Tuesday, July 2, 2013

Jom Kita Bertukar!!!!!!!!!!


Cite pasal cuci dah ni cite pasal pindah rumah. Kami pindah barang memang agak lambat. Bile ma abah kata nak buat majlis naik rumah cuti Tahun Baru Cina baru hegeh-hegeh nak pindah barang. Kami pindah barang awal bulan Februari. Klai ni tugas carik lori pe serah kat Cikgu pulak. Bagi dia kawtim kot dapat murah Cikgu ni jenis muka kesian kot..orang selalu bagi murah kat die Tapi kalo die dapat mahal memang kene bebel la hehehe...

Rumah sewa bukan ada barang pe pon. Barang besar hak ada almari bilik tengah, almari+katil katil leh cabut bilik utama, rak besi pinggan mangkuk boleh cabut-cabut gak almari tivi, rak ke almari tempat masak. Barang letrik tivi 21' ada dalam gambar ha.. mesin basuh dengan peti sejuk je Okes..blender ada dua kalo nak kira jugak Macam tak banyak mana kan?? Tapi die punya barang kocik-kocik hoiiii...tak abis-abis rasa kemas. Nak menangis pon ada. Stok bantal dengan tilam yang macam toto Cikgu panggil lembek punya la banyak. Cikgu suka beli barang gini die kata orang datang mudah. Rumah kami kam simple..cam rumah bujang je haa...hahaha. Mokcik malas la pakai humban-humban je. Nak kene ikat elok-elok tagging apa..nanti nak bukak balik simpan kat umah baru mudah


Lori 5tan Cikgu sewa. Memula ai dengar 5tan??Gila la besor..skali eh,elok je muat ha.. Tu la bajet konon barang sikit konon. Orang lori ni amik sewa lori RM150 hak tolong angkat barang tu RM60 dua orang. Ikutkan rumah ai hak baru tu dalam 8km je dari rumah ni..dekat je. Tu ai bajet amik lori kecik murah sket. Tapi kalo kene dua tiga kali trip?? Bek skali angkat je.Untung lagi.. asek kira untung je mokcik ni Baju kat ampaian tu Cikgu basuh..dia bukan boleh ada baju-baju, gatal je tangan die nak basuhkan. Cam la kat rumah baru tak leh nak basuh daa... Menyemak je depan tu.


Aliff dengan Aneeq dalam keta menan diorang jadi pemerhati bebas. Aliff biasa la wartawan bebas. Kat luar ni penuh dengan keta menan diorang je. Keta letrik askar tu dah la besar gabak berat jangan cakap la. Semua keta-keta diorang je ada 6 tak masuk beskal satu denga kuda rotan tu lagi. ai suspek Cikgu yang lebih excited time beli barang menan budak-budak ni  Masa ai lepa je, Aneeq dah siap basuh keta letrik die tu..siram dengan air paip. Tammat riwayat keta tu..dulu mase Cikgu pujuk nak beli keta gabak tu alasan nak anak main kat laman rumah baru. Ini??Hadoooii...Sesapa ade kemahiran nak membela keta tu dengan bayaran yang berpatutan??

Pukul 12 siap la seme keje angkut-angkutan dan pindah-pindahan barang. Tak de panggil orang-orang tolong pon. Besa la Sabtu kenduri kendara banyak. Kami buat sendiri je seme. Malam tu dah tido rumah baru. Eksited nyer pasal...dengan barang-barang bersepah ranggah.

Tips tops...
*Kalo boleh biar la rumah baru tu siap semua baru ande pindah ye??Kami ni sebab gile eksited nak masuk, rumah tak siap lagi almari apa dah masuk. Tak nak mengemas semak..nak kemas almari tak ada mana lagi. Lepas kemas, kemas lagi..aduiii
**Barang-barang lembut ai masuk dalam plastik sampah itam tu je. Mudah..praktikal pon praktikal lepas dah guna leh buat plastik sampah lak. Cuma tolong la label elok-elok..skali tersilap buang nages jela. Ai tak suke ngat kotak-kotak sebab die ade habuk. Penat bersin eh..
***Planning dan janji elok-elok dengan orang lori ni. Sebab kalo diorang lambat mood kita akan lari sket..tu membuatkan kita mula la moody. Lepas tu gaduh-gaduh somi isteri..no no..tak elok ye semua.. Hahaha..
****Ada orang suka lori datang banyak trip jadi diaorang ada masa die nak atur itu ini..kami suka die turun naik skaligus. Nak cek apa tertinggal apa pon mudah.
***** Beli plastik yang leh balut barang-barang lektrik dan kesayangan anda. Plastik yang besa balut henpon laptop kat kedai tu. Satu roll tinggi dalam paras lutut ai tu dalam RM24 je. Kami balut seme barang letrik besar dan perabot mana perlu. Pon belen lebih banyak lagi.
*******Kalo nak suh orang hak angkat angkut tu letakkan barang-barang anda kat rumah baru, sila tanda kawasan siap-siap ok. Ai label dengan selotape yang macam kertas tu. So kalo ai tak de pon Cikgu paham.. Tak dela kami berdua pulak kendian nak angkut barang-barang berat tu
********Bucu-bucu katil ke hak tajam-tajam kalo tak dan nak balut dengan kertas, carik je stoking-stoking lama sarungkan. Nanti diorang angkut angkat tak dela calar kene barang-barang lain. Atau tergores lantai baru ande..Ai guna stoking budak-budak ni je :p

No comments:

Post a Comment

Dah tulis?? Terima kasih :)