Monday, August 24, 2009

aPe laR...

KES 1
umo dalam 14 taun (taim ni kompom mmg chumel dan cute lagik) tengah syok2 bermalas2 kat umah jiran sbelah umah ajak g kedai, nak beli barang kata nyer...sebab tak mo mengeciwakan beliau..pergilah ke kedai depan simpang umah dengan jiran neh...die kata die akan belanja asam..okeh jerla (tak makan pun benda masam2 asam2 neh tp sebab die nak bagik amik jerla kan...rezeki jgn ditolak) asam ni warna merah terang cam lonjong2 sket dan besar(tak tau name ape) sesambil jalan balik lepas g kedai dgn kiran neh dengan syok nyer makan2 asam tuh..mulut dah memerah mak ngah dah..jalan balik tu ade dua tiga orang mamat dan pakcik2 yang tak mamat mane usha..dalam ati, tau la lawa kan..jangan la terteleng2 gitu kataku sambil riak mengusai diri sampai la ke rumah dengan prasaan riak masih kembang di hati

KES 2
umo skang dah 15tahun still maintain cun hua hua hua...lokasi kat umah...balik rumah penat beb lepas g kelas tambahan.dah la jalan kaki dari depan jalan besar masuk umah...tengok umah senyap silen jer...masuk dalam kat ruang tamu kedua ade adik 2orang bergolek2 malas2. tak kesahla..bukan nak cite pasal depa2 pom..cam besa, lau balik umah wajib buka saji...tgk ade hati lembu masak krutub (ni nama masakan yer..harap maklum) ape lagik,peberet tuh...makan ler dengan air suam segelas...sedap nyer....hmm...

KES 3
kat pejabat...time ni umo tak payah cakap la...tapi yang penting walopom kecutetan tu dah kureng tapi jelita ku bertambah..hahahaha (jangan marah...) dahaga betul la anak tekak ku...dah minum dah tadi tapi dahaga lagik...kebetulan ade air mineral sebelah lappy ni...mineral pom ok jerla...janji ilang dahaga...seteguk...

solan
apa persamaan cerita2 di atas? selain daripada kecomelan kekiutan kejelitaan ku ape smua tuh... tu memang lahiriah la kan...yer,persamaan die...same dengan entry kat bawah...huhuhu...ku lupa ku puasa...huuuuuuuuuu...adei...nak menunjukkan kalau awal posa penyakit tak berjangkit neh mmg selalu berlaku...huhuhuhuhu..percayalah..ku tak sengaja....ampommmm

hAdIah la KoNOn

cite ni dah lepas tapi nak share gak..adela satu pagi tu ku bangun dengan hepi-hepian nyer...tah kene ape pom tak tahu..tapi rase hepi ler sangat.nak kata kena santau si oked, bulan posa die kata die tak buat keje2 itam gitu..incik H sambung tido lepas subuh..ikut2kan nak gak sambung tido...tp sebab putera kecik buat 'kerja' kena la bangun basuh montot die tuh.macam besa, mama Aliff ni akan bagik budak kecik tu makan kismis tiap pagi dan petang..nak tajamkan minda kata orang tua2..eh ke orang2 tua...gitu lah kiranya...dan budak kecik ni dia akan makan2 biler die dah tanak die akan luah balik sambil buat muka comel tuh bawa kismis yang dah jadik kismis sira suap ke mulut mama die neh...dan mama nyer cam besa la rezeki tak tolak punyer.. jangan membazir..tak baik...amalan setan tuh!!!sambil makan2 kami anak branak pum lepak depan pintu umah tengok la pemandangan depan umah yang tak der ape mane tuh...dan tiba2 jiwa ku kacau..tak tau ape...jiwa yang tadik hepi2an rasa len macam jek..pe hal tak tau...ade orang nak meninggal ke?api dapur tak tutup ke?kata six sense ku..cheh..sambil hatiku meroyan2 tuh... incik H kua (baru bangun tido) 'sayang nak kluar ke bandar tak?beli barang nak masak tuk buka petang ni?' gulp gulp...bape kali liur ku telan...terus berlari ke singki kumur2...abang cuma pandang cam mamai jer...Aliff yang kira mama die nak main kejar2 same berlari...ches...suda ku tau nape hati ku meroyan tadi...chesss.......
p/s : tak sengaja tak pe tau.kira hadiah dari Allah la tu..ari pertama posa besa memang sengal gitu..hahaha

Friday, August 21, 2009

rAMadHAn DAtaNG laGI...

syukur alhamdulillah..RAMADHAN datang lagi..hepi hepi..tersangat hepi..dari minggu lepas semangat gilerest dengan kedatangan Ramadhan taun ni..bulan seribu rahmat kepada yang tahu mencarinya..ewahh..actually tis is my first year celebrate Ramadhan wit my incik H..sebelum tu kami berjauhan die di Kedah I kat Selangor..taun lepas lak sah kan posa, raye pun tak leh...still dalam proses pantang berpantang..so incik H berposa sendiri sementara istewi die ni kat umah mak kat kampung..
sangat percaya dengan hikmah pada bulan Ramadhan ni..dan percaya semoga penyakit terjangkit-jingkit tu akan slow aktiviti pada bulan mulia neh tak pun pergi terus tak per...tak payah la ade gelombang kedua ke hape...semalam dah siap buat BUKU RAMADHAN..kira menu untuk setiap ari stat bulan posa nnti...keje sesia ke?biar la..shuke hati ar nak buat ape pom.. pelik bagik korang tp pada ku masa umo still muda nak buat benda giler2 untuk kenangan time tua..buat jerla...nnti dah masuk golden time kata buang tebiat lak...
Ramadhan pun mengingatkan tentang kelahiran putera kami tuh...kelakar je..nak buh name Muhamad Mubarak la..Muhamad Ramadhan la...sengal jek..seb baik name yang dah sah len.. kalau jadik klakar jer...taula lahir tengah Ramadhan..
pada masa yang ada ni nak wis semua blogger2 Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak... puasa baik2...g terawih...(kata orang ek?) windu plak umah..hahaha...len kali la taip pasal sambut puasa kat rumah..pepun, buatlah yang terbaik untuk bulan terbaik antara beribu bulan ini...bubai...

Thursday, August 20, 2009

moHon PenGerTian

dah berkali airmata ni berderai, mudah sangat empangan memecahkan benteng hanya kerana anak kecil itu. dah agak lama tak menangis sekuat ini...semenjak kahwin. dulu ratu air mata... pantang sikit mesti berseka....katalah manja, katalah lemah tak guna atau apapun..itu daku... dan betul kata mama, bila sudah bekeluarga...mutiara itu akan sukar menjelma...bahagia? biasa cuma...kerna hiudpku bukan dilimpahi mewah seperti Paris Hilton, bukan berkuasa seperti Obama, bukan cantik jelita digila seperti Fasha Sandha (please...i dun laik her) tapi kerana anak kecil yang ku lihat sengsara menahan sakit itu mudah benar mutiara ini jatuh kembali...meragut semua kegembiraan kebahagiaanku yang biasa cuma itu...

sudah seminggu putera begitu...makin teruk sebenarnya...ubat suaplah dari celah mana pun tak memberi makna, panasnya tetap membara...die tetap lemah...terkulai..tak ceria seperti biasa...putera bukan tak biasa demam tapi kali ini lain benar...biasa makan ubat dua kali pasti si kecik itu akan berlari, biasa selepas dua hari pasti keleteh dan hilai tawa memenuhi rumah kecil kami..kerana laur bias itu perempuan manja bergelar ibu ini cuak. dengan penyakit yang melata...mohon dijauhkan dari putera...mama rindu Aliff...mama rindu gelak tawa Aliff...mama rindu gigit2 Aliff...petang ini kami mencari lagi...mencari akan ada penawar bagi sakit Aliff...biar apapun...bilamana hospital pun tak memberi apa makna...

ada kakak berkata, mengelus hati ibuku mungkin...banyakkan doa. Allah cuma mahu menguji sebanyak mana cinta ibunya, seluas mana sayang ayah dan sesabar mana mereka sebelum di uji lagi bila anak dewasa dengan anugerah dari DIA...

benarkah?moga benarlah....YA ALLAH, bawalah semua itu pergi dari anakku...mungkin doa hamba Mu ini tak cukup...amalan hamba Mu ini pincang...sekiranya ini hukuman, jangan di uji begini...kerna hati ibu ini sudah mula bercanda duka andai putera tiada..nauzubillah...mohon sesiapa walaupun tidak kenal saya dan putera,doakan kesihatan putera...tolonglah....mama sudah tak berdaya.....

Tuesday, August 18, 2009

SaLah kaN mR PidOmAt gaK

cam besa semalam menamatkan ari Senin dengan malas..layan tenet jer..bosh pon tarak kam..hui hui hui...semangat neh nak g kuakan duit kat ATM Meben...kunun baget nak masak spesel la petang tuh...g lepas waktu keje tau jerla sesak jalan tuh..sampai kat ATM ramai lak manusie..tak per,smangat nak masak bratur la..ade la 4 5 orang manusia depan..punya la lambat sengsorang dop tret tret...dalam ati panas dah ni..skali sampai giliran ku..dengan baget bagus dan kontrol comel (sempat tgk skrin bela tudung..hape, ingat orang ade DNA macho jer ke leh buat gitu..)ku kuakan kad dari purse..skali tengok...duh, mane kad meben neh...orang blakang dah bising2...hadui... rupanyer silap tengok tadi..bukan kat Meben..tu kad len yang nak same dengan kat debit Meben tu..haiya, rasa nak tepuk dahi tepuk siku tepuk tangan pun ade...baru hengat,kad tuh ade ngan hubi...minggu lepas minta die kuakan duit tapi tak kua2 lupa nak minta...kad2 len tada..yang ade kad matrix,kad Popular yang dah mati, kad potosetat UPM dan len2 kad yang tak glemer yang sesakan idupku...dengan comel still kontrol kua dari tempat tu...pedeh wehh...orang blakang jeling2 jer..mesti die kata sian minah ni..umah die tak de cermin.datang jauh jer nak bela tudung...hush...panas ati ku...tetiba tringat post mr pido..neh mesti die ade baca pe2 seblum post entry tuh...chesss.....masak sarden jer la gamok nyer balik nanti..
p/s : semalam gelak tak hengat baca post mr pido...seb baik tak jatuh jaw akakss
p/s : rase nak minta tukar 24 jam jerk dari Raub neh
p/s : incik pidomat...pandai mandrem orang ek (tak kesah la tak kenal kite sape pom)

Monday, August 17, 2009

CheriTe hJg MengghU...

syukur...abah n de gerombolan dah silamat sampai umah dah kelmarin.bukan per..dengan keadaan seme tak sehat datang ke Raub pas tu g Tanjung Malim untuk konvo Nor, plus hujan panas pelik2 menambahkan ketidaksihatan mereka2 semua...semangat ku masak sebab adik2 semua nak datang hampeh jer...hehehe...tak salahkan deme2 seme...dah tak sehat...makan pom seket jer..abah kene pantang lebey nampak nyer dengan seliaan ma...wahahaha...ini ade sket gambo mase konvo tuh...tak bergambar mane,ujan aje...tu pun Aliff dah len macam dah.kunun plan bapak bagus nak gitu gini la,slas2 hampeh...bagus gak sebab balik jer malam tu Aliff demam panas...cecah 40celcius yuu...so kepada mak2 bapak2...bagus kalau ade dalam simpanan memasing termometer..lagik molek digital ar..mudah...nak lagik bes yang guna infrared, rege pom besh...(skrang ni jadik nurse tak bertauliah kat umah..kira amik suhu badan jer ari2..sebenaknye, suka main termometer tuh...daratan kejap..wahahahaha) kalau Aliff demam tinggi g malam nih..esok kena bawak spital amek darah..wuuu...doakan jangan ler begitu...ku tak mahu....



abah cam roi je..ahaksss...amer suka wat muka spastik..buroksss

Thursday, August 13, 2009

wess...dah 11 bulan dah

kejap jer masa berlalu...masa berlalu..tanpa ku menyedari..huhuhu..layan Nora jap (orang kampung neh..ngaku sekampung lak) tup tip top dah sebelas bulan dah si Aliff...buat tok ayah and opah, tok abah n tok ma kat kampug juga makcik2 pakcik2 di perantauan...tatap la muka budak kecik lasak dan nakal ni..kite jumpa life balik raya nanti (duit raya yer acik2 skalian..wahahaha)

Friday, August 7, 2009

soAl MenyOaL

tatau ler pasai pe ada solan gini kua...tapi cam besh gak (sebab leh sesambil tu kutuk2 orang tu kan kan kan...hehe) tapi disebabkan besh solan2 tuh...ku letak kat sini..so kepada sesape yang nak wat solan ni...silakan...(actually solan ni dalam BI..ale, kira dah translate ah...kan kita dalam pemansuhan PPSMI...muehehehe)

1) Pasangan Anda..........
- of kos THE ONE AND ONLY (hurup besar tuh) dengan izin ALLAH cuma sorang...incik MOHD AZIZI BIN MOHAMED SA'ARI my suami ku

2) Warna Kegemaran Pasangan
- biru, hitam dan putih....

3) Hobi Pasangan
- baca paper lama2....tengok Discovery Channel...pasang lagu dikir barat kuat2...belek keta....ape lagi ya?haa...mandi banyak kali pom hobi abang gak..tido,belek majalah keta sambil bebel2 hehe.. ade lagik satu tapi tak leh senarai sini kam balik kene hempuk dengan abang....

4) Kegemaran Pasangan
- lain ker????konpius...

5) Daya Penarik Pasangan
- hmmm....tak der kot..wahahaha...secara point2 tak dela...yerla, muka swet ke,idung mancung ke....die kene kenal baru tau ape yang menarik selain daripada muka innocent nyer...(ye ker?)

6) Makanan / Minuman Kegemaran Pasangan
- air dah sah2 Nescafe Tarik kurang manis makan....makan seme benda...masakan mak kat kampung dengan Patin Masak Tempoyak (ni ma masak jer) betul ke?


7) Benda Yang Anda Gemari / Tidak Gemari Mengenai Pasangan Anda
-suka bila abang masak.sedap dan pelik..abang suka campur2 ape ade kat dalam freezer n dapur tapi sedap dan sayang suka makan2 nyer..satu g, abang mudah moody marah2 tapi besa mesti abang akan pujuk balik kalau termarah sayang..wahahaha...yang len abang memang best..kam kate ngepom lebey lak
-satu benda tuh abang dah tahu..tak payah sebut la sini..tu the top of the list..lain2, mandi kerap ngat dah la lama (apa2 urusan berkaitan tandas abang meme lama) bila baca paper n tgk discovery macam duk planet lain...suka sangat buang n buat tut!!!! rata2 hahaha....(jgn piki bukan2)

8) Tanda Untuk Kenal Pasangan Anda
- kenapa?takut ilang kat fun fair ke? ade tahi lalat kat mate tepi kiri (betul ke?) tanda lahir besar kat lengan belah kiri (hee...betul ke???) parut jahit tebal kat kaki belah kanan

9) Andai Diberi Peluang Mengubah Pasangan Anda
- tak payah la...yang dah ade ni pun payah nak jaga dah..nak tukar pe lak.bukan beli kat kedai pom neh...tapi kalau boleh la (nak jugak die rupanya)...........tanak abang merokok g....hmmm

10) Pasangan Anda Sebagai............
- Suami - perfecto...buat sorang istewi nama Masyitah...abang dah terlebey sudaa....hahaha...
ingat SEORANG isteri....hahahaha
- Bapa - tak teruji mane lagik tapi so far..so gud..dan sungguh enak di makan begitu saje...wuuu Gardenia
- Kawan - setau hamba, die neh memang sorang kawan yang baik...tanya la sape2 yang betul2 jadik kawan die
- Lawan - hmm...tak pernah dengar die ade musuh..musuh dalam slimut tak tau la..hehehe...tapi masa muda2 lu penah gak gaduh dengan mamat neh (gaduh2 manja kunun..) sakit gak la hati
- Pekerja (Worker) - die ni cakap mulut jer degar2 itu ini..las2 buat gak keje...mudah di suruh..jangan tak tau spy GB neh...wahahaha
- Pemimpin - tunggu die bertanding untuk PRU akan datang..vote for AZIZI dari peti ais umah anda..kod nombor 000....gediks gediks, cayak gitu.....(sengal...)

solan die panjang g...macam solan nak kenal pasangan anda la...nnti suh pasangan anda lak wat..tgk same tak..........lupa dah mane amik solan2 neh..pe2 pom leh la try sape nak wat....haha

Thursday, August 6, 2009

teRinGAt dOlU-dOLU

ade ler terbaca dalam satu blog neh pasal 'Mencarut Cara Sopan' (suka baca blog neh sebab buat jadik gelak sorang2 dalam jabat...sah sengal!!!) bukan per..ingatkan, kami adik badik jer ade base sendiri kat umah rerupanyer ader gak worang len buat gitu..wahahaha...adik badik kami meme di banned cakap kasor2 ni...kalu ngarut2 dah lucah2 lagik la...mau makam penampor abah..tak pun roti panjang yang gantung kat dinding tuh..well,haku tak de masalah mane..besa ler..budak baeekkk...cakap saya awak...kawan2 pom seme cakap ala2 skema abes (ke dengan saya jer?) wel,memula nak stat blog ni berperang gak jiwa raga...mau guna ape ek untuk ganti name..aku?tak slesa...saya? skema ayamas jer...so akan kurangkan guna perkataan aku tu kecuali lau tempat yang perlu guna...kuang kuang kuang...lau ade pom cuma ku tak pom haku...tu pom..cam tak besh jerk!!!balik ke cite asel...disebabkan bimbang Hikmat Tapak Tangan Memegang Roti melekap kat badan kami, adik2 pom cakap guna perkataan 'demo kawe' termasuklah yang kecik..kalau orang luar dengar memang klaka giler...cam kampung asli jer...wahahaha..sebab nak mengelakkan kena hikmat tahap gaban2 dari orang tua kami yang memang superb bab2 ney. so kami akan tukar la.. kalau nak sebut bodoh = veda, gile = tile, breast (dalam base klantan..malas tulis..segan lak) akan jadik body. banyak la ayat dah bertukar...tak hengat mane..tapi kalau balik kampung cakap2 musti hengat la...sesambil tuh ade ler cite sket nak share berkaitan tak leh cakap mencarut neh..(maaf...dalam bahasa kelantan)


adik : kak yah...kak yah(tut!!nama dirahsiakan) jupo sipuk babi
kakak : jupo gapo?
adik : sipuk babi
kakak : heh...jange sebut la babi...maroh ke ma kakre
.......................
adik : ma...ma....ore jupe bendo
ma : jupo bendo? gapo?
adik : siput mencarut
ma : siput mencarut???????



hahaha..klaka kan? ke korang tak paham?tak paham sudaaa...buat2 paham

Aliff JUmpa TaNAh...

las week, I had meeting to attend..(meting ke?) kat Vistana Hotel, Kuantan. n of kos taking together wit me my hubby n our little prince...benda tuh kejap jer dalam dua jam jer...starting from 2.30p.m and finish already by 4p.m tapi nak drive along to sampai Vistana...huh,cam tak berbaloi je kadang...semasa tengah ber'meting' tu...abang n his son memain ler kat parking lot Vistana...sian gak diorang.nak ke mana2 mama angkut same kan? abang kata tak perla...kira cam cuti2 Malaysia ler nih...sebelum tuh dah g Megamall (mall je mega..barang tarak) then baru ke official maksudnyer. abes jer perjumpaan tuh, cepat la balik keta (sebab sebelum masuk g meting tu Aliff tertido atas dukung masa duk cari2 mane bilik meting nyer...) ape tengok die dah elok pakai kasut main2 pasir, tanah dan rumput dah...abah nyer?duk nyandar kat pagar sambil baca flier (betul ke eja ek?) pasal eksesori keta...
mama : anak tido tak?
abah : tak
mama : kenapa?kan tadi tido
abah : dah bangun dah
lorrr..............
p/s : ni upload g video untuk orang2 kampung dan peminat Aliff skalian..thehehe...pasan...
p/s : sian anak mama...nak wat camne umah tak de tanah...sampai tak nak masuk keta sebab sukeeee main dengan bumi (????)
p/s : nyesal lak tak amik banyak gambar g TC...tu la...asyek makan dengan abang nyer hal