Monday, August 23, 2010

13 RamADHan

hari ni 13Ramadhan...kalo kira tahun Islam, umo Aliff dah dua tahun daa..tapi disebabkan sistem kite menggunakan sistem mat-sehi, make belomla umonya Aliff cukup...so nak buat entry khas sempena hari khas bagi tuan empunya diri bersalin tu kira khas la tu...ape??tak puas ati??

untuk anakku sayang Aliff...
13Ramadhan = 13 Sept hari sabtu pukul 4.00 pagi
mase tu kalo kira2 kandungan mama dah 15hari lebih due..tp disebabkan kegantengan tok abah, maka mama tidak dikidnap oleh geng-van-spital yang hari2 asek kol tny dah bersalin blom dah bersalin blom..abah baru sampai dari Raub, tido tak sedar diri penat mandu kot mama tak boleh tido, rasa sakit2 pinggang sakit2 perot dan gelisah je...tok ma pesan, kalo rasa sakit2 gitu bawak2 la berjalan2 dalam bilik nak bagi ilangkan sakit tu..sebab kadang2 die tony-braxton-hicks jer tuh

dah puas mama jalan2 dalam bilik lepas tu try tergolek2 depan tibi atas tilam busuk milik pakcik2 makcik2 awak tu..lama mama bergolek2 macam ayam golek tok ma kua bangun nak masak sahur tengok mama duk tergolek2 lg...tok ma kata pergi mandi2 ape la kak long dari duk golek2 gitu, rimas ma tgk maka mama pun pergi la mandi.sebab masih awal pagi,mate tak leh lelap, mama pun sempat la membasuh baju, basuh tandas ni pebret ai dan sidai baju2 y dah dibasuh..lepas tu mama duk bertenggek kat dapor sesambil meratah ayam goreng tok ma, tok ma tny lagi ade darah, lendir ke air kua?? mama geleng.

dipendekkan cerita sbb mama malas cite pjg sbnrnya masa tengah sahur mama rasa sakit sgt..mase tu mama makan nasik ayam goreng dgn sambal tmpoyak perg..sedap!!! so mama stop makan mama ngerang2. tok ma dah pndang semacam..mama kata rasa nak berak je, lepas tu die stop..mama pun makan balik. tak lama tu sakit balik kali ni mmg sakit mama sampai nangis2 daa...pakcik2 makcik2 awak seme usha len macam je mama dan ade la pakcik awk y memang terkenal dgn soalan topan dia bertanya nak berak pun kena nangis ke??g tndas la kuang ajo punya adik seb baik tok ma bekup kak long awak nak branak dah tu kot mama kata tak lagi, mama nak makan lagi sikit sebenarnya.mama wat2 rilex, makan balik nasi walopon mase tu tok ma, tok abah dgn abah dah tengok serong 180 darjah dah. tp y best nyer mase tu mama je makan tau orang lain seme dah mati slera daa..hahaha mase mama sakit lagi skali ngerang2 sambil nangis2 dasar budak manje abah dah cepat basuh tangan.tok ma tok abah pun same..semua dah kelam kelibut daa..duk bawak beg nak ke spital dan bla bla bla.. abah pecut keta bukan main laju time tu..abes lampu isyarat dari pasir puteh ke KB abah langgar tp tak kena lak saman ekor chit!!!
sampai spital an-nisa, time tu org azan subuh..tak de lak org yang nak cek-in mama masuk..abah dah kalut malut sbb die sorang, family datang lepas tu seb baik la lepas 5menet ade macik misi bawak mama ke bilik bersalin trus.die kata nak cek kontraksi mama guna tali-pinggang-ajaib sowi,tak igt name alat lepas mama baut beberapa perkara dan baring, die dah cek tu, die kata..owh, lambat lagi ni dik..tgk graf ni ade g 4,5 jam baru bersalin ni.tunggu doc sampai pagi nnti la yer.. ape lagi, mama pun pun bukak la episod air mate..tak nak weh 5jam lagik. disebabkan mama menangis merayu2 dan abah glabah giler, make macik misi tu paksa-rela la kol doc mama. seb baik die nak dtg lepas solat subuh. mama rasa lame gile tunggu doc saleha tu..abah plak siap buat iklan dgn seme brg2 dalam bilik tu bajet nak suh mama kool down hoh!!! bile doc sampai...die cek jalan eh, budak ni dah nak bersalin la,dah 9cm..suh die ngereng..jap lagi baru teran..jgn teran dulu dik semua kalut baru tau ngko...4 5 jam eh..dan lagik berlagak,tak tahan

yer, selepas beberapa adegan akhirnya Muhammad Aliff selamat dilahirkan pada 7.50pagi waktu tempatan. mase tu ALLAH je tahu betapa prasaan mama dan skrg dah 2tahun berlalu..dua bulan lagi adik yang tak jumpa name lagi pulak akan kua tgk dunia ni..smoga semuanya baik2 aja buat kamu sayang :)
itulah pengalaman 13 Ramadhan mama...

4 comments:

  1. pengalaman 1ramadhan pakcik...bila time dah berbuka,pakcik rasa rimas sangat dok lain gelap, keliling pakcik cecair je,wek...hanyir.orang dah siap2 nak p isyak terawikh pakcik bikin gempar jiran tetangga...pakcik guna power kat kaki pakcik..tendang2 perut mak...derhaka punya anak (tapi pakcik xde akaun dosa lagi)...suamanya kelam kabut...makcik bidan pun sampai la...dalam 830 malam pakci pun keluar lah kat dunia ni...ceh gelap jugak dunia luar ni...pelita berasap je ada....itulah pengalaman ramadhan pakcik

    ReplyDelete
  2. wah..park chick lagi best..satu ramdhan...trus ganti posa mak park chick sebulan...huuu

    ReplyDelete
  3. hepi besday pakcik!
    hepi besday aliff!!

    :)



    nak anak!

    ReplyDelete
  4. hari kelahiran kite patut disambut bulan islam kan aishah...tp tula..hmmm...slalu je lupa...

    ReplyDelete

Dah tulis?? Terima kasih :)