Saturday, October 24, 2009

Assalamualaikum...

Ilmu utk dikongsi bersama :
Pagi semlm dengar radio ikim (91.50 fm), Ustaz Zawawi bercerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antaranya tentang bab memberi salam. Baginda memberi salam dgn lafaz "Assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"
Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye"
Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye" Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan! Semoga ada manfaat.

Untuk renungan bersama : Janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan. Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "As Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan Yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani. Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'. Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum. Semoga ada manfaatnya.

*sesiapa yag pakar dalam hal ni tolong bagi pendapat....saya dapat dari emel

9 comments:

  1. terima kasih kerana berkongsi maklumat yg berguna ini....mmg trend skrg semuanya nak ringkas....patut dihindarkan dan saling mengingati...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah takat ni tak pernah g bagi msg ke ape guna short form gitu...bg saya lau gitu beter tak yah taip lansung...alasan nak jimat alasan kurang cerdik

    ReplyDelete
  3. Salam alaik...

    yg aku tau... adve tu hamba
    cth avdei Hashem = servants of hashem

    kokhavim tu bintang
    cth shevat ha kokhavim == seven stars

    mazzalot tu planet
    mazzalot ==the planets or the constellations of the zodiac.

    Avde Kokhavim U Mazzalot tu maksudnya "worshipper of the stars and constellations."

    Ini digunakan oleh yahudi untuk refer kepada non-yahudi... contextually specific towards the

    ‘christians’...

    aku pun tak sure sape yg translate mksud Avde Kokhavim U Mazzalot = "HAMBA-HAMBA BINATANG

    DAN ORANG-ORANG SESAT"...siap kait dgn word AKUM lak... tapi entahlah... bg aku maybe ni

    cuma kebetulan je... AKUM tu singkatan ejaan org melayu yg asalnya Assalamualaikum... lgpun

    mcm laa si yahudi tu yg perkenalkan word tu utk kita org melayu muslim ni guna dlm sms...

    huhuhu... maybe org tu dakwa cmni kot...

    "wei org melayu muslim... hg guna laa worg AKUM utk ucapan salam... Assalamualaikum tu pjg

    sgt laaa... kita kena berjimat dan jadi pengguna bijak..." berkata seorang yahudi kpd

    seorang melayu muslim kat malaysia...

    hehe lawak ja... tapi lebih kurang cmtu laa... lgpun kita kena tau... ucapan salam ni dlm

    bahasa arab... bila tulih dlm bm... kekdg bleh lain ooo bunyinya... mksud pun bleh jadi

    lain... contohnya dlm ucapan salam kan ada huruf a'in... tapi bila tulis dlm bm... makhraj

    huruf a'in dah hilang... dah jadi huruf alif... Assalamua'laikum dgn Assalamualaikum berbeza

    tau... kalo surah alfatihah... tulis dlm bahasa melayu... bila baca... jauh lari maksud

    dia... siap bleh bwk maksud syaitan lg...pdhal dlm fatihah mana ada word syaitan...

    bg aku... korg nak guna akum ke... askum ke... a'kum ke... Assalamualaikum ke... ok je...

    sbb bila org baca mesti secara otomatik kita akan baca sbg Assalamua'laikum... kan? kalo

    aku... aku pilih salam alaik / salamun alaik... mksd dia... sejahtera ke atas kamu... tapi

    kan... kalo korg tulis salam... mak ayah aku sure bila baca sms... depa tak bunyi

    Assalamua'laikum... tapi bunyi SALAM... hehehe... so cm tak tercapai je maksud..

    maklumlah... daya pemahaman org kan berbeza2...

    yg terbaik... guna laa bahasa arab supaya makhraj sebutan salam tu lebih tepat dan tak lari

    maksud...

    dan hati2... sbb skrg ni org kafir ngn geng munafik cukup byk... depa ni giat nak bg org

    islam ni murtad syirik sesat dll... contohnya... buat msg agama and then sila fwd kpd 10

    org... dan anda akan mendapat kebaikan... kalo tak anda akan dilanda musibah... heran tul...

    nape 10 org jek ek? kekdg depa tukar method... mcm2 laa... aku pun musykil... psl AKUM ni

    pun... ntah2 keje dorg gak ke...

    so... bila terima berita... atau ilmu agama... lebih2 lg dari alam cyber ni... kena hati2...

    plg baik rujuk ustaz... tak pun org alim (berilmu dlm agama)... sblm percaya bulat2...

    sedangkan hadith nabi pun bleh dipalsukan... apatah lg isu2 ranting cmni... tak kira laa

    benda baik sekalipun... tapi bila didustakan atas agama... maka wajib kita jauhi...

    p/s:semakin genting bila dah makin dekat kiamat...

    ReplyDelete
  4. huhh... nape jadi cmtu... aku tak tekan enter pun...

    p/s:maaf tuan punya blog... & thnks atas cdgn aritu...

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. hahaha....panjang lebor ulasan anda syah...btw...thanks...tu nak opinion dari org yang lebey ngerti sih...cuma dapat dari mel n nak sahkan kebetulan salahan die..tp apepom mmg stuju dgn anda...ade g cara len nak ucap salam kat org..y lebih baik dan tak lari maksud ke makhraj ker..tp saya prefer guna ejaan besa jer...walopom tnpa tnda ' hehehe...moga2 lepas ni sy akan cuba ubah walopom dalam mel ke ape ejaan nyer...trima kasih skali lagi...
    p/s:inilah kebaikan berblog..kdg2 la..hahaha

    ReplyDelete
  7. koi polo aok dah she g!hehehe....weh...koi bg salam betol sokmo..koi tk mboh ckp akum...hhehehe...tk baik...

    ReplyDelete
  8. nk senang dan mudah untuk semua adalah 'salam'

    ReplyDelete
  9. yerla...kalau dah malas ngat nak taip penuh...salam adalah terbaik..apepom...thanx to eberibodi..bagik pendapat
    pakcek : mekasih polo molo ai..hehehe

    ReplyDelete

Dah tulis?? Terima kasih :)