Monday, April 6, 2009

aneka buburian....(bukan bubur durian tau)

bubur 1
- beras (lagi elok beras perang...kasiat banyak maa..)
- 1/2 sudu kentang (ganti dgn kledek pun ok)
- 1/2 sudu karot (potong nipis)
- ikan bilis (nak tambah terus ok, nak sangai dulu pun ok...)

cara2....
- masak je seme benda tu...mudah je..make sure karot tu betul dah masak
- tunggu sejuk sket blend je seme
- lau ikan bilis masuk terus dalam peyuk blend jela. lau sangai blend asing
- nnti dah blend bubur tu baru tabur n kacau bubur tu
- lau anak dah oagak besar...jus blend ikan bilis jela...yang lain make sure masak empuk elok dan dipotong kecik.....

bubur 2
- beras merah (alternatif lain untuk beras kan)
- ikan atau ayam..(daging putih saje...)
- kentang (sebanyak nak)
- karot (pun sesuka ati mak yang masak)
- sayur bayam merah (dalam dua lai ke...tgk size sayur)
- bawang merah n putih

cara2
- masak je seme macam cara kat atas nun. bawang masuk lepas dihiris
-masukkan bahan ikut turutan kemudahan die masak.lau sayur tu plg las la
- dah masuk bia sejuk sket...blend....nnti nasik jadi warna merah...lawa
- untuk anak yang dah leh makan..jus blend sayur, bawang2 dan ayam/ikan(siat kecik ke). ni satu cara gak untuk anak makan sayur selain tak bagi lekat sayur tu kam kat anak...
- lau nak tukar tambah celery ke ape ke terpulang la....jus kena agak2 die punya size hidangan sebab nnti pahit tak sedap.lagipun banyak sangat tak elok gak kat baby....
- ikan atau ayam tu leh lau nak goreng ke bakar ke...nnti siat la isi die...

No comments:

Post a Comment

Dah tulis?? Terima kasih :)