Friday, January 21, 2011

ChEF PoYOoYoO..

ye ah kak ah bang...marey rapat marey rapat.. sempena musim cuti geng2 cina lak sambut taun baru india ade tak smbut taun baru eh??? ape akta kita terai masakan ni..seswai juga untuk majlis2 kawen, khatan, khatam, akikah, akidah atikah...eh eh


KUZI AYAM
ayam masak kuzi ke...ayam kuzi ke...benda yang same eh...
die kalo org kelantan benda alah ni dimakan dengan roti jala kalo roti jala mmg wajib kuzi hokey...sebelum resipi sila nengok gambar2... nak buktikan mmg ai masak hokey??? sape2 yang berketan,sila jgn juih mulut,balik kam siap la hahaha
ini barang2 yang dah siap digoreng ade g kismis+kentang goreng,da tak muat pggan daa ada kcg tanah y akan ditumbuk bg kuah jd lemak2 gitu badam hiris goreng ni untuk rangup2 dlm kuah dan bawang beso kuning ni pun akan ditumbuk...
ini ayam yang diperap kejap dgn bawang putih+halia+garam..jap jap lagi nak goreng..pesal banyak ngat adengan menggoreng???hahah..sbb nak elak ayam cepat hancur la sayang dan mmg gitu resepinye...makcik ikot ajeee saje,time2 minyak mahal ni ape salah tunjuk kayoo...



ini campuran rempah 1 s/t jintan manis, 1 s.t jintan putih, 1 s/t lada hitam + susu sejat+bawang besar tumbuk+air limau nipis dan sos tomato dalam 1/2 cawan nak bg rasa masam2.ini dalam periuk...ok tak ok tak??bek kata ok..penat ai tau



ini dah siap masak hidang..dah siap masuk perut da baru amik gambar...roti jala???jgn dinanya..asal buat je tak ber-jala mane jadi lempeng hahaha...alih2 tempah jela


resepi KUZI AYAM ceh..baru resepi...apadaaa...


rempah
1 s/t (jintan manis,jintan putih dan lada hitam) kisar halus
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kayu manis sila ukur..hahaha

perap ayam-halia,bawang putih+garam banyak mana??agak2 jela..jgn la melampau lak opss...sy tak guna saffron sebab dah carik abes Raub..nan ado,tp jadi je kuzi eh. kalo rasa nak guna...silakanla..tak de halangan,nampak bergaya sket.dan satu g, org goreng besa guna minyak sapi tp sbb malas nak bazir2,guna je minyak sawit,minyak sawit kam mahal..ape guna simpan minyak mahal2 hahaha

ini bahan seme goreng2 ya
4 biji bawang besar lagi banyak lagi sedap..amboi barang mahal aje
kismis agak2 la eh
2/3 biji kentang y dipotong dadu
badam hiris beli siap je hek he
1/2 cawan kacang tanah

bahan len2
3 hiris lengkuas kata masakan kelantan kan,mane leh tgl
2 hiris halia jgn ditanya banyak mane hirisnya,agak2 jela cik kak
1 btg serai
1 biji limau nipis nak air je eh
2 ulas bawang putih
200 ml susu sejat oh,kalo guna santan kan bes,ckup senarai brg2 terhangatdi pasaran
1/2 cawan sos tomato
garam gula air dan bla bla...

rempah2 tu basuh bia kering dan sangai jap..y mane kena blend,sila blend.kalo nak blend seme skali pon ok je..ai tak buat gitu sbb blender cap ayam je,tak hancor first time buat dah kene tegur kat incik kande so y lain2 masuk kasar je. ayam tu perap dan goreng.bahan2 goreng lagi satu group tu pon goreng yaa...bawang besar dgn kcg tanah tu nnti ditumbuk.ini akan dicampur jadik pes cam pic atas tu. then sila bawak kuali ke periuk ande, panaskan minyak sket,tumis bhn
lain2 cam lengkuas, halia,serai dan bwang putih.haa...dah??sila tambah pes rempah ande..tambah air sket, bia glegak dengan api pelan. tambah ayam bia gelegak g,tambah lak barang2 gorneg tadi...sila merasakan perasanya...tadaaaa...dah siap.hahaha...feeling betul, rasa cam kak fzi lak

*yee...masakan ini amahla remeh, tp makan sedap baiii...
**ade bnda saya tak guna akt sini y payah2 carik tu...blasah mane ade je,tp alhamdulillah jadi..siap jamu org opes g..
***kuzi ni berempah,so kalo perut tak tahan sila berjaga2
****sungus panjang ini entry..penat makcik...huuuu

4 comments:

  1. roti jala ni untuk generasi baru tahun 70an, kenduri makan laksa atau roti buntut ciciah gulai..

    ReplyDelete
  2. alahai...tak dan nak kejo seme2 tu...baru je dapat masak kuzi ni je..hahah

    ReplyDelete
  3. Salam she...
    Cam biasa, akak baru sampai...ai tak leh jadi ni selalu je keatapi lambat...hahaha

    Mak ai, masak kuziiii... tabik spring dekat she.. :))
    ..sukanya she siap letak resepi, akak nak terai buat InsyaAllah.. resepi yang ada dalam kutubkhanah akak len ngan yang she punya nih.. she punya nampak sume pakai rempah ori takde pakai rempah ready-made.. jadi akak musti terai..hehe
    Tenkiu very much... :)

    ReplyDelete
  4. ala kak...mmg aqde y dah siap rempah kuzi tp tula...cik abg kata kalo gitu ape yang terer masak kalo seme beli..abang leh masak...hoh...kalut saya tny makcik2 ape nak masak kuzi..bnda mudah je kak...cuma remeh jela

    ReplyDelete

Dah tulis?? Terima kasih :)