Thursday, July 21, 2011

Tazkirah Pra-Ramadhan

Dah lama tak ber-tazkirah pepagi Kames kan kan? Bukan sebab ustaz tak datang tazkirah, ustaz rajin je. Puan penulis blog yang malas. Wahahaha...kekadang tu sbb tak boleh nak baca tulisan sendiri. So lepas tazkirah terkebil2 kebenda la tulisan ni...Sempena 10hari sebelum puasa..Jom share sket ilmu pasal Puasa dan Permasalahannya

3 Perkara Utama Puasa :
1)Orang Yang Berpuasa So syarat wajib puasa yang utama adalah

-Beragama Islam
kalo bukan Islam pun nak puasa??puasa jela, tapi tak de apa la. Sebab tak dituntut kan?? Puasa agama lain tu tak sama dengan puasa Islam ok

-Taklif
yakni sudah akil hay baligh dan berakal. Kalo dah akil baligh tapi kurang berakal maknanya akalnya tak cukup satu, tak wajib la. Mean keupayaan mental sangat penting untuk berpuasa. Sebab berpuasa ni bukan sekadar tak makan minum sahaja ya

-Tidak mempunyai keuzuran.
Benda ni terbahagi kepada dua pulak. Satu keuzuran yang menghalang dari berpuasa yakni seperti didatangi 'best friend' atau nifas tak pon pengsan/ gila sepanjang hari.Dan keuzuran yang mengharuskan untuk berbuka seperti sakit yang memudaratkan atau musafir ke jalan ALLAH. Bukan musafir nak g tengok konsert

Ok, kita masuk siket je dahulu.Bukan apa, tepon dari Jabatan dah masuk. Menjerit2 minta repot anta. Nanti la..tenet slow la, bukan tak nak anto. Nak attach fail punya la lama....huhuuu

No comments:

Post a Comment

Dah tulis?? Terima kasih :)