Friday, October 25, 2013

Pantang Larang?



- Jangan tiup muka baby nanti baby gagap/payah nak cakap
- Jangan suka usik/main dagu baby nanti baby tak nak minum susu
- Jangan main/duduk atas kepala baby  nanti baby juling 
bukan duduk atas baby tu tapi macam kita duduk atas dari tahap pandangan bayi
- Jangan bawak baby dalam hari jalan balik jauh-jauh malam nanti baby payah nak tido
- Jangan slalu usik/cium baby nanti baby lambat besar
- Jangan geletek/letak baby depan cermin mudah pendek umur
- Jangan cium tangan baby nanti baby besar suka minta barang orang

Phewww..banyak nau jangan dengan nanti kan kan kan?? So korang penah dengar tak? Ni antara pantang hak ai ingat kalo berketan dengan baby-baby ni. Well..ai besa sangat benda karut marut ni sebab dah terbiasa terbesar dengan pantang benda gini. Dedolu masa kecik-kecik salu la kata tah ape-ape la orang cakap ni tapi bila dah jadi mak orang..ai lak same duk cakap benda sama... Tapi kadang ade kebaikannye jugak. Orang jaman dulu nak menegur bukan jenis sound tepek cam kita sekarang ni, berlapik beralas. So itulah sebab keluar alasan yang kadang tak masuk akal gini.

Saje je keluarcerita pasal benda ni, sebenarnye nak menayang si bongsu yang dah tiga bulan. Hehe.. Size kepala dah 41cm naik 1cm, panjang dah naik 2cm jadi 61cm, berat baik sekilo dah jadi 6.6kg patut la rasa penat semacam tangan ai..eshhh!!! Cepat betul baby membesar..tak lama lagi sure rindu saat-saat gini huuu...

No comments:

Post a Comment

Dah tulis?? Terima kasih :)