Wednesday, January 27, 2010

bOhOnG...

owh....tekak rasa perit
leher trasa cam lepas jerit2
pedih...dahaga...tok sah kira...
payah nak berbohong rupanya...
hoh!!!!!!nak wat camna...terpaksa....
*maaf...bohong ini untuk kebaikan...harap2 semua ok...
**waitng repot from SIL kat kampung...

9 comments:

  1. payah nak berbohong??? emm kalo cmtu cuba elak laa bbohong... takat mana yg mampu... sbb bohong ni tgolong dlm slh 1 dosa besar... hati2 :)

    p/s:nabi tak penah bbohong tapi bhelah ada laa...

    ReplyDelete
  2. tah la...untuk kebaikan...tak leh ke???tak nak guna nama bohong sunat cam org2 kita salu guna sbb tahu term tu tak pernah wujud...

    ni untuk menjaga emosi suami...lau die tahu kot ape2 leh jadi nnti
    jaga janji dgn family...dengan ma abah ayah hm...susahnya jadi gini..

    ReplyDelete
  3. err... cmni... lg elok kalo tak guna term bohong... try wat helah...

    meh bg contoh... Nabi Ibrahim maksum... so mesti tak penah bohong... 1 hari dia pecahkan semua berhala yg ada dgn kapak... tapi yg plg besar dia biar elok n Baginda gantung kapak kat leher patung tu... bila org tanya bginda... baginda jwb lebih kurg cmni... "yg besar tu yg buat..." smbil tangan wat gaya cm pistol (jari ibu dan telunjuk je yg kuar)... dan dihayun ke depan dan ke belakang... jari telunjuk tunjuk kat patung besar jari ibu tunjuk kat diri dia...

    soalnya... Nabi kan maksum? tapi tu kira bohong laa kan? sbnrnya tak... Nabi Ibrahim berhelah... ayat dia "yg besar tu yg buat" bleh bwk dua maksud... yg ptama patung besar tu yg buat... tapi sbnrnya dia maksudkan yg jari besar ni dok tunjuk... dia laa yg wat... so phm tak?

    so bohong bleh dielakkan... gunakan helah... yg penting kita tak menipu... Rasuullah pun penah berhelah utk kebaikan... tapi tak bohong... kalo tak paham nanti sy try terang lg... or email kat sy... insyaAllah sy try acu cuba test tlg awk... :)

    ReplyDelete
  4. sya paham :)

    tau cite pasal nabi ibrahim tu..still igt walopon dah lame bace..tp nak review balik time2 gini tak sempat lak..hahaha

    sbb jrg guna ayat berhelah tu cam pelik lak bunyi nyer..ramai suka guna bohong sunat.tp tak nak guna..ok..

    so sy maksudkan tu..berhelah la..tuk jaga hati orang...owh..hrp seme ok nnti sy leh cite seme2 bla keadaan dah ok...tp lau keadaan jadi lagi buruk...sure tak de maaf bagiku..hohohoh

    ReplyDelete
  5. cm besar je mslhnya... sy taknak laa nyibuk2 urusan rumahtangga org... cuma sy mampu doakan agar Allah pmudahkan utk kbahagian rumahtangga awk laaa... Amin... try laa baca entri psl isteri sy tu... tgk dalil2 dia... mana laa tau ada yg membantu ke apa ke... insyaAllah...

    ReplyDelete
  6. tak dela..hal kluarga..bukan rumahtgga..hmm

    mak(mentua) sakit tenat..tp ayah tak kasi bgtau anak sulung die tu..sy tau dari ma dgn abah (diorang g lawat)abh ma suh abg balik cepat...tp ayah tak kasi(sbb ayh salu kol abg tny pasal keje pe) abg ckp keja banyak awal tahun..meting tak stop..so ayah jus ckp mak ok ape seme..sbnrnya tak..

    bimbag cakap jd cam dulu (time ayah kena heart attack..)bawak keta nak terjun gaung(gaung2 ke kelantan banyakk wooo..)

    cuma berharap mak bertahan.sampai kami balik hjg mggu ni...tak nak bagitau sbb
    *tak nak keje abg terjejas dan emosi gak(die manja dgn mak..anak mak)
    **dah janji dgn ma abah
    ***janji dgn ayah same

    skrg pun makan tak lalu...asek temenung je..duk kata tak sedap ati pasal mak..(sbb bla kol ayah kata mak ok..) mak kat ICU..tak sedar lepas bedah perut...

    wah pjg lak..cam entry..hehehe

    ReplyDelete
  7. ishk..kalo sy tak sanggup nak berbohong..in future, kalo pe2 terjadi..mesti salahkan diri sendiri sbb tak berterus terang...

    ReplyDelete
  8. err... kalo sy better terus terang... sbb bg sy... penting mana pon keje... besar mana pon jawatan... walau ditakdirkan hilang keje pon... family comes 1st... lebih2 lg bkait ngn mak ayah... lg laa penting kalo bkait ngn kesihatan mak ayah...

    sy cdgkn... bgtau laa hsband... tu lebih baik... mmg dah janji ngn mak ayah... tapi dlm Islam kita disarankan kena utama mana yg lebih utama... tambah lak awk ckp hsband ni jenis emosi... bkn nak doa... tapi bayangkan kalo Allah takdirkan ujian yg sgt hebat... bygkan emosi suami cmne... biar emosi skrg drp emosi yg tak sudah...

    p/s:ni cuma pdgn sy... bebas utk tolak atau terima... sy doakan yg terbaik utk family awk dari jauh... :)

    ReplyDelete
  9. hmmm...ok...cuba tgk die camna ari ni...cuba nak bagitau...hmm...harap die ok

    mekasih shila...syah.

    ReplyDelete

Dah tulis?? Terima kasih :)