Sunday, November 28, 2010

44 dAys AnD MorE..

weeehuuuu...dah slamat mengharungi pantang 44 hari....
tak mudah nak berpantang weehh...tp nak wat camna..nak sehat kan??
mekasih buat abah ma y menjaga long selama pantang ni
tp bukan bermakna dah lepas 44hari ni kak long dah merdeka
pesan bebel ma abah long ingat lagi..hehehe

Hari 1 - 10
nasi putih + ikan haruan/ikan kering bakar
air horlick + roti high fiber skeping
ubat kecut peranakan + antibiotik
makjun + air akar kayu
urut 3hari seksa weehh..trutama nak betulkan urat kat bahu y tersimpul

Hari 11 - 21
menu dah tambah ayam bakar dan....sup belut spesel abah sedapp!!
tp kuah still tak leh makan...letak sket je
air horlick + roti high fiber
air milo + biskut cap ping pong siap cap tu..
makjun + air akar kayu
dah stat bertungku...aabes hitam peroott!!!!sabar2...nak kempis kan
pelepas/rombak dapur orang kata...nak balik Raub kan??

Hari 22 - 44
menu tambah lagi...dah boleh makan sayur sawi
kuah2 pun dah boley...hehehe
still sket bnda bisa2,sejuk2,angin2 y ni jenuh nak mengingat nyer
air horlick/milo + biskut/roti
makjun + air akar kayu
.......

*benda paling ditakuti time pantang?????nak tunai hajat kat tandas.ngeriii!!!
**opsss...pantang tak abes lagi...kena terus sampai 100hari :p
***lain orang lain gaya pantangnya...betoi dok???

Friday, November 26, 2010

ReComendeD ProDUct...CheiS

tempat : ade le kedai jual barang jenama malaysia tu
situasi : depan kaunter, nak bayar barang dah

salesgirl : kak...beli balm ni kak. dgn jumlah pembelian akak tu, akak cuma tmbah rm2 je untuk dapatkan benda ni akak dia panggil ??konpius kejap
ai : tak pela.saya tak pakai benda gitu.. ai tak suka org pomot2 brg ni

salesgirl : cubalah kak..die boleh memerahan bibir yang kusam. kira dah pakai ni tak payah pakai lipstik daaa...

ai : esh..bibir saya kusam ke??sy ni tak pakai lipstik pun..y ade ni mmg kaler smulajadi la
sedikit riak di situ ya kawan2

salesgirl : (diam sekejap) tak pe kak..benda ni sapu kat pu**ng t***k pun boleh, untuk memerahkan semula warna pu**ng tu

ai : (gila......................)
kanda y nak kua kan duit dah senyum kambing daa....
makcik plak y malu2 kocing dgn statement die..
hoh cik kak!!!!agak2la sket nak pomot barang pun...
gatai je molot nak nyoal, ko pernah pakai ke??merah ehh??cesss..

Saturday, November 20, 2010

gOMen vS SwaStA

1) staff wad
staff spital gomen kurang mesra sket, tapi ade y baik.siap leh tolong slimut dan angkat pagar katil g...ale, spital swasta jarang la nak jumpa staff...kalo jumpa pon kejap je..tak dan nak sembang pe pon

2) staff bilik bersalin
lebih kurang je kot. leh je diorang dibawa berbual gelak2 brcerita ape...

3) dokter
of kos suke swasta sebab doc swasta lemah gemalai sket...dan y penting diorang PEREMPUAN!!!
4) wad
kureng wad gomen sebab tak bagi peneman.patut dibenarkan sorang waris menunggu.bersalin bukan macam sakit demam weh...bak kata orang, kalo prempuan ni takat demam2 diorang leh gagah diri lagi..ni bersalin weiii....contoh nak g tandas dah la jauh, nak kena tunggu staff yang teman plak???dengan staff kureng, mmg naya la....kurang2 ade someone menunggu tu leh la orang yang bersalin ni brehat kejap.baru lepas abes tenaga nak kena jaga baby ape lagi...tangan pun gigil lagi tau

5) bilik bersalin
nak same je. cuma spital private dulu tu seme staff prempuan...tak de lelaki.memang la orang kata dah sakit tak de ingat malu ape dah..eh, ai sakit2 sempat g ingat malu tau????

6) makanan
hehehe...mane2 spital tak pernah sntuh makanan diorang pun.sebab mak tak kasi makan.. makanan eksklusif berpantang disediakan oleh mai ibu..hahaha..tp air milo spital swasta lagi best dari spital gomen..hehehe

7) kemudahan
kalo private bilik air tak kongsi tu best..dah la dekat sket.ni jalan kepit2 nak g tandas, kena tunggu giliran lagi.nak pitam rase...spital gomen tak leh cas henpon tau???sangat seksa...kalo henpon tu sempat dicas tak pela..kalo terbranak cam ai ni???

8) bayaran
sure la menang gomen..ini anak rm3 je tau hahaha...gumbira hati mama ya aneeq???padan la dengan sakit die makcik wehhh

*apepun sakit semua padan la dengan harga die kan...dan syukur sangat sebab selamat dah.sakit bersalin semua sama...atas kita la kan nak terima macam mana. ade orang lagi azab sakitnya, ni kira dah ok dah.ingat ayat kande..kira tu kifarah dosa dah ler..hehehe

Wednesday, November 17, 2010

jOm BranaK...dE nexT EdItiOn

lepas bersalin 10.10pagi tu..jenuh la nak menunggu orang datang menjahit luka kat bawah tu... weh...igt jahit bawah tu cam jahit kelim baju???hoh...rasa dah seram sejuk badan duk nunggu diorang datang. dah pukul 11pagi gitu baru la ade sorang kakak misi ni datang menjahit.

akak misi : dik..maaf lambat ye...

saye : tu la..nape lambat sangat. dah sejuk2 badan saya ni kaki ngadu besa la

akak misi : maaf la dik...banyak pulak patient ari ni

diam jela..malas nak cakap ape suda diwarning sbenornya..hahaha

akak misi : ni saya suntik ubat bius ni...nnti saya jahit ya

saye : oh ade bagi bius ke???

akak misi : ade...kalo tak bius sakit la dik

dalam hati lega la sangat sebab ade bius. ade org kate spital gomen ni tak de bius membius. okeh dah lepas cucuk tu akak tu menjahit la..uiks!!!! sakit la weh...tak rasa cam dibius pon

saye : kak...betul ke dah bius ni???sakit je..

akak misi : dah dik...kalo tak bius lagi sakit

iyo ko???rasa was2 la plak...sebab mase bersalin first dulu tak de lak gini. still...diamkan diri. mak dah pesan, jangan banyak songeh kalo g spital gomen ni...kalo tak masak la korang!!!!
tetiba........

saye : kak sakit kak sambil tangan dah menepis kiri kanan

akak misi : maaf dik...jahitan tetas...rahim adik ni lembut sangat..nanti saya buka balik jahit balik ya...

haaa...itulah cherita nye...gile sakit!!! diorang bagi topeng gas tu pun sakit g. kunun kalo sedut gas tu kira sampai lima je leh ting tong dah, tak de makna nyer. kira sampai lima tapi kali dengan enam tak de ting tong ape eh!!! belum g time nak masuk ke wad ape seme...tp tak pela, seme dah selamat. kepada yang wish ape seme, tak leh nak balas. blog ni pun auto post..ni ehsan adik guna buruk-ben diorang...inilah naseb orang dalam pantang hahaha....

Friday, November 5, 2010

jOm BranaK...eDiSi aMbuLans

pemergian ke HOSSHAS adelah diiringi sorang doktor muda, dua orang nurse dengan sorang drebar yang dicanang oleh doktor sebagai drebar ambulans paling mantop spital Raub. bila dah baring dalam ambulans tu baru pasan, ya..kecik rupanya banda alah ni..dalam ati tuhan je tahu betapa debarnya sambil berdoa tak de pe2 jadik...bimbang akan sempat ke tak sampai ke spital sinun dengan bukaan jalan dah 6cm.

elok je van gerak, dia pasang trus lagu tu weng wong weng wong!!! time tu sempat g bimbang bimbang takut mabuk. ai ni pemabuk tegar.plak kalo naik van yang gegar die tu ala2 naik roller coster, tambah lak bingit melampau tu...ade yang termuntah dalam ambulans karang. mase tu sakit nak branak dah tak rasa mana mungkin sebab perasaan jakun naik van tu melampau kot.. akak nurse dah letak topeng oksigen dah...dia kata untuk bagi bekalan oksigen cukup kat baby.lagi la lemas diriku. lepas tu doktor tu plak pesan "akak, duk ngiring ya..kalau trasa benda nak keluar bagitau saya" time tu gigih mesej kekanda tersayang minta die polow dari blakang.. nak kol dah tak boleh sbb bising hamat bunyi ambulans tu. dgn tangan gigil2 tahan sakit dan gigil getaran ambu tu gigih menaip msg minta ampun maaf sgala..

Raub nak ke Temerloh dalam 100km lebey ok???bape lebih die??tak sure..tp mmg banyak gak lebih die..elok sblm sampai Bentong, sakit terasa lain macam.rasa ade benda tersembul nak keluar..dengan suara serak2 ngadu "nurse, saya rasa macam ade benda nak keluar dah" kelam kabut staff nurse dgn si jururawat desa tu. diorang mula buat check up untuk jantung bayi. yer..jantung bayi saya lemah, so mmg akan dipantau selalu. tekanan darah saya yang jatuh gile2 pun dipantau juga... ape kes kejap saya,kejap ai kejap aku..gasak la doc tu plak leh kata "tahan ya kak..cuba tahan. jangan teran...dah tak jauh temerloh" Ya ALLAH..sakit die tuhan je tahu...puas la mengerang sakit, sampai suara dah tak keluar mane dah. mungkin sebab kesian, staffnurse tu minta kat doc tu untuk benarkan saya meneran, keluarkan baby kat spital Bentong. tp doc tu refuse, dia tak nak kot ade komplikasi pe2 spital Bentong still tak leh handle dan still kena hantar ke temerloh ..skali lagi dia mohon supaya pesakit die ni bertahan..kepit dulu, jgn teran.

dari Bentong nak ke Temerloh tu gagah menahan baby dari kua...boleh terasa kat tangan kanan ni kepala bayi tersembul. suara dah serak2 sebab mengucap. tp still leh rasa kagum dengan diri sendiri, sebab sket pun air mata memang tak keluar. ai ni drama queen dan bapak eh manje nyer... tp syukur sebab tidak menangis itu buat pernafasan lebih clear dah keupayaan nak tahan baby lebih ok. setiap kali kontraksi datang, selang seminit setiap kali itulah dengan kuatnya mengucap. otak dah tringat kekanda, Aliff dan semua. sisa2 tenaga tu dengan tgn kiri terkepit celah ambu cuba jugak msg nak minta ampun semua dari suami, rasa cam nyawa dah tak lama dah kat bumi ni, tp sayang, tak dapat send sbb hp jatuh cam drama la pulak...tangan kanan ni pulak cuba tahan baby dari keluar...maha kuasa ALLAH, kuatnya push dari dalam rahim tu, tak leh nak ditahan oleh tangan orang dewasa. staffnurse tu siap tolong tolak dengan dua2 tangan die lagi tak nak bagi baby keluar...sakit???jangan ditanya. rasa die macam ada kayu besar yang dimain tolak masuk keluar dari dalam perut.bila kontraksi kurang dan kami menolak kepala bayi masuk, perut sakit sangat...dan itulah rutin sampaila ke spital Temerloh.

elok je sampai terus ditolak masuk ke spital, bilik bersalin. dan mungkin hikmah naik ambu yang laju dan terhentak2 tu, checking terakhir jantung baby dengan tekanan darah dah normal. staffnurse tu separuh menjerit bagitau. masa tu tak sempat nak rasa syukur sbb still piki, camna baby nak keluar, sebab doc cakap baby ni hand presentation.

sampai ke bilik bersalin, semua kelam kabut. sebab kebetulan hari tu ramai yang bersalin dan bilik tu tak siap sedia betul2. staff temerloh menjerit2 suruh cepat naik katil bilik bersalin tu. masa tu contaction sampai lagi dan diorang semua menjerit lagi "kepala baby dah nak keluar..kepala baby dah nak keluar" pesakit yang terhegeh2 nak tukar katil ni akhirnya direntap supaya cepat menelentang. dan diorang semua menjerit2 suruh push, ade yang suruh pegang kaki supaya leh push. tapi tanpa persediaan apa tak sempat tarik nafas kedua, baby dah keluar.

doc temerloh tu angkat baby dan letak atas perut...suruh pegang. hampir2 jatuh baby sebab tangan ku still menggigil bahana duk tahan baby kua atas ambu tadi. mase bagitau kenapa tak boleh nak pegang baby elok2, doc temerloh tu dah membebel.time ni kesian pulak dengan staff dari Raub. yela, kena bambu sebab diorang membenarkan sorang pesakit yang dah nak bersalin dibawa travel agak jauh dan disuruh tahan jangan bersalin walopon baby dah nak keluar...hasil nya????alhamdulillah anak kami tak lemas cuma bahagian bawah tu koyak lagi...

10.10pagi baby keluar menjenguk dunia dengan selamatnya. setelah dipotong pusat baru terdengar suara yang paling melegakan sampai buat air mata yang tak keluar lansung tadi terus meleleh laju "nurse...boleh saya masuk tgk isteri saya???"

*walopon kanda tak leh masuk dah sbb dah bersalin, tapi tak apalah...yang penting tahu dia selamat sampai walau dengan keadaan kalut malut tu

Thursday, November 4, 2010

jOm BranaK...da KrONoLogi

15 Oktober 2010

5.45 pagi
terbangun awal pagi..rasa nak ke tandas
skali ketuban dah pecah..gile lah!!!
kejut abang..dan abang mula buat episod kalut dia
sebok packing barang ajak balik kelantan ape maksud???
Aliff dah bangun, sebok main air ketuban y penuh kat lantai
sambil jerit air, air!!! pagi2 buta..nasebla rumah ku

6.00 pagi
baru teringat ma pesan dulu2 sblm g spital bersihkan diri
sempat mandi basuh2 pakaian sket lepas tu blur
tak reti camna nak tahan ketuban dari terus meleleh
seb baik dapat kontek abah...diorang kat cameron highland
ma suruh g spital...bawak barang ape patut
diorang akan turun dari cameron ke raub

6.30 pagi
hantar Aliff ke umah pengasuh dulu
sian plak tgk budak tu meraung tak nak kena tinggal
abang anta ke spital Raub
duk spital baru sedar buku merah tak de
abang dah kalut....balik umah carik
nurse dah suh tukar pakaian spital..tak rasa sakit g
air ketuban still kua...penuhla kat lantai spital tu plak
sian makcik cleaner nanti nasibla..
sebab tak sakit diorang suh pergi sane sini sendiri
merata-rata air ketuban tu berkecah

7.15 pagi
abang datang balik, bagitau tak jumpa buku merah
nurse2 dah bising2 dah...teringat kot tinggal kat pejabat
seb baik ade sorang staff nak bangun pepagi buka pejabat trima kasih!!!
abang kua balik dengan muka nak marah dan panik
opes agk jauh..abesla kata ku dalam ati
nurse suh naik atas katil..nak amik bacaan CTG

8.00 pagi
abang datang dengan buku merah
nurse bagi tengok isteri die yang still panik
sbb luar dari plan..kena bersalin spital kerajaan hahaha!
abang amik barang2 beharga..tinggalkan hp je
baru igt tak makan seharian dari semalam
lapar dan haus gile...minta nak makan
abang kua lagi..

8.20 pagi
nurse ke staff nurse eh???tak kenal lak
ape2 jela eh..datang cek jalan dah 3cm die kata
abang datang bawak makana, air dgn roti
nurse kata tak leh makan dah,kena puasa dah
air mate dah meleleh..dah la abang kena duk luar
doktor datang..doktor lelaki daaa, alahai!!!!
cek jalan lagi..dah 6cm..baby ada masalah
jantung baby lemah dah baby dalam kedudukan berpusing
suspek hand presentation...kena hantar temerloh, mungkin bedah
air mate dah macam air bah

8.45 pagi
mesej abang...bagitau pasal baby
doc datang kata kena tunggu ambulans sampai
minta suami siapkan ape patut nak ke temerloh
dan abang keluar lagi.....

9.15 pagi
ambulans dah sampai..
doc kata yang paling laju dgn driver plg pantas
gile!!!! matila naik ambulans..sure mabuk piki ku sempat g piki
msg abang kate ambulans dah nak pergi..minta ikut blkg
msg ma abah bgtau kena hantar ke temerloh
minta ampun maaf..takot woii!!!
dipakai topeng oksigen...


*to be continued...sbb kesah dalam ambulan lagik best