Tuesday, April 7, 2009

Puree...wat sendiri

alopssss....ari ni nak add resepi untuk puree..lau orang kita panggil puri la..puri tu mean...hehehe...tak tau gak...makna sebenarnya.macam pes asli ar dari buah atau sayur kan...lau g shupin tu kat bahagian baby tu mesti besa nampak puri ni. besa ku telek jenama Heinz jela...sebotol chomel tu dalam RM3.50 jer..mungkin orang akan kata tak mahal mane pon so beli jeer leer...ni bukan masalah mahal ke ape..tp khasiat die.kat botol tu kata la tak de added pe benda yang tak elok tp mane kita tau kan...lau ade masa lebey tu buat jele...tak salah susah sket untuk anak (harap sok die bersusah untuk kita gak plak...insya-ALLAH)..puri ni leh buat dari seme buah yang lembut...dan amke sure tak berangin gak.kam kembong anak kam susah lak..macam epal,pisang, betik. nak lagik bes..tgk je ramuan kat botol Heinz tu nnti tiru le..cuma beza kita wat sendiri (tu yang suka menelek lau g kedai tuh) so dah la menceceh...ni ler resepi nyer...

Strawberry and honeydew puree
bahan2
- beberapa biji strawberi yang dah buang top tu
- sepotong honeydew..buang biji

cara2
- lecek jer seme tu...lau payah blend jerle...dah siap.leh makan dah

Apple Puree
bahan2
- sebiji epal
- ubi (keledek ke kentang ke terpulang.jgn ubi kayu dah..angin wak)

cara2
-epal buang kulit dan empulur die tu same la dengan ubi tu
-rebus dulu benda2 nak lecek tu kejap
-then blend.

Macam2 punya puree
bahan2
- sebarang buah yang nak dibuat (epal,pisang, betik, ubi keledek dan apa2 la)
- madu sket (lau nak tambah)
- serbuk kayu manis

cara2
- same je macam kat atas.madu ape tu kira option lau nak letak. lau rasa nak manis sket a tak pun leh gak letak serbuk kulit kayu manis....sedap gak bau die.manis dan tak berkolestrol (hehe) lau kat umah besa lepas buat puri tu suka tambah nestum beras kosong...tak dela jadi snek je. kira mengenyangkan juga la kan...ok...tu saje...

No comments:

Post a Comment

Dah tulis?? Terima kasih :)