Saturday, January 16, 2010

sUSu...HaLAL Or HArAM???

jus nak share dan nak tahu pendapat memasing...betul ke tak benda ni...

harap berjaga-jaga dengan susu keluaran Abbot Laboratories seperti kerana di percayai menggunakan hormon manusiadalam proses pembuatannya. Susu tersebut diragui status HALAL nya dan telah dikategori TIDAK HALAL oleh Persatuan Pengguna Islam Amerika Syarikat. Antara produk2 yang dikeluarkan di abwah syarikat tersebut :

1) Isomil
2) Gain
3) Gain Plus
4) Grow
5) PediaSure
6) Ensure nama pun mcm dah tak sure...
)sape2 ade kawan yang leh mngesahkan silakan...hmm...bnda gini banyak sgt skrg ni
** anak minum susu SNOW...Jepun...harp2 ok...hmmm

7 comments:

  1. kalo sy... sy siasat dulu... make sure 100% tu fakta atau auta (tul ke eja??)... kalo sahih... wajib elak... tp yg risau... fitnah semata2...

    tp kalo malas siasat... disebabkan dah rasa was2... elok elak laa... tapi jgn sebar berita yg kita yg tak sure sahih ke tak...

    ReplyDelete
  2. Firman Allah, maksudnya: "WAHAI ORANG-ORANG YANG BERIMAN! JIKA DATANG KEPADA KAMU ORANG FASIQ (*) YANG MEMBAWA BERITA MAKA TELITILAH TERLEBIH DAHULU NANTI KAMU MENGENAKAN SESUATU KAUM SECARA JAHIL, MAKA MENYEBABKAN KAMU MENJADI ORANG YANG MENYESAL" (Surah al-Hujurat; 49)

    ReplyDelete
  3. susu ibu kan halal.ibu kandung, ibu tiri, ibu saudara, ibu angkat, ibu susuan...

    buai2 laju2 sampai cucur atap, belum tumbuh gigi sudah minum susu cap xsure. berhati-hati ketika melintas, takut2 kawasan kerbau melintas.

    ReplyDelete
  4. syah : mmg tak guna pun susu tu...tp tu ar...tak de cara ke nak tahu???cam kndungan dalam bahan kosmetik pe(y ade hidrokuinin tu) besa mane die dedah walopon dah tahu..ade akak kenalan keje kat bahagian tu jer baru tau...produk kejelitaan hak milik insang tu..ade benda alah tu...

    syah lg : yup...takut fitnah jer...tah la...dah keliru..akan ku try siasat

    park chik : hahaha..betul tu..tp ade time die susu tu dah kurang dah tak leh nak tmpung keperluan anak...tu la pakai susu tin tu...bukan tak nak yang bg susu ori..huuuu...sedey lak

    ReplyDelete
  5. emm darwisy dh tukar ke susu nespray..oh she,rege kete tu rm270 je..kalo kat luar mmg rm450++++ she..emm nnti kalo awk turun kl,ajak sy teman awk -kalo awk nk beli la..kalo org die xknl die naik rm300++ she..

    ReplyDelete
  6. hehe...gurau je naa.pakcik pun xphm sgt hal2 susu ni.pakcik dulu lahir rapat ngan adik,so pakcik xminum susu ori...tp pakcik mnum susu army,hak kerajaan Malaysia.kalo nak tau susu bahaya ke tak senang tp nak check halal ke x susah ckit

    ReplyDelete
  7. mito : orait...tunggu duwet gaji...muhahahaha...eh..pinjam pic darwisy...nak tepek sini ar...hahaha

    park chick : betul2...hmm...bagusnya lau leh bg susu ori lama gitu...jeles tul kat mak2 yang begitu...

    ReplyDelete

Dah tulis?? Terima kasih :)