Monday, April 21, 2014

Som Tam...Ler Sangat



Repeat buat..kali ketiga untuk tahun ni. Heee...lepas Cikgu ke pasar Ahad semalam die kata tengok dah banyak buah mangga kecik-kecik ni kat Raub. Sebelum ni buat, import dari kampung mali je. Cikgu pon volunteer nak sediakan mangga dan betik so ai okey jela. Bendanya mudah sangat nak buat cuma, tak tahan pijar tangan lepas hiris lada kecik tu. Boleh bagi jiran-jiran sama nanti sebab Cikgu beli banyak bahannya. Nanti bajet macam, "Ohsemmnye die, rajin sangat hantar  makanan ke rumah jiran-jiran..uuuuu" Ping!!!Penampar kepit jugak minah ni



Resepi Som Tam mudah...

-betik muda celur kejap lepas tu hiris halus banyak la ai nak menghiris, masuk dalam food processer tu bia dia tolong hiris.
-mangga muda yang di cincang halus sedap mangga yang kecik-kecik orang buat jeruk tu. Tapi nak guna mangga biasa pon ok, janji masam
- ikan bilis goreng garing
-kacang tanah bakar/goreng nak hi-class guna kacang lain pon ok
-potong kecik-kecik lada cerrek bak kata Cikgu,ke gane ejaannya dan bawang putih kalo goreng kejap lagi best
-nampla sos...sos ikan
-gula..

Cara-cari..
Masuk je betik+mangga muda tu dalam bekas. Lepas tu tambahkan bahan-bahan lain macam lada, bawang putih, kacang tanah dan ikan bilis. Percikkan holoo..percik sangat la kan sos ikan sikit untuk rasa. Dan taburkan gula atas tu untuk shining effect. Dah siap...

*kalo tengok yang Thai diorang tumbuk bersama lada+udang kering..ai kureng sket, udang kering is achoomm achoomm!! Plus suka ikan bilis tu garing-garing lepas tu patah-patahkan sikit. Untuk lebih ranggup

Wednesday, April 16, 2014

Entry Khas KC Pulop


Ohoiiiii...ini baru betul-betul entry pasal KC..kitchen kabinet = kabinet dapur. Halooo mokcik,tak abis lagi ke?? Heee..dah ada hak nanye nape rupe gitu dapur ambe, alang-alang nak menjawab meh mokcik buat entry trus hehehe... Okes memula nak bagitau dapur ai tak luas mana pon dalam 12' x 12' je. Tapi berangan tak penah nak hengat diri mueh mueh




Sini konon nak buat tall unit..konon la. Ingat nak ada pantry kecik gitu. Ni kes brangan tengok dapur Nigella dgn chef cook at home apa nama tah. Tepi tall unit tu nanti konon nak letak la sini gak peti ais. Tapi bila Jeff datang tengok die tukar. Buat tambahan kepada table top bentuk L yang sedia ada. memula rasa frust tapi dah lama ni memang rasa bagus. Jeff saran suh beli oven/microwave yang duk dalam terus tu. Ai besa la, benda mahal-mahal ni mana boley..heee...





Ini pandangan tepi sini. Tu nampak peti ais ai di tengah-tengah laluan. Memula rasa cam tak best sebab tutup laluan pandang terus dari depan ke dapur. Bila piki balik..ok pulak. Sekurangnya tak de la pakcik kat belakang nampak kami bergolek-golek depan ruang keluarga tu. Ini gambaran sebenar dapur ai. Tak kemas kan? Memang pon..eh ce bagitau camna nak bagi dapur cantek molek cam dalam tv ke majalah tu. Lawa kemas giler dapur.




Okeh..ni gambar tempat masak. Untuk soalan yang pertama. Apa yang ada bawah dapur gas kami tu?? Hehehe..gelak dulu. Masa buat table top ni, dapur tak beli lagi. Punya la banyak nau servey sampai tak terbeli. Cina yang buat tu dah pening die cuma siapkan tempat untuk dapur. Macam petak khas je, rendah skit dari table top besa tu. Kontraktor tu haga-hagak je buat bahagian dapur tu, dah macam terlebar sket. Dan yang best kami last nyer beli dapur tanam jugekk.. Dan bile dapur tanam tidak di tanam..akan kelihatan sangat lah hodoh. Cikgu buat solusi die sendiri. Die pergi tempah dengan kontraktor buat rumah, buat tapak untuk dapur tu. Itulah hasilnya..seb baik ai ada somi yang bijak dan pantas berfikir. Kalo jenis blur macam ai..hehehe..abis la Dan hasilnya dapur kami memang tinggi sket. Jeff puji sebab jarak dapur dengan hood tu tak jauh. So suction akan lebih bagus katanya. 



Okey untuk soalan kedua, kene rujuk gambar kat atas pulak. Nape ada tempat lubang-lubang tu kat atas? Besa benda lubang-lubang tu bawah sinki je kan?? Haa..ni ai punya idea. Konon, nak macam orang dedulu punya. Para simpan barang, makanan dah siap masak apa..nak jenis jaring-jaring. tapi non-hado. Jeff saran yang cenggitu. So jadi lah konon para makanan kami. Besa ai simpan kuali lepas goreng ayam, cerek jerang air je. Tapi ok la jugak sebab ada jugak air ventilation dengan lubang-lubang tu.




Kawasan mendobi kami. Mesin 15kg kesayam-ngam Cikgu. Beli je 15kg tapi nama nak buh dalam mesin tu fully load jangan harap la. Sayang sangat die kat mesin ni.. Ai nak tekan-tekan selalu pon tak lepas tau. Ada plan nak ubah sikit cara susunnya..tp nanti la.Sebab meja untuk masak dari rumah lama tak tau nak letak mana. Situ je muatnye. 



Monday, April 14, 2014

Jom Menyorok Sayur





Ini nak kongsi cara-cara nak menyorok sayur dalam makanan. Aliff memang memilih sikit bab sayur. Makan carrot, kacang panjang, batang sawi bunga je..tu pon kene potong kecik-kecik. Kalo ada rupa yang dabak-gabak memang nanti die susun comel sayur-sayur tu kat tepi.



Ini masakan paling mudah nak buat dan paling mudah juga nak sorok makanan. Dan kesukaan Aliff dan adik-adik. Kuey Teow Kungfu pesal la ai sanagt bermasalah dengan cara nak eja kuey teaw eh?? Opss maaf, kuew tiaw ai agak bogel. Nampak plain je..kalo tak de tauhu goreng tu rasa memang bogel gile.. Bawah tu kuew tiawnye. tak perlu banyak bukan-bukan, anak-anak bukan suka sangat pon.



Ini gambar dalam kuali. Guna kuali ni mudah. Tak melekat, tak guna minyak dan tak perlu sudip. Main baling-baling je nak balik. Nampak ala-ala martabak megi kan?? Warna dia agak gelap sebab ai suka goreng dulu sekejap kuew tiaw tu  sebelum di buat gini. Goreng pon guna minyak sikit,tambah garam,kicap. Nak bagi lebih rasa...dan time sebelum tambah tiaw tu la, sila tambah sayur mayur dengan kuantiti yang banyak. Dalam ni ada karot, brocoli, bunga kubis, sawi y potong kecik2. Lepas tu nanti, senduk kecik2 letak dalam bekas telur dah dipukul sikit, goreng. Untuk menjadikan sedemikian.  Nanti buh kuah yang merupakan sup sayur bogel 101. Taraaaa...siap!!






Ok, gambar tempelan. Bekal pagi tadi. Daging rusa masak lada hitam+kicap. Ubat orang kata untuk penyakit lelah. Usaha jela..harap sangat berhasil...