Wednesday, October 10, 2012

Progress Hingga 09/10



(03/10) Hari 31 : Still pasang kotak beam... ades slow sugus la
(04-05/10) Hari  32/33 : Cikgu suruh stop kejap sebab orang turap jalan simpang depan. Sebab kotak beam dah siap nak masuk simen ready make dengan kren+lori simen ready-make tu..Cikgu bimbang rosak jalan lak nanti
(06/10) Hari 34 : Simen ready-make yeah yeah.. sesambil ai larik2 ke venue futsal wanita


(07-08/10) Hari 35/36 : Rileks..bagi simen keras, padahal pakai ready-make cement pehal nak rest2 tah pesal banyak rehat eh?? heheh
 (09/10) Hari 37 : Pasang bingkai tingkap, pintu bilik air + sliding door plak


Dan..semalam juga Cikgu dapat berita. Dalam pic ni ade ai tanda2 dah tapi tak nampak la pulekkk... ai ni bukan reti nau ngedit2 ni.. Tak pe. Ai cite balik. Pakcik belakang rumah kami yang dalam pic ni rumah yang ade sidai2 kain ni ngadu selonggok kayu die hilang. Kayu 36 Cikgu kata jangan di tanya ai ape kayu tu Tapi rerasa kayu tu ukuran die 3' x 6' la kot,hehehe.. Die tunjuk la dalam kawasan bangsal belakang tu ada timbunan kayu2 dari rumah lama yang die simpan nak guna untuk baiki dapur dia. Memang Cikgu kata ada kesan kayu hilang kayu kalo lama atas tanah kan ade bekas dan lepas tu die tunjuk baki kayu dalam kawasan rumah kami tu sama jenis kaler dengan yang die punya. Cikgu memang tak sedap ati la.Kayu tu diorang guna untuk buat alas tapak tempat tangki air yang ada anak panah merah belah kiri tu Dalam 5 keping gitu ha.. Nak tahu sape yang amik je. Kami tak kesah nak ganti cuma nak tahu sape amik dan please la ngaku. Masalahnya diorang ni banyak group. Group yang buat pelas simen+pasang tingkap ape ni group baru diorang tak tahu apa2. Tanya group yang buat kerja2 beam apa ni Mr Wong mandur nya...dah terasa hati lak. Cam kami tuduh dia. Tapi Cikgu kata hati die kuat rasa group yang pasang bata la buat. Ni group yang paling slow keje. Sebab mandur je cina, hak pekeje die orang luar negara indon/nepal/bangla tah la.. 

Tapi tak dapat nak kontek mandur hak tu. Mandur group bata tu jarang la teman anak buah die lelama so mana tau anak buah die pakai amik je buat alas tangki air tu. Dan dalam banyak2 group, geng hak ni paling ramai pekeje tapi slow gilerrr. Asal ai lalu wat pemantauan diorang rest. Tido2 bawah pokok pasang lagu kuat2 nyanyi2 bagai.. Ai bukan nak tiap masa diorang buat keje. Tapi lau pkul 9pagi ai lalu duk huha lagi..pkul 12 karang pon duk rehat g. Bata yang dipasang secoet je progress nye geram gak. Kalo geng lain memang cepat dan tepat waktu sampainya. Bile keje dah siap diorang balik. Keje dah siap nak balik ai tak kesah..ni hmm...woohhh panjang ai bebel yuu... 

So sekarang Cikgu takut la karang majuk lak si Mr Wong tu. Sebab bahagian atap atas2 dia yang buat. Alaa...lambat la cenggini rumah ai. So tips kali ni...

1) Kalo tempat buat rumah tu ada jiran2 bertukar2 la no tepon korang. Cam Cikgu dia amik no Pak Long jiran kami ni tapi lepas tu die tak save tah mana buang. Pak Long ni nak cakap hal ni dari awal tapi sebab tak berjumpa so terlewat dalam sminggu. Lau dari awal sure mudah nak detect sape punya keje kan??

2) Kalo antara jiran tak ada pagar cam situasi kami selain pesan kat mandur2 jangan di usik barang2 orang kalo boleh minta la buat pagar halang sket. So masalah TERmasuk TERambik tak timbul

3) Anak panah belah kanan tepi tingkap. Tu tingkap dapur. Dekat sink. Kalo boleh minta ada gap. Kira ada jarak antara sink dan lebih tinggi dari sink supaya ai tak terpercik. Ai ni basuh pinggan mangkuk kasaran ha. So bukan takat terpercik jela... Nak bagi grill besi tingkap apa tahan lama kan??

Okes okes...cepat cepat save sebelum line tenet hilang....

No comments:

Post a Comment

Dah tulis?? Terima kasih :)