Thursday, August 7, 2014

Operasi CicakMeng...



Cicak atau panggilan manja binatang tu kat rumah kami Cik Ci. Alasan kenapa memberi mereka nama manja, berkait rapat dengan cite zaman sekolah ai kat Penang dulu. Bila cicak-cicak ni sangat ber-cicak-raja-lela dalam bilik asrama kitorang sampai satu tahap, ai termarah mereka-mereka ini. Dan hasilnya, seminggu diorang pakat men-tandas-kan diri depan pintu almari ai. Tiap pagi bangun memang setompok banyak taik kat situ. Dah satu keje pulak ai kene buang taik-taik tu dan cuci kawasan depan almari tu. Geli weh..dah macam apa taik-taik cicak berkumpul penuh depan pintu almari gitu. Roommate ai kata, cicak ni sensitif dan suka balas dendam. So kene bagi la nama manja jangan bagi diorang terasa. Dah gitu pulak..  ni awak punya cite yer Eman tapi amazingly, ai ikut pulak cara die tu hehehe

Dan balik ke jaman sekarang, rumah kami ni memang agak ramai Cik Ci ni. Banyak cara dah buat. Dari petua pakai bulu merak usaha carik beli bulu merak kat Batu Caves nuh tabur kulit telur ayam bertambah sepah rumah penggunaan bahan kimia sapu sana sini maupun penggunaan alat elektronik yang konon-konon ada bunyi boleh men-sakit-kan telinga Cik Ci kemudian jadi tak best duk rumah kita, semua boleh dikatakan kurang berhasil. Pesan abah ai, rajin-rajin la menglastik binatang tu nanti die seriknak datang dah. Hoishhh... bukan tak suka nak men-setik binatang tu ni antara aktiviti kami adik beradik malam Jumaat, nanti abah akan bagi upah ikut kiraan cicak yang berjaya disetik. Tapi bila cicak tu jatuh..eeeeee...dah dengan budak kecik yang suka sengeh kemain laju sekarang ni nak kutip benda-benda.. Ngeri ai nak piki kemungkinan yang belum pasti tu  teringat mama cite masa sembang-sembang raya ari tu, pasal dua ekor cicak masuk dalam air teh dia ewwww

Orang kata nak kurangkan cicak, kurangkan bahan makanan mereka. Ai ni rumah kawasan pinggir pekan, serangga memang banyak la. So Cikgu buat inisiatif sendiri nak kurangkan populasi cicak ni. Bahan-bahannya tak payah. Selotep kertas yang kaler putih dan kertas pelekat lalat.

Ini pelekat lalat. Siap ada perasa lagi tau. Jangan memain. Tapi jangan la minta nak perasa strawberi ke apa kan?? Gambar pelekat lalat tu dari Incik Gogel.Harga benda alah ni tak de mahal mana pon.

Cikgu akan potong tiga bahagian dari saiz asal dan kemudian tampal guna selotep kertas tu di tempat Cik Ci suka jalan-jalan. Sila tengok contoh di bawah.



Ini gambar dalam bilik air kedua. Guna selotep kertas sebab senang nak tanggal. Tak de cite cat tertarik sama ke apa nanti. Letak sikit je, bagi kertas lalat tu lekat je. Ini dah round ketiga, tu pasal kertasnye bersih tulus suci lagi. Masa sesi pertama buat, dalam bilik air kedua ni dapat dalam 15ekor. Bilik air dapur dapat 9ekor. Tempat-tempat lain ada la runcit-runcit. Keseluruhan untuk Operasi Cicakmeng I ni dapat dalam lebih kurang 30 ekor. Letak je sebelum senja pelekat lalat ni lepas tu sila abaikan. Esok datang kutip. Huiii..tp ai tak datang  pantau pon. Geli kot banyak-banyak gitu..Cikgu la yang datang kutip buang dengan muka senang hati.

Percayalah ianya berkesan. Peratus cicak kurang selepas dua sesi. Mana nak tahu kurang? Tengok dari taik mereka. tips untuk lebih kejayaan untuk tangkap cicak tu, letak area yang berlampu, sebab biasa ada serangga kecik dekat lampu kan malam-malam, dan cicak akan datang nak makan. Sebelum nak datang makan tu, kene la lalui kawasan perangkap tu. Jadi memang cara yang efektif la bagi ai. Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment

Dah tulis?? Terima kasih :)