Friday, November 13, 2009

HEnGAt MenGHEngaTi...

Produk yang dipercayai boleh menyebabkan barah :

1) Sekiranya anda makan sate, jangan lupa makan timunnya kerana sate yang dibakar hasil pembakaran sate itu mempunyai karsinogen dan timun pula bersifat anti karsinogen

2) Jangan makan udang setelah makan pil Vit C...kerana anda akan mati keracunan arsenik dalam tempoh beberapa jam any doc,comment plisss???

3) Bagi penggemar makanan yang ade :@) betul ke ikon die gitu, ai pinjam yer cik BK oked dan incik luca tuangkan minuman Coke ke atas sekeping daging beliau, tunggu sekejap dan akan terlihat ulat berenyut2 keluar dari daging tersebut. Fakta dari 'Health Corporation of Singapore' itulah...dah kata tak elok ngko makan gak

4) Penggunaan bahan dalam syampu. sekiranya syampu anda mempunyai Sodium Laurate Sulfate (SLS), bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa panjang. Bahan ini digunakan untuk menimbulkan busa dalam syampu dan juga ubat gigi. Barang2 yang dikatakan mempunyai SLS sila cek ya sekalian syampu: VO5, palmolive, paul mitchell, Loreal, Hemp Shampoo keluaran Body Shop, Nature Force dan Clairol Herbal Essence mempunyai SLS secara tunggal dalam ubat gigi pula Colgate paste nyer..uabt jerawat neh dan Dee Dee ubat gigi kanak2

5) Kepada penggemar makanan mee segera tak kesah la koa tiaw camna betul2 ejaan benda alah ni ek?? ke, bihun ke ape ke..pastikan senggang masa makan mee anda tu sekurang-kurangnya 3hari. Ini kerana wax di dalam mee yang bertujuan supaya mee tersebut tidak melekat dan seterusnya tahan lama tersebut boleh menyebabkan barah...

6) Pernah makan bawang goreng segera? pun sama...ade diantara produk bawang2 tersebut menggunakan bahan yang boleh menyebabkan barah dimana bahan tersebut akan menyebabkan bawang2 lebih ranggup dan tahan dalam udara lebih lama..tak lembik la tu

so kawan2 sekalian,beringatla... yu is wat yu et..wahaulau yuu

* sesapa ade pandangan silakan..kot mane salah ke betul ke kan...yang lebey pakar dialu2kan pendapatan mereka...huiii
** dapat dari emel...dah lame daa..saje nak share balik...kot leh ingat2kan

4 comments:

  1. koi belasoh je weh...ahahahaha,,,,mkn je mde ade dpn mata...gaya gergasi kn perangai koi...uhuks....

    ReplyDelete
  2. kuew tiaw la......adess...hmmm...pasal sate tuh btul la..tht why me tak suke mkn sate sgt....hmm.pasal udg n vit C..xsure...knp.....vitamin C ni ascorbic acid..arsenic adlh nonmetal element...xthu cmne lak udng plus vit ble jd arsenik..ARSENAL bole..hahaha...

    jgn mkn bnda2 yg ada unsur karsinogen ke pewarna tiruan ke..xelok..lg2 untuk kanak2...tak elok untuk tumbesaran

    ReplyDelete
  3. pakcik : aok memang gitu prangei nyer...buruk lantok...hahaha..gurau je pakcik
    doc ami : takder la suka mane..cuma, lau terlalu depan tmpat yang org kate sedap makan la jugak2..pasal vit C tu pom org tak sure...tu nanye kot sape tau..tp lau dalam islam banyak g cara pemakanan yang betul..boleh makan,cuma penyakit mudah la datang...cth makan campur makanan laut dgn ayam,mudah kena penyakit perut kot..lupa la..hehehe

    ReplyDelete
  4. yup..jgn mkn mknn laut dgn drt lm satu meal..ble keracunn

    ReplyDelete

Dah tulis?? Terima kasih :)