Thursday, April 2, 2009

kunyap-kunyap Aliff

ni baru je terpiki sat tadi...resepi untuk my baby gak..sebab tadi usha blog kawan sekolah dulu.kata anak die makan mashed potato...wel...macam ku kata sebelum ni ar...ape je anak besar nanti kita yang corakan die...kena berigat bab garam gula ni..bukan pe.lau yang kat restoran tu...bukan je garam lebey...MSG...tu yang bahaya tu...die leh membunuh sel2 anak yang baru nak terbina tu..sel otak la...bukan sel badan..hahaha..tp terpulang la..ni saranan dan pendapat ku je...hmmm...so meh sini ku letak due benda nak masak untuk si kecil ande...hehehe

Resepi Satu : Mashed potato momma style
bahan-bahan....
- kentang (rebus bagi empuk dulu)
- susu anak anda sket (bancuh dengan air dulu la)
- sedikit susu rendah lemak (nak bagi rasa lemak2)
- lada hitam sket...(lau anak tak tahan tak payah letak la)
- kuah die - stok ayam (nak wat camni pun ok..dg ayam tu cincang dulu nnti goreng)
- air sket
- tepung gandum sket
- garam sket...(tak letak pun tak pe...dah ade rasa ayam dah nun)
- butter (sket je..nak goreng ayam tu)

cara cari nyer.
dah empuk kentang tu....lenyek le masa panas2 ni..mudah kan...so tambahla benda2 lain tu...lau kat umah tu guna blender je..lepas lenyek masuk dalam bender, tambah susu2 tu and blend. untuk kuah tu, goreng ayam dengan sket je buter.goreng agak2 garing tu...kuakan ayam yang kita dah goreng tu. bia tinggal sisa2 tu...tambah air sket...tenyeh2 bagi macam sisa ayam tu masuk dalam air tu..tambah la tepung gandum tu..nak guna tepung jagung pun ok maa....bia jadik perang sket..dah suda...senang kan...

Resepi Kedua : Kunyap2 Kentang
Bahan-bahan
- kentang (ubi keledek pun ok...yang oren tu lagi bagus untuk mata bayi)
- butter sket
- kurma / kismis sebanyak sesuka sehati anda (potong bagi kecik)
- susu baby (bancuh pekat2)

- keju

Cara cariannya
- rebus ler dulu ubi tu...ke kentang ke...kam tercekik anak kam...then dah empuk lenyek la benda tu n tambah la susu and butter sket....then tambah la kismis ke kurma ke (hiris kecik2) begitu juga keju. dah siap tu...buat la bentuk suka anda...wat cam kueh cek mek molek pun ok.then..bakar..tak leh goreng..ni baby maa...so resepi ni untuk anak yang dah leh mengigitla...di syorkan berusia 7/8 bulan...kira leh pegang ape...nak letak kismis tgh ke ape e...tu kekreatifan ande le yer...selamat mencuba...then bagik la komen...hehehe...

p/s: mak bapak pun leh makan..sedap


No comments:

Post a Comment

Dah tulis?? Terima kasih :)