Monday, June 22, 2009

Selamat Setiap Hari Abah...

ingatkan sempat nak type something nak post masa Father's Day...tak dan gak..masa kalau balik kampung bergerak macam air terjun...bukan cam sungai dah...sebab sungai skrang pom selow melow dah gerak nyer..penat pom tak abes g...tapi tak perla...type la something..nak wish abah semalam dah lupa...(ekteli sebab rasa tanak balik je..but nak wat camna..senin kene keje walopom dengan Blues Clues nyer) dapat la balik umah sendiri kat kampung barang sari..ma pun dengan rela hati bercuti semalam...dan masak banyak ngat makanan sampai tak larat dah nak makan. makan kena sket2 tak leh buruk lantak...tapi kerap la sebab kene tukar2 lauk yang banyak tu...ade sotong goreng sambal, kerapu sweet sour, tomyam, kari kentang, sambal bilis..walalalala...abes la diet ku...baru jer minggu lepas balik kampung makan seburuk2 lantak nyer (berat dah nek balik masa tu) dan balik pejabat diet balik (turun la sket...) ni gamak nyer nek la balik kot...memang alahan betul dengan masakan bonda ni..hehehe...tak pela, balik kampung bukan shalu...kengkadang jer...(tu yang membantai teruk tu...) tak pernah tengok zizi makan sampai pat pinggan penuh nasi kecuali lau ma masak (ikan patin masak tempoyak..orang temerloh katakan) sedey gak bile adik2 duk ngumpat kata kes kak long masak tak sedap tu abang long makan gitu kat umah ma...wehh...haluuuu,ade je la an long awk makan banyak tapi tak de la sampai pat pinggan penuh...besa makan due pinggan jer...tu pom lepas tu macam nak mati kekenyangan dah...lau duk dekat dengan ma abah mau boncit perut mamat tu..hahaha... dan dalam kepanasan mentari kat Pasir Puteh tu baru tau abah skrang dah ade tugas baru...bila menjelang tengahari jer hantar nasi bungkus (nasi lauk2 seme ma masakan) kat adik2...hmmm.. tak tau dah bertambah keje abah gitu skali...sian gak.abah bukan muda mane dah (hati je muda) so kadang bile dah pencen ni nak die rehat2 tapi dengan panas terik mentari nek motor Honda lama die tu hantar lak makanan kat adik2 di sekolah (cam ler budak tu tak leh beli nasi...duit belanja dah bagi dah.len la kalau blanja cut down..) semata2 nak dua orang budak tu makan nasi...pilooo juga hatiku kejap.
hmmm...abah betul2 dah berubah..dah lembut..dulu bukan main tegas adn garang. ingat lagi, kalau silap pe benda pom mesti ade jer habuan nyer... (besa kene puul diriku dengan apis ler..)masa kecik2 dulu leh la katakan diriku ni femes gak la kat kampung tu (dengar tu bang...femes) so surat2 peminat tu banyak la melayang...dan besa nyer tak pernah sampai ke tangan pom.. abah dah tackle dulu dah (cam men bola la pulak) tapi masalah nyer...mesti aku dapat hadiah dari abah tiap kali surat sampai...sebab abah kata, lau aku tak melayan takkan surat cam tu sampai...sedih sangat2.sedangkan aku ni g sekolah berhantar, balik berambik...lau tak pom mesti balik dengan ayah bespwen ku (huhu...Jah, jasamu dan ayah bonda kukenang) mane la dan nak bergatai2 ni... bukan nak eksyen tapi sepanjang sekolah memang tak penah terdetik hati nak kapel..tak lansung..bagiku lelaki tu macam hampeh...duit pom mak bapak kasi ade hati nak ngorat beli2 hadiah pe sakan.maafla,sebab abah memang di ajar camtu. garang nyer abah, even kawan laki sekelas datang nak amik buku nota pom abah akan tunggu depan pintu pagar sambil ngasah parang..padahal bukan aku kua tergedik2 depan kawan2 pom..cuma selitkan buku kat celah pagar lepas tu diorang akan amik...kawan2 yang pernah datang umah (kira bukan taim raya ler...raya terbuka..tapi besa kami balik Pahang beraya) cuma duorang...sorang tu cuma lepas kat pintu pagar umah je...dan cuma sorang lepas ler masuk umah...(dah la siap request nak bawa aku kua..hakhakhak...biru hijau muka abah jap) budak ni bespwen laki ku..nak bawa sebab suh teman die antakan makwe die balik umah..tu jer...(teringat lak kat die tu...) rasanyer tu la laki pertama yang berani gitu...(jatuh hati jap...sebab leh berdepan dengan abah kan?) tapi lepas tu... ade la hadiah..lau tak pecah darah betis ku yang mulus ni (prasan lebey..) memang tak sah.. kawan2 nak kol pom tak brani...sebab abah memang garang...banyak sangat hal2 gini yang tak dapat nak kulupakan...abah mgkin tak treat adik2 yang lain gini...kadang pernah memberontak sebab kenapa cuma aku yang dilayan gitu..(pernah tny abang...abang kata sebab aku paling comel dan manja...mudah kena tipu palk tu, ye ker??) tapi sekarang biarlah...apepom seme tu benda lama...dosa apepom mak bapak penah buat pada anak bagi ku...tu bukan dosa, cuma lahiriah sebagai manusia...pulak anak sulung, seme benda first trial...dan sekarang bile melihat abah melayan adik2 ku gitu..rasa tak puas ati tu gugur trus...cuma terdetik dalam hati kecilku (ewaahhh!!!!) mengahrapkan adik2 paham, walopom abah tak garang mane dah,jangan diambil kesempatan...kalaulah boleh abah macam dulu...tapi seme ni masa..abah pom dah dimakan masa...tenaga yang ade untuk anak2 die...dan kami pom akan macam tu juga nanti..untuk adik2 ku tersayang di rumah, jaga lah hati ma dan abah masa diorang masih ade ni...kak long dah bersama dengan diorang agak lame (tapi tak terbalas gak g jasa) tapi peluang kamu semua mngkin tak selama itu dah..hargailah diorang..jangan nakal2...moga kalau abah ma pergi, diorang tak terkilan...semua benda atas muka bumi ni bukan hubungan yang nyata kecuali dengan mak dan ayah(plus adik beradik..tu je kita ade...) jangan bila ma dah abah dah tak de baru nak membalas ape yang diberi...ingatlah, apepom abah ma buat diorang berhak... kamu ade kat bumi ni kerana mereka. sakit penat mereka jaga tu tak terbayar dan kalau dipukul dimarah tu anggaplah cara nak bayar hutang... kepada abah....selamat hari abah...bukan untuk hari ni jer... untuk setiap hari yang menjelma... semoga abah sentiasa selamat dibawah lindunganNYA...
p/s : apapom terjadi dulu..Lah tak pernah nak tukar abah dengan abah yang lain...

1 comment:

Dah tulis?? Terima kasih :)