Tuesday, July 22, 2014

Akasyah Setahun


Anak ketiga. Kadar hapdet adalah sangat jarang berbanding dengan abang-abang yang lain. Tapi bukan bermakna kadar sayang anak tu dah kurang. Cuma kekangan masa bila bertambah anak ni. Buat  Kasyah, mama sayang Kasyah sangat-sangat. Alhamdulillah diberi Allah kesihatan dan keselamatan buat budak suka sengeh setahun ini.

Dan sempena setahun Kasyah di dunia ni, ai nak hapdet cite bersalin. Hahahaha...nape tak tunggu anak sambut ulang tahun ke 12 tak nye? Nak buat camne heee... Kasyah Allahmdulillah selamat lahir pada tarikh 3 Julai tahun lepas bersamaan 5 Ramadhan 1434H. Yes..kali kedua ai bersalin dalam bulan Ramadhan, suke sangat kan?? Hee..jenuh nak menghabiskan puasa tau.

Asalnye kelahiran ketiga ni nak mencuba bersalin kat Raub je. Tak rancang pon nak balik kampung untuk bersalin kali ni. Memandangkan abang Kasyah, si Aneeq lahir awal 2minggu, ai kira anak ke tiga pon begitu. Dan untuk tujuan keselesaan la konon ai dah utter tarikh last period lewat 3minggu. So andai ai terlebih due sikit tak de la adegan kejar mengejar dengan pihak hospital. Tambahan pulak kali ketiga mengandung ni, masa bulan ketujuh ai 'bocor'. Jadi bersalin lewat memang bukan option die. Masa tu terasa sangat seb baik la dah ubah tarikh last piyed.

Allah Maha Kaya. HambaNYA merancang baek punye tapi keputusan tu tetap DIA yang tentukan. Dalam kami duk merancang siap buat lawatan tapak ke Hospital Lipis lagi punyalah plan kan?? Rupanya baby tak nak keluar kat Raub, tak nak die IC 06 rupanya budak ni. Sakit tu datang pergi macam tu je. Dengan Cikgu yang sebok dengan exam UPSR tak lama lagi, nak tak nak dia kene hantar ai balik ke kampung juga, Lebih terjamin keselamatan. Kes ai leaking masa die kene ke Kemaman tu memang sangat memberi kesan kat Cikgu. Abis semua orang susah hehehe... So baik la bersusah awal-awal ni.

Oh ya, mengandung kali ni berat cuma naik keseluruhan cuma 6kg je. Tu pon terima kasih abah ma yang baik sangat hati menyumbat anak die dengan makanan bila duk di kampung. Naik la berat ai..kalo tak. Menten je.. Preknen Kasyah bulan pertama sampai keempat memang tak de selera makan. Kalo makan pon muntah. Badan lembik sangat. Kebetulan time tu nak pilihanraya..memang longlai gile rasanya. Lepas 4bulan baru rasa nak makan tapi still muntah-muntah tu ada walopon tak kerap sangat. Time ni la ramai yang kata kandungan kali ni perempuan, but still Cikgu yakin baby tu lelaki. Scan memang payah nak nampak sebab die sangat lincah dalam perut dan kecik.

Sepanjang masa 8bulan tu, memang tiap kali scan mmg berat baby kecik je. Mase ai leaking 7bulan tu, doc nak paksa suh bersalin ok. Tapi berat baby cuma dalam 1.6kg je. So dengan kedegilan yang ada sebab duk sorang, Cikgu 'paksarela' kene gi Kemaman gak kursus ai keraskan hati tak nak. Ai sanggup tanggung risiko kalo apa-apa jadi nanti. Biarla anak ni keluar bila dia nak keluar. Jangan di paksa-paksa. Lepas dapat 'hadiah' dua jarum kat pinggul untuk kuatkan peparu baby dan sign surat skit, ai dapat keluar spital lepas 3hari di tahan. Dan siap dengan amaran ai kene elakkan demam dan makan benda bukan-bukan. Diorang bimbang baby akan kene infection dari lubang leaking tu. Lepas cek kat hospital dan klinik-klinik swasta, ai yakin nak biarkan baby ni keluar sendiri. Cuma jangan demam, itu yang ai kene lebih hati-hati.

Disebabkan ai penah leaking, walopon berada di kampung kali ni memang tak menjadi la urusan nak main ciku cak dengan pihak hospital. Diorang memang siap bagi tarikh last 13hb Julai, untuk lapor diri ke HUSM. Dan, ai ada sejarah kurang baik dengan HUSM ni, so tempat tu akan jadi last option. Balik kampung kemahin servey tempat lain untuk bersalin. Gomen dan no-gomen. Tu yang jumpa Rumah Bersalin An-Nur bersama Doc Siti. yang lembut tapi tegas. Dia doc yang akan cuba sedaya upaya untuk elakkan benda-benda bedah-bedah ni akan ada entry susulan lain pasal benda ni Dan alhamdulillah..dengan sedikit ilmu dari ALLAH yang die ada pinjam ayat doc Siti Selamatlah budak kecik tu keluar. Tanpa perlu induce atau bedah-bedah.

Muhammad Akasyah..
Semoga sihat sentiasa duhai anak..

No comments:

Post a Comment

Dah tulis?? Terima kasih :)