

4) Fokus yang melampau trutama tengah bawak keta. kalo jumpa beliau tengah drive, tok sah la angkat lampu ke hon ke apa...memam takkan di nampaknya.otak dah set, nak ke tempat tujuan sajo. Dan mudah ilang fokus kalo terlalu asek mengosip masa belaiu memandu. Akan ada lah cerita terlupa beli itu, terlupa amik anak ini dan segalanya walopon itu tujuan utama beliau keluar

5) Ni pon lucu..selalu menghon diri sendiri time drive. Bukan hon slow, ni hon bajet2 nak amarah. Lepas tu balik kecoh2 sape la menghonkan beliau.memula kami semua pelik2 gak..fem la sangat Mokcik Ha ni asek orang hon aja.Rupanya dia yang terhon diri sendiri. Boley???

6) Beliau mendapat lesen kereta lepas 6tahun kawen. So sebelum2 tu, beliau ke tempat kerja nek basikal di temerloh atau naik moto Honda secara haram di Besut

7) Owh,sangat pen-cinta petai. Orang makan nasik berulam petai. Nda ada! Beliau makan petai berulam nasi.Tak main sepapan dua ni...satu ikat trus untok satu pinggan nasi.

8) Jua sangat suka air soya. Di jaman kegemilangam-peminuman-air-soya-beliau, setiap hari purata 2kg air soya akan diminum. Tanpa kongsi!!! tapi tu dulu...

9) Suka menyanyi di dapur sebab itulah dapat suami tua..hahaha amponnnn!!!! besa lagu2 beliau akan alunkan lagu2 klasik dan  lulabi  kanak2

10) Dulu jaman muda2 sangat suka Chow Yuan Fatt choiii!!!seb baik tak kenan. Sekarang sangat gila tengok cite korea sanggup bangun malam2 lepas seme orang tido pasang DVD nak tengok cite..walopon nda ada anak2 beliau bermuka cina maupon korea ...muka bangla bangli banyak hahahaha....

ini gambar Mokcik Ha bersama gewam beliau selama 30tahun Pok Di Dadoh


Selamat Hari Ibu untuk Ma..
bukan hari ini je...
tapi untuk setiap hari-hari Ma....
semoga Ma sentiasa selamat di dunia dan akhirat.
Lom sayang Ma....

tunggu lom balik membawa konco2 yang bakal menyepah-sepahkan umah ma awal bulan nam nanti :)

Tuesday, May 3, 2011

The Centre Of Earth

Jelas, Kaabah bukan sekadar kiblat tetapi juga sebagai pusat tumpuan manusia dalam urusan dunia atau kehidupan. Contoh yang paling mudah sekali, tentu anda ada stesen televisyen berbayar iaitu Astro. Pastinya setiap Astro ada 'piring para bola' untuk menerima maklumat yang dipancarkan dari satelit. Untuk mendapatkan siaran yang jelas, piring itu akan dihalakan ke arah Kiblat atau Kaabah. Kalau tidak percaya cuba tengok balik piring Astro di bumbung anda menghadap ke mana?

KENAPA BEGITU?

Mudah saja jawapannya Mekah adalah pusat bumi. Sama ada percaya atau tidak jawapannya mudah ditemui semasa kali pertama Neil Armstrong menjejakkan kaki ke bulan pada 20 Julai 1969. Di dalam satu temu bual di stesen TV Al Majid, Arab Saudi, Dr. Abd Al-Baset Al-Sayyed dari pusat Penyelidikan Kebangsaan Mesir mengulas, angkawasan pertama itu telah membuktikan, Mekah adalah pusat bumi.

Katanya ia telah dibuktikan secara saintifik semasa Neil Armstrong di dalam perjalanan ke bulan. Ketika itu dia berjaya mengesan satu radiasi yang dipancarkan dari bumi. Radiasi itu di dalam gelombang pendek. Situasi itu sesuatu yang pelik dan mereka cuba mencari jawapan dan membuat penelitian. Akhirnya mereka berjaya mengesan bahawa radiasi itu dipancarkan dari Mekah atau secara tepatnya dari Kaabah.

"Yang paling mengejutkan radiasi itu bersifat infiniti (tidak berpenghujung). Apabila Armstrong menjejakkan kaki ke Marikh, radiasi itu masih boleh dikesan. Radiasi itu mempunyai sifat yang istimewa dan paling penting ia infiniti. Saya percaya inilah yang menhubungkan Kaabah di bumi dengan Kaabah di alam akhirat.

"Bayangkan anda berada di kutub utara dan saya berada di kutub selatan,di tengah-tengah adalah zon keseimbagan magnet atau zon magnetisme sifar dan itulah Mekah. Kalau hendak dibuktikan boleh. bawa kompas ke Kaabah dan anda dapati jarum kompas itu tidak akan bergerak. Ini bermakna Kaabah adalah zon magnetisme sifar. Tarikan untuk ke dua-dua medan adalah sama kuat.

Hal sedemikian katanya, turut memberi kesan pada kesihatan dan umur seseorang. Sebab itulah orang yang tinggal di Mekah lebih sihat dan panjang umur. Tekanan graviti yang tertumpu di kawasan itu memberi kesan pada peredaran darah dan pergerakan biologi kehidupan.

"Ini telah dibuktikan bahawa ia boleh memberi kesan pada hemoglobin untuk membawa darah yang mengandungi oksigen ke seluruh tusi badan. Bermakna bila anda berada di Mekah, keupayaan darah untuk membawa oksigen ke seluruh tisu badan secara semula jadi jauh lebih baik berbanding tempat lain di dunia ini," jelasnya

Pelbagai bukti saintifik dari kajian para saintis juga telah membuktikan bahawa
 Kaabah berada di "Centre of the earth". Jika anda berkesempatan ke Mekah Al-Mukaramah cuba bawa kompas ke arah Kaabah dan lihat jarum kompas tersebut tidak akan menunjuk mana-mana arah sama Barat, Timur, Selatan atau ke mana-mana arah kerana Kaabah sememangnya berada di pusat atau ditengah-tengah bumi. Neil Amstrong juga mengesahkan fakta ini.

Maha Kaya Allah, dengan hanya melakukan Tawaf kesihatan kita akan bertambah baik. Tidak hairanlah jika ramai yang mengetahui rahsia ini sentiasa merindui untuk ke Mekah... Bagi yang bukan Islam kaji-kajilah fakta ini dan anda pasti akan mendapat kebenaran-Nya. Marilah kita belajar ilmu dan mengkaji Islam yang amat indah ini..subhanallah
 



artikel pinjam dari http://mdm7781.blogspot.com/

Sunday, May 1, 2011

Kisah 1Mei

ape reaksi anda bila anak berumur 2tahun berkata...

"mama...Aneeq ekat uwet kat gigi yo.."
lekat duit???kat gigi???
mane budak Aneeq tu ada gigi
duit ape pulak ni???




 gambar kat JJ Balakong semalam. padan muka,jalan tak hengat ade anak kecik..dari Giant Batu Caves,Tesco Ampang, JJ Balakong, Mines dgn Alamanda.konon cuti2 Malaysia..barang tak beli mana, dapat naik panas badan anak je















tak tau sama ada nak ucap terima kasih ke nak marah kat si abang
sebab memang sah-sah duit syiling 10sen tu duit dia...
suka ngat nyuap adik...hadoiii!!!


nasib baik keluar duit tu lepas tonggengkan dia...tekan kat perut...
kus semangat..nak terbang rasa diri mase tengok Aneeq mata pejam,mulut berbuih gitu
abahnya kata anak nak muntah...kalau tak sebab Aliff yang bising2 pasal duit tu tak tau la